A

LES REVOLUCIONS LIBERALS

 • Period: to

  Carles IV

  Carles IV d'Espanya, fou príncep d'Astúries (1759 - 1788) i Rei d'Espanya (1788 - 1808) després de la mort del seu pare Carles III d'Espanya.
 • Reunió Estats Generals.Presa de la Bastilla

   Reunió Estats Generals.Presa de la Bastilla
  Van ser una important institució representativa del regne, en forma d'assemblea convocada pel rei i on acudien representants de cada estament. Va ser una institució del poder a França que representava els tres estats: noblesa (primer estat), clergat (segon estat) i la resta del poble (tercer estat). Van ser creats el 1302 per Felip IV de França i van ser dissolts per Lluís XIII el 1614. Van ser convocats de nou, i per darrera vegada,el 1789.
 • Period: to

  Monarquia Constitucional

  Fa referència al sistema de govern instaurat a França.Es va situar entre la monarquia absoluta del rei Lluís XVI i la Primera República, i va durar del 4 de setembre de 1791 fins al 21 de setembre de 1792.
 • Primera Constitució Francesa

  Primera Constitució Francesa
  Fou la primera constitució escrita de la història francesa i va ser promulgada per l'Assemblea Constituent el 3 de setembre de 1791 i acceptada per Lluís XVI el 16.Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
 • Period: to

  República Democràtica

  Lluís XVI va ser destituït com a rei, posant fi a la monarquia francesa.La República va durar un total de dotze anys, fins a l'establiment del Primer Imperi Francès per part de Napoleó Bonaparte el 1804.
 • Period: to

  República Conservadora

  Napoleó Bonaparte dóna el cop d'estat del 18 Brumari i estableix el Consolat en profit seu.
 • Cop d’Estat de Napoleó

  Cop d’Estat de Napoleó
  Fa referència al cop d'estat donat en aquesta data del calendari republicà francès,va acabar amb el Directori,darrera forma de govern de la Revolució francesa,i va iniciar el Consolat amb Napoleó Bonaparte com a líder .
 • Cop d’Estat.Consolat

  Cop d’Estat.Consolat
  Napoleó Bonaparte marca la fi del Directori (Directoire) i de la Revolució Francesa, i el principi del Consolat francès. El cop d'estat va ser fomentat a la casa de Joséphine de Beauharnais del carrer Chantereine de París, al voltant de la zona compresa entre l'actual Rue de la Victoire i la rue de Châteaudun.
 • Period: to

  Romanticisme, Realisme i Modernisme

  El romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que s'originà a Alemanya,inicialment com a moviment literari, però que ràpidament passà a influenciar totes les arts.
  El realisme literari és un corrent estètic que va suposar una ruptura amb el romanticisme, tant en els aspectes ideològics com en els formals.Es va estendre també a les arts plàstiques a Llatinoamèrica,
  El modernisme es designa a un corrent de renovació artística durant el període denominat fi de siècle i belle époque.
 • Napoleó Emperador

  Napoleó Emperador
  Va ser un militar i estadista francès, general republicà durant la Revolució francesa i el Directori, i artífex del cop d'Estat del 18 de brumario que el va convertir en primer cònsol (Premier Consul) de la República l'11 de novembre de 1799. Va ser a més cònsol vitalici des de a la seva proclamació com a emperador dels francesos (Empereur des Français)a 1804, essent coronat, va ser proclamat també rei d'Itàlia el 18 de març de 1805 i coronat el 26 de maig
 • Tractat de Fontainebleau (França-Espanya)

  Tractat de Fontainebleau (França-Espanya)
  Fou un acord secret signat el 27 d'octubre de 1807 entre el Regne d'Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal.
  Veient impossible de llançar la projectada invasió del Regne Unit, Napoleó Bonaparte decretà el Bloqueig Continental. Portugal, aliat tradicional d'Anglaterra, refusà d'acatar-lo. Després d'intensa pressió diplomàtica sense obtenir un trencament clar de les relacions luso-britàniques, Napoleó decidí d'envair Portugal.
 • Josep I Bonaparte rei d’Espanya.

  Josep I Bonaparte rei d’Espanya.
  Josep I Bonaparte o Josep I d'Espanya, anomenat de forma despectiva Pepe Botella o Pepe Botellas,fou rei de Nàpols i rei d'Espanya,però no de Catalunya, territori que s'incorporà al Primer Imperi Francès.
 • Period: to

  Guerra de la Independència contra Napoleó

  fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès,amb l'entrada de les tropes napoleòniques.El retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.Fou provocada per la pretensió de Napoleó d'instal·lar el seu germà Josep Bonaparte en el tron espanyol després de les abdicacions de Baiona.
 • Corts de Cadis

  Corts de Cadis
  Les Corts de Cadis és com es coneix l'Assemblea constituent inaugurada a San Fernando I traslladada a Cadis (Andalusia) fins a 1814 durant la Guerra del Francès.
 • Primera Constitució liberal espanyola (la Pepa)

   Primera Constitució liberal espanyola (la Pepa)
  Va ser promulgada per les Corts Generals espanyoles.Se li ha atorgat una gran importància històrica per tractar-se de la primera Constitució promulgada a Espanya, nota 2 a més de ser una de les més liberals del seu temps .
 • Màxima expansió imperi napoleònic

  Màxima expansió imperi napoleònic
  va ser el govern establert per Napoleó Bonaparte després de la dissolució de la Primera República Francesa en 1804.En el seu màxim apogeu, l'Imperi va comprendre la major part d'Europa Occidental i Central, a més de posseir nombrosos dominis colonials i estats clientelars. El règim va durar des del 18 de maig de 1804,proclamació de Napoleó com a Emperador,fins al 7 de juliol de 1815, dia de l'entrada de les forces del rei Lluís XVIII a París
 • Napoleó abdica. Exili

  Napoleó abdica. Exili
  El Tractat de Fontainebleau va ser un acord pactat entre Napoleó Bonaparte i els representants d'Àustria, Rússia i Prússia en el context de les guerres napoleòniques. Després de la derrota dels exèrcits francesos i l'ocupació de París per les forces de la Sisena Coalició, el tractat establia la renúncia de Napoleó i les condicions del seu exili a l'illa d'Elba.
 • Period: to

  Ferran VII

  Ferran VII d'Espanya, dit el Desitja,fou príncep d'Astúries (1788-1808) i rei d'Espanya (1808 i 1814-1833).Va néixer a l'Escorial el 14 d'octubre de 1784 sent el tercer fill del rei Carles IV d'Espanya i Maria Lluïsa de Borbó-Parma. Era net per línia paterna del rei Carles III d'Espanya i la princesa Maria Amàlia de Saxònia, i per línia materna de duc Felip I de Parma i la princesa Elisabet de França.
 • Period: to

  Restauració Absolutisme (Ferran VII)

  És el període de la història d'Espanya que en el curs del qual es restableix a Espanya la Monarquia Absoluta Borbònica. Després de la Guerra del Francès,les Corts es reuneixen a Madrid el 1813. Poc després,Napoleó reconeix a Ferran VII com a rei d'Espanya,que entra el 22 de març de 1814 camí de València amb el suport general de la població i rep de la mà d'un grup de diputats propers al rei,l'anomenat Manifest dels Perses que representa una declaració a favor de la restauració de l'absolutisme
 • Period: to

  Congrés de Viena. Santa Aliança. Nou Mapa d’Europa

  El congrés de Viena fou una conferència entre ambaixadors de les majors potències d'Europa que va ser presidit per l'estadista austríac Klemens Wenzel von Metternich. Va tenir lloc a Viena (Àustria),
  El seu propòsit era redibuixar el mapa polític del continent després de la derrota napoleònica francesa de la primavera prèvia, i intentar controlar i eliminar les revolucions liberals que es pogueren produir mitjançant l'establiment de tot un seguit de monarquies absolutes arreu d'Europa.
 • Revolució a Espanya,Estats Italians,Portugal i Hispanoamèrica.

  Revolució a Espanya,Estats Italians,Portugal i Hispanoamèrica.
  El Cicle revolucionari és el nom amb què la historiografia ha designat el conjunt de processos revolucionaris que van tenir lloc a Europa. Va ser la primera de les anomenades onades o cicles revolucionaris que van sacsejar Europa amb posterioritat a les guerres napoleòniques i que es van repetir successivament a les de 1830 i les de 1848.
 • Period: to

  Revolució Liberal. Trienni Democràtic

  Foren un conjunt de processos revolucionaris que van tenir lloc a Europa al voltant de 1820. Va ser la primera de les anomenades onades o cicles revolucionaris que van sacsejar Europa amb posterioritat a les Guerres Napoleòniques i que es van repetir successivament en les de 1830 i les de 1848.
 • Period: to

  Revolució a Grècia. Independència de l’Imperi Otomà

  va ser el conflicte armat lliurat pels revolucionaris grecs contra el domini de l'Imperi otomà. Els grecs van ser assistits més tard per diverses potències europees com l'Imperi Rus, el Regne de França i el Regne Unit, mentre que els otomans van rebre l'ajuda dels vassalls del nord d'Àfrica, particularment l'eyalato d'Egipte. La guerra va conduir a la formació de la Grècia moderna. Els grecs de tot el món celebren la revolució com el dia de la independència el 25 de març.
 • Enviament exèrcit Santa Aliança (Cent mil fills de Sant Lluís)

   Enviament exèrcit Santa Aliança (Cent mil fills de Sant Lluís)
  Fou un exèrcit enviat per França en representació de la Santa Aliança (Àustria, Prússia, Rússia i França), com a resposta a la petició d'ajuda que feu Ferran VII al Congrés de Verona perquè fos restaurat com a monarca absolut. L'exèrcit va travessar la frontera espanyola i va recórrer tot el país perseguint el govern liberal refugiat a Cadis. Això va significar el final del Trienni Liberal, i va començar el darrer període del regnat de Ferran VII, l'anomenada la Dècada Ominosa.
 • Revolució a França.Revolució a Polònia.

  Revolució a França.Revolució a Polònia.
  Revolució a França:va ser un procés revolucionari que va començar a París, França, amb l'anomenada Revolució de Juliol o les Tres Glorioses (Trois Glorieuses) jornades revolucionàries de París que van portar al tron ​​a Luis Felipe I de França i van obrir el període conegut com a Monarquia de Juliol.
  Revolució a Polonia:va ser una rebel·lió armada contra el domini rus a Polònia del Congrés. S'inclou dins del cicle revolucionari europeu, iniciat a les tres jornades de juliol a França.
 • Period: to

  Revolució Bèlgica (s’independitza del Regne Països Baixos)

  A la Revolució belga es van alçar els habitants predominantment catòlics de les províncies del sud del Regne Unit dels Països Baixos contra la superioritat de les províncies del nord, majoritàriament protestants. En poques setmanes d'agost i setembre la rebel·lió va aconseguir la secessió de Flandes i la Valònia i la formació de Bèlgica. Solament parteix de Luxemburg va romandre fins a 1890 en una unió personal amb el Regne Unit dels Països Baixos.
 • Period: to

  Regències Maria Cristina i Espartero

  La regència d'Espartero va ser el darrer període de la minoria d'edat d'Isabel II d'Espanya,anomenat així perquè,després del triomf de la «revolució de 1840» que va posar fi a la regència de Maria Cristina de Borbó,llavors amb nou anys,el general Baldomero Espartero va assumir la regència al seu lloc.
 • Period: to

  Instauració Règim liberal

  És el que sorgeix com a resultat de la Revolució Liberal en substitució de la Monarquia absoluta pròpia de l'Antic Règim. És el sistema polític propi del començament de l'edat contemporània, en la nova formació econòmica social que pot anomenar-se Nou Règim o Règim Liberal.
 • Period: to

  Isabel II

  El regnat d'Isabel II és el període de la història contemporània d'Espanya comprès entre la mort de Ferran VII el 1833 i el triomf de la Revolució de 1868, que va obligar la reina a marxar a l'exili.
 • Revolució a França (Napoleó III),estats italians,alemanys.

  Revolució a França (Napoleó III),estats italians,alemanys.
  Charles Louis Napoléon Bonaparte(París,1808-Chislehurst, Kent, Anglaterra1873).Darrer monarca de França,tercer fill del rei Lluís Bonaparte i de la reina Hortenca de Beauharnais; ambdós monarques del regne d'Holanda durant les guerres napoleòniques, i nebot de Napoleó Bonaparte.
  Era casat amb Eugènia de Montijo (comtessa de Teba)
  Napoleó III va morir exiliat a Anglaterra el 1873. És enterrat a la Cripta Imperial de l'Abadia de Saint Michael (Anglaterra).
 • Period: to

  Sexenni Democràtic

  És un període històric de la història d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875. Aquesta etapa de la història espanyola es pot considerar un fet homòleg a la primavera dels pobles que visqueren les nacions europees; arribada, com molts altres fets o corrents, amb un cert retard a la península.
 • Unificacions i creació d’Itàlia i Alemanya

  Unificacions i creació d’Itàlia i Alemanya
  La unificació italiana fou, en sentit estricte, el procés mitjançant el qual,foren unificats els diversos estats en què s'estructurava la península Itàlica (i illes del voltant) per tal de crear l'actual Estat italià;en la pràctica consistí en l'annexió de tots al nucli impulsor del procés,Piemont-Sardenya,esdevingut Regne d'Itàlia el 17 de març de 1861 sota la dinastia de Savoia,que era d'origen tan extraitàlic com totes les dinasties reputades.