0a05365e 3342 4302 9347 9f1050f1bf63

Edat Contemporània

 • Fallida absolutisme a Anglaterra– Guillem d’Orange

  Fallida absolutisme a Anglaterra– Guillem d’Orange
  El rei Jaume II imposa una nova política absolutista i el parlament ofereix la corona al príncep holandès Guillem d’Orange, que jura la Declaració de Drets.
 • Inici dinastia dels Borbons - Felip V

  Inici dinastia dels Borbons - Felip V
  El primer Borbó, Felip V, va ser el primer monarca Borbó que va tenir Espanya. Va regnar entre 1700 i 1746, tot i que fins al 1714 no va poder sotmetre Catalunya, que apostava per l’arxiduc Carles d’Àustria.
 • Period: to

  Segle XVIII

 • Carles II

  Carles II
  Va morir als 38 anys i sense descendència, va deixar com a hereu a Felip V de la dinastia del Baró i nét de Lluís XIV de França.
 • Decret de Nova planta

  Decret de Nova planta
  Són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regna.
 • Period: to

  Guerra successió

  L'origen de la guerra de successió va ser que altres països europeus no volien a Carles II com a rei, sinó que volien a l'arxiduc Carles d'Àustria. La guerra de successió acabà amb el reconeixement de Felip V com a rei.
 • Period: to

  Tractat d’Utrech

  Són un seguit de tractats de pau multilaterals signats entre la Corona de Castella, el Regne de França i els seus enemics bèl·lics a Utrecht (Províncies Unides, actualment els Països Baixos) el març i l'abril de 1713, que donà lloc al final de la Guerra de Successió espanyola.
 • Llançadora volant

  Llançadora volant
  La llançadora volant es va inventat al 1733 per John Kay que permetia passar el fil de la trama a través de l'ordit colpejant la llançadora gràcies a un sistema de cordes, de manera que ja no calia fer-ho manualment. Va ser la primera gran innovació de la primera Revolució Industrial en millorar l'efectivitat dels telers, permetent teixir peces més amples i més ràpidament.
 • Publicació Enciclopèdia

  Publicació Enciclopèdia
  Publicació de tots els coneixements de l’època fonamentats en la raó i l’estudi de la natura. Va tenir molt d’èxit, es van difondre les idees il·lustrades pels Salons i les Acadèmies.
 • Period: to

  Crisis Antic Règim

  Era el tipus de societat que predominava a Europa durant el segle XVIII. Els seus trets característics eren: una economia agrària de tipus senyorial, l’absolutisme monàrquic i la societat estamental.
 • Period: to

  Revolució Industrial

  A partir de 1760, a Anglaterra, van produir-se un conjunt de transformacions tècniques i econòmiques que van possibilitar a l’Europa del segle XIX un extraordinari creixement de la productivitat gràcies a la utilització de la màquina.
 • Invenció Màquina de Vapor – James Watt

  Invenció Màquina de Vapor – James Watt
  La primera màquina de vapor va ser desenvolupada en 1633. S’atribueix la seva creació a Eduard Somerset. Però qui va inventar la màquina de vapor que realment va revolucionar al món, va ser l’enginyer escocès James Watt. Patentada el 1769, i en funcionament des del 1776.
 • Independència Estats Units

  Independència Estats Units
  Els representants de les tretze colònies reunits a Filadèlfia van redactar la Declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica, el preàmbul i el contingut de la qual van ser escrits per Thomas Jefferson. Aquesta declaració expressava els principis que impulsaven la revolta dels colons: el dret de tothom a la llibertat i a la recerca de la felicitat, el deure dels governants a respectar els drets inalienables del poble, el dret a la rebel·lió contra la tirania i la divisió de poders.
 • Crisis Antic Règim

  Crisis Antic Règim
  Era el tipus de societat que predominava a Europa durant el segle XVIII. Els seus trets característics eren: una economia agrària de tipus senyorial, l’absolutisme monàrquic i la societat estamental.
 • Convoca Estats Generals

  Convoca Estats Generals
  El 1788, el rei Lluís XVI, a proposta de Necker, va acceptar convocar els Estats Generals pel 5 de maig de 1789, fet que significava un triomf momentani de la noblesa en la crisi econòmica que afectava el regne.
 • Period: to

  Etapa 1: Assemblea Nacional

  Es va declara la Assemblea Nacional, una assemblea que no era de els Estats, si no del poble.
 • Presa de la Bastilla

  Presa de la Bastilla
  Rebel·lió del poble contra l'Antic Règim, assaltant la presó de La Bastilla de París
 • Period: to

  La Revolució Francesa

  La Revolució Francesa és considerada el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.
 • Declaració de l’home i del ciutadà

  Declaració de l’home i del ciutadà
  Text votat per l’Assemblea Constituent francesa. La seva redacció recollia la influència de la declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica i del pensament dels filòsofs il·lustrats del segle XVIII.
 • Period: to

  Etapa 2: Convenció Girondina i Convenció Jacobina

  Comença així l'etapa en la Convenció, que tindrà una doble cara. D'una banda, la Revolució passarà per fases més sagnants (el Terror). Per una altra, es prendran mesures de caràcter democràtic i social que afavoriran als sectors més desprotegits de la societat.
 • Decapitació Lluís XVI

  Decapitació Lluís XVI
  El poble va donar suport a la facció revolucionària més radical, els jacobins, liderats per la figura de l’advocat Maximilien Robespierre. La Convenció va acusar aleshores el rei de traïció i, condemnat a mort, Lluís XVI, el ciutadà Capet, va ser decapitat.
 • Period: to

  Etapa 3: Directori

  El Directori va ser el sistema de govern vigent durant la Primera República Francesa.
 • Period: to

  Etapa 1: El Consolat (Napoleó)

  Napoleó Bonaparte va fer-se amb el poder a França. D’aquesta manera, va emprendre una sèrie de reformes institucionals que van instaurar el Consolat.
 • Period: to

  Cop d’Estat de Napoleó

  Sieyès va aconseguir que Napoleó fos nomenat comandant de les tropes de París. Però el Consell dels Cinc-cents va rebre Napoleó amb el crit de “bandit”. Quan tot semblava perdut per als autors del cop, Lucien, germà de Napoleó, va ordenar la detenció dels diputats que s’havien oposat al cop d’Estat. Napoleó va prometre als francesos que tornaria la calma i va forçar el nomenament de tres cònsols provisionals (Sieyès, Ducos i ell mateix).
 • Period: to

  Segle XIX

 • Napoleó es corona emperador

  Napoleó es corona emperador
  Napoleó es va fer coronar emperador pel papa Pius VII, sota coacció, a la catedral de París. S’instaurava la dinastia napoleònica.
 • Period: to

  Etapa 2: L’Imperi Napoleònic

  L’Imperi Napoleònic venç a Àustria i Rússia a Austerlitz. Durant els anys l’imperi s’estenia des d’Alemanya fins a Espanya, dominant gran part d’Europa. Després de ser conquerits, aquests països eren dominats per França, imposant-ne els seus governants i extraient-ne les riqueses.
 • Primera Locomotora

  Primera Locomotora
  En 1813, Stephenson va descobrir que William Hedley i Timothy Hackworth estaven dissenyant una locomotora per a la mina de carbó Wylam. Així que a l'edat de vint anys, Stephenson va començar a construir la seva primera locomotora. Cal assenyalar que en aquesta època de la història cada part de l'motor va haver de ser fet a mà. John Thorswall, ferrer de mines de carbó, va ser el principal ajudant de Stephenson.
 • Derrota Napoleó Batalla de Waterloo

  Derrota Napoleó Batalla de Waterloo
  La Batalla de Waterloo el 8 de juny del 1815, va ser una decisiva batalla. Un exèrcit francès, sota el comandament de Napoleó, va ser derrotat pels exèrcits de la Setena Coalició.
 • Restauració

  Restauració
  És el sistema polític que apareix a Europa a l'inici del segle XIX quan, després de la derrota de Napoleó, l'any 1814, les potències europees es reuneixen en el Congrés de Viena i decideixen restaurar l'absolutisme com a sistema polític
 • Congrés de Viena – Santa aliança

  Congrés de Viena – Santa aliança
  Després de la derrota de Napoleó es va crear una nova organització en defensa de l’Antic Règim: la Santa Aliança. Es tractava d’una coalició entre Rússia, Àustria i Prússia (França s’hi afegiria el 1819) que tenia una finalitat totalment diferent de les aliances estratègiques que havien sorgit del Congrés de Viena. La Santa Aliança perseguia un objectiu doctrinal: el manteniment de l’absolutisme i la defensa de l’aliança entre tron i altar enfront l’amenaça liberal
 • Revolucions liberals: Grècia i Amèrica Llatina

  Revolucions liberals: Grècia i Amèrica Llatina
  A Grècia i Amèrica Llatina a més del component liberal i havia el nacionalista
 • Primers Sindicats

  Primers Sindicats
  L’activitat del sindicalisme clandestí en oficis com els teixidors és documentable des del 1820.
  Reclamaven la reducció de la jornada laboral, millores salarials i regulació de treball infantil
 • Napoleó mor a Illa Santa Elena

  Napoleó mor a Illa Santa Elena
  Va morir a l'illa de Santa Elena, al mig de l'oceà Atlàntic, on va ser desterrat pels britànics després de derrotar-lo en la batalla de Waterloo, a Bèlgica.
 • La primavera dels pobles

  La primavera dels pobles
  Seria a Hongria on la primavera dels pobles de 1848 assoliria majors dimensions. El líder nacionalista Kossut, cap d’un partit democràtic i separatista, va aconseguir que la Dieta hongaresa votés la llibertat de premsa, l’abolició dels drets feudals, l’organització d’una guàrdia nacional hongaresa i la instauració d’un sistema parlamentari.
 • El Marxisme – Creació partits obrers socialistes

  El Marxisme – Creació partits obrers socialistes
  El moviment obrer es va anar configurant com la resposta de la classe treballadora als problemes provocats per la industrialització i el capitalisme. Mitjançant un llarg procés de lluita, en què es va adquirir la consciència col.lectiva de pertànyer a una classe amb interessos comuns, es van anar manifestant diverses formes de protesta i reivindicació, tant a nivell nacional com a nivell internacional.
 • Period: to

  Unificació Italiana

  Els territoris que configurarien els Estats d’Itàlia constitueixen un exemple del que podem anomenar com nacions multi estatals. És a dir, eren territoris poblats per un conjunt d’individus que, especialment gràcies a la propagació del romanticisme, compartien el sentiment de pertinència a una mateixa unitat cultural i lingüística i amb un passat, unes tradicions i uns costums que els particularitzaven, però que tenien el territori nacional fragmentat en diversos Estats.
 • Primera Internacional

  Primera Internacional
  L'Associació Internacional dels Treballadors o Primera Internacional, va ser la primera gran organització que va tractar d'unir els treballadors dels diferents països. Es va funda el 1864 i es dissolgué el 1881.
 • Period: to

  Unificació d’Alemanya

  El que serà Alemanya era un territori format per múltiples estats. El 1834 es va crear una unió duanera (zollverein) que afavoria l’intercanvi econòmic. Amb Prússia i el rei Guillem I al capdavant van iniciar el procés d’unificació amb guerres contra Dinamarca, Àustria i França. el 1871, es va proclamar el II Imeperi Alemany amb Guillem I com a Kàiser (emperador) i Otto von Bismarck com a canceller.
 • Primers Vaixells de Vapor

  Primers Vaixells de Vapor
  Els primers intents documentats d’aplicar l’energia del vapor d’aigua a la propulsió de vaixells se situa al 1690. Des de llavors, l’evolució fou contínua, i el 1894 va ser construït el primer vaixell amb turbines de vapor, l’anglès “Turbinia”