Epoca romantica web

Segle XIX

 • Period: to

  El desenvolupament del feminisme a partir de la Revolució Francesa

  Olympe de Gouges
  Va ser l'escriptora de "La Declaració Universal dels drets de la Dona i la Ciutadana" on es demanava igualtat, que es contessin els vots femenins i la legalització del divorci.
 • La lluita antiesclavista i feminista La lluita per l’abolició de l'esclavitud El comerç colonial

  La lluita antiesclavista i feminista La lluita per l’abolició de l'esclavitud El comerç colonial
  El comerç marítim va sofrir una gran expansió en el segle XVIII. La base d’aquest comerç era el comerç triangular, un dels negocis era el tràfic d’esclaus, els quals eren capturats a Àfrica i duits a Amèrica on treballaven de manera infrahumana. Els beneficis obtinguts eren molt alts i aquesta pràctica es va seguir realitzant.
 • Period: to

  La lluita antiesclavista i feminista La lluita per l’abolició de l'esclavitud

  Dred Scott
  Fou el primer esclau en denunciar als seus amos per maltractament i abusos contra la seva persona. Va guanyar el judici que es va dur a terme apel·lant a la llei contra la esclavitud, sent un gran símbol de l’abolició.
 • El període Napoleònic: Napoleó: de cònsol a emperador -1799 es va convertir en cònsol

  El període Napoleònic: Napoleó: de cònsol a emperador -1799 es va convertir en cònsol
  -El 1799 Napoleó va tornar a França, quan els moderats necessitaven un general per a realitzar un cop d’Estat que posés fi al Directori.
  Després del cop de 18 de Brumari (9 de novembre de 1799), Napoleó va esdevenir cònsol. Primer cònsol, cap de govern i de l’exèrcit, tindria el poder executiu i la iniciativa en l’elaboració de les lleis, designava ell mateix els consellers d’Estat i els altres cònsols, segons els seus interessos polítics, prescindint de les assemblees i recorrent al plebiscit.
 • El període Napoleònic: Napoleó: de cònsol a emperador -1804 es va convertir en emperador

  El període Napoleònic: Napoleó: de cònsol a emperador -1804 es va convertir en emperador
  -Les hostilitats amb Anglaterra i les maniobres dels reialistes per a aprofitar-se’n li proporcionarien excusa per a fer-se proclamar emperador i el mateix papa Pius VII va ser obligat a consagrar-lo en una fastuosa cerimònia celebrada a la catedral de Notre Dame de París (1804).
 • Les conquestes napoleòniques Batalla de Austerlitz

  Les conquestes napoleòniques Batalla de Austerlitz
  -En 1805 es va lliurar la batalla d'Austerlitz, una de les majors victòries de Napoleó, en la qual va destruir la Tercera Coalició contra el Primer Imperi Francès. Va tenir lloc a Slavkov.
  Napoleó es va enfrontar a un exèrcit que el superava numèricament, al qual va destrossar, considerant aquesta batalla com una de les seves majors victòries i fent que es considerés una obra mestra de la tàctica.
 • Les revolucions liberals. La Guerra d'independència i la Constitució de Cadis

  -L'aixecament popular o aixecament de 2 de maig, va tenir lloc el 1808, a Madrid, acabat en derrota a favor dels francesos. La protesta fou reprimida per les forces napoleòniques.
  Els madrilenys van iniciar un aixecament popular espontani, amb grups de lluita de barri comandats per cabdills espontanis. Quan els madrilenys van voler prendre les portes de la ciutat per evitar la arribada dels francesos, les tropes de Murat (uns 30.000 homes) ja havien entrat en la ciutat.
 • Period: to

  Les conquestes napoleòniques Guerra Peninsular

  -La invasió per sorpresa a Espanya es va dur a terme el 1808. Es va provocar per part de Napoleó, per la pretensió d'instal·lar al seu germà en el tron espanyol. La raó del seu nom es deu al fet de que Napoleó va entrar a Espanya anunciant que volia invadir Portugal, per això el varen deixar passar i es va iniciar invasió.
 • Period: to

  Els moviments nacionalistes Independència de l'Amèrica hispana

  -Independència de Xile: va permetre alliberar Xile de la dominació espanyola, a principis del segle XIX. El procés independentista es va iniciar el 18 de setembre de 1810, quan es va formar la Primera Junta Nacional de Govern. Va concloure amb la signatura del Tractat de Tantauc, que el 1826 va posar fi a la guerra entre patriotes i realistes.
  El procés d'Independència es pot dividir en 3 etapes: Pàtria Vella (1810-14), Reconquesta espanyola (1814-17) i Pàtria Nova (1817-26).
 • Les revolucions liberals. La Guerra d'independència i la Constitució de Cadis

  Les revolucions liberals. La Guerra d'independència i la Constitució de Cadis
  -La Constitució de Cadis, aprovada el 19 de març de 1812, festivitat de Sant Josep, coneguda per això com la Pepa, és la primera Constitució pròpiament espanyola.
  La Constitució va ser la resposta del poble espanyol a les intencions invasores de Napoleó Bonaparte, que aspirava a constituir a Espanya una monarquia satèl·lit de l'Imperi, destronant els Borbons i coronant el seu germà José Bonaparte.
 • Period: to

  La caiguda de Napoleó Batalla de Leipzig

  -En 1813, es va lliurar la batalla de Leipzig, la primera gran derrota de Napoleó. Venia d'enfrontat-se a Rússia, el tsar Alexandre I va fer cremar Moscú per a que els francesos no poguessin emprar cap recurs, a més de el clima fred i l'escassetat de aliments, les grans potències es varen unir per acabar amb la batalla campal, deixant en clar que Napoleó podia ser derrotat.
 • El regnat de Ferran VII a Espanya

   El regnat de Ferran VII a Espanya
  -Manifest de persas és un llarg document signat el 12 d'abril de 1814 per 69 diputats absolutistes, a la tornada del rei Ferran VII desde França, acabada la Guerra de la Independència. Demanen el retorn a l'absolutisme.
 • Period: to

  El retorn a l'absolutisme: la Restauració La Restauració a Europa Congrés de Viena

  -Després del final de Napoleó es varen celebrar un conjunt de reunions celebrades a Viena del 30 d’octubre de 1814 al 9 de juny de 1815, per refer el mapa polític d’Europa.
 • Period: to

  Les Revolucions de 1820 a 1830 a Europa (Espanya no inclòs)

  -El Congrés de Viena fou una reunió en la qual es van ajuntar les potències europees que derrotaren a Napoleó però tal de evitar la insurrecció de les idees lliberals i per tornar a l'absolutisme.
 • La caiguda de Napoleó Batala de Waterloo

  -El 1815, reprendria per sorpresa el poder, donant pas l’aventura dels Cent Dies, però la derrota definitiva a Waterloo li costaria el destronament i l’exili definitius a l’illa de Santa Helena on moriria el 1821.
 • Les Revolucions de 1820 a 1830 a Europa (Espanya no inclòs)

  Les Revolucions de 1820 a 1830 a Europa (Espanya no inclòs)
  -Santa Aliança: tractat signat a París el 26 de setembre de 1815 per Frederic Guillem III de Prússia, Francesc I d'Àustria i Alexandre I de Rússia. El document pretén una intervenció contundent contra els que enarboren la bandera de les llibertats nacionals i públiques.
 • Period: to

  El retorn a l'absolutisme: la Restauració La Restauració a Europa Congrés d'Aquisgrà

  Va ser una reunió de les quatre grans potències que va ocórrer en la tardor de 1818 per decidir la retirada de l'exèrcit d'ocupació de la França napoleònica. França va aconseguir reduir les obligacions imposades pel Tractat de París de 1815. El representant francès Duc de Richelieu va aconseguir que la posició de França com potencia europea fos restaurada.
 • Period: to

  El Trienni Liberal a Espanya.

  -El Trienni Liberal: L'1 de gener de 1820 va tenir lloc el pronunciament del coronel Riego a Cabezas de San Joan (Cadis. Una part de la potent burgesia mercantil i de les classes mitjanes de la ciutat li van donar suport. En les setmanes següents van esclatar altres pronunciaments i finalment el 9 de març es va proclamar a Madrid la Constitució de 1812. El rei va jurar a contracor.
  L'etapa va acabar el 1 d'octubre de 1823 quan un decret del rei anul·là la constitució i la legislació del Trienni.
 • El regnat de Ferran VII a Espanya

  -Els Cent Mil Fills de Sant Lluís, així és conegut l’exèrcit comandat per Lluís Antoni de Borbó, duc d’Angulema, que el 1823 entre a Espanya per tal de posar fi al règim constitucional (Trienni Constitucional) i de restaurar la monarquia absoluta de Ferran VII.
 • Independència de l'Amèrica hispana

  Independència de l'Amèrica hispana
  -La Batalla de Tampic (1829) va tenir lloc als entorns d'aquest port situat en la costa del golf de Mèxic, actualment és l'estat mexicà de Tamaupilas. Es van enfrontar una part de l’Exèrcit de Operacions, a mans dels generals mexicans Antonio López de Santa Anna i Manuel Mier i Terán contra la Divisió de Vanguàrdia de l’Exèrcit real. La ciutat va ser presa fàcilment després de ser abandonada per els seus pobladors.
 • Period: to

  El Carlisme

  -La Primera Guerra Carlina va ser una guerra civil que es va desenvolupar a Espanya entre 1833 i 1840 entre els carlistes, partidaris de l'infant Carles Maria Isidre de Borbó i d'un regim absolutista, i els defensores de Isabel II i de la regente Maria Cristina de Borbó, el seu govern era liberal per obtenir el suport popular.
 • El regnat d'Isabel II a Espanya

  El regnat d'Isabel II a Espanya
  Dècada moderada, constitució del 1845
  El general Narváez va assumir la Presidencia el 4 de maig de 1844, donant el començament de la Dècada Moderada. Durant aquest període s'imposa una nova llei, dictant una nova constitució, la Constitució Espanyola de 1845 que tornarà el model de sobirania compartida entre el Rei i les Corts i va reforçar els poders de la corona
 • Period: to

  El Carlisme

  -La Segona Guerra Carlia o "guerra dels matiners"
  Va ser un conflicte provocat per la successió de la corona d'Espanya. Tingué lloc el 1846/47 fins el 1849. Es proposava el casament d'Isabel II amb Carles Lluís de Borbó i de Bragança per posar fi a la discòrdia civil. El projecte va fallar i Isabel II es va casar al 1846 amb el seu cosí Francès d'Assís de Borbó
 • Period: to

  Les revolucions democràtiques Revolució de 1848

  Revolta a Itàlia: Es reivindicaren constitucions liberals, l'expulsió dels austríacs i la reunificació de la península. S'hagueren d'entregar constitucions que tingueren una vida efímera. Cinc dies de lluita obligaren als austríacs a evacuar la Llombardia (18-22 de març). El 23 de març es declarà la guerra a Àustria, però no havent rebut l'ajut extern, foren derrotats a San Donato (Juliol 1848) i a Novara (Març de 1849).
 • La lluita antiesclavista i feminista La lluita per l’abolició de l'esclavitud

  La lluita antiesclavista i feminista La lluita per l’abolició de l'esclavitud
  L’abolició de l’esclavitud
  A partir del segle XVIII els moviments abolicionistes de l'esclavitud prenen rellevància a partir de les idees de la il·lustració. A l’Imperi Britànic es duen a termes campanyes abolicionistes, on es van promoure lleis per acabar amb el tràfic i posteriorment la pròpia esclavitud. Tot i això, es va seguint duent a terme per més temps.
 • Period: to

  El desenvolupament del feminisme a partir de la Revolució Francesa

  Seneca Falls
  Va ser el primer document col·lectiu important del feminisme dels EUA, era una declaració dels drets de les dones de Seneca Falls
 • Period: to

  Les revolucions democràtiques Revolució de 1848

  La revolució de 1848 o revolucions de 1848, fou una onada revolucionària que va sorgir a Sicília.
  Revolta a França: La baixa burgesia i els estudiants es van unir a les protestes dels obrers, de manera que quan el Govern monàrquic va voler utilitzar a la policia, aquests es van negar, obligant a renunciar al Primer Ministre François Guizot el 23 de febrer, i més tard, per manca de suports interns, a Lluís Felip I de França.
 • El regnat d'Isabel II a Espanya

  El Bienni Progressista
  L'etapa comença amb un pronunciament encapçalat pel general O'Donell, a Vicálvaro (Madrid) en juny de 1854. S'afegiren els progressistes i es declara el Manifest de Manzanares. Com a conseqüència es va desencadenar la revolta popular en les ciutats. De nou es donà un govern progressista sota una Corona partidària dels moderats, els que explica que duri tan poc.
 • Unificacions d'Itàlia i Alemanya

  -Unificació d'Itàlia: des de que va caure l'imperi romà, la península Italiana estava dividida en diversos estats. El segle XIX gracies els unificadors que varen recorrer tot Europa varen aconseguir ajuntar tots els estats i nacions que hi havia dins de la peninsula Italiana en un sol Estat.
 • Period: to

  Sexenni democràtic a Espanya

  La Revolució de Setembre de 1868, va donar pas a la independència de Cuba, la qual va forçar una guerra de 10 anys contra Espanya (1868 - 1878). Es va crear un govern provisional, governat pel general Serrano. El govern va acabar en la nova Constitució de 1869. Segons la constitució, Espanya seria una monarquia constitucional democràtica. La democràcia no va acabar de funcionar i els carlins van provocar la Tercera Carlina. El rei va acabar abdicant i va arribar l'hora dels republicans.
 • Unificacions d'Itàlia i Alemanya

  -Unificació d'Alemanya: Alemanya era un conjunt de 38 estats independents que formaven l’anomenada Confederació Germànica. Va ser un procés per aconseguir la integració i la posterior unificació de diferents estats alemanys en una sola Alemanya, es va iniciar a mitjans del segle XIX i va finalitzar l’any 1871.
 • La Comuna de París

  La Comuna de París
  Un cop acabada la guerra francoprussiana, els francesos foren obligats a acceptar les condicions imposades per Otto von Bismarck. És va arribar a un armistici que va permetre les eleccions i el nomenament d'Adolphe Thiers com a cap del poder executiu. El 3 de març, es va triar un Comitè Executiu de 32 membres. El mateix dia es va anomenar comandant de la Guàrdia Nacional el general monàrquic Louis d'Arelle de Paladins.
 • Period: to

  La Comuna de París

  En la actualitat, el terme Comuna de París es refereix al govern socialista que va exercir el poder en la ciutat de París. Va ser el primer intent de crear un sistema alternatiu democràtic al capitalisme.
 • Period: to

  El Carlisme

  -La Tercera Guerra Carlista es va desenvolupar a Espanya entre 1872 i 1876 entre els partidaris de Carles, duc de Madrid , pretendent carlista amb el nom de Carles VII , i els governs d'Amadeu I , de la República i de Alfons XII.
 • Period: to

  Sexenni democràtic a Espanya

  Primera República Espanyola
  La divisió entre republicans unitaris i federals, més l'acció revolucionària dels sectors radicals del federalisme, va fer fracassar el model republicà.
 • Restauració borbònica a Espanya

  Constitució de 1876: El 29 de desembre de 1874 el General Martínez Campos va proclamar a Alfons de Borbó, fill de la Reina exiliada Isabel II, com Rei d'Espanya. Es va obrir un període històric conegut com la Restauració, que va ser l'etapa política més estable del liberalisme espanyol del segle XIX.
 • Nacionalisme català i basc

  El Partit Nacionalista Basc fou fundat el 31 de juliol de 1895 per Sabino Arana. Es va fer per defensar la seva tesi en pro de la raça basca, la recuperació dels furs i la defensa de la independència de la confederació basca. Es va aconseguir estendre a tots els territoris basc.
 • Period: to

  Restauració borbònica a Espanya

  Crisi del 98: En 1898 (25 d'abril-12 d'agost) Espanya va perdre les seves últimes colònies com a resultat de la guerra mantinguda amb Estats Units. Aquesta partida va suposar tot un desastre per el país tant a nivell polític, com econòmic, per també ideològic.
 • El desenvolupament del feminisme a partir de la Revolució Francesa

  El desenvolupament del feminisme a partir de la Revolució Francesa
  Les suffragettes
  Foren les antigues manifestants, al ser preses a broma, van tenir que començar el sabotatge i van tenir que Fer malbé de diferents llocs, incloent esglésies.