Edad media05

L'edat Mitjana

 • 476

  Fi de l’Imperi Romà d’Occident

  Fi de l’Imperi Romà d’Occident
  Al segle III després de Crist, els bàrbars de les fronteres del Nord, que venien de Germania, i de l’interior d’Europa. Van anar fent pressió a les fronteres i com l’exèrcit romà havia decaigut molt, van anar conquerint fins que van arribar a Roma i van destituir l’últim Emperador Romà Rómul August.
 • Jan 1, 622

  Aparició de l’islam

  Aparició de l’islam
  L’aparició i expansió de l’Islam al segle VII és un fenomen de gran transcendència històrica. L’Islam segueix la tradició de les dos grans religions monoteistes que la precedeixen, la jueva i la cristiana, ja que els musulmans creuen també en un únic Déu (anomenat Al·là en àrab).
 • Jan 1, 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
  Arriben els musulmans a la península ibèrica i en poc temps es fan amb bona part del territori. La zona sota poder musulmà rebrà el nom de l’Al-Andalus, amb capital a Còrdova.
 • Oct 10, 732

  Derrota dels musulmans a Poitiers

  Derrota dels musulmans a Poitiers
  La batalla de Poitiers va tenir lloc el 10 d'octubre de l'any 732 entre les forces comandades pel líder franc Carles Martell i un exèrcit islàmic comandat per l'emir Abd-ar-Rahman ibn Abd-Al·lah al-Ghafiqí a prop de la ciutat de Tours, a França. Durant la batalla, els francs derrotaren l'exèrcit islàmic i Al-Ghafiqí fou mort.
 • Jan 1, 785

  Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.

  Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.
  El 785 les mateixes elits locals que havien capitulat als musulmans, lliuraren la ciutat de Djarunda, que estava governada pel valí de Madinat Barshiluna, Matruh ibn Sulayman,[4] a les tropes de Carlemany, que no va intervenir en la campanya.La debilitat musulmana a la regió, la proximitat carolíngia i la defecció de les ciutats de la Septimània en pro dels francs precipitaren el canvi de bàndol de Girona. Segons l'Alterum Rivipullense, hi hagué intervenció divina en suport dels cristians
 • Apr 3, 801

  Conquesta de Barcelona

  Conquesta de Barcelona
  Lluís el Piadós, fill de Carlemany, i Guillem de Tolosa comanden l'exèrcit franc. El setge es prolonga des d'aquell hivern fins a la primavera. El 3 d'abril del 801, rendida per la fam, la ciutat capitula. Carlemany atorga als seus habitants una àmplia carta de llibertats.
 • Jan 1, 1117

  Conquesta de Tarragona

  Conquesta de Tarragona
  Ramon Berenguer III ocupa definitivament Tarragona i dóna les terres a l’església (van fer una acord amb el papat). Així doncs van repoblar les terres que estaven quasi deshabitades, van arreglar les cases i van oferir protecció als ciutadans contra els musulmans que encara quedaven a Tortosa.
 • Jan 1, 1148

  Conquesta de Tortosa

  Conquesta de Tortosa
  El comte Berenguer IV va assetjar la ciutat ajudat dels millors cavallers catalans i dels genovesos, que mai no el deixaven.
 • Jan 1, 1149

  Conquesta de Lleida

  Conquesta de Lleida
  Una de les dificultats de la conquesta de Lleida era que l'Ebre en aquells temps era navegable fins a Saragossa. Per tant, els musulmans podien acudir fàcilment a l'auxili de la ciutat. D'aquesta manera, el comte de Barcelona i príncep d'Aragó Ramon Berenguer IV, pensà primer conquerir Tortosa, i així tallar el pas d'un possible ajut, i després, com una fruita madura, caigué Lleida .
 • Jan 1, 1162

  Es forma la Corona d’Aragó

  Es forma la Corona d’Aragó
  Amb matrimoni entre el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la reina Peronella d'Aragó es va concebre la unió dinàstica que s'encarnà en la persona del seu fill, Alfons el Cast.
 • Sep 5, 1229

  Conquesta de Mallorca

  Conquesta de Mallorca
  El 5 de setembre de 1229, l'esquadra catalana, composta per 155 naus, 1.500 cavallers i 15.000 soldats, va salpar de Tarragona, Salou i Cambrils, per a conquistar Mallorca a Abú Yahia, el governador almohade semi independent de la illa.
 • Jan 1, 1230

  Es forma la Corona de Castella.

  Es forma la Corona de Castella.
  Ferran III de Castella es corona rei de Castella i rei de Lleó, el qual incloïa els vells regnes de Galícia i Astúries.
 • Period: Jan 1, 1232 to Jan 1, 1245

  Conquesta de València

  Campanya militar de conquesta de la ciutat de València i del territori que després havia d'ésser el Regne de València, empresa pel rei Jaume I de Catalunya-Aragó amb l'ajut de tropes catalanes i aragoneses.
 • Jan 1, 1348

  Pesta Negra

  Pesta Negra
  La pesta negra també coneguda com a mort negra va ser una epidèmia de pesta, que devastà Europa i Àsia a mitjans del segle XIV , i es calcula que provocà la mort d'aproximadament un terç de la població europea. L'apel·latiu "negra" amb què els coetanis anomenaren la malaltia prové del fet que els afectats presentaven taques fosques a la pell com a conseqüència d'hemorràgies subcutànies.
 • May 29, 1453

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs
  La caiguda de Constantinoble, o la conquesta de Bizanci, pels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Bizantí i de la cultura clàssica.
 • Oct 12, 1492

  Cristòfor Colom arriba a Amèrica

  Cristòfor Colom arriba a Amèrica
  s'anomena descobriment d'Amèrica a l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib. Per als indígenes americans no fou un descobriment sinó l'inici d'una invasió.Colom intentava viatjar cap a les Índies per una nova ruta cap a l'oest, que li portarà a topar-se amb Amèrica el 12 d'octubre de 1492