Revolució francesa

La línia del temps de la Revolució Francesa

 • Period: to

  "Etapa Constituent"

  Les revoltes de l'estiu del 1789 porten a terme una reunió el 4 i 5 d'agost del 1789 on es decreta l'abolició dels privilegis feudals: l'Assemblea Nacional suprimeix del tot el règim feudal.
  El 26 d'agost de 1789, l'Assemblea Constituent aprova la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà que va ser utilitzat com a preàmbul de la Constitució del 1791. També, durant aquest període va haver-hi la divisió de poders.
 • Inauguració dels Estats Generals

  Inauguració dels Estats Generals
  Es va celebrar l'obertura dels Estats Generals a Versalles. Aquests eren assemblees convocades pel monarca on acudien els tres estaments (noblesa, clergat i representants del poble).
 • Jurament de la Sala del Joc de la Pilota

  Jurament de la Sala del Joc de la Pilota
  És el moment en el que els diputats que representaven el tercer estat abandonen els Estats Generals i es constitueixen com a Assemblea Nacional. Com que el rei va ordenar tancar la sala on es reunien, es concentren en la sala del Joc de la Pilota (tennis) i es comprometen a no separar-se fins que França sigui una Constitució.
 • Period: to

  "Gran Por"

  Una revolta camperola molt violenta. Els camperols van deixar de pagar els impostos senyorials, però es van estendre rumors que els nobles havien organitzat partides de bandolers per castigar-los. Aleshores es va propagar el pànic i van assaltar castells, van cremar-ne les escriptures de propietat i van exigir l’abolició dels drets senyorials.
 • Presa de la Bastilla

  Presa de la Bastilla
  Va ser el punt d'arrencada de la Revolució Francesa. En aquest "acte de rebel·lia" els ciutadans parisencs es van revoltar per les condicions econòmiques i van assaltar la Bastilla: una presó de Lluís XIV que representava l'absolutisme.
 • Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà

  Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà
  És un document aprovat per l'Assemblea Nacional Constituent que definex els drets de l'individu i de la comunitat: la llibertat individual, la igualtat davant la llei i el dret de la propietat privada.
 • Primera Constitució liberal de França

  Primera Constitució liberal de França
  La Primera Constitució escrita de la història francesa, va ser decretada per l'Assemblea Nacional Constituent el setembre de 1789 i acceptada per Lluís XVI. Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional .Estableix que la sobirania resideix en la nació i ja no en el rei, reconeix els drets fonamentals dels ciutadans, proclama la llibertat de pensament i de premsa, i la llibertat religiosa.
 • Period: to

  Comença la guerra contra Europa

  Les Guerres revolucionàries franceses o Guerres de Coalició van succeir després de l'inici d'hostilitats entre el govern revolucionari francès i Àustria juntament amb Prússia en el 1792 i fins a la Primera signatura del Tractat d'Amiens de 1802. Aquestes es divideixen entre la Primera Coalició (1792-1797) i la Segona Coalició (1789-1801), tot i que França va estar constantment en guerra amb Gran Bretanya desde 1793 a 1802.
 • Es proclama la República a França

  Es proclama la República a França
  La República Francesa va ser proclamada el 22 de setembre de 1792. Lluís XVI va ser destituït com a rei, posant fi a la Monarquia Francesa. La República va durar un total de 12 anys, fins l'establiment del Primer Imperi Francès per part de Napoleón Bonaparte al 1804.
 • Period: to

  La Convenció Girondina

  La Convenció Nacional va estar controlada pels moderats girondins. Van vèncer a la batalla de Valmy, però la pressió dels radicals jacobins va forçar a l'execució del rei, el que va generar la guerra de la resta de potències monàrquiques (Primera Coalició).
 • Lluís XVI és condemnat a la guillotina

  Lluís XVI és condemnat a la guillotina
  El rei va ser condemnat a mort a la guillotina per l'Assemblea Nacional declarant-l'ho culpable de trair al país, de sabotatge, de passar informació confidencial a l'enemic, de deslleialtat al seu propi poble.
 • Period: to

  Convenció Jacobina: "Règim del Terror"

  Els montagnards jacobins es van fer amb el poder i van elaborar una nova constitució democràtica. El poder executiu va quedar en mans del Comitè de Salvació Pública, que va concentrar tot el poder Robespierre (líder).Una crisi econòmica i l’increment dels preus van generar diverses revoltes on Robespierre va perdre suport i aquest període va acabar amb la seva execució.
 • Period: to

  El Directori

  Fou el sistema de govern vigent durant la Primera República Francesa que va redactar una nova constitució, la Constitució de l’any III. Napoleó va tenir un paper important en aquest període: va vèncer la Primera Coalició i durant la Segona Coalició es va proclamar cònsol, va eliminar el Directori i va ser la fi de la Revolució Francesa.
 • Period: to

  L'Imperi Napoleònic

  Al 1804 Napoleó es va proclamar emperador dels francesos i va convertir a França en un gran Imperi, el Primer Imperi francès. Es caracteritzà per un domini de la política i l'economia i volia unificar Europa sota un mateix mandat. També tenia un exèrcit molt poderós però el van derrotar en la batalla de Waterloo l'any 1815 posant fi a l'imperi.
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  La batalla de Waterloo va ser un enfrontament armat entre l'exèrcit imperial francès de Napoleó Bonaparte i les forces angloprussianes comandades per Wellington que va tenir lloc el 18 de juny del 1815 a Waterloo, Bèlgica. Aquesta va finalitzar amb la derrota de les tropes de Napoleó, fet que va posar fi a l'Imperi Napoleònic.