Rrpp

La història de les RRPP

 • 2200 BCE

  Valor de la capacitat comunicativa

  Valor de la capacitat comunicativa
  L'any 2200 a. C. els grecs li van otorgar un gran valor a la capacitat comunicativa i tenien la necessitat de comunicar-se amb la gent. De fet, es diu que els millors oradors de l'època solien ser escollits per ocupar posicions de lideratge
 • 1800 BCE

  Origen

  Origen
  En aquesta època, a l'any 1800 a. C en concret, els líders de qualsevol societat tenien la necessitat d'influir sobre l'opinió pública mitjançant la persuasió
 • 59 BCE

  Els romans i les RRPP

  Els romans i les RRPP
  L'any 59 a. C. Julio Cesar va ser considerat un mestre en l'art de les tècniques de persuasió. Quan Cesar s'afrontava a una nova batalla, solia reclamar el suport del públic a través d'aparicions públiques. Era la primera vegada que es va utilitzar la informació com a arma bèl·lica.
 • L'església catòlica difon el terme propaganda

  L'església catòlica difon el terme propaganda
  Al segle XVII, inclús l'església va ajudar a difondre les relacions públiques. Va ser quan la mateixa Església va crear un col·legi de propaganda per ajudar a propagar la fe. En aquells temps el terme propaganda encara no tenia una connotació negativa i l'Església només volia informar a la societat dels avantatges del catolicisme.
 • L'experiència americana

  L'experiència americana
  Thomas Paine, un pioner de les RRPP, redactava fullets periodístics i ensajos que urgien els colons que s'agrupessin. Aquests pamflets es van fer virals fins que van arribar a ser bestsellers. La gent escoltava i era persuadida demostrant així el poder dels primers comunicadors americans.
 • La creació de la Constitució americana

  La creació de la Constitució americana
  La creació del document més important de la història de la nació estadunidenca, la Constitució (1787), també es deu a les relacions públiques. El reconegut com a pare de la Constitució, Madison va redactar, uns anys després, al 1791 la carta dels Drets i es va convertir en les 10 esmenes de la Constitució i la primera d'aquestes savaguardava, entre d'altres, la pràctica de les relacions públiques.
 • Phineas T. Barnum

  Phineas T. Barnum
  Phineas T. Barnum va ser considerat durant molt temps el pioner de les relacions públiques, encara que per alguns, negativament. Es va fer famós promocionant espectacles i va tenir una mala reputació ja que la gent pensava que el que volia ell era enganyar al públic. Tot i tenir aquesta mala fama, era respectat i es va considerar, també un mestre de la publicity. Escrivia articles i organitzava esdeveniments peculiars per tal de cridar l'atenció dels mitjans i aparèixer llavors als diaris.
 • Ús de la paraula RRPP

  Ús de la paraula RRPP
  Thomas Jefferson va ser el primer en utilitzar el terme RRPP al dirigir-se al congrés dels Estats Units l'any 1807.
 • Amos Kendall

  Amos Kendall
  Amos Kendall va treballar com a secretari de premsa de Andrew Jackson. Va realitzar absolutament totes les tasques de relacions públiques de la Casa Blanca. Tot i que es considerat el primer secretari de premsa presidencial el seu paper va anar molt més enllà.
 • Telègraf

  Telègraf
  Samuel Morse va inventar el telègraf l'any 1838, cosa que va ajudar a créixer les relacions públiques, ja que era una manera de comunicar-se.
 • Auge de la opinió pública

  Auge de la opinió pública
  En aquest any, va créixer notòriament la importàcia de les relacions públiques ja que es generaven debats constantment per temes com ara l'esclavitut i el vot femení
 • Aparició del telèfon

  Aparició del telèfon
  Alexander Graham Bell va construir i patentar el primer telèfon capaç de transmetre i rebre veu humana amb tota la seva qualitat i timbre. Això també va ser una gran ajuda per aquesta disciplina, ja que permetia transmetre missatges a l'instant i amb l'idioma de cadascú.
 • Primera agència de RRPP

  Primera agència de RRPP
  L'any 1900 va néixer la primera agència de relacions públiques, Publicity Bureau, de la mà d'uns periodistes de Wall Street, entre ells Ivy Lee.
 • Ivy Lee, el pare de les relacions públiques modernes

  Ivy Lee, el pare de les relacions públiques modernes
  Ivy Lee era un antic periodista de Wall Street que es va endinsar en el món de la publicity a principis del segle XX. Ell no creia en el plantejament de Phineas T. Barnum, d'enganyar al públic, sinó que pensava que la clau de la comprensió i l'acceptació d'una empresa consistia en informar el públic. Que una empresa havia de lluitar per aconseguir la confiança i la bona voluntat del públic.
 • Primera nota de premsa

  Primera nota de premsa
  Ivy Lee va escriure la primera nota de premsa oficial el 1906 ajudant al ferrocarril de Pensilvània a gestionar un accident que havia tingut. El diari The New York Times la va imprimir tal i com va ser enviada.
 • Edward L. Bernays

  Edward L. Bernays
  Aquest senyor va començar a exercir la publicity el 1913, com a pioner d'aquesta. Era considerat un gegant de les relacions públiques durant casi tot el segle XX. A més d'haver contribuït en aquest camp com tots els altres professionals, Bernays era un autèntic catedràtic de relacions públiques i va donar la seva primera assignatura de RRPP el 1923
 • John D. Rockefeller

  John D. Rockefeller
  El 1914, John D. Rockefeller va contractar a Lee i va aconseguir gràcies a ell que el públic l'escoltés. Quan va tenir lloc la vaga a Colorado Fuel and Iron Company gràcies a Ivy Lee es va contractar a un expert que gràcies a ell els treballadors van aconseguir canvis respecte els salaris i la jornada laboral d'aquests.
 • Primer Codi de Ètica

  Primer Codi de Ètica
  EL 1924, Basil Clarke va crear el primer codi de ètica de les relacions públiques en el Regne Unit.
 • La televisió

  La televisió
  John Logie Baird va inventar la televisió l'any 1925, cosa que va ajudar molt també a desenvolupar el concepte de relacions públiques.
 • Les RRPP, una necessitat

  Les RRPP, una necessitat
  A partir de la crisi de Wall Street, el crac del 29, les relacions públiques es converteixen en una necessitat.
 • Divulgació de la informació

  Divulgació de la informació
  La televisió s'utilitza comunament com a mitjà d'àmplia divulgació.
 • Les RRPP vistes des d'una perspectiva global

  Les relacions públiques van ser vistes des d'una perspectiva global pels pioners Harold Burson i John Hill.
 • El món de les RRPP creix

  El món de les RRPP creix
  S'uneix el món de les comunicacions i el de la publicitat amb el naixement de Burson-Marsteller, una de les agències de relacions públiques més grans del món, creada per Harold Burson i Bill Marsteller.
 • IPRA

  IPRA
  L'any 1955 és fundada l'Associació Internacional de les Relacions Públiques
 • Dia internacional de les relacions públiques

  Dia internacional de les relacions públiques
  El dia internacional de les relacions públiques va ser instituït el 26 de setembre de 1960, commemorant la primera conferència interamericana d'Associacions de Relacions Públiques.
 • Burson-Marsteller

  Burson-Marsteller
  La Burson-Marsteller es converteix en la firma de les relacions públiques més gran i important del món.
 • Auge d'Internet i la WWW

  Auge d'Internet i la WWW
  A finals del segle XXI va arribar la comunicació bidireccional. L'aparició d'Internet i de la World Wide Web va intensificar encara més radicalment la divulgació de les comunicacions.
 • La reputació de les empreses

  La reputació de les empreses
  A partir d'aquesta dècada les empreses no tenien cap altre elecció que portar-se bé amb el seu públic. La majoria de les empreses van adoptar una política de conciliació i compromís amb el seu públic.
 • Primer portal de RRPP

  Primer portal de RRPP
  El 2001 és creat el primer portal de relacions públiques
 • Linkedin

  Linkedin
  L'any 2003 es llança Linkedin, la primera xarxa social creada per a professionals.
 • Facebook

  Facebook
  L'any 2004, Mark Zuckerberg llança Facebook, una altra xarxa social que permetia als usuaris, principalment, comunicar-se.
 • Iphone

  Iphone
  El 2007 es crea el primer Iphone, i els professionals de les RRPP es preparen per una nova tendència amb els telèfons mòbils.
 • Burson-Marsteller

  Burson-Marsteller
  Burson-Marsteller és nombrada a "the holmes report", la publicació més prestigiosa del sector de la comunicació i de les relacions públiques en el món.
 • Period: to

  Les RRPP a l'actualitat

  Gràcies a les noves tecnologies i el gran avanç d'Internet, el món de les relacions públiques ha evolucionat molt respecte els seus principis. A través de tots aquests canals, per una empresa és molt més fàcil comunicar-se amb el seu públic objectiu, el canal més utilitzat avui en dia podriem dir que són les xarxes socials. Cal dir doncs que les relacions públiques avui dia són fonamentals per a les empreses, ja que no només serveixen per comunicar-se externament sino també internament