Em2 3

L'Edat Moderna

 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello és una escultura renaixentista feta de bronze. Mesura 1,58 metres i és una escultura inspirada en l'antiguitat clàssica i representa a David després d'haver vençut a Goliat.
 • Period: 1450 to

  Humanisme

  L'humanisme va ser el moviment cultural que va difondre's per tot Europa. La mentalitat medieval havia estat completament teocentrista, però l'Humanisme va "trencar" amb això, gràcies al redescobriment de l'edat antiga, l'humanisme situava l'ésser humà al centre del món (antropocentrisme). L'humanisme també va tornar a despertar l'interès d'aprendre a llegir els textos antics i els estudiosos van començar a aprendre el llatí i el grec per poder interpretar les obres del passat.
 • Period: 1450 to

  El Renaixement

  El Renaixement és la nova concepció que se li va donar a l'art que es va desenvolupar gràcies a l'Humanisme. L'art Renaixentista redescobria les obres i els edificis de l'antiguitat i trobarem moltes semblances entre uns i altres.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  La caiguda de Constantinoble per part dels turcs otomans va comportar el final del Imperi romà d'Orient. Va tenir lloc el 29 de maig de 1453.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  Fins al segle XV el coneixement es transmetia a través de manuscrits escrits i copiats a mà per monjos. Però l'alemany Johannes Gutenberg va arribar amb la seva invenció: la impremta. Aquest va suposar un abans i un després en molts àmbits ja que es va poder difondre coneixement a través dels llibres i escrits molt més ràpids. El primer llibre complet imprès per Gutenberg va ser la Bíblia i es va imprimir a Magúncia, Alemanya l'any 1455.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  La unió d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó l'any 1469 va ser només dinàstica perquè cada regne va conservar els seus territoris, fronteres, institucions... Amb aquest casament Ferran també va esdevenir rei de Castella i Isabel reina d'Aragó.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  Amb l'objectiu d'aconseguir la unitat religiosa dins del seu regne, els Reis Catòlics van crear el Tribunal de la Inquisició espanyola que assegurava el predomini del cristianisme al regne. S'encarregaven de jutjar els sospitosos d'heretgia i els convidaven amablement (mitjançant diversos mètodes de tortura) a jurar fidelitat al cristianisme o en molts casos simplement els mataven.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  El regnat dels reis catòlics va marcar el pas de l'edat mitjana a l'edat moderna a la península Ibèrica. Al llarg de l'edat mitjana la península Ibèrica s'havia dividit en diferents regnes, els més importants eren Castella i la corona d'Aragó. L'any 1469 es van casar Ferran d'Aragó i Isabel de Castella convertint-los en els anomenats reis catòlics que van regir amb una monarquia dual que conservava l'autonomia i la independència dels dos regnes.
 • 1486

  Sentència Arbitral de Guadalupe

  Sentència Arbitral de Guadalupe
  Per acabar amb els conflictes entre pagesos i nobles a la corona d'Aragó, Ferran II va declarar la Sentència Arbitral de Guadalupe, que va posar fi a alguns drets feudals a Catalunya. Encara que va suposar una gran millora al camp, no va suposar la fi del règim feudal ni la jurisdicció senyorial.
 • 1490

  Creació de l'Home de Vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de Vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'any 1490, Leonardo da Vinci va fer aquesta obra en un dels seus diaris, es tracta d'un dibuix d'un home despullat amb notes anatòmiques escrites. Aquest dibuix és un estudi de proporcions del cos humà i pren el nom del creador dels textos en els quals da Vinci es va inspirar, Vitruvi.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Aquesta conquesta va ser producte dels 10 anys de guerra en què els castellans van estar combatent contra els nassarites (l'última dinastia àrab que governava un territori de la península), la conquesta va concloure amb la rendició de l'últim rei nassarita Boabdil l'any 1492.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  Per aconseguir la unitat religiosa a la monarquia es van dur a terme diferents moviments, un dels quals va ser l'expulsió dels jueus, els quals se'ls va "oferir" convertir-se al cristianisme (aquests cristians nous s'anomenaven conversos) o directament abandonar els regnes.
 • 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  Al llarg del segle XV el comerç dels productes per la Ruta de la Seda, que permetia el comerç de productes entre Europa i Àsia passant pel Pròxim Orient. Per això, amb la caiguda de Constantinoble es va haver de buscar una nova ruta per arribar a Àsia. Cristòfor Colom estava convençut que la terra era rodona, i, que per això navegant per l'oest per l'atlàntic s'arribaria a Àsia. Va fer el viatge i va arribar a Amèrica pensant que era Àsia. Va fer 4 viatges a Amèrica creient que estava a Àsia.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'Edat Moderna és el període de temps que s'inicia amb el Descobriment d'Amèrica (1492) i acaba amb la Revolució Francesa (1789). Aquesta època es caracteritza per la recuperació econòmica i demogràfica d'Europa, l'ascens de la burgesia i l'enfortiment de la monarquia. L'Edat Moderna trenca amb totes les ideologies i creences de l'Edat Mitjana començant per l'Humanisme i la Reforma protestant, seguint amb el Renaixement i culminant amb el Barroc.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Colom a Amèrica va ser l'any 1493. Va ser una gran expedició de 17 vaixells i 1200 homes que van crear la primera colònia comercial espanyola.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  Per frenar els pirates musulmans del nord d'Àfrica que amenaçaven el Mediterrani, la monarquia va decidir conquerir algunes ciutats de la costa africana, en aquest cas, Melilla.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

   Tercer viatge de Colom a Amèrica
  En el tercer viatge, Colom va arribar a la costa nord d'Amèrica del Sud i va descobrir la desembocadura de l'Orinoco i les illes Martinica i Trinitat.
 • Period: 1501 to

  Segle XVI: Economia i Política

  El segle XVI va portar una gran millora en les tècniques de navegació ja que es van establir moltes colònies a Amèrica, així, l'Atlàntic es va convertir en el nou centre del comerç i l'economia mundial. Pel que fa a la política els monarques van reforçar i centralitzar el seu poder i va néixer la monarquia absoluta, on el rei concentrava els 3 poders de l'estat i se'l considerava "diví".
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona Hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona Hispànica
  Després de la conquesta de Granada, s'havia permès als musulmans la pràctica de l'Islam i els seus costums, però a partir del 1502 se'ls va obligar a convertir-se o anar-se'n del regne. Els musulmans que van acceptar ser batejats se'ls va anomenar moriscos.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  En el quart i últim viatge de Colom, després de recórrer les illes del Carib, van començar a explorar les costes d'Amèrica Central. Més tard es va començar a explorar terra ferma a l'Amèrica Central i en arribar a l'oceà pacífic van concloure que el lloc on es trobaven no eren les Índies sinó un nou continent.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  David és una escultura renaixentista de marbre blanc esculpida per Michelangelo Buonarroti. Mesura 5,17 metres i pesa 5572 kg. Aquesta escultura va ser un encàrrec de la Opera del Duomo a Florència i representa al rei David bíblic moments abans d'enfrontar-se a Goliat.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  La conquesta del regne de Nàpols va ser una batalla entre els francesos i els castellans. Es van enfrontar en diverses ocasions fins que finalment Ferran i les seves tropes van poder vèncer els francesos a Nàpols i els va fer abandonar el sud d'Itàlia.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  La conquesta d'Alger i Bugia van ser fruit del moviment de la monarquia per frenar els pirates barbarescos que amenaçaven el Mediterrani.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'Escola d'Atenes és de les pintures més conegudes de Raffaello Sanzio. Té una mida de 550 cm d'amplada per 770 cm d'altura, és una pintura al fresc feta per l'encàrrec de pintar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà que li van posar a Raffaello.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  A causa de l'aliança de Navarra amb França, Ferran va envair aquest regne amb un exèrcit castellà. El 1515 Navarra es va incorporar al regne de Castella conservant però, els furs, les lleis, i les seves institucions.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Carles I va ser durant el seu regnat, l'emperador més poderós d'Europa, tenint en la seva possessió la corona de Castella, la corona d'Aragó i el Sacre Imperi Romanogermànic. El seu regnat va durar del 1516 fins al 1556.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  L'inici d'aquesta reforma va tenir lloc a Alemanya amb el naixement de la impremta, quan es van començar a fer còpies de la bíblia en alemany i la gent va començar a llegir el que de debò deia la bíblia, no el que interpretaven els eclesiàstics que sovint estava distorsionat perquè anés a favor seu. Així doncs la gent va començar a fer-se preguntes i qüestionar segons quines tradicions i així va néixer aquesta reforma.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les comunitats que va tenir lloc a diferents ciutats de Castella i va ser una protesta per part dels hidalgos, els artesans i els comerciants contra la política econòmica i la manca de respecte de les lleis del regne.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Per conquerir l'imperi asteca, Hernán Cortés va atacar la capital, Tenochtitlan, on els asteques es van resistir, però Cortés va aconseguir prendre com a ostatge Moctezuma, l'emperador i els va acabar derrotant a la batalla d'Otumba.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser una conseqüència de la revolta de les comunitats les quals es van escampar també al camp. Allà s'hi van produir revoltes antisenyorials, però l'exèrcit comuner va acabar sent derrotat per les tropes imperials en aquesta mateixa batalla el 1521.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  L'any 1519 la corona de Castella va organitzar una expedició per arribar a les illes de les Espècies navegant en direcció oest. Aquesta expedició va ser encarregada a Fernão de Magalhães i la va culminar Juan Sebastián Elcano. Després de 3 anys navegant, el 1522 es va completar la primera volta al món amb la qual es va demostrar finalment que la terra era esfèrica.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia va significar la derrota de Francesc I de Borbó, un dels grans rivals de Carles I, a conseqüència de la seva derrota la Corona Hispànica va incorporar el Milasenat al seu imperi.
 • 1543

  Copèrnic proposa l'heliocentrisme de l'Univers

  Copèrnic proposa l'heliocentrisme de l'Univers
  L'any 1543, Copèrnic proposa l'heliocentrisme de l'univers en el seu llibre De Revolutionibus Orbium Coelestium.
 • 1543

  Vesalius presenta l'anatomia humana amb disseccions del cos humà

  Vesalius presenta l'anatomia humana amb disseccions del cos humà
  Vesalius descriu l'anatomia humana i realitza les primeres disseccions del cos humà.
 • 1553

  Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang.

  Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang.
  L'any 1553, l'humanista i científic Miquel Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Als Estats Alemanys els prínceps recolzaven el protestantisme i a causa d'això hi va esclatar una guerra, però després de les primeres victòries, Carles I va signar la pau d'Augsburg la qual acceptava l'expansió del protestantisme.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Felip II, fill de Carles I i Isabel, va regnar l'imperi Hispànic del 1556 fins al 1598. El seu regnat es va caracteritzar per la seva exploració i expansió global al llarg de l'oceà Atlàntic i el Pacífic.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  El rei Felip II va decidir centralitzar el govern per poder gestionar millor el govern i, l'any 1561 va fer de Madrid la capital de l'imperi. Fins aquell moment Madrid no havia estat més que un altre poble del regne així que es creu que va decidir aquesta localització a causa de la seva centralitat geogràfica.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  Un dels grans problemes del regant de Felip II va estar relacionat amb el desig d'aquest d'imposar el catolicisme a tot el regne. La persecució dels moriscos granadins als quals se'ls van prohibir els seus costums va desencadenar la insurrecció de Las Alpujarras que va comportar la dispersió d'uns 80.000 moriscos per tota la península.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  L'any 1571 es va fundar la ciutat de Manila a l'arxipèlag conquerit que van anomenar illes Filipines en honor a Felip II.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Amb l'objectiu de frenar l'expansió dels musulmans al Mediterrani, Felip II va organitzar una flota aliada amb el papat, Venècia i la Corona Hispànica amb la qual va derrotar als turcs a la batalla de Lepant l'any 1571.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Als Països Baixos s'havia instal·lat el calvinisme en la població i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la corona
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Als Països Baixos s'havia instal·lat el calvinisme en la població i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la corona espanyola. Després de diverses batalles una part del territori holandès es va independitzar i va crear les Províncies Unides.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Per aturar els anglesos que atacaven les flotes espanyoles que comerciaven amb Amèrica, el regne hispànic hi va enviar l'Armada Invencible, que consistia en una gran flota molt ben armada i equipada. Però a causa d'una tempesta i els filibotes que van enviar els anglesos (unes petites barques que contenien molts explosius que en arribar a l'Armada van explotar), aquesta va acabant ser destruïda.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Un altre conflicte greu va tenir lloc a la corona d'Aragó. On s'hi va exiliar Antonio Pérez, acusat de conspiració i que havia exigit la protecció dels furs. Però Felip II no va fer cas de les lleis aragoneses i va atacar amb el seu exèrcit Saragossa. Com a càstig per haver donat protecció al pròfug Antonio Pérez, Aragó Juan de Lanuza va ser executat i el rei va imposar la seva autoritat per sobre de les antigues lleis aragoneses.
 • Mercator idea la respresentació cartogràfica de la terra

  Mercator idea la respresentació cartogràfica de la terra
  L'any 1594, Gerardus Mercator idea un sistema de representació cartogràfica de la terra.
 • Construcció del primer microscopi per Jansen

  Construcció del primer microscopi per Jansen
  L'any 1595 Zacharias Janssen idea i construeix el primer microscopi compost.
 • Period: to

  Segle XVII: Economia i política

  El segle XVII a Europa es caracteritza per les grans guerres que va haver-hi per tot Europa, el comerç seguia sent la base de l'economia, però amb les guerres assotant tot Europa l'economia va caure en picat.
 • Period: to

  El Barroc

  El Barroc va ser un moviment que també es va popularitzar molt per Europa (aquí a Catalunya en podem trobar moltes mostres) entre els segles XVII i XVIII. Els artistes del Barroc van culminar la revolució del renaixement atorgant més èmfasi a la llum i al color fent composicions més complexes, el Barroc no només va ser un moviment artístic, va comprendre i influir molts àmbits de la vida i la cultura com la música i la literatura.
 • Construcció del primer telescopi, per Galileu

  Construcció del primer telescopi, per Galileu
  L'any 1609, Galileu Galilei planteja i construeix el primer telescopi.
 • Harvey descobreix la circulació sanguínia

  Harvey descobreix la circulació sanguínia
  L'any 1628, William Harvey descobreix, descriu i presenta correctament el sistema circulatori de la sang.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  L'any 1633 Galileu Galilei és jutjat per la seva teoria de l'heliocentrisme. Això es deu al fet que d'ençà que Ptolomeu havia ideat el geocentrisme, l'església defensava aquesta teoria i al Copèrnic formular la idea de l'heliocentrisme, Galileu la va defensar amb proves contundents gràcies a l'observació del firmament, però a l'Església no li va agradar gens i va ser això pel que va ser jutjat.
 • Descartes elabora el mètode científic

  Descartes elabora el mètode científic
  L'any 1637, René Descartes elabora el mètode de raonament científic, això va suposar un abans i un després de la ciència i així va fer progressar les matemàtiques de manera sorprenent.
 • Torricelli mesura la pressió atmosfèrica

  Torricelli mesura la pressió atmosfèrica
  L'any 1643, és mesurada per primer cop la pressió atmosfèrica per Evangelista Torricelli.
 • Pascal construeix la primera calculadora mecànica

  Pascal construeix la primera calculadora mecànica
  L'any 1642, Blaise Pascal construeix la primera calculadora mecànica.
 • Boyle descobreix la dilatació dels gasos

  Boyle descobreix la dilatació dels gasos
  L'any 1661, Robert Boyle descobreix la dilatació dels gasos també coneguda com la llei de Boyle-Mariotte.
 • Newton formula la llei de la gravetat

  Newton formula la llei de la gravetat
  L'any 1687 té lloc probablement un dels descobriments més notables de l'època, Isaac Newton formula la llei de la gravitació universal.