Portada

L'Edat Moderna

 • Period: 1301 to

  Humanisme

  En general, tota doctrina que s'interessa bàsicament pel sentit i el valor de l'home i de l'humà, prenent-lo com a punt de partida dels seus plantejaments. El terme, s'aplica a tres moments històrics diferents: al fenomen sociocultural conegut com a (humanisme del Renaixement), al (nou humanisme) del període del classicisme i del romanticisme alemany i als (humanismes contemporanis), basats en sistemes filosòfics més generals i d'orientació fonamentalment ètica.
 • 1386

  Donatello

  Donatello
  Donato di Niccolò di Betto Bardi, conegut com Donatello, va ser un artista i escultor italià de principis de el Renaixement, un dels pares de el període juntament amb Leon Battista Alberti, Brunelleschi i Masaccio.
 • Period: 1400 to 1500

  Renaixement

  Durant el segle XV i XVI es va produir un canvi en la manera de percebre les ciències humanes i naturals a la ciutat italiana de Florència que es va propagar a tot el continent europeu, a aquest nou corrent se li va conèixer com el Renaixement.
  El Renaixement va influir principalment en la ciència, filosofia, política i art. La percepció que es tenia de Déu com el centre de tot, es va canviar per l'ésser humà com el centre l'univers.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  Realitzat per al pati de palau Medici de Florència, aquesta estàtua de David de bronze va ser el primer nu de ple volum des de l'Antiguitat.
  La figura d'aquest David vol tenir un significat que és el de simbolitzar el nou home de el Renaixement, l'home intel·ligent, l'home humanista que amb la seva saviesa era capaç de vèncer la força bruta. Aquesta figura exempta va ser concebuda per a veure-la com la veiem avui, és a dir, des de múltiples punts de vista.
 • 1452

  Leonardo da Vinci

  Leonardo da Vinci
  Leonardo da Vinci ser un polímata florentí de el Renaixement italià. Va ser alhora pintor, anatomista, arquitecte, paleontòleg, artista, botànic, científic, escriptor, escultor, filòsof, enginyer, inventor, músic, poeta i urbanista.
 • 1453

  L'imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L'imperi Otomà conquesta Constantinoble
  L’Imperi Otomà (Imperi Turc) va ocupar la ciutat de Constantinoble i va impedir així les comunicacions entre Europa i Àsia a través del Pròxim Orient.
  A partir d’aquesta situació, els regnes europeus, molt especialment Castella i Portugal, van començar a explorar l’oceà Atlàntic, molt desconegut fins aleshores. L’objectiu era trobar una ruta alternativa cap a l’Índia i el sud-est asiàtic per poder-hi comerciar.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  La impremta és un mètode mecànic destinat a reproduir textos i imatges sobre paper, tela o altres materials. En la seva forma clàssica, consisteix a aplicar una tinta, sobre unes peces metàl·liques per transferir-la a el paper per pressió. Encara que va començar com un mètode artesanal, la seva implantació a mitjan segle XV va comportar una revolució cultural.
 • 1469

  Casament d'Isabel de Castella amb Ferran d'Aragó

  Casament d'Isabel de Castella amb Ferran d'Aragó
  La unió de totes dues corones va ser només dinàstics i no territorial, perquè no va comportar la fusió dels territoris en un regne únic. Castella i Aragó van conservar les fronteres, el sistema fiscal de cada regne, i fins i tot monedes diferents.
  Isabel va reconèixer Ferran com a rei de Castella, i de fet, el poder reial a Castella va ser exercit per tots dos. També Ferran va reconèixer a Isabel els seus drets a Aragó, però ella mai no va tenir interès en exercir-los.
 • 1475

  Miguel Ángel

  Miguel Ángel
  Michelangelo Buonarroti, conegut en espanyol com Miquel Àngel, va ser un arquitecte, escultor i pintor italià renaixentista, considerat un dels més grans artistes de la història tant per les seves escultures com per les seves pintures i obra arquitectònica
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  Es va crear el tribunal de la Inquisició espanyola per assegurar el predomini del cristianisme. La seva missió era jutjar els sospitosos d’heretgia o delictes de fe i sancionar els condemnats amb càstigs exemplars.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  El regnat dels Reis Catòlics marca el pas de l’Edat Mitjana a l’Edat Moderna a la península ibèrica.
  El matrimoni d’Isabel de Castella i Ferran d’Aragó va unir sota una mateixa corona els dos regnes més grans de la península Ibèrica. Tot i això, cada regne va conservar les fronteres, les lleis i les institucions pròpies.
 • 1483

  Rafael Sanzio

  Rafael Sanzio
  Raffaello Sanzio, també conegut com Rafael d'Urbino o simplement com Rafael, va ser un pintor i arquitecte italià de el Renaixement
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  Per acabar amb el conflicte entre els pagesos de remença i els senyors (nobles), Ferran II va promulgar la Sentència Arbitral de Guadalupe, que posava fi a alguns drets feudals a Catalunya i iniciava una nova etapa al camp catalanoaragonès.
  Tot i que aquestes mesures van millorar la situació dels pagesos, no van suposar la fi del règim feudal ni de la jurisdicció senyorial, que va continuar mantenint la seva vigència al camp català, aragonès i valencià durant els dos segles següents.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'home de Vitruvi de Leonardo da Vinci és una de les imatges més conegudes de l'art renaixentista, la qual cosa pot resultar una mica sorprenent ja que sembla ser només un dibuix a llapis i tinta d'un home amb extremitats superposades dins d'un cercle i un quadrat . No obstant això, aquest dibuix és molt més que això; és la solució simbòlica de Leonardo a un antic problema matemàtic que va tenir certa importància també a l'alquímia, en el que es coneix com "la quadratura de l'cercle".
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Els nassarites (l’última dinastia àrab i musulmana de la península) governaven l’últim regne musulmà de la península.
  Després d’una guerra entre 1482 i 1492, Boabdil, l’últim rei nassarita, va acceptar la rendició, i Granada va passar a formar part del regne de Castella.
 • 1492

  Explusió dels jueus de la Corona hispànica

  Explusió dels jueus de la Corona hispànica
  Els jueus ocupaven un lloc destacat en la història medieval dels regnes peninsulars hispànics. Així, en les ciutats dels regnes cristians era habitual trobar una comunitat jueva activa, dinàmica i pròspera. Generalment, aquests jueus s’especialitzaven en l’exercici de determinades professions: la medicina, l’astrologia, les activitats comercials i financeres, etc. Fins i tot va arribar a existir una oligarquia jueva, rica i escèptica, amb una considerable influència social.
 • 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  Havent aconseguit el suport de la reina Isabel, Colom va arribar a les costes de Huelva per organitzar l’expedició. Va comptar amb l’ajuda dels monjos franciscans del monestir de Rábida. Els germans Pinzón, d’una família d’armadors, van organitzar amb Colom una flota de 105 mariners, una nau (la Santa María) i dues caravel·les (La Pinta i la Niña).
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'Edat Moderna forma part dels períodes importants que divideixen la història universal de la humanitat, aquesta etapa inicia a la caiguda de Constantinoble i acaba a la Revolució Francesa. Va ser una etapa que es va desenvolupar després de l'Edat Mitjana.
  Aquest espai de temps va estar dominat per ideals que es van emmarcar en el progrés de la societat, la comunicació, el domini i la raó.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  una gran expedició integrada de 17 vaixells i 1200 homes va crear la primera colònia comercial a Hispaniola.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  Melilla era un refugi segur per als pirates turcs i algerians que assolaven les costes andaluses i llevantines espanyoles. Allà comptaven amb la simpatia i de vegades ajuda dels moriscos que vivien sota el poder cristià a la península. Als pirates s'unien els indígenes rifenys.
  El rei don Fernando el Catòlic va ordenar reconeixements de la plaça de Melilla i de la costa adjacent, amb intenció d'apoderar-se d'ella i posar fi a aquesta refugi.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Colom va arribar a la costa nord d’Amèrica del Sud, va descobrir la desembocadura de l’Orinoco i les illes de Martinica i Trinitat.
 • 1502

  Explusió dels mulsulmans de la Corona hispànica

  Explusió dels mulsulmans de la Corona hispànica
  Ordenada pel rei Felip III i portada a terme. Els primers moriscs expulsats van ser els de el Regne de València (el decret en 1609), als quals van seguir els d'Andalusia (gener 1610), Extremadura i les dues Castelles (juliol 1610), a la Corona de Castella, i els de la Corona d'Aragó (maig 1610). Els últims expulsats van ser els de el Regne de Múrcia, primer els d'origen granadí (octubre 1610), i més tard els de la vall de Ricote i la resta de moriscs antics (octubre 1613).
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Després de recórrer les illes del Carib, van explorar les costes d’Amèrica Central.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  L'escultura representa el Rei David bíblic en el moment previ a enfrontar-se amb Goliat, i va ser acollida com un símbol de la República de Florència davant l'hegemonia dels seus enderrocats dirigents, els Mèdici, i l'amenaça dels estats adjacents, especialment els Estats Pontificis.
  El David és una de les obres mestres de el Renaixement segons l'majoria dels historiadors, i una de les escultures més famoses de l'món.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  Nàpols posseïa un patrimoni més ric i variat que el de qualsevol altre estat de la Itàlia del segle XV (formar part de la Magna Grècia, fou un centre cultural hel·lenístic i una important ciutat de l’Imperi romà). Amb la caiguda de l’Imperi romà, els sobirans bizantins i llombards ocuparen el buit deixat al sud d’Itàlia, mentre Sicília era ocupada pels àrabs. Durant el segle XII, els normands unificaren la zona, establint un regne que fou reconegut pel papat i esdevingué feu papal.
 • 1510

  Conquesta d'Alger i Bugia

  Conquesta d'Alger i Bugia
  Es coneix com la Jornada d'Alger a l'expedició efectuada pel rei Carles I d'Espanya a 1541 per arrabassar Alger l'almirall otomà Barbarroja que va acabar en una derrota espanyola provocada principalment per un temporal.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  Un dels frescos més coneguts de la història de l'art i potser l'obra més ambiciosa de Rafael, que va voler representar ni més ni menys que els orígens de el pensament occidental, que com tots sabem va néixer a l'Antiga Grècia.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Davant l’aliança de Navarra amb França, Ferran va envair el regne al capdavant d’un exèrcit castellà amb la pretensió de fer valer drets dinàstics hereditaris.
  Navarra va quedar incorporada a Castella, però va conservar els furs, les lleis i les institucions pròpies.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d'Espanya

  Amb els territoris heretats, i a més el nomenament com a emperador del Sacre Imperi, Carles I de la Corona Hispànica i V d’Alemanya, va esdevenir el monarca més poderós del seu temps. La defensa dels territoris de l’Imperi i el manteniment del catolicisme van marcar la política exterior de Carles I.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  És un moviment religiós cristià iniciat a Alemanya al segle XVI per Martí Luter, que va portar a un cisma de l'Església catòlica per donar origen a nombroses esglésies agrupades sota la denominació de protestantisme.
  La Reforma va tenir el seu origen en les crítiques i propostes amb les que diversos religiosos, pensadors i polítics europeus van buscar provocar un canvi profund i generalitzat en els usos i costums de l'Església catòlica.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les comunitats va tenir lloc a diferents ciutats de Castella (Toledo, Segòvia, Àvila, Burgos) com a protesta dels hidalgos (nobles), els artesans i els comerciants per la política econòmica i la manca de respecte a les lleis del regne.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Tenochtitlan, la capital de l'Imperi Asteca, va ser portat a terme la negociació entre els clans locals i les divisions anti-mexicas existents i el conqueridor espanyol Hernán Cortés. Moltes batalles entre els mexicas i els espanyols, que van ocórrer principalment a les ciutats de Cempoala, Texcoco i Tlaxcala.
  L'episodi final va tenir lloc a Tenochtitlan, batalla que va marcar la caiguda de l'Imperi Asteca el que es Mèxic mestís d'avui i que marca el final de la primera etapa.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  El conflicte es va escampar i al camp s’hi van produir revoltes antisenyorials. L’exèrcit comuner va ser derrotat per les tropes de imperials a Villalar i els dirigents principals, Padilla, Bravo i Maldonado, van ser executats.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  La corona de Castella va organitzar l’any 1519 una expedició amb l’objectiu d’arribar a les illes de les Espècies navegant cap a l’oest.
  La missió va ser encomanada al portuguès Fernão de Magalhães i la va culminar el navegant vasc Juan Sebastián Elcano.
  Al cap de tres anys de navegació, i després de passar per molts perills, el 1522 es va completar la primera volta al món gràcies a la qual es va poder demostrar que la terra era esfèrica.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  Francesc I de Borbó va ser un dels grans rivals de Carles però va ser derrotat a la batalla de Pavia. Com a conseqüència, el Milanesat va quedar incorporat a l’Imperi Hispànic.
 • 1543

  Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.

  Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.
  Al segle XVI, Copèrnic va elaborar una nova hipòtesi que situava el Sol com a centre de l'Univers, i la Terra, juntament amb els altres planetes, girava al voltant seu. Aquesta teoria, coneguda com a heliocentrisme.
  L'heliocentrisme també va ser defensat per Galileu durant la primera meitat del segle XVII, gràcies a les observacions que va fer amb l'ajut dels primers telescopis. Les teories de Galileu, però, van topar amb l'Església.
 • 1553

  Descobreix la circulació pulmonar

  Descobreix la circulació pulmonar
  Servet explica que la sang llega a el cor provinent de les diferents parts de el cos, aquesta sang transporta el diòxid de carboni, el cor la impulsa Cap als pulmons, allí es Produeix l'intercanvi de gasos, carregant aquesta sang d'oxigen, torna a el cor i allí la bombar a la resta de el cos.
 • 1555

  Pau d'Augsburg

  Pau d'Augsburg
  Malgrat els intents de negociació, hi va esclatar la guerra. Després de les victòries inicials, Carles I va signar la pau d’Augsburg, que acceptava l’expansió del protestantisme.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Carles I va abdicar pel seu fill Felip II, que va heretar tots els seus territoris a Europa i a Amèrica, llevat d’Àustria i el títol d’emperador del Sacre Imperi.
  Felip II es va esforçar a mantenir i ampliar l’imperi i a trobar la manera de gestionar-lo. Per això, va centralitzar el govern, va crear noves institucions per als regnes hispànics i per a les Índies occidentals (Amèrica) i orientals (Filipines i els diversos territoris del sud est asiàtic). Va fer de Madrid la capital.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l'Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l'Imperi
  Madrid la capital el i es va ocupar personalment de la feina del govern. Però, per mantenir l’hegemonia política i imposar els principis de la Contrareforma catòlica, a Europa es va haver d’enfrontar en un gran nombre de guerres
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  Els problemes més greus es van produir a partir de la persecució dels moriscos granadins, als quals es va prohibir utilitzar la llengua, els vestits i els costums propis. Això va desencadenar la insurrecció de Las Alpujarras, que va ser sufocada al cap de tres anys de lluita i va comportar la dispersió d’uns 80.000 moriscos cap a altres zones de la Península.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Els territoris es van incorporar a la corona de Castella. D’aquesta manera, es van introduir a Amèrica i les Filipines la llengua, la cultura, la religió catòlica i les lleis castellanes. Un gran nombre de clergues i funcionaris van participar en aquest procés d’evangelització i en la colonització.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Per tal de frenar l’expansió musulmana al Mediterrani, va organitzar una gran flota aliada (el papat, Venècia i la Corona Hispànica) que es va enfrontar als turcs i els va derrotar a la batalla de Lepant.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Als Països Baixos (Holanda), on s’havia difós el calvinisme (branca del protestantisme) i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la corona espanyola. Després de forts combats entre els holandesos i els terços hispànics, una part del territori es va independitzar i va crear les Províncies Unides.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Contra Anglaterra, que emparava els protestants i atacava la flota espanyola que comerciava amb Amèrica, hi va enviar l’Armada Invencible, una gran flota que va ser destruïda per una tempesta davant de la costa anglesa.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Com a càstig per haver donat protecció al pròfug Antonio Pérez, el Justícia d’Aragó Juan de Lanuza va ser executat el i el rei va imposar la seva autoritat per damunt de les antigues lleis aragoneses.
 • Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.

  Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
  La projecció de Mercator va ser ideada per Gerardus Mercator en 1569. La característica més important d'aquesta projecció consisteix en què el sistema de meridians i paral·lels es transforma en un sistema de coordenades de l'tipus cartesià, línies rectes que es tallen perpendicularment.
 • Construeix el primer microscopi

  Construeix el primer microscopi
  El microscopi va ser inventat per Zacharias Janssen en 1590... Va ser el primer a estudiar teixits vius a l'microscopi. A mitjan el segle XVII el neerlandès Anton van Leeuwenhoek, utilitzant microscopis simples de fabricació pròpia, va descriure per primera vegada protozous, bacteris, espermatozoides i glòbuls vermells.
 • Period: to

  Barroc

  El barroc va ser un període en la història de la cultura occidental, que va abastar el segle XVII i començaments de segle XVIII, la durada va ser variable tenint en compte cada procés històric dels diversos països.
  Aquesta etapa es va identificar per un canvi en la forma en què es concebia l'art, impactant en nombroses àrees de l'saber i de la cultura, entre elles la literatura, les belles arts, l'arquitectura, entre d'altres.
 • Construeix el primer telescopi.

  Construeix el primer telescopi.
  És un estri fonamental en astronomia, i cada desenvolupament o perfeccionament d'aquest instrument ha permès avenços en la nostra comprensió de l'Univers.
  Des que Galileu Galilei en 1610 ho va usar per observar la Lluna, el planeta Júpiter i els estels, l'ésser humà va poder, per fi, començar a conèixer la veritable naturalesa dels cossos celestes que ens envolten i la nostra ubicació en l'univers.
 • Descobreix la circulació sanguínia.

  Descobreix la circulació sanguínia.
  William Harvey va ser un metge anglès a qui se li atribueix descriure correctament, per primera vegada, la circulació i les propietats de la sang a l'ésser distribuïda per tot el cos a través de l'bombament de el cor.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  El cas Galileu es va convertir, fa ja temps, en tema de llegenda, definint per a molts la relació, necessàriament tibant, entre ciència i religió. Ha estat tema d'atacs i contraatacs. Per tant, pot ser d'ajuda el reconstruir el que va succeir en aquells tumultuosos anys.
 • Construeix una calculadora mecànica

  Construeix una calculadora mecànica
  Pascal va dissenyar i construir la primera calculadora de el món de la qual hi ha constància. Era una petita caixa de fusta bastant incòmoda que tenia a la tapa una filera de discos numerats, amb els forats per introduir els dits i fer-los girar. Cada disc tenia una finestreta, i hi havia tota una filera de finestretes sota la filera de discos: de dreta a esquerra s'alineaven les unitats, desenes, centenes, mil·lèsimes, etc.
 • Mesura la pressió atmosfèrica

  Mesura la pressió atmosfèrica
  Evangelista Torricelli va ser el primer que va aconseguir mesurar la pressió atmosfèrica mitjançant un curiós experiment ... Com segons s'observa la pressió era directament proporcional a l'altura de la columna de mercuri (h), es va adoptar com a mesura de la pressió el milimetre de mercuri .
 • Formula la llei de la gravitació universal

  Formula la llei de la gravitació universal
  Newton va reflexionar sobre el fet que els cossos pesaven a la Terra i que els astres giraven al voltant d'altres astres (la Lluna al voltant de la Terra, la Terra i els altres planetes al voltant de el Sol, i així tots) i es va imaginar que hi havia una força universal que feia que els cossos es atraguessin entre si. Aquesta força es manifestaria tant en l'atracció d'un cos per la Terra, com en l'atracció entre cossos de el sistema solar que els fa girar uns al voltant dels altres.