Historicidad

Cronologia del temps històric

 • 476

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident
  L’Imperi romà d’occident va ser ocupat pels pobles germànics
  a l’any 476 d.C, donant fi a l’Imperi romà. L’Imperi romà d’Orient va poder frenar als pobles bàrbars, i es va desenvolupar un nou Imperi, el bizantí.
 • Period: 476 to Jan 1, 1492

  Edat Mitjana

 • 570

  Naixement de Mahoma

  Naixement de Mahoma
  Els musulmans van considerar Mahoma com el darrer profeta i missatger enviat per Déu (en àrab Al·là) per a restaurar de manera incorrupta i definitiva la fe original monoteista d'Adam, Noé, Abraham, Moisès, Jesús i altres profetes.
 • Oct 23, 711

  Al-Andalus

  Al-Àndalus o l'Àndalus és el territori de la península Ibèrica que restà sota poder musulmà durant l'edat mitjana, entre els anys 711 i 1492.
 • Nov 22, 1286

  Conquesta de Menorca per la corona d'Aragó.

  Conquesta de Menorca per la corona d'Aragó.
  El 22 de novembre del 1286 la flota va salpar del port peninsular de Salou, arribant a Ciutat de Mallorca al cap de dos dies. Les tropes restaren a Mallorca per passar-hi el Nadal i proveir-se d'homes i queviures. Finalment, el 5 de gener de 1287, la flota va fondejar a l'illa dels Conills (hui en dia Illa del Rei), prop de Maó.
 • Jan 1, 1337

  Guerra dels cent anys

  Guerra dels cent anys
  La Guerra dels cents Anys va començar al 1337 i va acabar al 1453. Aquesta guerra va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar França i Anglaterra durant més de cent anys (en concret 116 anys), però no van estar tots els dies d'aquestos 116 anys lluitants, sinò que va estar detinguda per llargs períodes (en concret dos).
 • Oct 21, 1450

  Descobriment de l'imprenta

  Descobriment de l'imprenta
  La impremta va fer possible la publicació de llibres en grans quantitats, a un preu ajustat i va ser un dels factors més decisius per a la difusió de les idees del Renaixement a tot Europa.
 • Period: Jan 1, 1492 to

  Edat Moderna

 • Oct 12, 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  El terme descobriment d'Amèrica s'usa per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques. No fou la primera arribada d'europeus, perquè hi ha indicis que al final del segle X, els víkings arribaren a l'actual Canadà i probablement als actuals Estats Units.
 • Oct 23, 1492

  Conquesta de Granada

  La Guerra de Granada són el conjunt de campanyes militars que van tenir lloc a l'Emirat de Gharnata entre 1482 i 1492, durant el regnat dels Reis Catòlics, i que acabà amb les Capitulacions de Granada del rei Boabdil, que en el transcurs de la guerra havia oscil·lat entre l'aliança, el doble joc, la contemporització i l'enfrontament obert.
 • Aug 28, 1500

  Renaixement

  Renaixement
  El renaixement és un nom que s'aplica a l'època artística, i per extensió cultural, que dóna inici a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle XVI.
 • Oct 25, 1519

  1 volta al món

  1 volta al món
  En Fernando de Malgalhes va empendre la primera volta al món. Va començar des d´Andalusia, creuant l´Oceà Atlàntic fins arribar a Amèrica del Sud. Van recòrrer tota la costa i el 21-10-1520 van trobar l´actual estret de Magalhaes que és el pas cap a l´Oceà Pacífic.El viatge va continuar en direcció oest fins que va arribar a les Illes de les Espècies, on va morir Magalhaes.
 • Oct 23, 1546

  Reforma Protestant

  Reforma Protestant
  En aquest ambient d’ostentació d'una banda i de fe viva de l'altra, apareix la figura de l’Agustí alemany Martí Luter (1483-1546), home de personalitat molt complexa, el pensament i l'obra del qual han estat estudiats en centenars de llibres. Cal considerar que es tracta indubtablement d'un home de profunda pietat, però amb un temperament nerviós i turmentat per grans dubtes, entre els quals destaquen el de la seva salvació o condemnació.
 • Oct 23, 1570

  Imperi turc

  El juliol de 1570 l’exèrcit turc va desembarcar a Xipre sorprenent els venecians que controlaven l’illa. L’expansió de Turquia per la Mediterrània oriental era una amenaça per la cristiandat i pel comerç. La presa de Nicòsia (1570) i l’amenaça d’un atac contra Venècia (1571) va portar el Papat a articular una aliança contra els otomans: la Santa Lliga, integrada per la Monarquia Hispànica (77 galeres i 20 naus), Venècia (109 galeres i 6 galiasses) i els Estats Pontificis (12 galeres).
 • Rei Sol(Lluís XIV)

  Lluís XIV (Saint-Germain-en-Laye, 5 de setembre de 1638 – Palau de Versalles, 1 de setembre de 1715) va regnar com a Rei de França i Rei de Navarra, el tercer de la Casa de Borbó (dins la Dinastia Capeta), des del 14 de maig de 1643 fins a la seva mort. També va ostentar els títols de Comte de Barcelona (1643-52) com Lluís II, el de Comte de Santa Coloma i Baró de Queralt (durant el mateix període) i co-príncep d'Andorra.
 • Absolutisme

  Absolutisme
  En el segle XVII, els monarques europeus tenien tots els poders: governaven, cobraven impostos, dirigien la política exterior i els exèrcits, feien les lleis i, a més, eren jutges suprems. Tenien un origen diví i el rei no responia dels seus actes. Eren monarques absoluts.
 • El Tractat d'Utrecht

  El Tractat d'Utrecht
  El Tractat d'Utrecht és un tractat de pau signat a Utrecht (Països Baixos) l'11 d'abril de 1713, entre el Regne de la Gran Bretanya i el Regne de Portugal per una part i França i Espanya per l'altre, per donar fi als conflictes provocats per la Guerra de Successió Espanyola.
 • 1 Revolució industrial

  1 Revolució industrial
  La Revolució Industrial va arribar el segle XIX i, amb ella va canviar el món. Primer, va arribar a Anglaterra i als EEUU. A poc a poc, el canvi es va anar produïnt a la resta d´ Europa (França, Alemanya, Bèlgica,...) i a altres països del món.
 • Neoclassicisme

  Neoclassicisme
  L'art neoclàssic va sorgir en la segona meitat del XVIII com un estil oposat al rococó. Característiques: Segueix els ideals de la il·lustració, estil molt més senzill que el rococó, l'esgotament del barroc i el descubriemnt de les ruïnes de Pompeia (l'any 1748) comporta la recuperació dels temes mitològics del món grec i romà. Busca l'equilibri i la simetria a través de línies rectes i es desenvolupa principlament a França.
 • Period: to

  Edat Contemporania

 • Revolució Francesa

  Revolució Francesa
  La Revolució Francesa (1789-1799) va significar l'enderrocament de l'Antic Règim dominat per la monarquia absoluta i l'aristocràcia feudal i la implantació del liberalisme dominat per la burgesia.
  En el decurs de deu anys de revolució, França va experimentar profundes transformacions a tots els nivells. A nivell polític, la monarquia absoluta va deixar pas a una monarquia constitucional, i aquesta a una república liberal de caire moderat, llevat del parèntesi radical del govern jacobí. A nivell
 • Borbons a Espanya

  Per a Espanya, el segle XVIII va suposar un període a mig camí entre la modernització i la decadència. Així, els monarques de l’entronitzada casa de Borbó van intentar dur a terme grans reformes per a frenar la decadència hispànica iniciada en el segle XVII, tot i que l’èxit de les seves mesures és força qüestionable.
 • Sufragisme

  Sufragisme
  El sufragisme va ser un moviment internacional de reivindicació del dret de les dones a exercir el vot. Originat als Estats Units a finals de la dècada de 1840, i amb una forta implantació al Regne Unit, des de 1865 el moviment es va estendre a gran part dels països europeus.
 • Napoleó

  Napoleó
  Fou general de l'exèrcit durant la Revolució Francesa, alt dirigent de França com a Primer Cònsol de la Primera República Francesa (11 de novembre de 1799-18 de maig de 1804), i Emperador dels Francesos, amb el nom de Napoleó I del Primer Imperi Francès, (18 de maig de 1804-6 d'abril de 1814), i posteriorment i de forma breu des del 20 de març al 22 de juny de 1815. Va ser també Rei d'Itàlia, Mediador de la Confederació Suïssa i Protector de la Confederació del Rin.
 • Guerra Freda

  Guerra Freda
  Amb el terme Guerra Freda s'al·ludeix a l'enfrontament tàctic entre l'URSS i els Estats Units, amb els seus respectius aliats, després de la Segona Guerra Mundial (1945). La guerra freda pròpiament dita va començar, però, l'any 1947, després de molta tensió política entre un bloc i un altre.
 • Guerra Civil Espanyola

  La guerra civil espanyola va començar el 18-19 de juliol de 1936 i va acabar l'1 d'abril de 1939. Les tensions acumulades durant anys, bipolaritzades en les forces de dreta i d'esquerra, van esclatar violentament pel juliol de 1936. Un cop d'estat orquestrat des de la dreta contra el govern del Front Popular esquerrà, elegit democràticament pel febrer d'aquell mateix any, va donar lloc a una guerra sagnant d'àmplies conseqüències.
 • 2 guerra Mundial

  La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va involucrar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els Aliats i les potències de l'Eix. La guerra va involucrar uns 100 milions de militars i fou causa de la mort d'entre 50 a 60 milions de persones.
 • Arribada de l'home a la Lluna

  Arribada de l'home a la Lluna
  L’aterratge a la Lluna del mòdul lunar tingué lloc una estona després, a les 20 h 17 m 40 s GMT del dia 20. A les 02 h 56 m GMT del dia 21, Amstrong petjà la Lluna. Sobre la superfície lunar foren col-locades una bandera dels EUA i una placa commemorativa, diversos aparells, també foren recollides mostres del sòl. Totes les operacions foren televisades a la Terra .