Prise tuileries  1793

L'Edat Moderna

 • Period: 1401 to 1520

  RENAIXEMENT

  El Renaixement va ser un moviment cultural que es va desenvolupar durant els segles XV i XVI a Europa Occidental. Va ser una època de canvi d'una mentalitat medieval teocèntrica fins a una visió antropocèntrica del món. El Renaixement va valorar l'educació, l'art, la ciència i la llibertat individual.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  Sent considerada una de les obres mestres del Renaixement italià. L'estàtua és una escultura de bronze d'un home nu que representa el rei bíblic David, famós per haver vençut el gegant Goliat. L'escultura és coneguda per ser una de les primeres obres d'art de la història a utilitzar la tècnica de perspectiva atmosfèrica, cosa que li dona més profunditat i realisme. La creació del David de bronze de Donatello és considerada una de les obres cimera de l'escultura en la història de l'art.
 • Period: 1450 to

  HUMANISME

  L'humanisme va ser un tipus de pensament intel·lectual i cultural que va sorgir durant el Renaixement a Europa. Es va caracteritzar per una visió antropocèntrica del món que va posar l'ésser humà com a centre d'interès. L'humanisme va revalorar la dignitat de l'home i la importància de l'educació a les arts i les ciències. També parla de la llibertat individual, la tolerància i la convivència pacífica entre els éssers humans.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  L'imperi otomà va conquerir Constantinoble, capital de l'imperi romà d'Orient. Aquesta va ser una victòria decisiva per a l'imperi otomà i va marcar la fi de l'imperi romà a l'Edat Mitjana. La caiguda de Constantinoble va significar el final de l'edat mitjana i el començament de l'edat moderna, i va tenir implicacions militars, polítiques, culturals i religioses.
 • 1455

  INICI DE LA IMPREMTA

  INICI DE LA IMPREMTA
  L'inventor alemany Johannes Gutenberg va crear la impremta l'any 1455 a la ciutat de Magúncia, cosa que va canviar per sempre la història de l'escriptura i la publicació. Abans d'això, els llibres es copiaven a mà, cosa que era un procés lent i costós. La invenció de la impremta va permetre la producció en massa de llibres, fet que va permetre la difusió d'informació i el coneixement. Va impulsar l'educació, el pensament crític i la llibertat d'expressió.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  Isabel de Castella i Ferran d'Aragó es van casar en un casament clandestí, unint els regnes d'Aragó i Castella. Encara que el casament va ser fluix de papers i va ser fet en secret, aquest matrimoni va suposar una gran importància per als dos regnes quant a la unificació territorial i l'annexió de Navarra al regne de Castella el 1512. El matrimoni va ser una base sòlida per al regnat dels Reis Catòlics i el seu llegat és significatiu a la història d'Espanya.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  Va ser creat a Espanya pels Reis Catòlics amb l'objectiu de mantenir l'ortodòxia catòlica i perseguir aquells que no seguien aquesta religió. La Inquisició aviat es va expandir per tot Europa i Amèrica, convertint-se en una de les institucions més controvertides de l'època. La Inquisició espanyola es va mantenir activa fins a la seva abolició el 1834.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  El regnat dels Reis Catòlics va començar després de la mort d'Enrique IV de Castella. Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó van governar de forma conjunta els dos regnes i van dur a terme importants reformes i consolidació territorial. Durant el seu regnat es va donar impuls al comerç i l'economia, i es van establir les bases de l'Estat modern a Espanya. També es van destacar per la seva defensa de la religió catòlica i l'expulsió dels jueus el 1492.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  Aquesta sentència tenia com a objectiu regular els conflictes entre els senyors feudals i els camperols coneguts com a remences. La Sentència va declarar la llibertat dels camperols i va establir el pagament d'una indemnització als senyors per posar fi a la guerra i aconseguir la pau social. La Sentència Arbitral de Guadalupe és un dels documents més importants del dret espanyol medieval i va tenir un gran impacte a la realitat social de l'època.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix de Leonardo da Vinci, realitzat al voltant de l'any 1492. El dibuix està basat en el treball de l'arquitecte romà Vitruvi i representa un home nu amb els braços i les cames estesos en una posició que tracta de reflectir les proporcions ideals del cos humà. Va ser creat com a part dels estudis de Leonardo sobre l'anatomia humana i la geometria ,i és una de les més importants del renaixement.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Durant el regnat dels Reis Catòlics. Aquest procés va ser el darrer a la reconquesta de la península Ibèrica i va suposar la incorporació del Regne de Granada al territori de Castella. La guerra de Granada va ser un conflicte llarg i sagnant, que finalment va culminar amb la rendició de l'Emirat de Granada el 1492. La conquesta del Regne de Granada va significar la unificació territorial d'Espanya i el començament de l'Imperi espanyol.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  Els Reis Catòlics van emetre un decret que ordenava l'expulsió dels jueus de la Corona de Castella. Aquesta ordre també es va estendre a la Corona d'Aragó el 1493, on es va obligar els jueus a convertir-se al cristianisme o abandonar el territori. L'expulsió dels jueus de la Corona hispànica va suposar l'expulsió d'una població important que havia viscut a la península durant segles i va tenir un impacte significatiu en la història i la cultura d'Espanya.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El descobriment d'Amèrica fa referència a l'arribada documentada dels europeus a Amèrica al segle XV. En particular, el 1492, Cristòfor Colom va fer el seu primer viatge a Amèrica, fet que va portar a l'inici de la conquesta i la colonització del continent pels europeus. El descobriment d'Amèrica va tenir un impacte significatiu a la història del món, en obrir noves rutes comercials i canviar el curs de la història tant al continent com a Europa.
 • Period: 1492 to

  EDAT MODERNA

  L'Edat Moderna és el període històric que comprèn aproximadament des de la caiguda de Constantinoble (1453) o el descobriment d'Amèrica (1492) fins a la Revolució Francesa (1789) i la Revolució Industrial (1760-1840). Va ser un període de grans canvis polítics, socials, econòmics, culturals i científics a Europa i al món.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  Expedició transoceànica per començar la colonització espanyola d'Amèrica, descoberta per Colom en el seu primer viatge el 1492. Colom va arribar a diverses illes del Carib i va explorar la costa d'Amèrica del Sud i Centreamèrica. Durant aquest viatge, Colom va fundar diversos assentaments i va establir una governació en allò que avui és Haití i la República Dominicana. També va dur a terme exploracions en altres parts de les Amèriques, incloent-hi Puerto Rico i Cuba.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  Per iniciativa del duc de Medina Sidonia, Juan Alonso Pérez de Guzmán, qui va ocupar la plaça de Melilla amb l'objectiu d'expandir el territori de la Corona de Castella. La conquesta va suposar un avenç important en la presència espanyola a la Mediterrània i en l'estratègia d'expansió territorial cap al nord d'Àfrica.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  En aquest viatge, va fundar diversos assentaments i va establir una governació en el que avui és Veneçuela, i també va explorar altres parts com l'illa de Trinitat i la costa d'Hondures. Va enfrontar dificultats durant aquest viatge, com el motí d'alguns dels seus tripulants i la pèrdua d'alguns dels seus vaixells a causa d'un fort huracà. En tornar a Espanya, Colom va ser arrestat i enviat de tornada a Amèrica per enfrontar una sèrie de problemes i desafiaments polítics i administratius.
 • Period: 1501 to

  ECONOMIA I POLÍTICA SEGLE XVI

  L'economia es va expandir i es va produir un gran creixement al comerç i l'agricultura. Els reis i les monarquies van consolidar el poder i van establir polítiques per controlar l'economia i les finances.Es va desenvolupar el capitalisme. A més, la Reforma Protestant va fer una gran ruptura a l'estructura política i social d'Europa. Les guerres religioses i els conflictes polítics van tenir un gran impacte a l'economia i es van produir canvis significatius en l'estructura social.
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Els musulmans que van quedar sota el govern espanyol van ser obligats a convertir-se al cristianisme o ser expulsats, cosa que es va conèixer com l'expulsió dels musulmans.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Expedició transoceànica dirigida per ell per trobar un pas marítim cap a les Índies Orientals per l'oest. Arribant a diverses illes a les Antilles Majors, incloent-hi les illes Caiman, així com la costa d'Amèrica Central i del Sud. Durant aquest viatge, també va patir contratemps a causa de problemes amb la seva tripulació i el desgast dels vaixells. En tornar, Colom va enfrontar la desaprovació dels governants espanyols i va passar la resta de la seva vida en disputes legals i polítiques.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  La creació de l'estàtua del David de Michelangelo Buonarroti va ser una de les obres mestres del Renaixement italià. L'estàtua és una escultura de marbre d'un home nu que representa el rei bíblic David. La creació del David de Michelangelo és considerada una de les obres cimera de l'escultura a la història de l'art.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  Va tenir lloc l'expedició del rei aragonès Alfons V d'Aragó, que va aconseguir prendre el territori i es va convertir en rei del Regne de Nàpols i Sicília el 1442. Aquest esdeveniment va tenir importants conseqüències en la política del sud d'Itàlia i en la història de la Corona d'Aragó. En resum, la conquesta del Regne de Nàpols va ser una important victòria militar que va consolidar el poder de la Corona d'Aragó i va expandir els seus dominis a la Mediterrània occidental.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Procés històric que va tenir lloc, en el context de l'expansió territorial de la Corona de Castella a la Mediterrània occidental. La conquesta d'Alger es va produir el 1510 per les tropes espanyoles, liderades pel cardenal Cisneros, mentre que la conquesta de Bugia va tenir lloc el mateix any per iniciativa del duc de Nájera i el duc de Medina Sidònia. Aquestes victòries van suposar un avenç important en la política d'expansió territorial i en la presència espanyola al nord d'Àfrica.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  Raffaello Sanzio (també conegut com Rafael) és el pintor que va crear el famós fresc "L'Escola d'Atenes" a la Stanza della Segnatura al Vaticà. L'obra mestra representa diversos filòsofs clàssics en una escena que se situa a l'antiga Atenes. Es considera una de les obres cimera del Renaixement italià i de la carrera artística de Rafael.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Aquest procés va suposar l'annexió del Regne de Navarra pel de Castella després d'una guerra que va durar diversos anys. La incorporació de Navarra a la Corona de Castella es va produir el 1515 i va suposar la unificació dels territoris peninsulars d'Espanya. Aquest esdeveniment històric continua generant polèmica i debat actualment. En resum, la conquesta del Regne de Navarra va ser un procés que va culminar el 1515 amb l'annexió de Navarra a la Corona de Castella.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Durant el seu regnat es va produir una expansió territorial de l'Imperi espanyol, així com una influència important en la política europea. També es va destacar per la defensa del catolicisme i el seu enfrontament amb els protestants. Durant el seu regnat van tenir lloc importants esdeveniments històrics com la reforma protestant i la conquesta d'Amèrica.
 • 1517

  INICI DE LA REFORMA PROTESTANT

  INICI DE LA REFORMA PROTESTANT
  La reforma protestant va començar al segle XVI a Alemanya pel monjo i teòleg Martín Lutero, que es va rebel·lar contra l'Església Catòlica per la seva corrupció, promovent la idea del lliure examen de la Bíblia i la salvació per la fe. La Reforma protestant es va extendre ràpidament per tot Europa i va donar lloc a la creació de moltes denominacions protestants, cosa que va portar a la fragmentació del cristianisme en diverses branques.
 • 1517

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  El conqueridor espanyol Miguel López de Legazpi va arribar a la badia de Manila i va establir un assentament permanent a la zona. Aquest assentament es va convertir a la capital de les Filipines espanyoles i va ser un important centre administratiu, comercial i cultural. La fundació de la ciutat de Manila va tenir un impacte significatiu en la història i la cultura de les Filipines.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  Protesta per la política fiscal i la corrupció de la noblesa. Els Gentilhomes, Artesans i Comerciants van unir les seves forces per rebel·lar-se contra les autoritats. La revolta va ser finalment sufocada per les tropes reials i els líders de la mateixa van ser condemnats a mort.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  La ciutat de Tenochtitlan, capital de l'imperi asteca, va ser capturada per les tropes espanyoles liderades per Hernán Cortés. Això va marcar la fi de l'Imperi asteca i va ser un moment decisiu en el procés de colonització d'Amèrica per part dels espanyols. La caiguda de Tenochtitlán va tenir un impacte significatiu en la història i la cultura de Mèxic, i actualment és un tema d'estudi i reflexió important.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  Enfrontament decisiu en què l'exèrcit del rei Carles I va aconseguir derrotar als rebels comuners liderats per Juan de Padilla i els seus aliats. Després de la batalla, els líders comuners van ser condemnats a mort i executats, fet que va suposar un punt d'inflexió a la història d'Espanya.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  L'expedició va marxar d'Espanya per arribar a les Índies Orientals navegant cap a l'oest. Durant la seva travessia, l'expedició va travessar l'Oceà Atlàntic, va creuar l'estret de Magallanes, va explorar l'Oceà Pacífic i les Filipines, i va tornar finalment a Espanya completant per primer cop el viatge arreu del món.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla va ser el resultat de les guerres italianes que van enfrontar a ambdós països i es va lliurar als afores de Pavia, Itàlia. Durant l'enfrontament, el rei Francesc I va resultar ferit i va ser capturat per les tropes espanyoles. La victòria de les tropes germano-espanyoles a la Batalla de Pavia va ser un moment important en la història militar europea i va marcar la fi de l'hegemonia de França a Itàlia.
 • 1543

  Copèrnic proposa l'heliocentrisme de l'Univers

  Copèrnic proposa l'heliocentrisme de l'Univers
  Copèrnic va proposar el model heliocèntric de l'univers en què el Sol era el centre, en lloc de la Terra. . Això deia que la Terra i altres planetes orbiten al voltant del Sol, i que el Sol era al centre de l'univers. Això va reemplaçar el model anterior de Ptolemeu, en què es considerava que la Terra era el centre de l'univers i tots els altres cossos celestes orbitaven al seu voltant.
 • 1543

  Vesalius descriu l'anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà

  Vesalius descriu l'anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà
  Vesalius va descriure l'anatomia del cos humà amb gran precisió i deteniment a la seva obra "De Humani Corporis Fabrica", publicada el 1543. Va realitzar les primeres disseccions públiques a Itàlia i Espanya, utilitzant mètodes empírics i detallant cada estructura anatòmica amb minuciositat. El seu treball en la descripció i la dissecció de cadàvers humans és considerat el precursor de l'anatomia moderna i va establir les bases per a l'ensenyament de l'anatomia en la medicina.
 • 1553

  Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang

  Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang
  Servet va ser el descobridor de la circulació pulmonar de la sang. Aquest descobriment significava que la sang circulava del cor als pulmons i tornava al cor com a sang oxigenada. Que es va descriure a la seva obra "Christianismi Restitutio". Servet va utilitzar l'observació empírica per arribar a la conclusió i va millorar la comprensió de la fisiologia humana. Aquest descobriment fonamental continua sent rellevant en la medicina moderna i en la comprensió de com funciona el cos humà.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Tractat signat l'any pels prínceps alemanys del Sacre Imperi Romà Germànic i l'emperador Carles V per posar fi a les guerres religioses entre els catòlics i els protestants a Alemanya. El tractat va permetre als prínceps alemanys triar la religió del seu territori, i va establir un compromís de pau entre les dues confessions. Amb aquest acord es va aconseguir una estabilitat a l'Imperi que va durar diverses dècades i va establir les bases per a la futura Pau de Westfàlia el 1648.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Durant el seu regnat, Espanya va experimentar una expansió territorial i un paper important en la política europea, destacant la seva defensa del catolicisme i el seu enfrontament amb els protestants. Es va preocupar per la promoció de les arts i la literatura, sent un dels mecenes més importants de la seva època. També va estar marcat per conflictes interns, com la mort del príncep hereu Carles i la revolta dels Països Baixos.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  L'Imperi Espanyol va tenir la seva època daurada als segles XVI i XVII, quan la capital del regne era la ciutat de Toledo. El 1561, el rei Felip II va traslladar la capital a Madrid, però això va succeir molt després de l'apogeu de l'Imperi Espanyol.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  Aixecament liderat pels moriscs, cristians conversos a l'Islam que havien estat obligats a abandonar les seves creences per la corona espanyola. La rebel·lió es va originar pel descontentament dels moriscs a causa de les mesures repressives i abusos de les autoritats espanyoles, i va ser aixafada per les forces espanyoles després de dos anys de lluita. Aquest conflicte va ser especialment violent i sagnant.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Enfrontament naval entre les flotes espanyola, veneciana i pontifícia, contra la flota otomana al Golf de Lepant, proper a la costa de Grècia. La batalla va ser guanyada per l'aliança cristiana i va resultar en la destrucció de gran part de la flota otomana. La batalla va ser significativa perquè frena l'intent d'expansió militar otomana a la Mediterrània i frena el poder de la flota otomana durant molts anys.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Les Províncies Unides del nord dels Països Baixos van declarar la seva independència del rei Felip II d'Espanya, iniciant la Guerra dels Vuitanta Anys. Després de diverses dècades de lluita, la independència d'Holanda va ser finalment reconeguda en 1648 en el Tractat de Westfàlia. Va marcar el final de l'hegemonia espanyola i el començament de l'era moderna dels estats sobirans independents.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  L'Armada Invencible va ser una flota de vaixells espanyols dirigida pel rei Felip II que va partir per envair Anglaterra el 1588. Tot i això, la flota espanyola va ser derrotada per l'armada anglesa i la invasió va fracassar. La victòria anglesa va ser deguda en part a la superioritat de la seva artilleria i a l'habilitat dels seus capitans per tallar les rutes de subministrament enemigues.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Va ser acusat de recolzar secretament una rebel·lió morisca al regne d'Aragó. Com a Justícia Major d'Aragó, Lanuza tenia el deure de perseguir i castigar els rebels, però la seva falta d'acció a l'assumpte va ser considerada com una traïció per les autoritats espanyoles. Lanuza va ser arrestat i acusat de traïció i va ser condemnat a mort. La seva execució va ser a la Plaça de Sant Miquel a Saragossa, i la seva figura va passar a la història com a símbol de la lluita pels drets i llibertats.
 • Mercator idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra

  Mercator idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra
  Mercator va ser un cartògraf que va idear un sistema de representació cartogràfica de la Terra utilitzant una projecció cilíndrica, coneguda com la “Projecció de Mercator”. Aquesta projecció és adequada per a la representació cartogràfica a gran escala, però en les zones polars estan exagerades en grandària en comparació amb les zones equatorials. La projecció de Mercator continua sent una tècnica cartogràfica utilitzada actualment i és part de la història de la cartografia mundial.
 • Jansen construeix el primer microscopi

  Jansen construeix el primer microscopi
  Janssen, juntament amb el seu pare Hans Janssen, van ser els primers a crear-ne un el 1595 amb l'ajuda del seu pare, segons alguns documents de l'època. Aquest microscopi compost estava format per dues lents convexes muntades en un tub de metall i va ser un avenç significatiu a la microscopia
 • Period: to

  BARROC

  El Barroc va ser un moviment cultural i artístic que va sorgir a Europa al segle XVII. Va ser un període de gran exuberància a les arts visuals, la literatura i la música. El barroc es va inspirar en l'estil clàssic i es va caracteritzar per l'èmfasi en l'emotivitat, la innovació i la complexitat formal.
 • Period: to

  ECONOMIA I POLÍTICA SEGLE XVII

  Durant aquesta etapa l'economia europea, es va travessar una crisi general. Les principals evidències de la crisi del XVII van ser: la decadència o estancament de la població, la caiguda de la producció industrial i la crisi del comerç exterior i interior. Les monarquies absolutes van consolidar el seu poder i les guerres van continuar sent una característica important de la política europea.
 • Galileu construeix el primer telescopi

  Galileu construeix el primer telescopi
  Galileu Galilei es va dedicar a millorar i perfeccionar el telescopi, i és conegut per haver fet importants descobriments astronòmics utilitzant un telescopi. No obstant això, no va construir el primer telescopi, ja que es creu que el primer telescopi va ser inventat per l'òptic holandès Hans Lippershey. Tot i això, Galileu és reconegut com un dels pioners en l'observació astronòmica amb telescopi.
 • Harvey descobreix la circulció sanguínia

  Harvey descobreix la circulció sanguínia
  El metge anglès William Harvey va ser qui va descobrir la circulació sanguínia, el que significa que el cor envia la sang cap a tot el cos i que la sang torna íntegrament al cor, en lloc de ser consumida pels teixits del cos. Harvey va publicar la seva teoria a la seva obra "De Motu Cordis" el 1628, que va revolucionar la comprensió del funcionament del cos humà i la medicina. Aquest descobriment important continua sent rellevant a la medicina moderna.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Judici contra Galileu Galilei per part de l'Església Catòlica La condemna es va originar per haver donat suport a la teoria heliocèntrica, que diu que el Sol era el centre de l'univers, en lloc de la creença de l'Església Catòlica a l'època, que deia que la Terra era el centre de l'univers. Al judici final, Galileu va abjurar de les seves teories, que li va permetre evitar la pena de mort, però va ser condemnat a arrest domiciliari durant la resta de la seva vida.
 • Descartes elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques

  Descartes elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques
  Descartes va ser un filòsof i matemàtic que va elaborar un mètode de raonament científic que va fer progressar les matemàtiques. Aquest mètode es va basar en el dubte sistemàtic i la verificació empírica, i va ser presentat a la seva obra "Discurs del Mètode" el 1637. Com a resultat, Descartes va contribuir significativament al desenvolupament de la ciència moderna i la matemàtica, ja que el seu mètode va proporcionar una base sòlida per a la investigació científica i la resolució de problemes.
 • Pascal construeix una calculadora mecànica

  Pascal construeix una calculadora mecànica
  La Pascaline era una màquina que es basava en rodes i engranatges per fer sumes i restes, i va ser inventada per Pascal als 19 anys. Amb la seva invenció, Pascal va contribuir significativament al desenvolupament de la tecnologia moderna i es va convertir en un dels pioners de la informàtica.
 • Torricelli mesura la pressió atmosfèrica

  Torricelli mesura la pressió atmosfèrica
  Torricelli va mesurar la pressió atmosfèrica en un experiment en què va utilitzar un tub de mercuri. Després d'omplir un tub de vidre amb mercuri i tancar-ne un extrem, el va invertir i submergir l'extrem obert en un recipient amb mercuri. Demostrant que la pressió atmosfèrica és mesurada per mitjà de l'alçada d'una columna de mercuri en equilibri amb l'atmosfera. Aquest descobriment va contribuir significativament al desenvolupament de la comprensió de la pressió atmosfèrica i la meteorologia.
 • Boyle descobreix la dilatació dels gasos

  Boyle descobreix la dilatació dels gasos
  Boyle va realitzar experiments amb els gasos i va descobrir la llei que porta el seu nom, que estableix una relació inversament proporcional entre la pressió i el volum d'un gas a temperatura constant. Això va fer una important contribució al camp de la física i la química.
 • Newton formula la llei de la gravitació universal

  Newton formula la llei de la gravitació universal
  Newton va formular la llei de la gravitació universal, que diu que dos cossos s'atreuen mútuament amb una força proporcional al producte de les seves masses i inversament proporcional al quadrat de la distància que els separa. La llei de la gravitació universal és utilitzada per explicar el moviment dels planetes al voltant del sol i altres fenòmens astronòmics, així com per entendre l'atracció gravitatòria entre els objectes a la Terra i altres llocs.