L'Edat Moderna

Timeline created by _davidmuller_
In History
 • 1184

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  La inquisició va ser un seguit d'institucions judicials, majoritàriament a l'Església Catòlica Romana, d'origen medieval i que tenien com a missió vetllar per la integritat dels costums i per la puresa de la fe cristiana i de combatre i castigar les heretgies (les idees que l'Església considerava falses). La primera inquisició s'estableix a Llenguadoc l'any 1184, amb la crida del papa Luci III als bisbes a establir tribunals per lluitar contra els càtars.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello és una escultura exempta en bronze de 158 cm, realitzada cap a l'any 1440 per encàrrec de Cosme el Vell, que la volia situar als jardins del seu palau a Florència.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  L' invent va fer possible la publicació de llibres en grans quantitats i va ser un dels factors més decisius per a la difusió de les idees del Renaixement a tot Europa.
 • Oct 18, 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  Els Reis Catòlics és el nom que van rebre Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragóel títol de rei Catòlic fou patrimonial i hereditari dels reis de Castella (com el de rei Cristianíssim dels de França); tot i així, la historiografia espanyola insisteix a aplicar-lo en exclusiva a Ferran i a Isabel.
 • Apr 21, 1483

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La Sentència de Guadalupe o Sentència Arbitral de Guadalupe és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe (Extremadura) el 21 d'abril de 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos del tractat De Architectura de Vitruvi, arquitecte de l'antiga Roma, del qual el dibuix pren el nom.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  L'expulsió dels jueus d'Espanya va ser ordenada el 1492 pels Reis Catòlics mitjançant el Decret de l'Alhambra de Granada amb la finalitat, segons el decret, d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin. La decisió d'expulsar els jueus
 • Jan 2, 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  va ser un regne andalusí amb capital a Granada. El seu últim rei va ser Boabdil, que va perdre el tron davant els reis Catòlics el 2 de gener de 1492. Quan els àrabs van arribar a la península, existia ja en aquest lloc un assentament amb dues petites poblacions: Iliberis (Elvira), que avui es coneix com a Albaicín i Alcazaba, i Gharnata al pujol del davant, que era més aviat un barri d'Iliberis. Els àrabs van anomenar aquest lloc Gharnata al-Yahud
 • Oct 12, 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització. Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
 • Sep 25, 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica per començar la colonització espanyola d'Amèrica, descoberta per Colom en el seu primer viatge. En ella va començar la colonització espanyola de l'illa L'Espanyola, es va pacificar als indígenes taínos de l'illa i, a més, es va dur a terme el descobriment de diverses illes, entre elles l'illa Jamaica i de Puerto Rico.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  La Conquesta de Melilla es va produir el setembre de 1497, quan una flota enviada pel duc de Medina Sidonia es va apoderar de la ciutat nord-africana de Melilla.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  El David de Miquel Àngel és una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. Esculpida entre 1501 i principis del 1504
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  És una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Va ser pintada entre el 1509 i el 1510 com a part de l'encàrrec a Rafael de decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà que ara es coneixen com les Stanze di Raffaello.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  La Reforma protestant va ser un moviment de reforma cristiana a Europa
 • Apr 23, 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado
 • Feb 24, 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia va ser una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  Copèrnic Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.

  Copèrnic Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.
  és el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbiten al seu voltant.
 • 1543

  Vesalius Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.

  Vesalius Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.
  és un important tractat sobre anatomia humana escrit per Andreas Vesalius, i publicat per primera vegada el 1543.
 • 1553

  Servet Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.

  Servet Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  La Pau d'Augsburg va ser un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.
  La història de la Comunitat de Madrid com a tal és molt recent. La província es va constituir administrativament en el segle XIX i, a finals del segle XX, es configura com una comunitat autònoma uniprovincial.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  La batalla naval de Lepant ocorreguda el 7 d'octubre de 1571 al golf de Lepant, al Peloponès. S'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa.
 • Jun 24, 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  és la capital de les Filipines i de la regió de Metro Manila, i la segona ciutat del país per nombre d'habitants.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
 • Mercator Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.

  Mercator Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
  Encara que a Mercator li són atribuïdes també altres diverses projeccions, quan es parla de la projecció de Mercator per antonomàsia (a "seques") o, més col·loquialment encara, del mapa del món de Mercator, cal suposar que s'està fent referència, probablement, a aquesta important projecció cartogràfica cilíndrica i conforme.
 • Jansen Construeix el primer microscopi.

  Jansen Construeix el primer microscopi.
  a Janssen se li atribueix la invenció del primer veritable microscopi compost. No obstant això, l'origen del microscopi, igual que l'origen del telescopi, és sovint tema de debat.
 • Galileu Construeix el primer telescopi.

  Galileu Construeix el primer telescopi.
  El telescopi de Galileu ofereix una imatge dreta dels objectes, al contrari del que succeeix amb el telescopi refractor, per tant és més convenient per observar objectes situats sobre la Terra.
 • Harvey Descobreix la circulació sanguínia.

  Harvey Descobreix la circulació sanguínia.
  va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  la gent pensava que estava boig per les seves teories, li van manar a judici per això
 • Descartes Elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.

  La història del mètode científic és la història de la metodologia de la recerca científica, que és diferent de la història de la ciència. El desenvolupament i l'elaboració de les regles del raonament i la investigació científics no ha consistit en un procés directe i clar, i ha estat objecte de debats intensos i recurrents al llarg de la història de la ciència.
 • Pascal Construeix una calculadora mecànica.

  Pascal Construeix una calculadora mecànica.
  La Pascalina va ser una de les primeres calculadores mecàniques. Va ser inventada per Blaise Pascal el 1642, fruit de tres anys de desenvolupament.
 • Torricelli Mesura la pressió atmosfèrica.

  Torricelli Mesura la pressió atmosfèrica.
  L'experiment de Torricelli va ser inventat a Pisa el 1643 pel científic italià Evangelista Torricelli (1608-1647). El propòsit del seu experiment era provar que la font de buit ve de la pressió atmosfèrica.
 • Boyle Descobreix la dilatació dels gasos.

  Boyle Descobreix la dilatació dels gasos.
  Boyle va ser un físic i químic angloirlandès. Destaca per haver descobert la llei de compressibilitat dels gasos o llei de Boyle-Mariotte i per haver introduït la noció d'element químic.
 • Newton Formula la llei de la gravitació universal

  Newton Formula la llei de la gravitació universal
  La llei de la gravitació universal de Newton ens diu que la força d'atracció entre dos cossos, amb masses m1 i m2 respectivament, és proporcional al producte de les masses m1 i m2 i inversament proporcional al quadrat de la distància que separa els dos cossos.
 • Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  la història dels Països Baixos hauria d'englobar només el territori neerlandès. Però la lluita constant entre diverses cases reials i estats europeus porten a una fragmentació del territori neerlandès. La història d'Holanda està, doncs, estretament lligada a la de Flandes, Valònia i Luxemburg.
 • Period:
  1301
  to

  Humanisme

  L’humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, al segle xiv, i que va ser expandit per Europa durant els segles XV i XVI.
 • Period:
  1401
  to
  1501

  Renaixement

  El Renaixement o Renaiximent és una època artística, i per extensió cultural, que dona inici a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle xvi.
 • Period:
  1435
  to
  1442

  Conquesta del Regne de Nàpols

  La Conquesta del Regne de Nàpols foren les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • Period:
  Apr 6, 1453
  to
  May 29, 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • Period:
  1492
  to

  Edat Moderna

  L'edat moderna és la quarta de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident segons la historiografia francesa.
 • Period:
  May 30, 1498
  to
  Nov 25, 1500

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Va ser una expedició transoceànica comandada per Cristòfol Colom que tingué com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels Reis Catòlics, descobrint el nord de Veneçuela i convertint-se Colom en el primer descobridor europeu del continent americà.
 • Period:
  May 9, 1502
  to
  Nov 7, 1504

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristòfor Colom amb el propòsit de trobar un pas marítim en el que avui coneixem com Amèrica per trobar alguna cosa que definitivament fóra el continent asiàtic.
 • Period:
  1512
  to
  1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  La Incorporació de Navarra a la corona de Castella va ser un procés iniciat en el segle XII, un cop reinstaurat el regne per voluntat de la noblesa navarresa el 1134, amb els tractats entre el Regne de Castella i la Corona d'Aragó, en els quals es va acordar repartir-se el Regne de Navarra, amb una conquesta parcial el 1200, i que va culminar amb la incorporació completa en el segle XVI per formar més endavant la Corona d'Espanya.
 • Period:
  Sep 20, 1519
  to
  Sep 6, 1522

  Expedició de Magalhães-Elcano

  L'Expedició de Magalhães-Elcano va ser una expedició marítima comandada per Fernão de Magalhães i, després de la seva mort, per Juan Sebastián Elcano. Fou finançada per la corona espanyola i és coneguda per haver estat la primera circumnavegació reeixida del planeta. L'expedició salpà de Sanlúcar de Barrameda el 10 d'agost de 1519 i tornà el 8 de setembre de 1522.
 • Period:
  Apr 16, 1520
  to
  Oct 25, 1521

  Revolta de les comunitats

  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • Period:
  May 26, 1521
  to
  Aug 13, 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  era la capital de l'Imperi asteca. Va ser construïda el 1325 sobre una illa enmig del llac de Texcoco. Es va convertir en la ciutat més poderosa de Mesoamèrica, i una de les ciutats més grans del món, fins al 1521, quan va ser destruïda pels conqueridors espanyols. La ciutat de Mèxic es va construir sobre les ruïnes de Tenochtitlan.
 • Period:
  1545
  to
  1563

  Concili de Trento

  El concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església Catòlica celebrat en períodes discontinuats entre 13 de desembre de 1545 i 4 de desembre de 1563.
 • Period: to

  Derrota de l’Armada Invencible

  La Grande y Felicísima Armada, denominada sarcàsticament l'Armada Invencible pels anglesos, va ser el nom que va rebre la gran flota que va armar Felip II de Castella el 1588 per a la conquesta d'Anglaterra.
 • Period: to

  Barroc

  El barroc és, a la vegada, un període històric i un moviment cultural que es va estendre a Europa i a llurs colònies entre la segona meitat del segle xvii i els inicis del segle XVIII.
 • Period: to

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Els decrets d'expulsió dels moriscos (1609-1614), van ser expulsats per Felip III, i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili definitiu..