Aaa

L'antiga Grècia

 • Period: 2000 BCE to 1400 BCE

  CIVILITZACIÓ MINOICA

  La civilització minoica es va desenvolupar a l'illa de creta, durant l'edat del bronze, l'any 2000 aC. Gràcies a les seves condicions geogràfiques eren una societat comerciant. Es caracteritzaven pels seus palaus amb murals i pintures. Finalment, aquesta civilització va ser conquerida pels micènics.
 • Period: 1400 BCE to 1200 BCE

  CIVILITZACIÓ MICÈNICA

  Els micènics venien del Peloponès, i van conquerir Creta el 1400 aC. Eren guerrers, i es distingien per a les seves tombes gegants, fetes per a enterrar als seus reis, les seves ciutats estiguessin fortificades i per a l'escriptura que es podia considerar grega. Els micènics no van ser conquerits, però si destruïts per invasors que ja duien armes de ferro.
 • Period: 1200 BCE to 900 BCE

  ÈPOCA FOSCA

  Aquesta època comença després de la invasió dels micènics, s'anomena així perquè des d'aleshores, fins a l'any 900 aC no se'n sap gaire bé res, per aquest fet els historiadors li van posar aquest nom.
 • Period: 799 BCE to 599 BCE

  COLÒNIES GREGUES

  Durant aquest període de temps la població de les polis gregues va augmentar, i per a l'escassesa de recursos els camperols temien convertir-se en esclaus per acumulació de deutes, així que la solució que van proposar va ser marxar de les seves polis natals i anar a viure a una altra part lluny de l'Hèl·lade (conjunt de territoris que compartien la cultura grega), allò es convertia en una nova polis que s'anomenaria una colònia, independent a l'anterior polis.
 • 699 BCE

  Filòsofs abandonen el pensament mític

  Filòsofs abandonen el pensament mític
  Cap al segle VII els filòsofs van deixar les explicacions mítiques als fenòmens naturals, i van començar a tenir pensaments racionals que eren els que li intentaven donar una explicació científica i lògica a aquests mateixos successos.
 • Period: 699 BCE to 599 BCE

  ÈPOCA ARCAICA

  L'època arcaica de l'art grec eren escultures que representaven atletes i sacerdotesses amb una especial característica, la quasi inexpressió facial i la rigidesa que mostraven. És a dir, postures poc expressives o elaborades, on estaven sempre drets i, si era una persona important, amb un peu més endavant que l'altre. Això era perquè l'art egipci era la inspiració d'aquesta època.
 • 599 BCE

  Atenes democràtica

  Atenes democràtica
  A Atenes els comerciants va començar a acumular riquesa, més que els mateixos aristòcrates. En canvi, els camperols s'estaven ofegant en deutes, la qual cosa els posava en risc de convertir-se en esclaus.
  Ni els camperols ni els comerciants feien costat als aristòcrates. Les famílies aristòcrates van perdre el poder a Atenes la qual cosa va donar pas a un nou sistema polític on els ciutadans decidirien qui els representaria durant un temps i les qüestions importants.
 • 599 BCE

  Els Ibers

  Els Ibers
  Eren poblats a l'estil de les polis gregues de la península Ibèrica, estaven des del que seria l'actual França fins a Andalusia. Eren agricultors i ramaders, la seva economia es basava en això, fins que els grecs i els fenicis els hi van instruir el comerç i l'artesania. Vivien en poblats fortificats, les seves cases eren simples, eren cambres de pedra amb sostre de fusta o palla. Tenien escriptura, es podria llegir, però no traduir. La seva religió alabava a la natura i incineraven als morts.
 • 547 BCE

  Els perses ataquen

  Els perses ataquen
  Els perses, els grans enemics dels grecs, van conquerir part del territori grec i tot i les diferències entre Esparta, una altra polis important en aquell moment, i Atenes es van haver d'unir per lluitar contra l'enemic.
 • Period: 500 BCE to 479 BCE

  GUERRES MÈDIQUES

  Per aquesta rivalitat entre perses i grecs anomenada anteriorment, es van desencadenar unes guerres entre Grècia i Pèrsia (La batalla de Marató i la batalla de Salamina), anomenades guerres mèdiques.
 • Period: 499 BCE to 399 BCE

  REFLEXIONS DELS FILÒSOFS

  Grans filòsofs que coneixem com ara Sòcrates, Plató o Aristòtil van reflexionar sobre l'existència humana, el nostre comportament o també sobre política. Van fer grans reflexions sobre la natura o grans avenços en les matemàtiques, l'astronomia, història i medicina.
  D'aquest període van sortir frases com <<Jo només sé que no sé res>>.
 • Period: 499 BCE to 399 BCE

  ÈPOCA CLÀSSICA DE L'ART

  Els escultors basaven el seu esforç a fer l'anatomia del cos humà perfecte en les seves escultures, i quan ho van aconseguir es va crear una bellesa estandarditzada que constava d'unes proporcions per fer bé l'escultura que quedes el més semblant a un humà (en aquest cas esculpien atletes, deus o criatures mitològiques). Esculpien en marbre o bronze.
 • Period: 499 BCE to 323 BCE

  ÈPOCA CLÀSSICA

  Atenes era una polis important amb un sistema polític diferent del de les altres polis. Eren agricultors i ramaders, també feien molta ceràmica i sobretot gerres decorades amb formes geomètriques o cossos humans fetes per beure vi o guardar-hi perfums. Part del que feien també eren edificis religiosos construïts de marbre. Es feien tèxtils i tots els treballs artesans que he mencionat es venien en botigues ambulants. Els agricultors i ramaders, exportaven les seves collites cap a altres polis.
 • 490 BCE

  Batalla de Marató

  Batalla de Marató
  La batalla de marató és un dels enfrontaments entre Pèrsia i Grècia de les guerres entre aquests dos, les guerres mèdiques. Aquesta batalla la van guanyar els grecs.
 • 480 BCE

  Batalla de Salamina

  Batalla de Salamina
  La batalla de Salamina, com la de Marató, forma part de les guerres mèdiques, i va passar deu anys després del primer enfrontament (la batalla de marató). Aquesta batalla també la van perdre els perses.
 • 479 BCE

  Lliga del Peloponès

  Lliga del Peloponès
  Després de la victòria contra els seus enemics, Atenes es va convertir en la polis que manava a Grècia, la gent d'Atenes cobrava impostos a les altres polis, així que els atenesos van augmentar a la seva fortuna. A Espata això no li va fer gaire gràcia i junt amb altres polis gregues van fer una lliga contra Atenes: La lliga del Peloponès.
 • Period: 431 BCE to 404 BCE

  GUERRA DEL PEOLPONÈS

  Atenes no es va quedar de braços plegats, també va fer una lliga junt amb altres polis que es deia: la lliga de Delos. Davant aquesta enemistat es va crear una guerra entre les dues polis, la guerra del Peloponès, la qual va guanyar Esparta.
 • Period: 431 BCE to 371 BCE

  HEGEMONIA D'ESPARTA

  Després que Esparta guanyes la guerra contra Atenes, Esparta es va convertir en la polis més important, mentre que Atenes va caure en declivi.
 • 338 BCE

  Macedònia ataca

  Macedònia ataca
  La divisió de les polis i la pobresa després de tants anys en constants guerres va sé del que es va aprofitar el Rei Filip II de Macedònia per conquerir gairebé tota Grècia.
 • 336 BCE

  Imperi del pròxim orient

  Imperi del pròxim orient
  Després de la mort de Filip II, Alexandre Magne o Alexandre el Gran (fill d'en Filip) va crear un imperi immens al Pròxim Orient, Pèrsia i Egipte on va estendre la cultura grega i hi va fundar dues ciutats, Alexandria i Orient.
 • 323 BCE

  L'imperi es divideix

  L'imperi es divideix
  L'imperi d'Alexandre III de macedònia es va dividir en diferents regnes (Macedònia, on també hi havia Grècia, Egipte i Síria) quan aquest mateix va morir a Babilònia (Mesopotàmia). Aquests regnes es van anomenar com a regnes hel·lenístics.
 • 146 BCE

  Romans envaeixen

  Romans envaeixen
  A la fi Grècia va ser conquerida per l'imperi romà l'any 146 aC, que la van convertir en una de les seves províncies.