Istvan chroniconpictum

Katonai Hagyományőrzők Idővonala

By Dudi
 • Period: 100 to 101

  Collegium Gladiatorium

  Csapatunk az az első évszázad gladiátorjátékainak bemutatásával foglalkozik. A lassan 20 éves múlttal rendelkező csapat kemény kutatómunkájának eredménye, hogy korhű környezetben és módon jelenítjük meg a tábort, ezáltal az akkori életmódot és a gladiátorok küzdelmeit egyaránt. Fellépéseink alkalmával olyan hangulatot teremtünk, ami a mai nézőt is magával ragadja, amikor harcosaink egymás vérét ontják az arénában. https://www.facebook.com/pages/Collegium-Gladiatorium/20517974282
 • Period: 100 to 200

  Familia Gladiatoria

  Munkásságunk kezdete: 1985. 12. 21. Felölelt kor: Kr.u. I -III század. A Familiáról: Familiánk a pontos fegyverrekonstrukciókkal bemutatott harcokon túl az antik szellemiséget is igyekszik felmutatni. A gladiátorjátékok szimbólumrendszerének és vad harcainak segitségével a ma emberének is igyekszünk megmutatni a világ működését és benne a férfias helytállás szerepét. Linkek: https://www.facebook.com/pages/Familia-Gladiatoria-Pannonica/190101074373231 http://www.gladiator.at/
 • Period: 101 to 150

  Norde Gard-Az Északi Gárda (kvád,markomann)

  A Norde Gard-Az Északi Gárda történelmi életmód rekonstrukciós csapat. Csapatunk fő profilja A IX.XI.sz-i történelem bemutatása mely kiegészült a népvándorlás kor kárpát medencei germánok bemutatásával is.
  https://www.facebook.com/pages/Norde-Gard-Az-%C3%89szaki-G%C3%A1rda/141494186020703?fref=ts
  http://www.nordegard.hu/en/
 • Period: 370 to 400

  Legio Leonum Valentiniani

  Késő római hadi hagyományőrzők vagyunk, célunk egy pannoniai osztag bemutatása. A fellépéseken a táborkép és gyakorlatozás mellett részt veszünk fémfegyveres harcban, melyben bemutatjuk a korszak harcászatának elemeit. Felszerelésünkben hangsúlyt helyezünk az itthoni leletek megjelenítésére.
  https://www.facebook.com/legioleonum
  illetve a legioleonum.hu
 • Period: 400 to Dec 30, 670

  Norde Gard-Az Északi Gárda (gepida,langobard)

  A Norde Gard-Az Északi Gárda történelmi életmód rekonstrukciós csapat. Csapatunk fő profilja A IX.XI.sz-i történelem bemutatása mely kiegészült a népvándorlás kor kárpát medencei germánok bemutatásával is.
  https://www.facebook.com/pages/Norde-Gard-Az-%C3%89szaki-G%C3%A1rda/141494186020703?fref=ts
  http://www.nordegard.hu/en/
 • Period: 558 to Jan 1, 896

  Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület

  Csapatunk célkitűzése, közismertté tenni az avar kultúra és életmód részleteit , kiemelten hazánk területén. Immár három éve dolgozunk annak érdekében, hogy az ismert leletek felhasználásával minél hitelesebb életmód rekonstrukciót mutathassunk be. Kutatásinkban, és az általunk megjelenített életmódban ugyanolyan fontosnak tartjuk a kultúra, a hadi élet, a kézművesség, és a gasztronómia, egyes elmeit megjeleníteni. https://www.facebook.com/csodaszarvasnepe
 • 568

  Avar Birodalom megalakulása

  Avar Birodalom megalakulása
  a képen: Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület Az Avar Birodalom megalakítását 568-tól számíthatjuk, amikor a Kárpát-medence kizárólagos uraiként ide helyezték központjukat, ahol gepida, szarmata, szláv és bolgártörök népcsoportok felett uralkodtak. A birodalom a 9. század elejéig állt fenn, amikor Nagy Károly Frank Birodalma és Krum bolgár kán dunai bolgár birodalma felszámolta.
 • Period: Dec 30, 793 to Dec 30, 1066

  Norde Gard-Az Északi Gárda (kijevi rusz, bizánc, skandináv viking)

  A Norde Gard-Az Északi Gárda történelmi életmód rekonstrukciós csapat. Csapatunk fő profilja A IX.XI.sz-i történelem bemutatása mely kiegészült a népvándorlás kor kárpát medencei germánok bemutatásával is.
  https://www.facebook.com/pages/Norde-Gard-Az-%C3%89szaki-G%C3%A1rda/141494186020703?fref=ts
  http://www.nordegard.hu/en/
 • Period: Jan 1, 900 to Jan 1, 1100

  Foedus Orientalis Kulturális Hagyományőrző Egyesület (Keleti Szövetség)

  Szövetségünk célja az ország keleti felében lévő, a X-XI. század minél hitelesebb megjelenítésére törekvő hagyományőrzők összefogása. Tagjaink a közelharc, korabeli kézműves mesterségek és az íjászat felelevenítésével foglalkoznak.
  www.keletiszovetseg.hu és www.facebook.com/keletiszovetseg
 • Period: Jan 1, 900 to Jan 1, 1100

  Onugur Hagyományőrző Egyesület

  Egyesületúnk céllja a lehető legpontosabban rekonstruálni őseink és a Kárpát-medencében élő népek mindennapi életet, harcmodorát a 10-11 században.
  www.onogur.org
 • Period: Jan 1, 900 to Jan 1, 1100

  Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány

  A Mare Temporis, az európai kultúra történetének több jelentős korszakával is foglalkozik a kora középkortól a kora újkorig. Az alapítvány tevékenységi köre páratlanul széles, mivel magába foglalja a haditornász, a színjátszó, a táncos és a mutatványos bemutatókat is.
  https://www.facebook.com/maretemporis
  http://www.maretemporis.eu/mestersegek/vivokrol.htm
 • Jul 4, 907

  Pozsonyi csata

  Pozsonyi csata
  A pozsonyi csata emlékére megrendezik a Nyílzápor-t a hazai hagyományőrző íjászat legnagyobb seregszemléjét az elmaradhatatlan nyílzáporral. Ez alakalommal számos más hadi és egyéb szórakoztató program is megrendezésre kerül. 2014 nyarán várható a VIII. Nyílzápor.
 • Period: Jan 1, 950 to Jan 1, 1050

  Windur Történelmi Életmód Rekonstrukciós Egyesület

  Baráti társaság vagyunk, 2010 óta működünk intenzíven, ma főleg Kárpát-medencével és Kelet-Európával foglalkozunk. Inkább a földrajzi területre és a korszakra fektetjük a hangsúlyt, mint a népcsoportra. Célunk, hogy az említett területnek és korszaknak egy zsoldos harcos csapatát jelenítsük meg.Fontosnak tartjuk a harcmodor mellett a ruhák és felszerelések hitelességét és a legapróbb részletességét. https://www.facebook.com/windurofficial?hc_location=timeline
  http://www.windur.hu/
 • Period: Jan 1, 950 to Jan 1, 1055

  Nyugat Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület

  Csapatunk a korszak nyugat-magyarországi határőr katonák (besenyő, székely, varég) és az arisztokrácia kíséret (druzsina) hadinépét kívánja megjeleníteni, illetve hadászatát és harci kultúráját újraéleszteni. Harci technikákban próbáljuk a pusztai lovas és a kijevi-rusz gyalogos fegyvereket és technikákat összehangolni. Bár a csapat még főként gyalogos, ezért az északi pajzsfal harcászat, ami meghatározza tevékenységünket.
  http://nyugatigyepu.hu/
 • Aug 20, 1000

  Államalapítás

  Államalapítás
  a képen: Norde Gard
  I.(Szent) Istvánt 1000. vagy 1001. nyarán koronázták meg, ezzel megalakult a keresztény Magyar Királyság. István felismerte, hogy hadseregét is át kell szerveznie, ha a fejlett nyugati államokkal illetve más birodalmakkal is versenybe akar szállni. Saját testőrségét főként rusz és varég harcosokból toborozta, melynek vezetője Imre herceg volt. Az államalapítás nemzeti ünnepünk, melyet Augusztus 20-án István napon ünnepelünk.
 • Period: Jan 1, 1050 to Jan 1, 1282

  Olas-Tiszafia Hagyományőrző Egyesület

  Kun hagyományok ápolása, valamint megeleveniteni hadi kulturájukat. Minden napi élet , gasztronomia ,kêzművesség bemutatása. Www.olas-tiszafia.hu https://www.facebook.com/Olas.Tiszafia?fref=ts
 • Period: Jan 1, 1050 to May 31, 1223

  Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület

  Az egyesület célja a teljes fegyverzet és viselet rekonstrukció a Kunok önálló államiságának idejéből. Szeretnénk méltó emléket állítani a kun ősöknek. A csapat fő profiljába a harci bemutatók tartoznak, de emellett fegyverzet , viselet bemutatókat, élőtörténelemórákat , történelmi előadásokat, megemlékezéseket és kiállításokat is tartunk. facebook / Iloncsuk Szabadcsapat vagy: www.iloncsuk.hu
 • Jan 1, 1068

  Cserhalmi csata

  Cserhalmi csata
  a képen: Windur és a Nyugati Gyepük Pajzsa vállvetve egy pajzsfalban.
  1068-ban Ozul vezetésével a kunok végigpusztították Erdélyt és hatalmas zsákmányukkal szállásterületeikre menteltek vissza. A Kerlés meletti Cserhalomnál viszont a magyar királyi hadsereg csatára kényszerítette a kunokat. Salamon király, Géza és László herceg kíséretében tönkreverte a kun sereget, kiszabadította a foglyokat és megszerezte zsákmányukat.
 • Period: Mar 1, 1147 to Oct 2, 1189

  Szent Bernát Történelmi Hagyományőrző Egyesület

  Célul tűztük ki a Jeruzsálemi Latin Királyság seregéből egy kis részlet rekonstruálását, pontosan a II. Keresztes Hadjárattól (1147-1149) – 1187-ig.Fő profilunk mindenképpen már az Outremeren született és a nyugatról frissen érkezettek szemében furcsa szokásokat felvevő keresztény generáció. https://www.facebook.com/pages/Szent-Bernát-Történelmi-Hagyományőrző-Egyesület/297977843682020
 • Nov 25, 1177

  Montgisardi csata

  Montgisardi csata
  a képen: Szent Bernát Történelmi Hagyományőrző Egyesület
  1177-ben Ramla városa mellett a híres Szaladin szultán inváziós seregét győzte le a fiatal és leprás IV. Balduin jeruzsálemi király. Majd tíz év kellett a szultánnak, hogy újra nagy erőkkel támadhassa meg a Latin Királyságot. A keresztesek rendkívül színesek voltak nemzetiségüket tekintve. Angolok, franciák, burgondok, szicíliai normannok, németek sőt nem kis számban magyarok is szolgáltak, akik az idő múlásával beolvadtak az őslakosokba.
 • May 31, 1223

  Kalka menti csata

  Kalka menti csata
  a képen: Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület
  1223. május 31-én a Kalka folyónál,az orosz fejedelemségek és a velük szövetséges kun törzsek döntő vereséget szenvedtek a nyugatra terjeszkedő mongoloktól,utat nyitva a tatárjárásnak Európába.
 • Period: Sep 25, 1235 to May 3, 1270

  Hollószárny Lovagrend

  Csapatunk a 13. századdal azon belül is elsősorban IV. Béla király idejét szeretné rekonstruálni. Előadásainkon, fegyveres harcot a kor harcosaival, táborképet illetve civileket és korabeli kézművességet mutatunk be.
  http://www.holloszarny.hu/ és https://www.facebook.com/pages/Holl%C3%B3sz%C3%A1rny-Lovagrend-Szegedi-Rendh%C3%A1za/204880752858460
 • Apr 11, 1241

  Muhi csata

  Muhi csata
  a képen: A Hollószárny Lovagrend 13. századi körsátra. 1241-ben április 11-én IV. Béla és serege a Sajó folyónál találkozott a tatárokkal. A király a templomosok segítségével sikeresen védelmezte az egyik hidat, de a tatárok a hídtól távolabb gázlókat találtak, ahol átkeltek. A magyar tábort, mely szekerekkel és pajzsfalakkal volt megerősítve körülvették és hatalmas pusztítást vittek véghez. A királynak sikerült megmenekülnie kíséretével a sereg nagyja viszont odaveszett.
 • Period: Jan 1, 1242 to Jan 1, 1282

  Banderium Hungarorum

  A Banderium Hungarorum 2009-ben alakult, majd 2012-től fő profilként a XIII. századi Magyarország hétköznapi és hadi viseletét jeleníti meg. A csapat a történelem felelevenítése mellett szeretne egy hasznos és szórakoztató időtöltést biztosítani tagjainak, családias körülmények mellett, szoros összetartásban. https://www.facebook.com/pages/Banderium-Hungarorum/170982319610706
 • Mar 1, 1282

  Hód-tavi csata

  Hód-tavi csata
  a képen: Banderium Hungarorum
  1282. tavaszán vagy nyarán IV. (Kun) László megütközött régi szövetségesivel a kunokkal, akiket a mai Hómezővásárhely mellett le is győzőtt. Ez akalomból minden évben megrendezik a csatát. Fontos szempontja a rendezvénynek, hogy a résztvevők minél pontosabban rekostruálják a kor magyar, kun illetve más harcosait.
  Időpont: Még nem ismert. Nyárra tehető.
  Helyszín: Hódmezővásárhely Facebook: https://www.facebook.com/HodTaviCsata
 • Period: Dec 12, 1408 to Apr 6, 1490

  Societas Draconistrarum - Sárkányos Szövetség Lovagjai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület

  A Sárkányos Szövetség Lovagjai egy 2011-ben alakult, jelenleg - egyre korhűbb működés irányában- átalakuló hagyományőrző - találóbb kifejezéssel élve: múltidéző- csapat, mely a magyar alapítású történelmi lovagrend, a Societas Draconistrarum - Sárkányos Szövetség - közismert nevén Sárkányrend - XV. századi fénykorát igyekszik megjeleníteni, az 1408 -as alapítástól a Hunyadiak koráig bezárólag. https://www.facebook.com/Sarkanyosok?ref=ts&fref=ts
  http://www.sarkanyos.com/
 • Jul 22, 1456

  Nándorfehérvári diadal

  Nándorfehérvári diadal
  a képen:Mare Temporis, Mathias Rex, Crux Alba
  II. Mehmed július 4-én vette ostrom alá a várat, majd Hunyadi János egy július 14-én zajlott ütközetben áttörte a török hajózárat a Dunán, és csatlakozott sógora, Szilágyi Mihály várat védő seregéhez. Az egyesült magyar sereg július 21-én visszaverte II. Mehmed támadását, majd július 22-én kitört a várból és a Kapisztrán János vezetése alatt álló keresztes sereg segítségével vereséget mért a török hadseregre.
 • Period: Jan 24, 1458 to Apr 6, 1490

  Crux Alba Középkori Hagyományőrzők

  2011 óta foglalkozunk az említett korral. Célunk, hogy minél hitelesebben jelenítsük meg főként a tábori életet egy hadjárat során. Ebbe beletartozik a középkori konyha, sátron belüli élet, kézművesség, tüzérség, és a különböző
  kézifegyveres vívások.
  http://www.cruxalba.hu
  http://facebook.com/cruxalba
 • Period: Jan 24, 1458 to Apr 6, 1490

  Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület

  A Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület a Mátyás király korára jellemző tüzérséget és nehézgyalogos zsoldosokat jeleníti meg (elsősorban az 1474-es boroszlói táborozást). Fő tevékenységei a tábori életkép mellett a különféle tüzérségi és harcászati bemutatók megtartása. Az országban elsőként kezdtek foglalkozni a hírhedt landsknechtek bemutatásával, melynek keretében az 1500-tól 1526-ig tartó időszakot elevenítik fel. facebook: Mathias Rex és http://mathiasrex.hu/
 • Period: Jan 1, 1460 to Jan 1, 1495

  Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány

  A Mare Temporis, az európai kultúra történetének több jelentős korszakával is foglalkozik a kora középkortól a kora újkorig. Az alapítvány tevékenységi köre páratlanul széles, mivel magába foglalja a haditornász, a színjátszó, a táncos és a mutatványos bemutatókat is.
  https://www.facebook.com/maretemporis
  http://www.maretemporis.eu/mestersegek/vivokrol.htm
 • Jan 29, 1485

  Bécs ostroma

  Bécs ostroma
  a képen: Curx Alba Középkori Hagyományőrzők tábora. 1485-ben Mátyás király több hónapos ostrom után bevette Bécset. A király zsoldosserege a kor egyik legfejlettebb és legjobban szervezett hadserege volt. Az ostrom után Mátyás Bécsbe költözött udvarával.
 • Period: Jan 1, 1500 to Aug 29, 1526

  Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület

  A Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület a Mátyás király korára jellemző tüzérséget és nehézgyalogos zsoldosokat jeleníti meg (elsősorban az 1474-es boroszlói táborozást). Fő tevékenységei a tábori életkép mellett a különféle tüzérségi és harcászati bemutatók megtartása. Az országban elsőként kezdtek foglalkozni a hírhedt landsknechtek bemutatásával, melynek keretében az 1500-tól 1526-ig tartó időszakot elevenítik fel. facebook: Mathias Rex és http://mathiasrex.hu/
 • Aug 29, 1526

  Mohácsi csata

  Mohácsi csata
  a képen: Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület (landsknecht)
 • Period: Jan 1, 1550 to

  Egri Vitézlő Oskola Közhasznú és Sport Egyesület

  A csapat immáron 16 éve foglalkozik katonai hagyományőrzéssel. Feladatunk, hogy hitelesen mutassuk be a 16-ik századi végvári katonák életét, az akkori fegyverzetet, harcmodort és viseletet. Számos hazai és külföldi fesztiválon igyekszünk tovább öregbíteni az egri végvári vitézek 16-ik században kialakult hírnevét.
  https://www.facebook.com/pages/Egri-Vitézlő-Oskola/131063676905571
  http://www.vitezlo.hu/
 • Sep 9, 1552

  Eger várának ostroma

  Eger várának ostroma
  a képen: Egri Vitézlő Oskola pikásai
 • Period: to

  Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány

  A Mare Temporis, az európai kultúra történetének több jelentős korszakával is foglalkozik a kora középkortól a kora újkorig. Az alapítvány tevékenységi köre páratlanul széles, mivel magába foglalja a haditornász, a színjátszó, a táncos és a mutatványos bemutatókat is.
  https://www.facebook.com/maretemporis
  http://www.maretemporis.eu/mestersegek/vivokrol.htm
 • Period: to

  Gölbasi Vitézei Egyesület

  Egyesületünk az Oszmán Birodalom reguláris katonaságát a janicsárságot jeleníti meg a 16-17 századból. Fontosnak tartjuk,hogy korhűen mutassuk be programunkat.Történészek segítik munkánkat. Számunkra nem csak az fontos, hogy mi jól érezzük magunkat-hanem az érdeklődőknek is igyekszünk átadni mindent, amit lehet a török világból.Korabeli társadalom bemutatása,ruházat,tűz fegyverek,felszerelések sokaságával garantáljuk az időutazás élményét.https://www.facebook.com/golbasivitezeiegyesulet/info
 • Tata ostroma és a Tatai Patara

  Tata ostroma és a Tatai Patara
  A XVI. század közepétől végvárrá lett tatai vár, legnevezetesebb ostroma 1597. május 23-án volt, amikor a keresztény hadak patara (kapupetárda) használatával visszafoglalták a törököktől.Az eseményre emlékezve három napos történelmi fesztivált rendezünk, melyre szeretettel várjuk a történelmet, vásári hangulatot vidámságot kedvelő közönséget. Időpont: Még nincs. 2014. Május 23.+két nap valószínűleg. Helyszín: Tata, Tatai vár.
  http://zo-fi.hu/tataipatara/index.php és Facebook: Tatai Patara
 • 1848-49-es forradalom és szabadságharc

  1848-49-es forradalom és szabadságharc
  -
 • Period: to

  Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület

  Egyesületünk a lengyel és a magyar nemzet több mint ezeréves barátságának és katonai hagyományainak őrzését és ápolását tűzte ki céljaként. Ezt korhű egyenruhákban és felszerelésekkel, a fiatalok figyelmét is felkeltő, látványos előadásmódban igyekszünk népszerűsíteni határainkon innen és túl. Egyesületünk politikától, politikai pártoktól független.
  További információ: http://www.wysocki.hu/
 • Period: to

  Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör

  Baráti körünk tagjai átlagban több mint 10 éve foglalkoznak második világháborús katonai hagyományápolással, újrajátszással. Célunk a háború katonai emlékeinek ápolása és minél élethűbb bemutatása a nagyközönség számára. Évtizedes gyűjtői hátterünknek köszönhetően rendelkezünk korabeli egyenruhákkal, vagy azok replikáival, felszerelési tárgyakkal, fegyverekkel és természetesen az ezekhez szükséges tudással.
  http://sopron.wix.com/reenactment és https://www.facebook.com/sopronreenactment
 • Harcosok Völgye

  Harcosok Völgye
  9-13 századi hagyományőrző csapatok találkozója. Csatarekonstrukció, hagyományos kézművesek, íjászverseny, koncertek, az adott korra jellemzően!
  Helyszín: Szántódpuszta skanzen
  Időpont: 2014. Június 13-14.
  Harcosok Völgye kisfilm: http://www.youtube.com/watch?v=DgCGqvFbTQs https://www.facebook.com/pages/Harcosok-Völgye/759573710722942?fref=ts
 • Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

  Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
  Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország egyik legnagyobb nyári szabadtéri történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A 3 napos rendezvény az 1335-ös visegrádi királytalálkozó korszakát idézi fel, gyalogos és lovas lovagi tornával, várostrommal, solymász- és táncbemutatókkal, Európa számos országából és Magyarországról érkező hagyományőrző csapatok fellépésével.
  Időpont: 2014. Július. 11-13.
  http://www.palotajatekok.hu/
 • Savarai Történelmi Karnevál 2014

  Savarai Történelmi Karnevál 2014
  A Savaria Történelmi Karnevál nem csak Szombathely, de Közép-Európa legnagyobb jelmezes-historikus rendezvénye is. A karneválozó városban a látogatók egy különleges időutazás részeseivé válnak, ahol a 2000 éves történelem, a művészetek, és a hagyományok találkoznak a jelenben. A történelem órán tanultak megelevenednek, sőt kézzelfoghatóvá válnak, ami kicsik és nagyok számára egyaránt varázslatos élmény!
  Időpont: Még nincs, augusztus végére tehető. Helyszín: Szombathely
  http://savariakarneval.hu/
 • IV. Sereggyűjtő

  IV. Sereggyűjtő
  Eseményünkön megelevenednek a hazánkban harcoló népek csapatai, mint a már itt lakó magyarok, lengyel csapatok, rusz-varég testőrség, a korszak derekának nyugati jellegű magyar katonái és természetesen a kunok harcosai is. Egész hétvégés táborozás alatt mélyítik a szakmai tudásukat és barátságaikat a résztvevő egyesületek tagjai. (Iloncsuk)
  Időpont:Nincs még. Várhatóan ősszel. Helszín: Kunszentmiklós és Tass között: Tass- Felsőszenttamás 13.
  Vass tanya