japo time line

 • 400 BCE

  Període Jōmon

  Període Jōmon
  Aquest període, segons la geologia històrica, es va desenvolupar des de finals del Plistocè fins al començament de l'Holocè a l'arxipèlag japonès, i en la història mundial correspon al transcurs de l'època entre el mesolític (o finals del paleolític) fins a l'època del neolític, durant l'edat de pedra. https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_J%C5%8Dmon
 • 250

  Període Yayoi

  Període Yayoi
  El Període Yaoi és una era en la història del Japó que comprèn des de l'any 500 aC fins al 300 dC.Rep el nom de la rodalia de Tòquio, on els arqueòlegs descobriren els primers objectes d'aquesta era.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Yayoi
 • 538

  Període Kofun

  Període Kofun
  El període kofun és una era en la història del Japó que s'estén des del voltant del 250 al 538. El terme japonès kofun fa referència als túmuls funeraris que es daten a partir d'aquesta era. El període kofun segueix el període yayoi. El període kofun i el període asuka són anomenats col·lectivament com el període yamato. https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Kofun
 • 710

  període yamato

  període yamato
  El període yamato pertany a la història de l'antic Japó, de forma que la cort imperial es trobava en l'actual prefectura de Nara, llavors coneguda com a província Yamato. https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Yamato
 • 784

  Període Nara

  Període Nara
  El període Nara (奈良时代, Nara-jidai) dins de la història japonesa abasta els anys 710 fins al 784 i va succeir al període Asuka. S'inicia quan l'emperadriu Genmei establí la capital del país en el palau d'Heijō-kyō, a l'actual ciutat de Nara
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Nara
 • 1185

  Període Heian

  Període Heian
  El Període Heian és l'últim període de l'època clàssica de la història japonesa, des de l'any 794 fins al 1185, en el que la capital era Kyoto.És el període de la història japonesa en què el Confucianisme i altres influències va arribar al seu punt màxim. El període Heian es considera també el cim de la cort imperial japonesa i és destacat pel seu art, en especial la poesia i la literatura.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Heian
 • 1333

  Shogunat Kamakura

  Shogunat Kamakura
  El shogunat Kamakura va ser el primer règim militar feudal japonès establert pels shōguns des de 1185 fins al 1333. El poder estava centralitzat a la ciutat de Kamakura, que era la capital del shogunat; aquest període és conegut com el període Kamakura.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Shogunat_Kamakura
 • 1336

  Restauració Kenmu

  Restauració Kenmu
  La Restauració Kenmu va ser un període de la història japonesa que es va produir des de 1333 fins al 1336. És el període de tres anys entre la caiguda del shogunat Kamakura i l'arribada del shogunat Ashikaga, quan l'emperador Go-Daigo va tractar de restablir el control imperial enderrocat pel shogun.https://ca.wikipedia.org/wiki/Restauraci%C3%B3_Kemmu
 • 1392

  Període Nanboku-chō

  Període Nanboku-chō
  El període Nanbokuchō ,conegut també com l'era de les Corts del Nord i del Sud) és un període de la història del Japó, que abastà des de 1336 fins a 1392, en els primers anys de l'era Muromachi. En aquest període, estaren en conflicte dues Corts Imperials, el del Nord, establert per Ashikaga Takauji en Kioto, i la del Sud, establert per l'Emperador Go-Daigo en Yoshino.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Nanboku-ch%C5%8D
 • 1573

  Shogunat Ashikaga

  Shogunat Ashikaga
  El shogunat Ashikaga va ser el segon règim feudal militar establert pels shōguns del clan Ashikaga des de l'any 1336 fins al 1573. El període és també conegut com el període Muromachi.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Shogunat_Ashikaga
 • 1573

  Període Sengoku

  Període Sengoku
  El període Sengoku és un dels períodes més convulsos de la història del Japó. L'inici d'aquest període tingué lloc l'any 1467, amb la fi del govern de facto del shogunat Ashikaga. La fi d'aquest període tingué lloc l'any 1573, amb l'arribada al poder del shogunat Tokugawa (període Azuchi-Momoyama).
 • Període Azuchi-Momoyama

  Període Azuchi-Momoyama
  l període Azuchi-Momoyama començà a la fi del període Sengoku i finalitzà amb la política d'unificació del shogunat Tokugawa després de la victòria de Tokugawa Ieyasu sobre Ishida Mitsunari a la batalla de Sekigahara l'any 1600, que donà pas al període Edo. Aquest període de la història japonesa es va estendre des de l'any 1568 fins al 1600.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Azuchi-Momoyama
 • Període del comerç Nanban

  Període del comerç Nanban
  El Període del comerç Nanban és un període en la història del Japó que s'estén des de l'arribada dels primer europeus al Japó el 1543, fins a la seva total exclusió de l'arxipèlag el 1641, després de la promulgació del sakoku.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_del_comer%C3%A7_Nanban
 • Període Edo

  Període Edo
  El període Edo o període Tokugawa és una divisió de la història del Japó, que s'estén de 1603 a 1867. El període delimita el govern del shogunat Tokugawa o Edo, que a més a més fou establert oficialment el 1603 pel primer shogun d'Edo (antic nom de Tòquio), Ieyasu Tokugawa.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Edo
 • Bakumatsu

  Bakumatsu
  Es denomina bakumatsu al lapse que comprèn els darrers anys del període Edo, corresponents a la fi del shogunat Tokugawa de la història del Japó. Aquesta etapa està delimitada pels grans esdeveniments que van tenir lloc entre els anys 1853 i 1867, quan el Japó va acabar la seva política d'aïllament coneguda com a sakoku, i es va produir la transició del feudalisme sota el comandament de la figura del shogun, començant el període Meiji.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Bakumatsu
 • Restauració Meiji

  Restauració Meiji
  La Restauració Meiji descriu una cadena d'esdeveniments que van canviar l'estructura política i social del Japó i que van tenir lloc entre 1866 i 1869, un període de quatre anys que abasta part del Període Edo (també anomenat Shogunat Tokugawa tardà) i el començament de l'era Meiji.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Restauraci%C3%B3_Meiji
 • Era Meiji

  Era Meiji
  L'era Meijí ( període del regne il·luminat) és el nom amb què al Japó es coneix l'interval de 45 anys de govern de l'emperador Meiji, entre el 23 d'octubre del 1868 i el 30 de juliol del 1912.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Era_Meiji
 • Japó durant la Primera Guerra Mundial

  Japó durant la Primera Guerra Mundial
  El Japó va participar en la Primera Guerra Mundial des de 1914 a 1918 va tenir un paper important a l'hora d'assegurar les vies marítimes en els Oceans Pacífic Oest i en l'Índic contra la Marina Imperial alemanya. Políticament, Japó va aprofitar l'oportunitat per ampliar la seva esfera d'influència a la Xina i obtenir el reconeixement com a gran potència en la geopolítica de la postguerra.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%B3_durant_la_Primera_Guerra_Mundial
 • Període Taishō

  Període Taishō
  L'era Taishō o període Taishō és una divisió de la història del Japó que comprèn del 30 de juliol de 1912 al 25 de desembre de 1926, coincidint amb el regnat de l'Emperador Taishō, Yoshihito.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Taish%C5%8D
 • Ocupació del Japó

  Ocupació del Japó
  Al final de la Segona Guerra Mundial, el Japó va ser ocupat per les forces aliades, liderades pels Estats Units, part d'Austràlia, l'Índia britànica, Regne Unit i Nova Zelanda. El Tractat de San Francisco signat el 8 de setembre de 1951 va entrar en vigor el 28 d'abril de 1952 i va marcar la fi de l'ocupació aliada.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%B3_ocupat
 • Període Shōwa

  Període Shōwa
  El període Showa o 'era Showa és el període de la història del Japó corresponent al regnat de l'emperador Shōwa que abasta des del 25 de desembre del 1926 al 7 de gener del 1989. En el missatge en la seva coronació que va ser llegit al poble i l'exèrcit, el recentment coronat emperador va fer referència a aquest nom d'era japonesa o nengō:
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Sh%C5%8Dwa
 • Dècada perduda

  Dècada perduda
  Dècada perduda o els deu anys perduts és un període d'estancament econòmic al Japó després de l'esclat de la bombolla dels preus dels actius japonesos des de la fi de 1991. El terme es referia originalment als anys compresos entre el 1991 i el 2000,[1] però recentment també s'hi inclou la dècada del 2001 al 2010, de manera que tot el període es coneix com els vint anys perduts
  https://ca.wikipedia.org/wiki/D%C3%A8cada_perduda
 • període Heisei

  període Heisei
  El període Heisei és el nom de l'era del Japó compresa entre els anys 1989 i 2019. El nom va ser introduït per l'emperador Akihito després de la mort del seu pare, Hirohito, l'emperador Showa, el 1989. Així, 1989 és el primer any de Heisei. La cultura ha evolucionat i políticament s'ha convertit en un país productiu. Adaptant-se al món modern i no allunyant-se de les seves arrels
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Heisei
 • periode reiwa

  periode reiwa
  Reiwa és el nom que rep el període japonès que té començament l'1 de maig del 2019. Aquest és el dia en què Naruhito, el fill gran de l'emperador Akihito, va pujar al Tron del Crisantem, i va esdevenir el 126è. emperador del Japó. L'emperador Akihito va abdicar el 30 d'abril del 2019, donant fi al període Heisei. Fins l'1 de maig, l'any 2019 correspon a Heisei 31 i a partir d'aquest dia correspon a Reiwa 1.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_Reiwa