INVENTS

 • 1493

  La ràdio

  La ràdio
  Inventada per Tesla en el 1493 als Estats Units.
  És un mitjà de comunicació que es basa en enviament de senyals d'àudio a través d'ones de ràdio, s'usa també per a altres formes d'enviament d'àudio a distància.
  Consisteix en una antena que capta l'ones i les torna a transformar-les en senyal elèctric per a recuperar la informació original. En la seva evolució, s'han anat fent més petites i fàcils d'usar, han
  anat afegint més cadenes i el senyal de les cadenes s'ha anat expandint.
 • Rentadora elèctrica

  Rentadora elèctrica
  1901, l'estatunidenc Alva J. Fisher a Estats Units. Per ell s'introduïa l'aigua i el sabó, i la roba es netejava per l'efecte de l'agitació amb la mescla. És una màquina que serveix per a rentar la roba estalviant esforç, temps i aigua. El segle XIX utilitzava una caixa de fusta que es girava amb manovella. Alva Fisher va inventar la rentadora tal com avui se'l coneix en 1901, la única diferència amb la rentadora actual és que la roba no sortia escorreguda sinó que calia fer-ho després.
 • La cremallera

  La cremallera
  Inventada el Canadà al 1914 per W.L.Judson i Gideon Sundbäck.. És un dispositiu dentat que s'aplica en la indústria de la confecció de diverses peces d'indumentària. S'ha creat principalment per a cerraprendas de roba o bosses. Té un funcionament en el qual en desplaçar un cursor en el sentit de l'obertura, aquest trava els dents tancant així l'obertura. Al llarg del temps, no obstant això, la cremallera ha anat evolucionant, introduint-se nous materials, com el plàstic o el niló.
 • El cinema sonor

  El cinema sonor
  El primer va ser a París el 1900. Va néixer el 6 d'octubre de 1927 amb la pel·lícula El cantor de Jazz d'Alan Crosland. És un aparell on la pel·lícula incorpora so sincronitzat apariat amb imatge. Les ones sonores van des de la sonda a través del gel i cap dins de el cos. La sonda recull els sons que reboten. Un ordinador utilitza aquestes ones sonores per crear una imatge. Ha evolucionat el llenguatge cinematogràfic y les convencions de l'gènere, sortint diferents gèneres cinematogràfics.
 • Microones

  Microones
  L'any 1945 als Estats Units, l'ingenier Percy Spencer realitzava experiments amb el magnetró. Les ones d'aquest van derretir un turró que portava a la butxaca, i li va donar la idea. Serveix per cuinar o calentar aliments. Funciona mediant la generació d'ones de ràdio d'alta freqüència. Al 1947 va sortir al mercat i al 1975 van augmentar les ventes, i al 1986 el forn del microones es va fer mes patent. Ha anat evolucionant i fent-se més potents i de diferents materials.
 • 1a Central Nuclear

  1a Central Nuclear
  La central nuclear d'Óbninsk, Russia és la primera central nuclear de la història, va entrar en funcionament el 26 de juliol de 1954. El seu operador va ser Rosenergoatom. Serveix per obtenir energía. S'aprofitava el calor per moure una torbina per l'acció del vapor d'aigua, per aconseguir el vapor d'aigua s'utilitza com combustible l'urani o el plutoni.
  La evolució que ha tingut ha sigut que s'ha expandit per altres païssos volent utilitzar energía nuclear
 • Satèl·lit Artificial

   Satèl·lit Artificial
  Sputnik I. El 4 d'octubre de 1957 l'Unió Soviètica va llançar el primer satèl·lit artificial. És un mirall al espai que rep ones de radiocomunicació i les reflexa de nou en la Terra. Això ens permet realitzar enllaços satelitals des d'un punt del planeta fins l'altre. Es va crear per a realitzar estudis de la ionosfera. Els satèl·lits han millorat el seu espectre d'abast per mitjà de les seves noves formes de fabricació, fent-los més grans i poderosos i amb components de major resistència.
 • Cor artificial

  Cor artificial
  Inventat per Paul Winchell als Estats Units, és una pròtesi que s'implanta en el cos per a reemplaçar al cor biològic. Serveix per reemplaçar el cor biològic. L'equip té dos sistemes d'impulsió pneumàtics que realitzen la funció de tots dos ventricles, impulsant la sang que entra per les aurícules cap als pulmons i al cos. Al principi, eren uns aparells enormes i gens pràctics, però a poc a poc ha anat evolucionant i reduint la seva grandària i autonomia.
 • Skateborad

  Skateborad
  Inventat en 1963 en Malibú, per Mickey Muñoz i Phil Edwards com a substitut a la taula de surf en terra. S'ha de muntar dempeus damunt d'ell i donar-se impuls i a partir d'aquí fent diferents forces es poden fer salts i girs. És un monopatín de 60 cm de llarg i 20 cm d'ample amb quatre rodes. Es va inventar per a fer esports, piruetes i salts. La evolució només ha sigut la incorporació a les taules un tail ample i generós amb el qual poder girar i començar a fer els primers trucs en un skate.
 • Receptors GPS

  Receptors GPS
  Al 1965 entre la Nasa i el departament de defensa dels Estats Units. Serveix per proporcionar serveis fiables de posicionament, navegació i cronometría. El seu funcionament resideix en una constel·lació de 31 satèl·lits que orbiten la Terra a uns 20.200 quilòmetres d'altura, aquest senyal permet calcular la posició relativa del satèl·lit pel que fa a el receptor. Amb el propòsit de facilitar l'avanç de la navegació han evolucionat i ara són imprescindibles per a la rutina de moltes persones
 • Internet

  Internet
  Es va inventar per Robert Kahn i Vinton Cerf en 1969, la primera conexió va ser entre tres universitats de California, als Estats Units. Es va crear per tenir un us descentralitzat de xarxes de communicació. Tots els ordinadors conectats a internet tenen que utilitzar el mateix protocol per comunicar-se entre ells. Es conecten mediant un ISP.
  La web ha evolucionat des de la seva creació de manera ràpida en diferents aspectes: Rapidesa d'accés i nombre d'usuaris connectats...
 • Cub de rubik

  Cub de rubik
  Inventat en 1974 per Erno Rubik a Hungría. És un trencaclosques mecànic.
  Hi ha 26 peces petites, s'entrellacen amb les altres peces
  i fa que es puguin moure a diferents posicions, les peces centrals són fixes. Creat per a buscar la manera de fer que els alumnes entenguessin conceptes geomètrics.
  Ha evolucionat i ara no hi ha només de fusta, sinó que també de plàstic, ha adquirit diferents formes i colors amb els anys i fins i tot es troba en format digital.
 • CD (Compact Disc)

  CD (Compact Disc)
  L'any 1982 James Russell va crear el CD a Japó. S'utilitza per emmagatzemar dades en format digital. Disposen d'un díode que emet llum vermella (de longitud d'ona de 650 nanòmetres). Aquests Llegeixen de la superfície del disc òptic projectant llum sobre el Mateix i capturant el reflex. Amb això són capaços de distingir informació emmagatzemada cada 0,74 micròmetres. El CD és una evolució natural del LaserDisc.
 • Impressora 3D

  Impressora 3D
  Al 1983 per Charles W. Hull a California. És una màquina capaç de realitzar rèpliques de dissenys en 3D, creant peces o maquetes volumètriques.
  Es va crear per duplicar objectes en 3D.
  Un disseny es talla en capes primes que després s'envien a la impressora, les anirà col·locant una capa d'impressió sobre una altra fins a aconseguir l'objecte. Durant tots aquests anys, l'única evolució que ha tingut ha sigut obtenir més rapidesa i la capacitat d'imprimir objectes més elaborats, com òrgans.
 • Nintendo wii

  Nintendo wii
  Satoru Iwata, llançat al 2006 i creat al Japó. És una consola domèstica de videojocs de Nintendo. Es va creada per donar entreteniment i per divertir a la gent. Amb el mando s'apunta a una peça connectada a la wii i al televisor que fa que quan apuntis a la peça sortir un cursor al televisor dintre de la wii amb el qual et pots moure per entrar a videojocs. Desgraciadament, no ha tingut evolució només es va fabricar en blanca i una edició limitada de color negra,
 • iPhone

  iPhone
  Creat al 2007 per Steve Jobs als Estats Units. El seu funcionament principal es unir a persones a distància. Rep i envia ones electromagnètiques de radiofreqüència. Apple ha adaptat i canviat el disseny de l'iPhone diverses vegades, abandonant el disseny de metall per un de plàstic amb l'iPhone 3G i 3GS, abans de passar a l'vidre per l'iPhone 4. Va tornar al metall amb l'iPhone 5, abans que el vidre tornés per als models d'iPhone 8, iPhone X i iPhone XS i així ha anat evoluionant.