Imperio inca

Inca

By lcoruna
 • 1099

  Inca

  Inca
  La civilització incaica (Inca), va ser una de les grans civilitzacions precolombines que va conservar el seu estat durant la conquista d´Amèrica.
  La seva caiguda es produí al segle xvi amb l'arribada dels conquistadors espanyols. En el moment a partir d'uns orígens petits al segle xiii, al voltant de la vall de l'Urubamba i l'Apurímac, es formà al llarg del segle xv un poderós imperi que dominà tota la regió andina. Informació per:https://ca.wikipedia.org/wiki/Imperi_Inca#Referències.
 • 1099

  Manco Cápac

  Manco Cápac
  Manco Cápac, va ser el primer governador i fundador de la cultura Inca a Cusco. És el protagonista de les dues llegendes més conegudes sobre l´origen dels inques.
  En aquesta llegenda s'explica que quatre germans al costat de les seves esposes arriben a Cusco, aleshores anomenada Qosqo, després d'haver passat una sèrie d'aventures i d'aquests quatre Manco Cápac va fundar la ciutat de l'imperi inca des de
  l´any 1099 fins el 1170.
  Informació per:
  https://www.iperu.org/inca-manco-capac.
 • 1438

  Pachacútec

  Pachacútec
  Pachacuti Yupanqui va ser el novè emperador incà. Va governar desde 1438 i va acabar amb la seva mort al voltant de l'any 1471. Durant el seu govern, va consolidar el Curacazgo Inca davant d'amenaces de pobles locals i el va transformar al Tahuantinsuyo, iniciant una època imperial per als inques. Va conquerir gran part del territori. El seu govern és reconegut com un dels més reeixits en la història de l'Amèrica precolombina. Informació per: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pachacútec.
 • 1452

  Conflicte Ximú-inca.

  Conflicte Ximú-inca.
  La guerra ximú-inca, va ser un conflicte que es va lliurar a finals del segle XV entre el Regne Chimú i l'Imperi incaic. La guerra va portar com resultat la victòria inca i l'ampliació del Tahuantinsuyo cap al centre-oest peruà.
  En el moment del conflicte, el Regne Chimú estava en un procés d'expansió territorial, però a mesura que l'Imperi incaic apareixia al marge, es va fer impossible per als ximuts consolidar les conquestes.
  Informació per: https://es.wikipedia.org/wiki/Guerra_chim
 • 1493

  Inici del regnat de Huayna Cápac.

  Inici del regnat de Huayna Cápac.
  Va heretar l'Imperi Inca del seu pare, el 1493, després de lluitar contra els seus germans per assentar-se al tron, la seva conquesta va conduir l'imperi a la seva màxima extensió. Des de 1523 va tenir notícia de la presència dels espanyols, van ser ells els qui van estendre l'epidèmia espanyola per la qual va morir. Set anys després, l'enfrontament entre els dos fills va permetre la dominació del Perú per l´exèrcit de Francisco Pizarro.
  Informació per: https://ca.wikipedia.org/wiki/
 • 1529

  La guerra civil incaica

  La guerra civil incaica
  La guerra civil incaica, va ser un conflicte armat entre Huáscar i el seu germà Atahualpa pel tron inca. Va començar al 1529 i va acabar amb la victòria de Atahualpa, setmanes abans de ser executat per Francisco Pizarro.
  Ens han arribat dos relats molt diferents sobre el conflicte:
  1.Que tot es va resoldre en una sola batalla.
  2. Va ser una guerra llarga amb moltes batalles. Huáscar no va ser capturat fins al final.
  Informació per: https://es.wikipedia.org/wiki/Guerra_civil_incaica.
 • 1532

  Francisco Pizarro i la conquesta espanyola.

  Francisco Pizarro i la conquesta espanyola.
  Quan els conqueridors espanyols van arribar al Perú el 1532, no els va ser difícil apoderar-se de l´imperi inca, debilitat per la guerra civil. El 1532, després de capturar i ajusticiar l'Inca Atahua es van apoderar de tot l'imperi inca. Els inques, que a l'origen eren una tribu petita, van conquerir, a poc a poc, el llarg rang de terra muntanyosa d'Amèrica del Sud que voreja l'oceà Pacífic. Lentament es van fer amb un gran imperi.
  Informació per: https://html.com/civilizacion-inca.
 • 1533

  Atahualpa: capturat i executat per Francisco Pizarro.

  Atahualpa: capturat i executat per Francisco Pizarro.
  L'Imperi incaic es trobava a una guerra civil. Atahualpa lluitava amb el seu germà. Mentrestant, l'espanyol Francisco Pizarro encapçalava una expedició de conquesta. Atahualpa va enviar missatgers amb regals per als espanyols, augmentant les esperances de Pizarro de trobar tresors. Quan Pizarro va arribar no hi havia ningú i es va adonar que l'exèrcit d'Atahualpa va anar als afores de la ciutat preparant-se per viatjar a Cuzco, on acabaven de capturar Huáscar i derrotar el seu exèrcit.
 • La rebelió de Tupac Amaru II

  La rebelió de Tupac Amaru II
  La Rebel·lió va ser la primera gran revolució després de la conquesta espanyola i va significar un precedent per a les guerres d'independència que emergirien a Amèrica a inicis del segle XIX. Originada com a reacció a la imposició de les reformes borbòniques a les colònies espanyoles a Amèrica. Va ser iniciada a la regió del Cusco per Túpac Amaru II, el qual és reconegut com a «rei d'Amèrica» i per ser qui va marcar l'inici de l'etapa emancipadora de la història del Perú.
 • Túpac Amaru: executat a la plaça Cuzco

  Túpac Amaru: executat a la plaça Cuzco
  Francisco va matar a Túpac Amaru a la plaça de Cuzco, al 1781. Amb només deu anys, la crueltat no era nova per a ell. Era moneda comuna per a la població indígena del Virregnat del Perú i, a més, havia viscut de prop els combats dels darrers mesos. D'altra banda, ja amb tanta edat volia que ells morissin amb el convenciment que tenien un fill a la seva altura.
  Informació per: https://www.elsaltodiario.com/contigo-empezo-todo/Tupac-Amaru-torturado-plaza-de-armas-Per%C3%BA