Byzantinewalls2

History 330-1453 a.C

  • 330

    Ίδρυση Κωνσταντινούπολης

    Ίδρυση Κωνσταντινούπολης
    Ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολης.
  • 565

    Θάνατος του Ιουστινιανού

    Θάνατος του Ιουστινιανού
    Ο Ιουστινιανός Α΄, παραδοσιακά γνωστός ως Μέγας Ιουστινιανός και επίσης ως Άγιος Ιουστινιανός ο Μέγας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 527 έως το 565.
  • 613

    Εμφάνιση Ισλάμ

    Εμφάνιση Ισλάμ
    Ο Μωάμεθ, ένας πολυταξιδεμένος οδηγός καραβανιών από την Μέκκα, που γνώριζε το Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό, υπήρξε ο ιδρυτής μιας νέας θρησκείας, που ονομάστηκε Ισλάμ.
  • 614

    Κατάκτηση Ιεροσολύμων από τους Πέρσες

    Κατάκτηση Ιεροσολύμων από τους Πέρσες
    Οι Πέρσες αφαίρεσαν τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στην πρωτεύουσα τους Κτησιφώντα
  • 622

    Διωγμός του Μωάμεθ

    Διωγμός του Μωάμεθ
    Ο Μωάμεθ άρχισε να διδάσκει δημόσια την νέα αυτή θρησκεία, κατηγορώντας τους συμπατριώτες του ως ειδωλολάτρες. Για τον λόγο αυτό όμως ο Μωάμεθ εκδιώχθηκε από την Μέκκα και κατέφυγε στην Μεδίνα, όπου ίδρυσε μια κοινότητα πιστών.
  • 626

    Σωτηρία της Κωνσταντινούπολης- Ακάθιστος Ύμνος

    Σωτηρία της Κωνσταντινούπολης- Ακάθιστος Ύμνος
    Ενώ ο Ηράκλειτος είχε εκστρατεύσει στην Ανατολή, οι Πέρσες σε αντιπερισπασμό πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με τους Αβάρους και τους Σλάβους, αλλά οι επιθέσεις τους αποκρούστηκαν. Με το γεγονός αυτό συνδέεται η σύνθεση του Ακάθιστου Ύμνου, προς τιμήν της Θεοτόκου, στην οποία αποδόθηκε η σωτηρία της Πόλης
  • Period: 726 to 787

    Α' φάση Εικονομαχίας

    Το 726 ο αυτοκράτορας Λέων Γ’ διέταξε να τοποθετηθούν οι εικόνες μέσα στην εκκλησία ψηλότερα, ώστε να μη τις φθάνει και τις προσκυνά ο λαός. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός αντέδρασε έντονα και αφού ο αυτοκράτορας εξέδωσε το 730 το πρώτο και μοναδικό διάταγμα εναντίον των εικόνων, τον αντικατέστησε με τον Αναστάσιο, οπαδό της πολιτικής του.
  • 754

    Σύνοδος της ιέριας

    Το 754, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε΄, γιος του πρωτεργάτη της Εικονομαχίας Λέοντα Γ΄, ένθερμος εικονομάχος ο ίδιος και αποφασισμένος να επιβάλει οπωσδήποτε τις εικονομαχικές του απόψεις, συγκάλεσε οικουμενική σύνοδο στο ανάκτορο της Ιέρειας, στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου. Σκοπός του ήταν να περιβάλει με κύρος οικουμενικής συνόδου τα εικονομαχικά δόγματα και να επιβάλει την ολοσχερή κατάργηση των εικόνων.
  • 754

    Στέψη Καρόλου Μαρτέλου Πιπίνο εέω Θεού Βασιλέα των φράγκων

    Στέψη Καρόλου Μαρτέλου Πιπίνο εέω Θεού Βασιλέα των φράγκων
    Κάρολος Μαρτέλος, γόνος μιας ισχυρής αριστοκρατικής οικογένειας, υπήρξε ο ιδρυτής μιας νέας δυναστείας, της δυναστείας των Καρολιδών, που διαδέχθηκε τους Μεροβίγγειους υπό τις εξής συνθήκες: Ο πάπας, απειλούμενος από τους Λογγοβάρδους που ετοιμάζονταν να βαδίσουν κατά της Ρώμης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Βυζάντιο και να προσεταιριστεί τους Φράγκους, στέφοντας το γιο του Καρόλου Μαρτέλου Πιπίνο ελέω Θεού βασιλέα* των Φράγκων. .
  • Period: 815 to 843

    Β' φάση Εικονομαχίας

    Το ζήτημα της Εικονομαχίας ξανάφερε στην επιφάνεια ο αυτοκράτορας Λέων Ε' ο Αρμένιος (775-820) για πολιτικούς λόγους. Πίστευε ότι η εικονομαχία ήταν συνδεδεμένη με τις στρατιωτικές επιτυχίες της αυτοκρατορίας και τη βελτίωση του κράτους. ο πατριάρχης συγκάλεσε σύνοδο στο μοναστήρι των Βλαχερνών, η οποία κατηγόρησε την Ειρήνη «επί γυναικεία αφελότητι», ακύρωσε τις αποφάσεις της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου κι επανέφερε τις αποφάσεις της Συνόδου της Ιερείας
  • Jul 29, 1014

    Μάχη του κλειδιού

    Μάχη του κλειδιού
    Διεξήχθη μεταξύ της Βυζαντινής και της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Η μάχη αποτέλεσε το αποκορύφωμα της 50χρονης διαμάχης μεταξύ του Σαμουήλ της Βουλγαρίας και του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου και έληξε με τη νίκη των Βυζαντινών
  • 1054

    Το Σχίσμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών

    Το Σχίσμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών
    η διαίρεση και διάσπαση της κοινωνίας μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας όταν επικεφαλής τους ήταν ο Πάπας Ρώμης Λέων Θ' και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος, ύστερα από τους αμοιβαίους αναθεματισμούς που εξαπολύθηκαν τον Ιούλιο του 1054.
  • Aug 21, 1071

    Μάχη του Ματζικέρτ

    Μάχη του Ματζικέρτ
    Κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία
  • Period: 1096 to 1099

    Α' Σταυροφορία

    H Πρώτη Σταυροφορία διήρκεσε τρία χρόνια, από το 1096 ως το 1099. Είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους, πολεμιστές από τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους με αυτό το σκοπό.
  • Period: 1147 to 1149

    Β' Σταυροφορία

    Η Δεύτερη Σταυροφορία ήταν μία προσπάθεια της Δύσης να αντεπιτεθεί στην όλο και αυξανόμενη πίεση των Τούρκων. Ξεκίνησε το 1147 και τερματίστηκε το 1149 πετυχαίνοντας να χειροτερέψει την κατάσταση για τα σταυροφορικά κράτη, αλλά και να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της δυτικής Χριστιανοσύνης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  • Period: 1189 to 1192

    Γ' Σταυροφορία

    Η Τρίτη Σταυροφορία, επίσης γνωστή ως η Σταυροφορία των Βασιλιάδων, ήταν η προσπάθεια των Ευρωπαϊκών ηγετών για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων από τον Σαλαντίν. Ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη αλλά δεν πέτυχε τον απώτερο σκοπό της, που ήταν η επανάκτηση της Ιερουσαλήμ
  • Period: 1201 to 1204

    Δ' Σταυροφορία

    Η Δ' Σταυροφορία είχε σκοπό και στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο, αλλά παρξέκλινε από τον στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία.
  • 1204

    Α' Άλωση Κωνσταντινούπολης

    Α' Άλωση Κωνσταντινούπολης
    Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ' , ο Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α'. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204, όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.
  • 1261

    Στέψη Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου

    Στέψη Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου
    Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος στέφθηκε για δεύτερη φορά αυτοκράτορας ως Μιχαήλ Η'. Η στέψη αυτή έγινε στον ναό της Αγίας Σοφίας και συμβόλιζε την αναγέννηση της Αυτοκρατορίας στις ακτές του Βοσπόρου.
  • Period: 1271 to 1291

    Εικοσαετές ταξίδι του Μάρκο Πόλο

    Ήδη από το Μεσαίωνα οι Ευρωπαίοι έμποροι, ακολουθώντας τον δρόμο του μεταξιού προς την Κίνα, είχαν σχηματίσει για την Ασία την εικόνα μίας μυστηριώδους και πλουσιότατης περιοχής της γης. Τη φαντασία τους είχε εξάψει το έργο του Μάρκο Πόλο "Βιβλίο των Θαυμάτων", στο οποίο αφηγείται τις εντυπώσεις του από το εικοσαετές ταξίδι του σε χώρες της Ανατολής.
  • Period: 1339 to 1453

    Εκατονταετής πόλεμος

    Εκατονταετής Πόλεμος χαρακτηρίστηκε ίσως ο μακροβιότερος πόλεμος που έγινε ποτέ μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, με πραγματική διάρκεια μεγαλύτερη των 100 ετών, από το 1337 μέχρι το 1453 (116 έτη), με πολύ μικρές διακοπές, του οποίου όμως η ιστορική σημασία υπήρξε πολλαπλή. Είναι γεγονός ότι σε αυτόν τον πόλεμο ακολουθήθηκαν νέα συστήματα τακτικής, στρατιωτικής σύνθεσης και στρατιωτικού εξοπλισμού
  • 1425

    Ιωάννης Η' Παλαιολόγος

    Ιωάννης Η' Παλαιολόγος
    Ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος (18 Δεκεμβρίου 1392 - 31 Οκτωβρίου 1448) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας που βασίλεψε από το 1425 μέχρι το θάνατό του το 1448 αν και συμμετείχε ενεργά στη διακυβέρνηση από το 1422, μετά από την επιδείνωση της υγείας του πατέρα του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου.
  • 1439

    Σύνοδος της Φλωρεντίας

    Σύνοδος της Φλωρεντίας
    Η Σύνοδος Φλωρεντίας λεγόμενη και Σύνοδος Φερράρας - Φλωρεντίας με κύριο θέμα το filioque η διαφωνία συνεχιζόταν τόσο μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών, όσο και μεταξύ του αυτοκράτορα και του Mάρκου Ευγενικού, Μητροπολίτη Εφέσου, κυρίως.
  • 1444

    Μάχη στην Βαρνα

    Μάχη στην Βαρνα
    Οι Τούρκοι αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στη Βαλκανική από το βοέβοδα της Τρανσυλβανίας Ιωάννη Ουνυάδη και τον Αλβανό ηγέτη Γεώργιο Σκεντερμπέη, οι οποίοι πέτυχαν λαμπρές νίκες εναντίον τους. Σταυροφορία όμως, που οργανώθηκε στη Δύση, για να σταματήσει την προέλευση των Τούρκων, συντρίφθηκε τελικά στην Βάρνα.
  • 1450

    Τυπογραφία

    Τυπογραφία
    Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος από τη Μαντεγία της Γερμανίας κινητά μεταλλικά στοιχεία για την εκτύπωση βιβλίων.
  • May 29, 1453

    Άλωση Κωνσταντινούπολης

    Άλωση Κωνσταντινούπολης
    Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.