Història de catalunya TJCD

By TJCD15
 • Mar 8, 711

  Història de catalunya TJCD

  Història de catalunya TJCD
  Aquí us explicarem els fets més importants de la Catalunya medieval des de la conquesta musulmana fins al seu final.
 • Feb 13, 840

  Guifre el Pelós

  Guifre el Pelós
  Va neixer al 840 a.c ,fou comte de Barcelona i el primer a donar en herència els seus dominis territorials, iniciant així la dinastia comtal de Barcelona.
  Els fets històrics i la llegenda es barregen en la seva biografia i se n'ha glorificat la memòria servant el seu record i considerant-lo el fundador de Catalunya.
 • Sep 17, 878

  La consolidació del Casal de Barcelona

  La consolidació del Casal de Barcelona
  Els continuadors de Guifré el Pelós va portar a terme una política d'aliances matrimonials i de pactes amb els altres comptats que van consolidar a poc a poc.
 • Jul 20, 982

  Borrell II atac Almansur

  Borrell II atac Almansur
  Sota el seu mandat els territoris de la Marca Hispànica van sofrir un greus atacs del cabdill andalusí Almansor o Al-Mansur: la campanya del 982 el va dur a Catalunya on va conquerir el castell de Munt Fariq (el Castell del Far) de camí a Girona.
 • Jun 6, 988

  Borrell II indepèndencia

  Borrell II indepèndencia
  El 988 Borrell II es va negar a renovar el pacte de vassallatge amb el nou rei francès, Hug Capet, i va instaurar la independència dels territoris sota el seu poder.
 • Jan 23, 1000

  L'art gòtic catala

  L'art gòtic catala
  El gòtic va ser molt important a la Catalunya medieval ja que destacaven els edificis religiosos com per exemple l'església de santa maria del mar que esta a Barcelona, els fills
 • Sep 8, 1000

  Ramón Borrell l

  Ramón Borrell l
  Va neixer a Barcelona des del 986 havia estat associat al govern dels comtats pel seu pare.
  A mitjan 1017 el comte sortí novament vers Còrdova per lluitar al costat d’al-Munḏir per a l’entronització d’'Abd al-Raḥmān IV al-Murtaḍà. Sembla que Ramon Borrell hagué de retirar-se en sentir-se malalt. El 28 d’agost ja era a Catalunya i hi morí el 8 de setembre.
 • May 12, 1001

  Art i cultura catalana

  Art i cultura catalana
  L' art estava molt relacionat amb l' esglesia i la societat feudal.
  La Poesia trobadoresca es tractava d'una poesia culta i refinda, vinculada a la societat feudal.
 • Jun 14, 1017

  Berenguer Ramon l

  Berenguer Ramon l
  Va néixer a Barcelona el 1017-1035, un dels típics privilegis que durant l'alta edat mitjana alguns monestirs falsificaren per a al·legar prevendes suposada concedides en benefici seu per reis difunts.
  La desintegració del poder comtal es va fer més evident quan, poc abans de morir, l'any 1035, B. Ramon I va repartir els seus dominis entre els seus fills: Ramon B. va rebre Girona i Barcelona fins al riu Llobregat, el territori fronterer que anava des del Llobregat fins a la terra dels musulmans.
 • Oct 5, 1035

  Ramon Berenguer l

  Ramon Berenguer l
  Va neixer a GironaRamon Berenguer l visqué durant 30 anys i regnant juntament amb a seva mare.
  Ramon Berenguer I de Barcelona va aconseguir imposar-se del tot als nobles rebels dels seus dominis, fou en gran part perquè, malgrat la crisi del poder comtal a causa de la sedició aristocràtica, el comte de Barcelona va aconseguir mantenir la iniciativa en la lluita contra el veí musulmà,i així va aconseguir imposar el pagament de paries tributs als estats àrabs de Lleida, el 1046,i Tortosa, el 1052.
 • Sep 5, 1076

  Ramon berenguer ll

  Ramon berenguer ll
  Va neixer a Gorg de Perxistor, Sant Feliu de Buixalleu 1082 i de Berenguer Ramon II. El 1076, a la mort del seu pare, va rebre el comtat de Barcelona juntament amb el seu germà, ja que aquell no havia dividit l'herència. El seu sobrenom és deu a tenir una gran i espessa cabellera rossa.La veu popular acusà en aquell moment el seu germà com a instigador de la seva mort, motiu pel qual Berenguer Ramon II.
  El cos de l'assassinat fou dut a Girona i sepultat a la catedral d'aquesta ciutat.
 • Jan 5, 1082

  Les llegenda de les quatre barres

  Les llegenda de les quatre barres
  Diu la llegenda que Carles el Calb va entregar a Guifré el Pelós, ferit de mort en una batallacontra els Sarraïns, un escut amb quatre barres de la seva sang.
  L'escut de catalunya va ser trobat a la tomba de Ramón Berenguer lll.
 • May 9, 1082

  Ramon berenguer lll

  Ramon berenguer lll
  Va neixer a Rodés, Occitània i va ser un noble medieval que va arribar a ser comte de Barcelona, ​​després de succeir al seu pare Ramon Berenguer II.
  Tenia només quinze anys però ja feia un temps que ajudava el seu oncle Berenguer Ramon II el Fratricida en les tasques de govern
  El 1131, malalt des de feia temps, va demanar ser conduït a l’hospital dels pobres de Barcelona on va morir, el 19 de juliol, als quaranta-vuit anys.
 • Nov 12, 1137

  La corona d'Aragó

  La corona d'Aragó
  El rei d'Aragó Alfons l el bateller va morir sense descendencia i aixó va fer que Peronella que ere la seva neboda, (que només tenia un any) i el compte de Barcelona Ramon Berenger lV (quan van fer el tracte ell tenia 20 anys) es casesin, per aquesta raó Ramon Bereger lV es va convertir en e gobernan efectiu del regne. La unió entre aquets dos regnes va facilitar la conquesta de la Catalunya nova.
 • Apr 9, 1148

  Ramon Berenguer IV conquesta de Lleida i Unió de Catalunya i Aragó

  Ramon Berenguer IV conquesta de Lleida i Unió de Catalunya i Aragó
  El 1148, Ramon Berenguer IV va iniciar accions de guerra per expulsar els musulmans de Lleida i Tortosa.
 • Jan 24, 1161

  Alfons l el Cast

  Alfons l el Cast
  Va neixer a Osca fill del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, i Peronella d'Aragó, va ser el primer rei de la confederació catalanoaragonesa. Tenia dotze anys quan, en morir el seu pare, la seva mare li va cedir els drets a la Corona. Es va casar amb Sança de Castella.
  Tot i comptar amb una autoritat indiscutible, gràcies als guanys i al botí obtingut pels barons catalans i aragonesos arran de la conquesta de la Catalunya Nova
 • Jul 5, 1196

  Pere l el Catòlic

  Pere l el Catòlic
  Va neixer a Osca i el 1201 va fundar l'orde militar dels Cavallers de Sant Jordi d'Alfama, a la qual donà terres prop de Tortosa, per a tenir un cos de cavallers que lluitessin contra els musulmans i l'ajudessin en noves conquestes.
  Molt eficaçment, amb els reis ibèrics en la batalla de Las Navas de Tolosa, victòria dels cristians sobre els almohades que va permetre la ràpida conquesta de l'Andalusia occidental.
 • Jun 6, 1213

  Expansió de la corona d'Aragó

  Expansió de la corona d'Aragó
  El matrimoni de Peronella i Ramon Berenguer lV va afavorir una expansió territorial de la corona d'Aragó. El rei de França va foragitar els catalans de França això va facilitar l'expansió dels catalans cap al sud.
 • Jan 31, 1216

  Violant d'Hongria

  Violant d'Hongria
  Va neixer a Osca q6ue canvià més tard pel de Violant. Violant és la forma en què, en la historiografia catalana dels últims segles, ha quedat fixat el nom medieval.
 • Jan 24, 1240

  Pere el Gran

  Pere el Gran
  Va néixer a València el 1240- 1285. Va conquerir l'illa de Sícilia i n'esdevingué rei als 36 anys encara que només va gobernar durant 9 anys.
 • Nov 26, 1258

  Jaume I tractat de Corbeil

  Jaume I tractat de Corbeil
  Lluís IX, el rei francès, el tractat de Corbeil (1258), pel qual li cedia tots els dominis que tenia a Occitània però aconsegueix que els reis francesos renunciïn explícitament a qualsevol pretensió sobre Catalunya que poguessin al•legar més endavant com a descendents dels conqueridors de la Marca Hispànica
 • Dec 19, 1285

  Alfons ll el Franc

  Alfons ll el Franc
  Va néixer l'any 1285 i va morir l'any 1291. Un dels seus actes més importants és la conquesta de les illes Balears. Que pertanyien al seu oncle Jaume ll, que aquest va contribuir en la croada per conquerir la corona d'Aragó.
 • Oct 16, 1291

  Jaume ll

  Jaume ll
  Jaume ll va conquerir la part de Sardenya governada per Pisa. A partir d'aquell moment, tots els futurs comptes de Barcelona també ho serien de Sardenya
 • Jan 28, 1299

  Alfons el Benigne

  Alfons el Benigne
  Les importants concessions que Alfons féu a l'infant Ferran d'Aragó i de Castella, sobretot a València, va provocar un conflicte polític molt important que acabaria desembocant en la guerra que el seu primogènit tindria amb Castella.
  Es casà el 1314 amb Teresa d'Entença, hereva del comtat d'Urgell, d'aquesta manera aquest comtat passà al formar part del patrimoni directe dels sobirans del Principat de Catalunya.
 • Oct 5, 1319

  Pere lll el Cerimoniós

  Pere lll el Cerimoniós
  Pere lll el Cerimoniós va néixer el 5 d'octubre de 1319 a Balaguer i va morir el 5 de gener de 1387 a Barcelona. Durant el seu regnat, van succeir tres guerres: La guerra de la Unió, la guerra contra Gènova i la guerra contra Castella.
 • Aug 15, 1333

  Les crisis dels segles XlV i XV

  Les crisis dels segles XlV i XV
  Les males collites van causar una gran disminució de la població. Aquesta època de crisis ve coincidir amb la pesta negra que va causar la mort de dos terços de la població.
 • Mar 17, 1350

  Joan el Caçador

  Joan el Caçador
  Va néixer a la ciutat de Perpinyà el 27 de desembre de 1350. Fou el primer fill del rei Pere III el Cerimoniós i de la seva esposa, i cosina segona, Elionor de Sicília. El seu naixement va donar solució al problema successori a la Corona d'Aragó, el qual s'havia presentat uns anys abans i havia provocat la Guerra de la Unió.
 • Nov 27, 1380

  Ferran l d'Antequera

  Ferran l d'Antequera
  Ferran l d'Antequera va néixer el 27 de novembre de 1380 a Medina del Campo i va morir el 2 d'abril a Igualada l'any 1416. Ferran Antequera tenia moltes terres, ere el rei de la corona d'Aragó. La seva esposa era Elionor d'Alburquerque, era la comtesa de molts regnes com ara Ledesma i, com diu el seu nom, d'Albuquerque entre altres regnes.
 • May 30, 1396

  Alfons lV el Magnànim

  Alfons lV el Magnànim
  Alfons el Magnànim va néxer a Medina del Campo l'any 1396 i va morir a Nàpols el 27 de juny de 1458. Va conquerir el regne de RNàpols el 1442; també, va entrar en guerra amb el regne de Castella
 • Jan 31, 1398

  Joan ll el Sense Fe

  Joan ll el Sense Fe
  El Joan ll ca néixer a Medina del Campo l'any 1398 i va morir a Barcelona el 1479.Durant el seu regnat, van passar dues guerres civils: la de Navarra i la de Catalunya
 • Jan 31, 1452

  Ferran ll el Catòlic

  Ferran ll el Catòlic
  Ferran el Catòlic va néixer l'any 1452 a Madrigalejo i va morir el 23 de gener de 1516. durant el seu regnat, va succeïr el descobriment d'Amèrica i va acabar la guerra civil catalana.