guerra freda

  • Conferència Ialta

    Conferència Ialta
    Reunió a Ialta dels tres grans líders aliats de la Segona Guerra Mundial (Roosevelt, Churchill i Stalin) del 4 al 12 de febrer de 1945.
    Es va emfatitzar que només Alemanya acceptaria la rendició incondicional i que el país seria dividit en quatre zones d'ocupació. No hi ha acord sobre les fronteres de Polònia. Es va decidir celebrar una conferència davant les Nacions Unides a San Francisco l'abril del 1945. Stalin va prometre declarar la guerra al Japó després de la rendició d'Alemanya.
  • Conferència de Potsdam

    Conferència de Potsdam
    La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam (prop de Berlín), Alemanya entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945 i que va tenir lloc en el palau Cecilienhof. En la conferència es va negociar l'Acord de Potsdam. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units. Els objectius de la conferència també inclouen l'establiment d'un ordre de postguerra, assumptes relacionats amb tractats de pau i l'estudi dels efectes de la guerra.
  • Conferència San Francisco

    Conferència San Francisco
    Quaranta-sis nacions, compreses les que havien apadrinat la conferència, van ser convidades a San Francisco; totes elles havien declarat la guerra a Alemanya i al Japó i havien subscrit la Declaració de les Nacions Unides. Només una Polònia no va concórrer com que la formació del seu nou govern. En aquesta forma, els delegats de cinquanta nacions, que representaven un vuitanta per cent de la població total del món, es van reunir a la Conferència de Sant Francisco.
  • Revolució Xinesa

    Revolució Xinesa
    Va ser la culminació dels objectius del Partit Comunista Xinès de llegar al poder per primera vegada des de la seva fundació el 1921 i guanyar la segona part de la Guerra Civil Xina. Aquest període és conegut als mitjans oficials com la Guerra d'Alliberament.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    La doctrina Truman va ser un conjunt de mesures originades pels Estats Units, el 1947, després de la Segona Guerra Mundial. Aquesta es basa en una política exterior de contenció del comunisme.
    El seu nom prové de Harry Truman, president dels Estats Units l'any 1947. Aquesta doctrina és considerada l'advertiment frontal cap a la Unió Soviètica, que tenia el propòsit d'expandir el comunisme per Europa.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    El Pla Marshall va ser un programa impulsat pels Estats Units després de la Segona Guerra Mundial per ajudar els països europeus a recuperar-se de la destrucció provocada pel conflicte.
    Va rebre el nom del secretari d'estat dels Estats Units George Marshall, la iniciativa va ser dissenyada principalment pel Departament d'Estat, concretament William Clayton i George F. Kennan.
  • Informe Djànov

    Informe Djànov
    El setembre de 1947, l'Informe Zhdanov o Doctrina Zhdanov, que porta el nom d'Andrei Jdanov, el tercer secretari del Partit Comunista de la Unió Soviètica, va reconèixer que el món estava dividit en dos camps: les forces imperialistes dirigides pels Estats Units i les forces antigovernamentals. poder. - Imperialistes liderats per l'URSS.
    Jdanov proposa una anàlisi maniquea que caracteritza els temes de la Guerra Freda que es van proclamar en aquells anys.
  • Kominform

    Kominform
    És l'acrònim habitual de l'oficina de premsa dels partits comunistes i obrers. Es tracta d'una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes.
    Kominform es va establir per substituir la Komintern durant la reunió dels líders del Partit Comunista a Szklarska Poręba, Polònia, del 22 al 27 de setembre de 1947.
  • Period: to

    Màxima tensió

    La primera fase de la Guerra Freda va començar el 1947, amb Estats Units proclamant la Doctrina Truman i el Pla Marshall i la Unió Soviètica proclamant la Doctrina Zhdanov; Va continuar amb el cop d'Estat comunista a Txecoslovàquia i el bloqueig de Berlín de 1948, i va acabar amb la Guerra de Corea com una mena de conflicte, és a dir, el moment que va culminar amb l'enfrontament directe entre els Estats Units i l'URSS.
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    El bloqueig de Berlín va ser el tancament de les fronteres entre el Regne Unit i els Estats Units i la Unió Soviètica al territori alemany ocupat entre el 24 de juny de 1948 i el 12 de maig de 1949. El bloqueig fou la reacció soviètica a la reforma monetària de les zones d'ocupació occidentals i va provocar que la ciutat s'hagués d'abastir per aire mitjançant el pont aeri de Berlín.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    És un cop d'Estat dut a terme pel Partit Comunista de Txecoslovàquia (KSČ) entre el 21 i el 25 de febrer de 1948, amb la col·laboració directa de la Unió Soviètica. Bàsicament, el partit comunista va fer fora al govern de coalició.
  • creació RFA i RDA

    creació RFA i RDA
    Va ser un país comunista d'Europa Central establert a Alemanya ocupada pels soviètics al final de la Segona Guerra Mundial, que va existir des de 1949 fins a 1990, any en què es van establir els cantons per a la reunificació. República Federal d'Alemanya (RFA). Per distingir-la de l'Alemanya capitalista, la República Federal d'Alemanya sovint es denomina Alemanya Oriental, Alemanya Oriental o República Democràtica Alemanya.
  • OTAN

    OTAN
    OTAN és l'acrònim de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord. És una aliança político-militar establerta durant la Guerra Freda l'any 1949, basada en el suport militar mutu als estats membres en cas d'agressió de tercers. Va néixer arran d'un acord denominat Tractat de l'Atlàntic Nord que va ser signat a Washington DC el 4 d'abril de 1949.
  • Cacera de Bruixes

    Cacera de Bruixes
    és un episodi de la història nord-americana que va tenir lloc entre 1950 i 1956, durant el qual el senador Joseph McCarthy va participar en un extens procés de condemna, condemna, judicis irregulars i llista negra de presumptes comunistes. El departament, que s'oposava als mètodes irregulars i indiscriminats de McCarthy, va denunciar el procés com una "caça de bruixes" i va dirigir el destacat dramaturg Arthur Miller a escriure la seva famosa obra de teatre La bruixa de Salem (1953).
  • Eisenhover a EUA

    Eisenhover a EUA
    Eisenhower va ajudar a crear l'Organització del Tractat del Sud-est Asiàtic, sota la qual els Estats Units van assumir la responsabilitat de la defensa de Vietnam del Sud.
  • Revolució Cubana

    Revolució Cubana
    Es refereix al moviment contra el govern del dictador Fulgencio Batista pel Moviment 26 de Juliol i la creació d'un nou govern cubà encapçalat per Fidel Castro a principis de 1959. La revolució va començar amb un atac a les corporacions. El Campamento Moncada el 26 de juliol de 1953 i va acabar el primer de gener de 1959, quan Batista va fugir del país i els rebels van prendre les ciutats de Santa Clara i Santiago de Cuba, al comandament de Fidel Castro Hold.
  • Period: to

    La coexistència pacífica

    Des del 1953, les dues superpotències han entrat en un període de diàleg i divisió, encara que es poden reconèixer diferents conflictes.
    1961: El govern de Berlín Est construeix un mur per evitar fugues massives.
    1962: Estats Units descobreix que a Cuba hi ha instal·lats míssils soviètics i ordena el bloqueig naval de la illa.
  • Guerra de Vietnam

    Guerra de Vietnam
    La guerra entre la República Democràtica del Vietnam i el Front d'Alliberament Nacional del Vietnam i els Estats Units d'Amèrica i la dictadura del Vietnam del Sud, que es va desenvolupar entre el 1954 i el 1975, va ser la intervenció directa de països estrangers, i indirectament.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    Va ser una aliança militar formada pels països comunistes d'Europa de l'Est per contrarestar l'amenaça de l'organisme rival capitalista, l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN). La Unió Soviètica va fundar el Pacte el 1955 durant la Guerra Freda com a resposta al rearmament de l'Alemanya Occidental i el seu ingrés a l'aliança atlàntica. Sumava Albània, Bulgària, Txecoslovàquia, Alemanya Oriental, Hongria, Polònia i Romania, així com la Xina com a observador.
  • Kennedy i Khruixov a Viena

    Kennedy i Khruixov a Viena
    La cimera de Viena va ser una cimera celebrada el 4 de juny de 1961, a Viena, Àustria, entre el President John F. Kennedy dels Estats Units i Nikita Khrushchev Premier de la Unió Soviètica. Els líders de les dues superpotències de la guerra freda discutint nombrosos temes en la relació entre els països.
  • Míssils a Cuba

    Míssils a Cuba
    Va ser un incident internacional durant la Guerra Freda que la Unió Soviètica i els Estats Units van enfrontar diplomàticament entre el 14 d'octubre i el 20 de novembre de 1962 i va representar un dels períodes de més tensió. Míssils balístics en sòl cubà, que van proveir la Unió Soviètica d'armes per atacar amb armes nuclears els Estats Units continentals.
  • Period: to

    Rebrot

    L'URSS va desplegar míssils nuclears a Europa i Àsia, i ha augmentat la seva presència a mesura que els Estats Units han desplegat míssils a Europa.
  • Telefon Vermell

    Telefon Vermell
    El Telèfon vermell fou una línia de comunicació directa establerta entre els Estats Units i la Unió Soviètica després que la crisi dels míssils de Cuba dugués al món vora de la Tercera Guerra Mundial el 1962.
  • Cambodja

    Cambodja
    La guerra civil va començar el 1967, sota la monarquia del príncep Norodom Sihanouk, quan el mariscal Lone Nol sota el seu comandament va matar centenars de membres del Partit Comunista a Kampuchea. En resposta, aquest últim va organitzar una força guerrillera coneguda com els Jemeres Rojos, dirigida per Pol Pot.
  • SALT

    SALT
    Els acords SALT es van signar al final de cada una de les negociacions entre els Estats Units i l'URSS per a limitar les armes nuclears estratègiques i frenar la carrera armamentística.
  • Period: to

    Fi

    S'assumeix les restes de la Unió Soviètica el 1989 i la Unió Soviètica es va desintegrar el 1991 que va finalitzar la Guerra Freda.
  • Olimpíades de Moscou i Los Ángeles

    Olimpíades de Moscou i Los Ángeles
    En les Olimpíades de Moscou es va produir un boicot per part dels Estats Units per la invasió de l'Afganistan, que s'havia produït el desembre del 1979. El món vivia un moment de greu tensió entre els blocs i les Olimpíades es van convertir en un camp de batalla entre les superpotències.
    En Los Ángeles, el bloc liderat per l'URSS va crear unes olimpíades alternatives en revenja a les anteriors olimpíades que es van esdevenir a Moscou.