Guerra Freda

By ncheca
  • Fase 1: Primera Guerra Freda

    Fase 1: Primera Guerra Freda
    (1945-1962)
    Durant aquesta etapa els EUA i l'URSS van competir per estendre la seva influència a Europa, Orient Mitjà, Amèrica Llatina i els nous Estats d'Àsia i Àfrica.
  • Conferència de Ialta

    Conferència de Ialta
    La Conferència de Ialta va ser una reunió dels principals líders dels Aliats de la Segona Guerra Mundial que tingué lloc entre el 4 de febrer i l'11 de febrer de 1945 a Ialta, concretament al palau de Livàdia.
  • Conferència de San Francisco

    Conferència de San Francisco
    Després de la conferencia de Yalta, es va convocar el 25 d'abril del 1945 una Conferència a San Francisco per instituir una nova Organització de les Nacions Unides que substituís la Societat de Nacions.
  • Conferència de Potsdam

    Conferència de Potsdam
    Va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units, els més poderosos dels aliats que van derrotar les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial.
  • Informe Jdànov

    Informe Jdànov
    Al setembre de 1947, l'informe Jdanov o doctrina Zhdànov, que pren el nom d'Andrei Zhdànov, tercer secretari del partit comunista de l'URSS, reconeix la divisió del món en dos camps: les forces imperialistes, dirigides pels Estats Units, i els antiimperialistes.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    Era un pla dels Estats Units per a la reconstrucció dels països europeus després de la Segona Guerra Mundial.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    Era una política exterior americana que tenia el propòsit de contraatacar a l'expansió geopolítica soviètica durant la Guerra Freda.
  • Kominform

    Kominform
    Kominform és l'acrònim usual per referir-se a l'Oficina d'Informació dels Partits Comunistes i Obrers. Fou una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    Va ser un esdeveniment de finals de febrer en què el Partit Comunista de Txecoslovàquia, amb el suport soviètic, va assumir el control indiscutible sobre el govern de Txecoslovàquia.
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    El bloqueig de Berlín va ser el tancament de les fronteres que compartien el Regne Unit i els Estats Units amb la Unió Soviètica al territori alemany ocupat, i que es va desenvolupar entre el 24 de juny de 1948 i el 12 de maig de 1949.
  • OTAN

    OTAN
    També com a l'Aliança Atlàntica, és una organització internacional establerta l'any 1949 amb l'objectiu de col·laborar en la defensa en els camps polític, econòmic i militar.
  • Revolució Xinesa

    Revolució Xinesa
    La Revolució comunista xinesa va ser la culminació dels objectius del Partit Comunista Xinès d'arribar al poder per primera vegada des de la seva fundació d'any 1921 i la victòria de la segona part de la Guerra civil xinesa.
  • Creació RFA

    Creació RFA
    Es va aprovar a Alemanya Occidental el text constitucional que ratificava la creació de la República Federal Alemanya (RFA), amb capital a Bonn. Els partits majoritaris van ser el Demòcrata-Cristià i el Socialdemòcrata.
  • Creació RDA

    Creació RDA
    La República Democràtica Alemanya es va fundar a la zona d'Alemanya que es trobava sota control militar soviètic, amb Wilhelm Pieck com a primer president.
  • Cacera de bruixes

    Cacera de bruixes
    És un episodi de la història dels Estats Units que es va desenvolupar entre 1950 i 1956 durant el qual el senador Joseph McCarthy va desencadenar un estès procés de delacions, denúncies, processos irregulars i llistes negres contra persones sospitoses de ser comunistes.
  • Eisenhower

    Eisenhower
    Va ser un militar i polític estatunidenc, 34è president dels Estats Units entre el 1953 i 1961.
  • Revolució Cubana

    Revolució Cubana
    La Revolució Cubana designa el moviment contra el govern del dictador Fulgencio Batista pel Moviment 26 de Juliol i l'establiment del nou govern cubà liderat per Fidel Castro a començaments de l'any 1959.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    Va ser un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la Guerra Freda.
  • Guerra de Vietnam

    Guerra de Vietnam
    La guerra del Vietnam va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el Vietnam del Sud, de tendència prooccidental amb el Vietnam del Nord, que era comunista, entre el 1955 i el 1975. Aquesta guerra es va caracteritzar per comptar amb la participació directa dels Estats Units, que va assistir al Vietnam del Sud amb diners, tropes i armaments.
  • Kennedy i Kruschev a Viena

    Kennedy i Kruschev a Viena
    En aquesta fotografia es mostra la trobada de Kennedy i Kruschev a Viena entre els dies 3 i 4 de juny de 1961. La qüestió de Cuba va ser un dels punts conflictius a tractar.
  • Telèfon vermell

    Telèfon vermell
    El Telèfon vermell era una línia de comunicació directa establerta entre els Estats Units i la Unió Soviètica després que la crisi dels míssils de Cuba dugués al món vora de la Tercera Guerra Mundial.
  • Fase 2: La distensió

    Fase 2: La distensió
    (1962-1979)
    Els problemes econòmics que va evidenciar el bloc oriental van portar l'URSS a disminuir les intervencions militars. Les superpotències van plantejar-se una coexistència pacífica, que es va plasmar a la firma d'acords que van limitar els arsenals nuclears.
  • Missils a Cuba

    Missils a Cuba
    La crisi dels míssils cubans va ser un incident internacional que es va allargar 1 mes i 4 dies (16 d'octubre - 20 de novembre de 1962) entre els Estats Units i la Unió Soviètica que es va convertir en una crisi internacional quan els desplegaments nord-americans de míssils a Itàlia i Turquia es van igualar amb els desplegaments soviètics de míssils balístics similars a Cuba.
  • Cambodja

    Cambodja
    La Guerra Civil de Cambodja va ser un conflicte armat que es va donar en aquest país del Sud-est d'Àsia entre 1967-1975 pels guerrillers comunistes Khmers rojos encapçalats per Pol Pot contra el govern del President de la República Khmer, el mariscal Lon Nol.
  • SALT

    SALT
    Els acords SALT es van signar al final de cada una de les negociacions entre els Estats Units i l'URSS per a limitar les armes nuclears estratègiques i frenar la carrera armamentística.
  • Fase 3: Segona Guerra Freda

    Fase 3: Segona Guerra Freda
    (1979-1985)
    La coexistència pacífica va acabar al 1979, quan l'URSS va envair l'Afganistan i va donar suport tant a la Revolució Islàmica com a la Revolució Sandinista, que van enderrocar els governs pro occidentals de l'Iran i Nicaragua, respectivament.
  • Olimpiades de Moscou

    Olimpiades de Moscou
    Els Jocs Olímpics de Moscou 1980 van estar marcats pel boicoteig que va encapçalar els Estats Units per la invasió soviètica de l'Afganistan a finals de 1979, una acció que va augmentar la tensió de les relacions entre el bloc comunista i occident durant l'època de la Guerra Freda.
  • Olimpiades de Los Angeles

    Olimpiades de Los Angeles
    La URSS va iniciar un boicot, involucrant a 15 països (la majoria membres o aliats del bloc soviètic), liderats per la Unió Soviètica. Els països involucrats en el boicot van organitzar unes "contraolimpíades" anomenades Jocs de l'Amistat.
  • Fase 4: Fi de la Guerra Freda

    Fase 4: Fi de la Guerra Freda
    (1985-1989)
    La obertura cap a Occident i la distenció entre les superpotències van tenir com a efecte secundari el desplaçament dels governs socialistes de l'Europa oriental. Finalment, el 1989 va tenir lloc la Cimera de Malta, durant la qual Gorbatxov i el successor de Reagan, George Bush, van anunciar la fi de la Guerra Freda.