Ggjhg

GRANS PANDÈMIES I EPIDÈMIES DE LA HISTÒRIA

By nuuuria
 • 165

  La pesta antonina

  La pesta antonina
  La plaga antonina, també anomenada pesta antonina o de Galè, va ser la primera que va afectar de manera global l’Imperi romà del segle II dC, el món occidental del moment. Rep aquest nom perquè va tenir lloc al final del regnat de la dinastia antonina, una de les més llargues de l’imperi romà, del 96 al 192 dC.
 • 541

  La plaga de Justinià

  La plaga de Justinià
  L'any 541, l'Imperi bizantí va ser colpejat per una terrible epidèmia de pesta. La capital va perdre una quarta part dels seus habitants, i el mateix emperador va estar a punt de morir.
 • 1347

  La Pesta negre

  La Pesta negre
  La pesta negra o mort negra es refereix a la pandèmia de pesta més devastadora en la història de la humanitat que va afectar a Euràsia al segle XIV i que va aconseguir un punt màxim entre 1347 i 1353.
 • Còlera

  Còlera
  El còlera està provocat per un bacteri, la Vibrio cholerae. El seu origen s'ha situat al sud-est asiàtic, al golf de Bengala, i des d'allà la malaltia es va estendre com la pólvora primer a Turquia i a el món àrab, i després a tot el planeta, utilitzant les rutes comercials britàniques per estendre.
 • Grip espanyola

  Grip espanyola
  Els primers casos de la grip del 1918 de què es té constància es van produir a Camp Funston, una base militar situada a Kansas, el 4 de març del 1918. El caràcter altament contagiós del brot de Camp Funston fa pensar, però, que Gitchell no va ser l’autèntic pacient zero. Al començament, una soca de grip nova no sol infectar greument els humans. Actualment es calcula que va causar la mort de com a mínim 20 milions de persones i potser fins i tot de 100 milions.
 • Grip asiàtica

  Grip asiàtica
  Es va iniciar a la Xina i va tenir una alta mortalitat, amb estimacions d'al voltant de 1,1 milions de persones mortes per causa de la pandèmia, i no provenia de cap subtipus anteriorment identificat, sinó d'un reagrupament de gens entre virus gripals humans i procedents de diferents espècies d'aus
 • La grip de Hong Kong

  La grip de Hong Kong
  El 1968 es va produir l'última gran pandèmia de segle XX, encara que més suau que les anteriors. Aquest any es va aïllar a Hong Kong un cep de virus A en el curs d'una epidèmia d'una malaltia respiratòria aguda que estava afectant també a al sud-est de la Xina. La distribució d'aquest brot es va assemblar en gran mesura a la de 1957. La infecció va arribar als Estats Units aquest cop a través dels soldats que tornaven del Vietnam al setembre d'aquest any.
 • Verola

  Verola
  La verola va ser una malaltia infecciosa greu, contagiosa i amb un alt risc de mort, era una malaltia tan letal que en algunes cultures antigues estava prohibit donar nom als nens fins que contraguessin la malaltia i sobrevisquessin a ella. La seva taxa de mortalitat va arribar a ser fins d'un 30% dels pacients infectats.
 • SIDA/VIH

  SIDA/VIH
  La sida va ser reconegut per primera vegada el 5 de juny de l'any 1981, pels Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units.
 • GRIP A

  GRIP A
  El brot va començar a l'estat de Veracruz (Mèxic) amb l'evidència que hi havia hagut una epidèmia durant mesos abans que es reconegués oficialment la qual ha causat uns 18.156 morts comprovats.
 • COVID - 19

  COVID - 19
  El brot causat per aquest nou coronavirus va ser detectat al 31 de desembre de 2019 a la ciutat xinesa de Wuhan, província de Hubei, Xina. Wuhan és un important node de comerç tant nacional com internacional, en una ciutat que té més de 11 milions d'habitants. S'ha confirmat la capacitat de virus de transmetre de persona a persona.
  Els signes i símptomes clínics notificats són principalment febre mal de coll i de cap, i en alguns casos dificultat per respirar.
 • SARS

  SARS
  A l'igual que l'COVID-19, es tracta d'un virus exclusiu de poblacions animals que muta, envaeix un organisme humà i d'aquí es propaga com patogen nou entre la població. La síndrome respiratòria aguda greu és causat per una soca de l'coronavirus, la mateixa família de virus que causa el refredat comú. Anteriorment, aquests virus no havien estat particularment perillosos per als éssers humans.
 • Verola

  Verola
  La verola va ser una malaltia infecciosa greu, contagiosa i amb un alt risc de mort, causada pel virus Variola virus. Les seves principals característiques eren una elevada taxa de mortalitat per als que patissin la malaltia, d'al voltant d'un 30%, amb taxes especialment elevades en nadons i les cicatrius per tot el cos, i en alguns casos ceguesa, que deixava als que sobrevivien.