geschiedenis

By donnaw
  • begin koude oorlog

    begin koude oorlog
    Begin 1945 werd duidelijk dat Duitsland de oorlog ging verliezen, daarom besloten de Britse premier Churchill, de Amerikaanse president Roosevelt en Stalin afspraken te maken over de verdeling van het Duitse rijk ze maakte twee belangrijke afspraken: Grote
    delen van Oost-Europa zouden onder controle van de Sovjet-Unie komen.
    Duitsland en Berlijn zouden worden bezet door de geallieerden.
    In augustus 1945 gaf ook Japan zich over dat betekende het einde van de oorlog.
  • het Marshallplan

    het Marshallplan
    Aan het einde van de oorlog stond West-Europa er slecht voor. De agrarische en industriële sector ten opzichte van de voor oorlog met bijna de helft afgenomen. De landen probeerden zich weer te herstellen, maar vanaf 1947 boekte ze geen vooruitgang meer. veel West-Europese landen ontvingen hierna Amerikaanse steun uit het Marshallplan dit plan is opgezet door de destijdse Amerikaanse minister van buitenlandse zaken: George C Marshall. Dit was ook voordelig voor de Amerikaanse bedrijven.
  • blokkade van Berlijn

    blokkade van Berlijn
    De Sovjet-Unie was communistisch ( alle "bedrijven" waren van de staat). Toen de VS een nieuwe Duitse munt invoerde reageerde Stalin met de Blokkade van Berlijn. Dat was een afsluiting van alle toegangswegen tot West-Berlijn. Dit was in juni 1948. Dit deed Stalin om de drie westelijke zones uit te hongeren. Zodat zij de stad zouden gaan verlaten en hij het communisme zou kunnen gaan uitbreiden. Dit plan is mislukt.
  • Oprichting van de NAVO

    Oprichting van de NAVO
    De NAVO (Noord Atlantische Verdrags Organisatie) is opgericht op 4 april 1949 om een groot defensief te vormen en daarmee en derde wereldoorlog te voorkomen. Dit was een militair bondgenootschap van de VS, Canada en West-Europese landen tegen het communisme. Het bondgenootschap paste bij het Trumandoctrine. Dat zijn de plannen van de Amerikaanse president Truman om het communisme geografisch gezien te verkleinen. Omdat Europa in puin lag leek het voor het communisme makkelijk over te nemen.
  • Vietnamoorlog

    Vietnamoorlog
    De Vietnamoorlog is door Amerika als belangrijk gezien om de communistische stroming tegen te gaan. Hierbij heeft de Amerikaanse president EIsenhower op 7 april 1954 de dominotheorie gelanceerd. China zou een groot gevaar vormen voor het uitbreiden van het communisme. China zou al snel veel landen van het communisme kunnen overtuigen. Deze oorlog stond ook wel bekend als de eerste echte tv oorlog. veel mensen volgden met afschuw deze oorlog op de tv.
    (luister goodnight saigon)
  • Warschaupact

    Warschaupact
    Het Warschaupact stond als tegenhanger van de NAVO. Het Warschaupact was een militair bondgenootschap van de communistische Sovjet-Unie en de Oostbloklanden. Want de partijleider van de Sovjet-Unie Nikita Chroesjtsjov besloot dat de communistische landen samen de handen in één moesten slaan.
  • de Berlijnse muur

    de Berlijnse muur
    (luister klein orkest- Over de muur)
    Door de ontevredenheid in het oosten van Duitsland wilde veel mensen vluchten naar het westen, dat deden ze dan ook. de Oost-Duitse en Russische leider wilden iets aan deze vluchtelingenstroom doen. Dus besloten ze de Berlijnse Muur te bouwen ( die was 45,3km lang) dat om het oosten en westen te scheiden. Nog steeds probeerde mensen te vluchten naar het westen, wat heel gevaarlijk was.
  • Cubacrisis

    Cubacrisis
    De Cubacrisis was misschien wel het spannendste moment van de koude oorlog. In Cuba was de toestand van een dreigende atoomoorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie, als gevolg van het uit de hand lopen van hun conflict over Cuba. Het eiland was namelijk na een zeven jarige strijd communistisch geworden onder Fidel Castro. Deze oorlog stond ook bekend als de spionage oorlog. Er waren toen ook heel veel onderlinge spanningen. Vooral toen de Sovjet-Unie een atoom bom op Cuba plaatste
  • Perestrojka en Glasnost

    Perestrojka en Glasnost
    Perestrojka ( vertaling: verandering-hervorming) en Glasnost (openheid) waren de termen die de toemalig leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov gebruikte om de Sovjet-Unie te helpen en een andere koers in te slaan. Het ging namelijk heel slecht met de economie en ook de VS had de Sovjet-Unie ingehaald als militaire wereld macht. Er kamen vier belangrijke veranderingen: De regering ging zich minder bemoeien met de economie. Hij begon met ontwapening. Hij wilde meer openheid. Meer democratie.
  • de val van de muur

    de val van de muur
    Door de veranderingen in de DDR zagen de mensen een kans om te gaan demonstreren voor vrijheid. De druk werd zo hoog dat de Oost-Duitse regering de doorgangen in de Berlijnse Muur wel moest openen. Na de opening van de muur kwamen er voor het eerst vrije verkiezingen in Oost-Duitsland. De partij van de West-Duitse leider Kohl kreeg de meeste stemmen. Hij wilde dat Oost- en West-Duitsland weer één land werden. En dat gebeurde ook in oktober 1990.