Europa 4589

Europa na 1945

  • Overgave van Nazi-Duitsland

    Overgave van Nazi-Duitsland
    Na een lange oorlog geeft Duitsland zich over, leider Adolf Hitler heeft dan al zelfmoord gepleegd. Heel Duitsland word opgedeeld, deze zones worden bezet door de Amerikanen, de Sovjets, de Britten en de Fransen. Het idee is dat er vrije verkiezingen zullen komen maar de Sovjets zullen hun gebied omvormen tot een communistisch bestuur. De westelijke geallieerden zullen hun staat omvormen tot één staat, de bondsrepubliek Duitsland. De Sovjets zullen volgen met de Duitse democratische republiek.
  • Winston Churchill geeft zijn Fultonspeech

    Winston Churchill geeft zijn Fultonspeech
    Churchill (1874-1965) geeft zijn Fultonspeech. Ex-premier Churchill geeft hierin zijn mening over de situatie in Oost-Europa. Churchill spreekt van een ondemocratisch ijzeren gordijn wat van de Oostzee tot de Adriatische zee loopt. Deze uitspraken zorgen voor het escaleren van de koude oorlog. Churchill zelf zal dan ook later als premier een niet zo’n warme politiek met de Sovjets voeren. Churchill overlijd tien jaar na zijn aftreden als premier aan de gevolgen van een beroerte.
  • Het begin van de marshallplan

    Het begin van de marshallplan
    12 Miljard dollar stuurt de VS naar Europa om de landen te helpen met de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Dit wordt gedaan om de wind uit de zeilen te halen van de communisten. De Sovjets zijn echter tegen de Marshallhulp want ze zien dit als een vergroting van de Amerikaanse invloed in kleinere Europese landen. Er zijn zeker voorwaarden aan de hulp, zo moet Frankrijk de communisten uit de regering zetten. Onder druk van de Sovjets gaat de Marshallhulp niet van start in het Oostblok.
  • Begin van de blokkade van Berlijn

    Begin van de blokkade van Berlijn
    Jozef Stalin van de Sovjet-Unie heeft het helemaal gehad met de westerse invloed in Berlijn, dus hij besluit de grenzen om West-Berlijn te sluiten. Er komt geen voedsel of kolen meer binnen, het antwoord van het Westen is om een luchtbrug te openen die Berlijn moet bevoorraden. Na bijna een jaar op 2 mei 1949 geeft Stalin het op, er mogen weer vrachtwagens van buiten West-Berlijn in.
  • Oprichting van de NAVO

    Oprichting van de NAVO
    Na een communistische overname in Tsjechoslowakije en een volgende communistische bedreiging te kunnen weerstaan richten de VS, Canada en vele Europese landen de Noord Atlantische Verdragsorganisatie op (NAVO). De Sovjets zullen met hun satellietstaten na een paar jaar volgen met een vergelijkbaar militair bondgenootschap, het Warschaupact.
  • Europese gemeenschap voor kolen en staal gaat in werking

    Europese gemeenschap voor kolen en staal gaat in werking
    De de Europese gemeenschap voor kolen en staal gaat in werking. Om de wederopbouw van Europa en de vrede (vooral tussen Duitsland en Frankrijk) te bewaren gaan de Europeanen samenwerken. Dit samenwerkingsverband heet de Europese gemeenschap voor kolen en staal (EGKS). Uiteindelijk zal dit uitgroeien tot de Europese Unie. Het is het begin van wat bekend zal staan als de Europese eenwording.
  • Begin Hongaarse opstand

    Begin Hongaarse opstand
    e Hongaren zijn wel klaar met de Sovjets en het communisme en na de dood van Jozef Stalin denken ze dat dit wel makkelijker gaat. Er komt een nieuwe regering en Hongarije stapt uit het Warschaupact met de bedoeling dat Hongarije een neutrale staat gaat worden. De Sovjets pikken dit niet en vallen op 4 november het land binnen. De Hongaren vechten terug maar worden bloedig verslagen, het resultaat is vele doden en een hoop Hongaarse vluchtelingen die naar het westen ontsnappen.
  • Konrad Adenauer en Charles de Gaulle ondertekenen het Élysée-verdrag

    Konrad Adenauer en Charles de Gaulle ondertekenen het Élysée-verdrag
    Konrad Adenauer (1876-1967) was een Duits bondskanselier. Toen de geallieerden het westen van Duitsland bezette wist Adenauer de bezetters er van te overtuigen om niet meer Duitse fabrieken te slopen. Adenauer zorgt ervoor dat er bemiddeling is met de nieuwe staat Israël. Een van de hoogtepunten van Adenauer als hij met de Franse president Charles de Gaulle een verdrag sluit in Parijs. Dit is een verdrag van vriendschap en is belangrijk omdat Frankrijk en Duitsland al eeuwen ruzie hebben.
  • Begin Praagse lente

    Begin Praagse lente
    De Tsjechen zijn van mening dat het wel wat zachter mag met het communisme en dus proberen ze socialisme met een zacht gezicht uit. Dit zorgt voor meer politieke vrijheden maar de Sovjet-Unie kijkt dit met lede ogen aan. Dus valt de SU en een aantal satellietstaten Tsjechoslowakije binnen, hierop krijgen de Sovjets te lezen op muren dat ze naar huis moeten gaan. Er was dan ook geen militair verzet tegen de Sovjets. De invasie was echter wel het sein voor Albanië om het Warschaupact te verlaten.
  • Verdrag van Warschau

    Verdrag van Warschau
    Bondskanselier Willy Brandt (1913-1992) bezoekt Warschau en knielt neer voor het monument van de slachtoffers van de opstand van het getto van Warshau. Dit is een belangrijke stap in de Ost-politik van Brandt waarin West-Duitsland toenadering zoekt naar het Oostblok. Volgens het verdrag van Warschau geeft Duitsland de aanspraken op de oude gebieden die nu bij Polen op. Brandt zal de val van het ijzeren gordijn nog meemaken.
  • Val van het communisme in Europa

    Val van het communisme in Europa
    De hervormingen van Sovjetleider Gorbatsjov leiden tot hoop bij de onderdrukte satellietstaten. Overal is er protest. Het eerste resultaat is te zien in Hongarije, waar de grens met Oostenrijk opengaat. Hierdoor vluchten veel Oost-Duitsers via Hongarije naar het Westen. De regering die als eerste het veld moet ruimen is die van Polen, de eerste vrije verkiezingen achter het ijzeren gordijn vinden plaats op 4 juni. Het hoogtepunt voor velen is de val van de Berlijnse muur op 9 november.
  • Invoer van de euro

    Invoer van de euro
    Het voorlopige hoogtepunt van Europese samenwerking, de invoering van een gemeenschappelijke munteenheid, de euro. Twaalf landen, waaronder Nederland voeren de euro in. Dit is waarschijnlijk een van de meest ambitieuze internationale samenwerkingen aangezien alle landen een andere taal hebben en een ander financieel beleid kunnen voeren. Dit laatste zal in de toekomst dan ook een probleem zijn.
  • Hoogtepunt van de vluchtelingencrisis

    Hoogtepunt van de vluchtelingencrisis
    Europa dat net aan het uitrusten is van de financiële crisissen krijgt te maken met de vluchtelingencrisis van 2015. Door de onrust in Syrië slaan vele mensen op de vlucht. Deze proberen Europa te bereiken. Vaak komen deze aan in landen zoals Griekenland, Italië en Spanje en deze landen zijn het hardst getroffen in de financiële crisissen. Deze stroom van vluchtelingen zorgen voor een golf van protesten onder nieuwe partijen die zich vooral uitspreken tegen de Europese Unie.
  • Mijn mening over Europa na 1945

    Volgens mij zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor Europa, de wederopbouw, de tegenstelling tussen west en oost en vooral de Europese eenwording. De personen die ik heb gekozen zoals Brandt zijn hier erg belangrijk voor geweest. Als hoogtepunt zie ik hier de val van het ijzeren gordijn. Het was het begin van een nieuwe tijd, waarna Europa weer verder kon groeien als eenheid. Het was ook duidelijk dat het klaar was met het communisme.