Amerikaanse vlag

Verenigde Staten 1945-2010

  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    Februari 1945 conferentie van Jalta- Churchill, Roosevelt en Stalin. Deze conferentie was erg bepalend voor de situatie na de Tweede Wereldoorlog. Het was tekenend voor de nieuwe machtsverhoudingen in de wereld. Spanningen tussen de VS en de Sovjet-Unie werden hier goed merkbaar.
  • Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki

    6 augustus atoombom op Hiroshima
    9 augustus atoombom op Nagasaki
    Doel: tot snelle capitulatie Japan dwingen
    WO II nu overal ter wereld afgelopen.
    De atoombommen die de VS heeft geworpen hebben veel invloed gehad op de latere wapenwedloop.
  • Trumandoctrine

    Trumandoctrine
    President Truman van de VS ontvouwde een beleid dat bekend werd als de Trumandoctrine. Hij kondigde aan dat de VS de vrijheid overal ter wereld zou verdedigen.
    Verder voerde hij een containmentpolitiek, indamming van de Sovjet invloedsfeer.
    Economisch onderdeel van de doctrine was het Marshallplan. de VS verleende Europa hiermee leningen om zich op te bouwen na WO II.
  • Period: to

    Koreaoorlog

    Korea was na WO II verdeeld in Noord en Zuid. Van de beloofde hereniging kwam niets terecht. In Noord-Korea werd een communistische volksrepubliek naar stalinistisch model gevestigd. 1950 besloot Noord-Korea hereniging met Zuid te forceren. Ze vielen Zuid-Korea binnen en al snel bereikten ze de hoofdstad. De VS startte een grote militaire operatie. Het lukte ze met moeite Noord-Korea terug te dringen. Juli 1953 kwam er een wapenstilstand, die geldt tot vandaag.
  • Period: to

    Vietnam oorlog

    In het kader van containmentpolitiek beschouwde de VS de grens tussen noord en zuid Vietnam als frontlijn tegen het communisme. In Zuid-Vietnam wilde het communistische Vietcong de macht grijpen, dit leidde tot oorlog.
    1975 kwam er een einde aan de Vietnam oorlog. Deze oorlog was dramatisch verlopen voor de VS. Het was de eerste oorlog die ze niet hadden gewonnen. Overal in de wereld was er protest tegen de oorlog en had president Johnson veel kritiek gekregen.
  • NASA

    NASA
    National Aeronautics and Space Administration
    De race in de ruimte was nu echt begonnen met de eerste mens in de ruimte. Rakettechnologie werd prominent onderdeel wapenwedloop.
    De mogelijkheden van de supermachten om elkaar met atoomwapens te treffen werden steeds groter en doeltreffender.
  • Period: to

    Periode van detente

    De VS en Sovjet-Unie zochten tussen 1962 en 1980 naar middelen om een rechtstreekse confrontatie te vermijden.
    Dat deden ze door regelmatig topoverleg, telexverbinding tussen Kremlin en Witte Huis, onderlinge afspraken over wapenwedloop.
    In Europa was dit een rustige periode.
  • Cubacrisis

    Cubacrisis
    In 1962 werd een Russische raketbasis in aanbouw op Cuba ontdekt. De Russen moesten hoe dan ook de raketten daar weghalen, want Cuba lag dicht bij de VS.
    Een erg spannende tijd volgde. VS legde een blokkade op in Cuba en de SOvjet-Unie was al op weg met marineschepen.
    oplossing: de Sovjet-Unie haalde de raketten op Cuba weg, de VS haar raketten in Turkije.
    Cubacrisis had de wereld op de rand van de afgrond gebracht. VS en de Sovjet-Unie probeerden daarom confrontaties te vermijden.
  • Tonkin incident

    Tonkin incident
    SInds 1955 was er oorlog in Vietnam. De VS bemoeide zich er al mee, maar kon geen troepen sturen. Toen Noord-Vietnam een Amerikaans marineschip aanviel had president Johnson een reden zich actief in de Vietnamoorlog te mengen. Veel Amerikaanse soldaten werden naar Vietnam gestuurd.
  • Nixondoctrine

    Nixondoctrine
    Hield in dan: de VS zou niet langer zelf militair betrokken zijn bij allerlei conflicten: het communisme moest maar tegen worden gehouden door de bondgenoten, politieke en financiële steun. Deze doctrine bepaalde de Amerikaanse buitenlandse politiek voor vele jaren.
    Reden: het dramatische verloop van de Vietnamoorlog
  • Salt 1

    Salt 1
    Na de Cubacrisis vond er regelmatig topoverleg plaats tussen de Sovjet-Unie en de VS over de wapenwedloop. Een van de verdragen die uit die overleggen is gekomen is het Salt 1 verdrag. Hier werden afspraken gemaakt over de verschillende soorten langeafstandsraketten. Na Salt 1 volgden nog meerdere verdragen over de wapenbeheersing.
  • Ronald Reagan president

    Ronald Reagan president
    1981 werd de republikein Ronald Reagan president. Hij nam een harde houding aan tegenover de Sovjet-Unie. De internationale spanningen liepen verder op. De periode van detente was voorbij.
  • Einde Koude oorlog

    Einde Koude oorlog
    Met de opheffing van de Sovjet-Unie in 1991 kwam er een einde aan de Koude Oorlog. De VS was nu overgebleven als enige supermacht in de wereld. Van een bipolaire machtsverhouding ging de wereld naar unipolaire machtsverhouding. De VS had veel te zeggen in de buitenlandse politiek.
  • George W. Bush president

    George W. Bush president
    In 2001 werd George W. Bush president. Hij was erg conservatief. De buitenlandse politiek onder Bush stelde de Amerikaanse belangen centraler en streefde naar zelfstandig Amerikaans optreden zonder teveel verplichtingen. Bush wilde ook van veel verdragen af die eerder waren gesloten. Dit leidde tot veel kritiek van Europa, Rusland en China. Dit leidde tot meer spanningen.
  • Aanslag WTC New York

    Aanslag WTC New York
    11 september vlogen twee passagiersvliegtuigen in de Twin Towers van het WTC in New York. De daders behoorden tot een cel van AL-Qaeda. Bush riep meteen de war on terrorism uit. De aanval op het machtigste land van de wereld liet zien dat de VS niet meer zo veel aanzien had. De machtpositie van de VS is verre van zeker.