Azie tijdlijn

Azië 1945 - heden

  • Period: to

    Pol Pot (Saloth Sar)

    Pol Pot was de leider van Cambodja van 1975 tot 1979. Hij was de leider van de Rode Khmer, een militante take van de communistische partij in toen nog Kampuchea. Van 1963 tot zijn dood in 1998. Hij voerde een schrikbewind wat circa 21% van de Cambodjaanse bevolking het leven koste. In 1979 viel Vietnam Cambodja binnen en vluchtte hij naar het zuidwesten van zijn land. Ondanks het feit dat de Rode Khmer geen partij van betekenis meer was bleef hij tot zijn dood aan zijn macht vast klampen.
  • Period: to

    Politionele acties Indonesie

    Indonesië was een kolonie van Nederland. Toen in 1945 de japanners zich overgaven verklaarde Indonesië zich onafhankelijk (n Nederland wilde zijn koloniale gezag niet opgeven en besloot tot ingrijpen. Echter besloot met niet tot het inzetten van het leger, maar tot politionele acties wat min of meer het zelfde was. Aan Nederlandse zijde kwamen zo'n 6000 militairen om, aan de Indonesische kant 25.000 tot 100.000. Indonesië werd uiteindelijk onafhankelijk en Nederland verloor haar kolonie.
  • De deling van Brits Indie

    Tot 1947 werd India geregeerd door de Britten. Brits Indie bestond uit India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh en delen van het huidige Birma. Na de terugtrekking van de Britten uit deze landen en door de verschillen in religie werd in 1947 besloten tot het opsplitsen van twee aparte staten: Pakistan wat islamitisch was en India wat hindoeïstisch is. Met behulp van de Britse Lord Mountbatten werd er toegewerkt naar een afscheiding tussen beide landen.
  • Chinese revolutie

    Mao Zedong was de leider van de culturele revolutie in China. Doel van deze revolutie was het worden van een communistische staat en het voorkomen dat het land revisionistisch zou worden.
    Met een schrikbewind van 10 jaar werd het land hervormd en het meest bekende voortvloeisel hiervan is het rode boekje van Mao, met hierin belangrijke toespraken en publicaties van Mao Zedong.
    De culturele revolutie koste circa 8 miljoen mensen het leven.
  • Period: to

    Mao Zedong

    Mao Zedong was de eerste leider en grondlegger van de Volksrepubliek China. Hij was sinds 1935 leider van de communistische partij in China en in 1949 kwam hij aan de macht en via de Culturele Revolutie en later " de grote sprong voorwaarts" bracht hij voor- en tegenspoed voor het land. Circa 40 tot 70 miljoen mensen stierven gedurende zijn regeerperiode door verhongering, zelfmoord en massa-executies. Echter onder zijn leiding kwam er betere gezondheidszorg en verdubbelde de bevolking.
  • Period: to

    Korea oorlog

    De korea oorlog was de strijd tussen het prowesterse Zuid Korea (gesteund door Amerika) en het communistische Noord Korea (gesteund door Rusland en China). Na diverse grensconflicten viel Noord Korea in 1950 het zuiden binnen en al snel was 90 % in Noord Koreaanse handen. Uiteindelijk werd een staakt het vuren bereikt maar nooit een vredesverdrag zodat Noord en Zuid Korea nog steeds in staat van oorlog verkeren,
  • Period: to

    Vietnam oorlog

    In deze oorlog ging de strijd tussen Noord Vietnam gesteund door Rusland en Zuid Vietnam gesteund door Amerika. Het was een bloedige strijd tussen beide landen die in de periode van de Amerikaanse president Kennedy (gedurende de koude oorlog) zijn hoogtepunt bereikte. Bombardementen, chemische wapens en inzet van een enorme hoeveelheid amerikaanse soldaten resulteerde in zo'n anderhalf miljoen doden uit Rusland, China, VS, Australie, Noord- en Zuid Vietnam, Thailand, Loas en Nieuw Zeeland.
  • Period: to

    wereldmacht China

    Als Mao Zedong in 1976 overlijdt blijft China op paper communistisch. Deng Xiaoping wordt de nieuwe leider en beleid dat de ideologie van het land niet leidend is maar de resultaten. Het een partijenstelsel blijft maar het land ontwikkeld zich op alle terreinen. Onder leiding van de huidige secretaris generaal van de communistische partij in China Xi Jinping wordt er gewerkt aan het bestrijden van corruptie, bureaucratie enz. maar ook meer greep op de bevolking te vergroten en op de wereld.
  • Period: to

    Tiananmenprotest

    Het Tiananmenplein (plein van de hemelse vrede) was het toneel van massale studentenprotesten tegen de communistische partij in China. De studenten wilden politieke hervormingen, einde aan de corruptie en meer democratie. Ook wilden ze meer recht op vrije meningsuiting en meer mogelijkheden om naar het buitenland te reizen. Naar schatting deden een miljoen studenten en burgers mee aan de protesten maar op 4 juni 1989 werd er hard ingegrepen met het resultaat dat honderden doden vielen.
  • Period: to

    Bashar al-Assad

    Assad werd als opvolger van zijn vader in juli 2000 president van Syrie. Hij voerde een mildere politiek en trachtte in de regio een andere houding aan te nemen. Hij trok de syrische troepen terug uit Libanon, probeerde met Israel vredesbesprekingen te starten en hield bij zich afzijdig tijdens de Amerikaanse inval in Irak. Toen in 2010 de Arabische lente begon in Tunesië en daarna Egypte was ook Syrie aan de beurt. Een burgeroorlog en het ontstaan van IS maakte dat nu nog steeds onrustig is.
  • Zeebeving Sendai (Japan)

    Op 11 maart 2011 was er een zeebeving ten noordoosten van Japan die een tsunami veroorzaakte met desastreuze gevolgen voor Japan. De vloedgolf die de Japanse kust overspoelde was meer dan 15 meter hoog en op sommige plekken bijna 22 meter hoog. Hele dorpen werden weggevaagd en bijna 16.000 mensen werden gedood en bijna een miljoen mensen ondervonden de directe gevolgen van de vloedgolf. Een van de belangrijkste problemen was de kernramp in de kerncentrale in Fukusima.
  • Hongkong protesten

    Hongkong was tot 1997 een kroonkolonie van het VK en toen overgedragen aan China met de voorwaarde dat Hongkong 50 jaarzijn eigen wetten, rechtspraak en politieke vrijheden zal behouden. Uitgangspunt is: " een land, twee systemen". Echter de "uitleveringswet" die de regering van Hongkong in maart wilde invoeren maakte dat de burgers bang werden dat de Chinese overheid zijn greep wilde versterken.
    Sinds maart worden de protesten steeds heviger en zijn geëscaleerd in opstand en rellen.
  • Japans nieuwe keizer

    Op 1 mei 2019 werd Naruhito de nieuwe keizer van Japan. Hij volgde toen zijn vader Keizer Akihito op die van 7 januari 1989 tot 1 mei 2019 keizer Japan was geweest. Het is niet gebruikelijk dat een keizer aftreed maar na een grondwetswijziging kreeg hij toestemming om terug te treden (niet aftreden). Japan is het enige land ter wereld die nog een keizer heeft. Op 22 oktober 2019 werd de officiele ceremonie voor de inhuldiging gehouden, Hierbij waren gasten uit 180 landen aanwezig.