Sovjet unie mannen t shirt

De Sovjet Unie/Rusland

  • Conferentie van Potsdam & Hiroshima

    Conferentie van Potsdam & Hiroshima
    Stalin, Attlee en Truman maken afspraken over de demilitarisatie en denazificeren van Duitsland en hoe het land zou worden opgedeeld in verschillende geallieerde bezettingszones. Ook worden er plannen gemaakt om de Nazi’s te veroordelen: de processen van Neurenberg. De afspraken over Japanse overgave worden niet nageleefd. Op 6 augustus wordt er een atoombom op Hiroshima gegooid door de Amerikanen, zonder overleg met de Russen die nu minder invloed zouden hebben in Azië.
  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    De ‘grote Drie’ kwamen bijeen om over de toekomst van Europa te spreken: Roosevolt, Churchill en Stalin. Hoe gingen ze de macht in Europa verdelen? Stalin stelde als eis een cordon sanitaire om de invloedsfeer in Oost-Europa te behouden. Voor Churchill was het duidelijk dat GB plek verloren op wereldtoneel: bescherming van Amerika tegen het communisme. Frankrijk als grootmacht terug, voor een betere machtsbalans. Besloten de Verenigde Naties op te richten. En Hitler moest overgeven.
  • Eerst Russische atoombom

    Eerst Russische atoombom
    Onder leiding van Igor Koertsjatov werd een project gestart met het ontwerpen van de allereerste Russische atoombom. Hij werd voor het eerst getest in 1949. De Amerikanen hadden al eerder, in 1939, hun eerste atoombom getest. Nadat zij deze bommen hebben gebruikt op Hiroshima en Nagasaki volgde er vanaf 1945 een wapenwedloop. Dit is de directe aanleiding dat ook andere landen atoombommen gingen ontwerpen, waaronder ook Engeland in 1952. Ook Frankrijk en China volgden in de jaren 60.
  • De dood van Stalin

    De dood van Stalin
    Met de dood van Stalin in 1953 stond er de wereld een nieuwe fase te wachten in de Koude Oorlog. Uiteindelijk weet Chroestjov de macht te winnen. Hij begon met een proces van destalinisatie en wilde een vreedzame co-existentie tussen het kapitalisme en communisme. Ook gaf hij drie jaar later toe aan de fouten die Stalin had gemaakt. Ook de communistische staten in Oost-Europa kregen meer vrijheid.
  • Nikita Chroesjtsjov, destalinisatie

    Nikita Chroesjtsjov, destalinisatie
    In 1956 gaf de nieuwe Sovjet Leider Nikita Chroestjov in een geheime rede een aantal fouten toe die volgens hem door Stalin waren gemaakt. Er volgde een proces van destalinisatie binnen het Sovjet bestuur. Chroesjtsjov vestigde hiermee eigenlijk zijn alleenheerschappij. Er bleek steeds meer vrijheid van meningsuiting te komen en zelfs buitenlandse invloeden werden steeds meer getolereerd. Zelfs gevangen die onder Stalin naar Siberië in strafkampen waren gezet werden teruggehaald.
  • Warschaupact

    Warschaupact
    Als tegenbeweging tegen de NAVO werd door de Russen in 1955 het militair bondgenootschap het 'Warschaupact' opgericht. Landen uit de Oost-Europese invloedsfeer (Roemenië, Bulgarije, Polen, Tsjecho-Slowakije en Hongarije) en de DDR zaten er bij. Niet alleen waren er nu twee machtsblokken in de wereld, nu waren ze ook nog militair verbonden.
  • Cuba crisis

    Cuba crisis
    In 1962 werd het de Amerikanen duidelijk dat de Russen een raketbasis aan het bouwen waren op Cuba. President Kennedy dwong de Russen de basis weg te halen. Chroestjov zou hier mee akkoord gaan op het moment dat de Amerikanen niet langen het Cubaanse leger zouden ondermijnen. Een nucleaire oorlog werd met deze deal ontweken, maar vanaf nu was de VS vol op bezig andere links opstanden in Zuid Amerika neer te slaan om dit nog eens te voorkomen.
  • De val van Chroestjov

    De val van Chroestjov
  • Het Non-proliferatieverdrag

    Het Non-proliferatieverdrag
    In 1968 werd door Russische en Amerikaanse leiders een voorstel gedaan dat landen die in het bezit waren van atoombommen technologieën en materialen hiervan niet meer met andere landen mochten delen om zo de wapenwedloop te reduceren. Een groot deel van de landen ging akkoord, sommigen ook niet zoals China. Ondanks het ondertekenen van het Non-proliferatieverdrag bleek later dat de onderzoeksprocedures niet helemaal waterdicht waren.
  • Verdragen van Helsinki

    Verdragen van Helsinki
    Een uitzonderlijk verdrag werd ondertekend in augustus 1975. Bijna alle Europese staten, VS, Canada en SU ondertekenden de verdragen van Helskini. Nadat Breznjev zijn zin had gekregen en de invloedssferen in Europe werden erkend moesten vervolgens alle staten de afgesproken mensenrechten accepteren. Er zou vanaf nu meer communicatie komen tussen de NAVO en het Warschaupact.
  • Gorbatsjov, glasnost en perestroika

    Gorbatsjov, glasnost en perestroika
    Eind jaren 80 wilde Gorbatsjov een nieuwe koers inzetten voor met de Sovjet Unie onder de kreet van 'Glasnost en Perestrojka (openheid en hervormingen). Dat betekende meer vrijheid voor de burgers en dat de communistische partij transparanter zou gaan communiceren met het volk. Met de hervormingen bedoelde hij economische hervormingen, omdat het land er op dat moment niet goed bij lag. Vanuit de communistische wereld werden deze woorden niet erg goed ontvangen.
  • Ontmanteling van de Sovjet-Unie

    Ontmanteling van de Sovjet-Unie
    De Sovjet Unie was er in tegenstelling tot West-Europa en de VS economisch niet op vooruit gegaan naar WOII. In de jaren 80, tijdens de oorlog in Afghanistan, gaat het steeds slechter met de SU. Dan komt Gorbatsjov aan de macht, hij trekt de troepen terug uit AF en probeert de economie door middel van hervormingen te redden. Helaas kwamen deze te laat om het land nog te redden. December 1991 dient Gorbatsjov zijn ontslag in en wordt de SU, Rusland.
  • Vladimir Poetin

    Vladimir Poetin
    Op dit moment is de liberale, maar toch enigszins autoritaire, Vladimir Poetin al sins 2012 president van Rusland. Over de democratie in Rusland vandaag de dag verschillen de meningen. Demonstraties worden vaak de kop in gedrukt door de politie en Poetin is er meerdere malen van beschuldigd dat hij corrupt en dictatoriaal is. Ook zou de persvrijheid onderdrukt worden.