518486a72e70d6a8d16be432d4e3e340

Europa

  • Conferentie van Potsdam (Europa)

    Conferentie van Potsdam (Europa)
    17 juli – 2 augustus 1945. Harry Truman, Clement Attlee (Engeland) en Stalin kwamen bij elkaar. Afgesproken werd dat elk land voor een gebied in Duitsland ging zorgen. Hier werd eigenlijk het lot van Europa voor Europa bezegeld. Als verzwakte staten werden er veel beslissingen vóór Europa gemaakt. Daarnaast werden de zaadjes voor de kapitalistische en communistische invloed geplant.
  • Onafhankelijk Joegoslavië en Tito

    Onafhankelijk Joegoslavië en Tito
    Tito werd de leider van geheel Joegoslavië in 1943. Er waren wel binnenlandse problemen tussen de volken, omdat de Duitsers tijdens WO2 verschillende volken tegen elkaar hadden opgezet. Tito was communistisch maar toch anti-Stalin. Hij wilde de nationale verschillen overstijgen met het communisme. Hij wilde ook dat zijn land onafhankelijk bleef. Hoewel communistisch, opereerde hij met minder inmenging van de USSR.
  • Oost-Europa communistisch

    Oost-Europa communistisch
    De SU wilde haar invloed in Oost Europa behouden tot grote ergernis van de VS. Ze konden niet alle veroverde gebieden terug krijgen zoals Roemenië. De Oost-Europese landen vallen al volgens de afspraken van Jalta onder de invloedssfeer van de SU. Het ijzeren gordijn ontstaat.
  • Het Marshallplan voor Europa

    Het Marshallplan voor Europa
    Met het Marshallplan konden Europese landen snel opbouwen na de Tweede Wereldoorlog. Veel landen gingen dan ook overstag. Hiermee bond Amerika Europese landen aan zich. Amerika was de absolute machthebber over de westerse wereld. Europese landen beloofden in ruil voor de hulp Amerikaanse producten te kopen. Hiermee verzekerde Amerika zich van een machtspositie.
  • De Berlijnse blokkade

    De Berlijnse blokkade
    De Berlijnse blokkade was het gevolg van een poging van Amerika om Duitsland onder haar invloedssfeer te krijgen. Rusland blokkeerde hierop alle wegen en spoorverbindingen naar Duitsland. Voor Berlijn betekende dit dat producten ook geblokkeerd werden. Hierop werd de luchtbrug opgericht door Amerika. Hierdoor konden er nog steeds producten vervoerd worden.
  • Oprichting van de NAVO

    Oprichting van de NAVO
    Een gevolg van de Berlijnse Crisis was de oprichting van de NAVO met de VS aan het hoofd.
    De NAVO werd opgericht in 1949 met als leden: VS, Canada, Engeland, Frankrijk, Nederland, België, Denemarken, IJsland Italië Noorwegen en Portugal en in 1952 West Duitsland, Griekenland en Turkije. De NAVO volgde op de NATO.
  • De West-Europese unie

    De West-Europese unie
    Frankrijk hoopte de Duitse herbewapening onder controle te kunnen houden door grenzen te stellen aan de omvang en aard van het leger door het onder te brengen in een Europese Defensiegemeenschap (EDG) een soort superleger. (Tegenwoordig pleit D66 voor dit enorme staatsleger van de EU). Een gevaarlijke ontwikkeling.
  • De Berlijnse muur

    De Berlijnse muur
    Onder de Berlijnse Muur verstaat men de muur die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde. Deze muur werd door de USSR gebouwd om vluchtende economen en intellectuelen in haar invloedssfeer te houden.
  • Stakingen tegen de Vietnam oorlog en modernisering van Europa

    Stakingen tegen de Vietnam oorlog en modernisering van Europa
    In Europa werd het aanzien van Amerika geschaad door de Vietnam oorlog. Men was het niet eens met de (bijna koloniale manier) waarmee Amerika met geweld haar macht afdwong. Door een ongekende materiële en technologische vooruitgang was zij hoger opgeleid, mobieler en beter geïnformeerd dan welke eerdere generatie ook. De jonge generatie verweet hun hypocrisie, omdat zij hun eigen burgers fundamentele vrijheden zouden ontzeggen
  • De jaren 80 en de oliecrisis

    De jaren 80 en de oliecrisis
    In de jaren 80 kampte Europa met een enorme oliecrisis. Europa streefde naar verbetering van de economie. Als reactie op de oliecrises besloten de Westerse overheden om de economieën te stimuleren. Miljoenen banen werden gecreëerd en de begrotingstekorten namen met miljarden toe. In de jaren 80 veranderde Europa ook steeds meer in een 'veramerikaanst' continent.
  • De val van de muur

    De val van de muur
    De USSR is verzwakt en valt na de jaren van de koude oorlog. Berlijn die lang van elkaar gescheiden is en het icoon van de koude oorlog is geworden was weer herenigd. Achter de schermen had Amerika gewonnen. Heel Europa was nu verwikkeld in de kapitalistische invloedssfeer.
  • De Europese Unie

    De Europese Unie
    De EU opereert via een systeem van onafhankelijke supranationale instituten en door de lidstaten intergouvernementeel gemaakte besluiten. Belangrijke instituten van de Europese Unie zijn onder andere de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie, de Europese Raad. De EU heeft een gemeenschappelijke interne markt ontwikkeld via een gestandaardiseerd rechtssysteem dat in alle lidstaten geldt. Tegenwoordig verliezen landen steeds meer hun autonomie aan de Europese Unie.