Eu

Europa

  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    Tijdens de conferentie van Jalta spraken Churchill (Engeland), Stalin (Rusland) en Roosevelt (Amerika) over het Europa van na de oorlog. zo spraken ze over de verdeling van Duitsland en besloten ze dat Duitsland geen herstelbetalingen hoefde te betalen, maar de geallieerden mochten zich wel schadeloos stellen.
  • VN opgericht

    VN opgericht
    Na de tweede wereldoorlog besloten de wereldleiders om een samenwerkingsverband te stichten, die tot doel moest hebben het diplomatiek oplossen van conflicten tussen landen zodat er geen oorlog uit zou breken. In tegenstelling tot de voorganger van de VN, de volken bond, mocht Rusland aan deze samenwerking wel meedoen. Amerika en Rusland kregen beide een veto recht over de beslissingen van de Verenigde Naties.
  • Marshall hulp

    Marshall hulp
    Na de tweede wereldoorlog lag Europa zowel fysiek als economisch in puin. Amerika wilde de Europese landen helpen om zo snel mogelijk weer een goed draaiende economie te krijgen. Dit deden ze door geld, grondstoffen en levensmiddelen te leveren aan Europese landen. Gedeeltelijk als gift en gedeeltelijk als lening. Voor de Amerikanen was er nog een motief voor de Marshallhulp, namelijk het binden van de Europese landen, zodat ze niet richting het communistische Rusland zouden neigen.
  • Blokkade van Berlijn

    Blokkade van Berlijn
    Tijdens de blokkade van Berlijn blokkeerde de Sovjet het westelijke deel van Berlijn, waardoor de bevolking een tekort kreeg aan levensmiddelen. De Amerikanen schoten de West-Berlijners te hulp door de zogenaamde luchtbrug te bouwen. Dit deden ze door onafgebroken vliegtuig na vliegtuig volgepakt met levensmiddelen te laten landen in West-Berlijn.
  • NAVO opgericht

    NAVO opgericht
    De Noord Atlantische Verdrags Organisatie kwam eigenlijk tot stand doordat Engeland en Frankrijk een verdrag sloten om elkaar te helpen als Duitsland weer aan zou vallen. Al snel sloten de BeNeLux landen hier ook bij aan. Amerika mocht in eerste instantie niet meedoen, omdat Amerika volgens hun wet niet een defensief verdrag aan mag gaan als er geen oorlog is. Na de opstand in Tsjecho-Slowakije en de blokkade van West-Berlijn kon Amerika ook toetreden tot de NAVO.
  • Hongaarse revolutie

    Hongaarse revolutie
    Nadat een groep studenten in 1956 demonstreerden tegen het harde optreden van de Sovjet tegen een Poolse opstand, sloeg de vlam in de pan nadat de Hongaarse partijleider een speech gaf op de radio die de demonstratie veroordeelde en zo de demonstratie in een revolutie veranderde. Uiteindelijk moest de regering aftreden en riepen zij de hulp van de Sovjet in. Die viel op 4 november Hongarije binnen en sloeg zo de opstand neer.
  • Bouw Berlijnse muur

    Bouw Berlijnse muur
    De Sovjet merkte dat hun deel van Berlijn leeg aan het lopen was, omdat veel inwoners dachten dat het leven beter was in het westelijke deel van de stad. Om dit tegen te gaan bouwde de Sovjet de Berlijnse muur door de stad, waardoor families van de een op de andere dag van elkaar werden gescheiden. De Berlijnse muur stond symbool voor het ijzeren gordijn dat Europa verdeelde in Oost en West.
  • Alexander Dubcek

    Alexander Dubcek
    Alexander Dubcek was staatshoofd van Tsjecho-Slowakije ten tijde van de Praagse lente, waarin hij Tsjecho-Slowakije meer democratisch wou maken en bijvoorbeeld censuur af wilde schaffen. Dit viel niet goed bij de andere leden van het Warschaupact, zij vielen het land binnen om een nieuwe regering te installeren.
  • Helmut Kohl

    Helmut Kohl
    Helmut Kohl wordt gezien als de hoofdarchitect van de Duitse hereniging. Hij was Bondskanselier van Duitsland van 1982 tot 1998. Ook wordt hij samen met François Mitterrand gezien als architect van de oprichting van de Europese Unie.
  • Milosevic

    Milosevic
    Milosevic was president van Servië en vond dat alle Serviërs verenigd moesten worden binnen één land. In zijn oorlog tegen Bosnië-Herzegovina werden enorm veel Bosnische moslims vermoord. Daarvoor klaagde het Joegoslavië-tribunaal hem aan maar hij stierf tijdens zijn zaak in 2006.
  • Val van de muur

    Val van de muur
    Eén van de hoogste partijleiders van de DDR, Günter Schabowski, gaf op 9 november 1989 een persconferentie, omdat overal in Europa steeds meer gaten in het ijzeren gordijn vielen. Nu werd hem gevraagd of de Berlijnse muur ook open zou gaan. Zonder hier echt het fijne van te weten, vertelde Schabowski de pers dat de muur per direct open ging. Bij dit enorme volksfeest waarbij families na 28 jaar weer herenigd werden, werden stukken van de muur afgebroken als souvenir. De muur was gevallen.
  • Duitse eenwording

    Duitse eenwording
    Na de val van de muur was er niets meer wat Oost en West tegenhield om zich samen te voegen tot één Duitsland. De gesprekken begonnen dan ook snel. Rusland werd afgekocht om zijn troepen uit Oost-Duitsland weg te halen en Polen werd beloofd dat de grenzen zouden blijven zoals ze waren. Ook werd er een regeling getroffen met de Oost-Duitsers, dat zij hun spaargeld goedkoop konden omwisselen voor Duitse Marken. Op 3 oktober 1990 trad de DDR toe tot de Duitse Bondsrepubliek.
  • Verdrag van Maastricht

    Verdrag van Maastricht
    Tijdens deze bijeenkomst werd de Europese Unie opgericht.