fris cronològic T.1

  • Holanda (Províncies Unides). Instauració de la República Oligàrquica (EUROPA I MÓN)

    Holanda (Províncies Unides). Instauració de la República Oligàrquica (EUROPA I MÓN)
    A les Provínies Unides, després de la rebel·lió contra la dominació espanyola es va instaurar una república, és a dir, el país ja no estava governat per un rei. El territori constava de 7 províncies, cadascuna amb un Parlament propi, que s'unien en els Estats Generals per prendre decisions comunes.
  • Oliver Cromwell. República (ANGLATERRA)

    Oliver Cromwell. República (ANGLATERRA)
    Va ser el principal impulsor del canvi polític, va acabar transformant la república en una dictadura militar. El 1660, després de la mort de Cromwell, es va reestablir la monarquia.
  • Habeas Corpus (ANGLATERRA)

    Habeas Corpus (ANGLATERRA)
    És una institució jurídica que obliga a que tota persona detinguda sigui presentada en un plaç preventiu determinat devant el jutjat pertinent, que podria donar-li la llibertat immediata si no es trobessin motius suficients d'arrest.
  • Bill of Rights. Guillem d'Orange. Monarquia Parlamentària (ANGLATERRA)

    Bill of Rights. Guillem d'Orange. Monarquia Parlamentària (ANGLATERRA)
    Una segona revolució va acabar amb la monarquia absoluta dels Stuart (Jacob II) i el parlament va oferir la corona a Guillem d'Orange.
  • Mort de Carles II sense descendència. (ESPANYA I LES ILLES BALEARS)

    Mort de Carles II sense descendència. (ESPANYA I LES ILLES BALEARS)
    Carles II patia l'enfermetat de Klinefelter, aquesta enfermetat causava esterilitat. En aquell temps aquesta malaltia no estava identificada. Van sotmetre a Carles II a molts de tractaments per poder engendrar a un vertader hereu, però no es va poder. Va morir a l'edat de 35 anys.
  • Period: to

    Regnat Felip V. Començament dinastia dels Borbó (ESPANYA I ILLES BALEARS)

    El testimoni de Carles II afavorint a Felip d'Anjou com a successor al tron espanyol com a Felip V, incluia una clàusula que li obligava a renunciar a la corona francesa per evitar la unió de dues grans nacions europees.
  • Period: to

    Guerra de Successió Espanyola (ESPANYA I ILLES BALEARS)

    Va ser un conflicte internacional que va durar fins la firma del Tractat d'Utercht. Aquesta guerra es va causar degut a la mort de Carles II i la seva principal conseqüència va ser la instauració de la Casa de Borbó.
    La Guerra de Successió va anar evolucionant fins convertir-se en una guerra civil entre borbònics.
  • Period: to

    Absolutisme a tot Europa (GENERAL)

    La monarquia era la forma de govern que va dominar a Europa des del segle XVI fins al final del segle XVIII. Al llarg de l'Edat Moderna els reis van anar incrementant el seu poder. Des de mitjan segle XVII, seguint l'exemple de Lluís XIV de França, es va anar imposant la monarquia absoluta.
    La monarquia absoluta era una forma de govern on el poder suprem estava en mans d'una persona anomenada rei, emperador, monarca o príncep.
  • Period: to

    Decrets de Nova Planta a la Corona d'Aragó (ESPANYA I ILLES BALEARS)

    Per uniformitzar el territori van ser importants els Decrets de Nova Planta. Aquests decrets comportaren la supressió dels furs i les insitucions pròpies dels regnes de la Corona d'Aragó, que passaren a ser governats segons les lleis castellanes.
    Amb la Nova Planta, els consells territorials van quedar integrats en el de Castella.
  • Tractat d'Utretcht. Pèrdua de Gibraltar i Menorca (ESPANYA I ILLES BALEARS)

    Tractat d'Utretcht. Pèrdua de Gibraltar i Menorca (ESPANYA I ILLES BALEARS)
    El Tractat d'Utrecht (Pau d'Utrecht o Tractats d'Utrecht i Rastatt) són uns tractats de pau multilaterals signats entre la Corona de Castella, el Regne de França i Utrecht (els seus enemics bèl·lics). Amb aquest tractat, Felip d'Anjou fou reconegut com a rei de la Corona de Castella, però a canvi es va formalitzar la pèrdua de les possessions europees, que van restar a mans dels àustries, i també territoris com Gibraltar i Menorca, que van restar a mans angleses.
  • Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa (EUROPA I MÓN)

    Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa (EUROPA I MÓN)
    El Tractat d'Utrecht va fer que Espanya perdés les possessions europees. El Regne Unit es va confirmar com a la principal potència marítima del món (la guerra li va permetre no només apoderar-se d'alguns enclavaments estratègics-Gibraltar, Menorca, etc...- sinó, sobretot, introduir-se en el comerç americà. A més, a Europa s'imposà la política d'equilibri continental, que tendia a evitar el predomini de qualsevol potènca sobre les altres.
  • Period: to

    Regnat Ferran VI (ESPANYA I ILLES BALEARS)

    Durant el regnat de Ferran VI, Espanya optà per la neutralitat i no participar en cap conflicte bèl·lic. Dedicà aquest temps de pau a millorar els mitjans militars de la monarquia i a assegurar les colònies americanes.
  • Publicació de "L'Esperit de les lleis" (Montesquieu) (EUROPA I MÓN)

    Publicació de "L'Esperit de les lleis" (Montesquieu) (EUROPA I MÓN)
    Montesquieu era un admirador de les institucions britàniques. La seva obra fonamental va ser "De l'esperit de les lleis". Montesquieu defensava la divisió de poders.
  • Publicació de l'Enciclopèdia (Diderot i D'Alembert) (EUROPA I MÓN)

    Publicació de l'Enciclopèdia (Diderot i D'Alembert) (EUROPA I MÓN)
    És un diccionari enciclopèdic que recull l'estat en què es trobava al segle XVIII el coneixement de les ciències, les arts i els oficis. Els seus autors foren els il·lustrats Diderot i D'Alembert. Es va escriure per difondre els coneixements que tenien els il·lustrats a tot el món.
  • Period: to

    La Il·lustració (Locke, Voltaire, Adam Smith,...) (EUROPA I MÓN)

    La Il·lustració va ser un moviment cultural que va sorgir a Anglaterra el segle XVII i es va desenvolupar a França durant el segle XVIII. És un moviment que defensa que l'ús de la raó és l'únic mitjà per entendre el món.
  • Period: to

    Guerra de la Independència (EUA)

    Quan Carles III es va aliar amb França es fa afrontar a dues guerres: la dels set anys (1756-1763) i la guerra de la independència de les 13 colònies nord-americanes (1775-1783).
  • Period: to

    Carles III (ESPANYA I ILLES BALEARS)

    Carles III va ser el successor de Ferran VI, però hagué de deixar arrere la neutralitat per a fer front a l'expansionisme britànic a Amèrica. Va signar amb França el tercer pacte de família i participà al seu costat en dos conflictes importants: la guerra dels set anys i la guerra de la independència de les tretze colònies nord-americanes.
  • Publicació de "El contracte Social" (Rousseau) (EUROPA I MÓN)

    Publicació de "El contracte Social" (Rousseau) (EUROPA I MÓN)
    Rousseau va recollir les seves teories socials, polítiques i educatives en 5 treballs fonamentals, un d'ells "El contracte social". Diu que l'home perd la llibertat natural i un dret il·limitat a tot allò que li abelleix i pot abastar; guanya la llibertat civil i la propietat d'allò que posseeix.
  • Revolta del Te (EUA)

    Revolta del Te (EUA)
    Anglaterra va retirar els impostos a quasi tots els productes excepte al te. Això va provocar una revolta on els més radicals, que sabien que arribaria un vaixell carregat de te al port de Boston, es van decidir disfressar i van amenaçar als mariners anglesos i van llençar a la mar unes 340 caixes de te.
  • Declaració de l'Independència (Thomas Jefferson) (EUA)

    Declaració de l'Independència (Thomas Jefferson) (EUA)
    El setembre de 1774, les colònies es van reunir a Filadèlfia per elaborar una llista de gregues. L'any següent van començar els primers enfrontaments armats, El 4 de juliol de 1776 va ser proclamada la independència dels Estat Units d'Amèrica, en una declaració redactada per Thomas Jefferson en què es proclamava la llibertat, la igualtat, el dret de rebel·lió contra la tirania i la divisió de poders.
  • Recuperació de Menorca (ESPANYA I ILLES BALEARS)

    Recuperació de Menorca (ESPANYA I ILLES BALEARS)
    En la guerra de la independència de les tretze colònies nord-americanes es van obtenir resultats favorables: recuperació de Florida, Menorca i Sacramento, encara que no es va poder aconseguir la restitució de Gibraltar.
  • Tractat de Versalles (EUA)

    Tractat de Versalles (EUA)
    El Tractat de Versalles va ser signat per les tres nacions: França, Espanya i Gran Bretanya. Constituint la contrapart del Tractat de París, signat pels britànics i els membres de les 13 Colònies dels EUA que havia posat fi a la Guerra de la Independència dels EE.UU.
  • Primera Constituió. República Federal Constitucional (EUA)

    Primera Constituió. República Federal Constitucional (EUA)
    George Washington va crear la Primera Constitució. Aquesta defensava la separació de poders, la forma de govern era una república, hi havia un Parlament bicameral i uns Estats Federals. A més, hi havia una Declaració de Drets que garantia la llibertat de religió, de premsa, d'expressió, de reunió i el dret de ser jutjat per un jurat.
  • George Washington president (EUA)

    George Washington president (EUA)
    Després de la Guerra i que Gran Bretanya reconegués la independència, el nou estat va adoptar el nom d'Estats Units d'Amèrica i George Washington va ser proclamat president.
  • Comença la Revolució Francesa (EUROPA I MÓN)

    Comença la Revolució Francesa (EUROPA I MÓN)
    Quan va acabar el segle XVIII, França estava sotmesa a l'Antic Règim. França estava passant una profunda crisi econòmica i aquesta crisi afectava greument a l'Hisenda reial, això limitava les possibilitats d'actuació del govern de Lluís XVI.
  • Period: to

    Rococó i Neoclàssic. (ART)

    L'art Rococó es va estendre per Europa durant el segle XVIII i reflectia els gusts refinats de l'aristocràcia. Es caracteritza per una estètica, elegant i refinada, que cerca la bellesa i el plaer visual.
    L'art Neoclàssic es va estendre al principi del segle XIX.
    El neoclassicisme va significar un retorn a la sobrietat i a la racionalitat de l'art clàssic. La seva arquitectura s'inspirava en models grecs i romans. I a la pintura predominava la línia sobre el color.
  • Period: to

    Despotisme il·lustrat (Espanya, Rússia,...) (GENERAL)

    Sistema polític que alguns monarques del segle XVIII van aplicar en els seus regnes consistent en unir l'autoritat reial amb la idea de progrés de la Il·lustració. El despotisme il·lustrat es caracteritza per l'absolutisme centralitzador, la racionalització de l'administració, el foment de l'ensenyament i la recerca de la modernització econòmica. No va provocar cap canvi en la societat. ("Tot per al poble, però sense el poble")