FORMACIÓ D'EUROPA

Timeline created by MARIYAMA DRAMMEH DRAMMEH
 • 476

  Caiguda de l'imperi romà d'occident

  Caiguda de l'imperi romà d'occident
  L'Imperi Romà va ser una etapa de la civilització romana en l'antiguitat clàssica . El naixement de l'imperi ve precedit per l'expansió de la seva capital, Roma, que va estendre el seu control a l'entorn del mar Mediterrani. Sota l'etapa imperial els dominis de Roma van seguir augmentant, i arribaren a la màxima extensió durant el regnat de Trajà, des de l'oceà Atlàntic a l'oest fins a les ribes del mar Caspi, el mar Roig i el golf Pèrsic a l'est, i des del desert del Sàhara.
 • Period: 527 to 565

  Regnat de Justinià

  El regnat de Justinià destaca pel seu ambiciós projecte de restauració de l'Imperi Romà.[1] Aquesta ambició era expressada en la recuperació parcial dels territoris de l'Imperi Romà d'Occident, incloent-hi també la ciutat de Roma i alhora, potser de major transcendència a llarg termini, en la reescriptura uniforme del dret romà, el Corpus Iuris Civilis, que és encara la base de dret civil en molts estats moderns.
 • Period: 531 to 572

  Barcelona capital del regne visgot

  Els visigots són una branca dels pobles germànics, aprofitant la passivitat dels emperadors romans pel que fa a la Germània, s'hi van establir, fins que a principis del segle iii es van instal·lar a la vora del mar Negre, a la zona de Crimea, d'on van ser expulsats pels huns el 376. Però llavors els gots s'havien separat en dos grups: visigots i ostrogots.
 • 537

  Fi de la construcció de Santa Sofia

  Fi de la construcció de Santa Sofia
  Santa Sofia és una antiga església ortodoxa convertida en mesquita i museu d'Istanbul, al barri turístic de Sultanahmet. Es considera l'obra més gran i sagrada de l'època romana d'Orient. Va ser utilitzada com a església durant 916 anys, des de la seva construcció l'any 537, per l'emperador Justinià I, fins al dia de la conquesta de Constantinoble l'any 1453. Des d'aquesta data fins a 1934, durant 481 anys, es va utilitzar com a mesquita.
 • 800

  Carlemany,emperador d'Occident

  Carlemany,emperador d'Occident
  Rei dels francs (768-814) i primer emperador de l’imperi d’occident restaurat (800-814).Fou un personatge central en la consolidació i prosperitat de l'imperi carolingi. Expandí els diferents regnes francs fins a transformar-los en un imperi, al qual va incorporar gran part d'Europa occidental i central. Conquerí Itàlia i fou coronat Imperator Augusts pel papa Lleó III el 25 de desembre de 800 a Roma.
 • 843

  Divisió de l'imperi carolingi

  Divisió de l'imperi carolingi
  l'imperi Carolingi és un terme historiogràfic utilitzat per referir-se a un període de la història europea derivat de la política dels reis francs, Pipí i Carlemany, que va suposar un intent de recuperació en els àmbits polític, religiós i cultural de l'època medieval a Europa occidental, i és un fet rellevant i important la coronació de Carlemany com a emperador a Roma com a signe de restauració de facto de l'Imperi Romà d'Occident.
 • 962

  Otó I,emperador d'Occident

  Otó I,emperador d'Occident
  Otó I el Gran (Wallhausen, estat de Saxònia-Anhalt en l'actualitat, 23 de novembre del 912 - Memleben, 7 de maig del 973) va ser el fill gran d'Enric I l'Ocellaire i Matilde de Ringelheim. Va succeir al seu pare com a duc de Saxònia, rei d'Alemanya, rei d'Itàlia, i emperador del que seria conegut com el Sacre Imperi Romanogermànic.
 • 982

  Els vikings a Groenlàndia

  Els vikings a Groenlàndia
  Els Assentaments víkings a Groenlàndia va ser un intent dels exploradors víkings per colonitzar Groenlàndia a la fi del segle x (cap a 985), un esdeveniment protagonitzat principalment per colons de la Mancomunitat Islandesa segons les sagues nòrdiques: saga dels Groenlandesos i saga d'Erik el Roig, totes dues escrites en el segle xiii.
 • 1066

  Guillem i desembarca a Anglaterra

  Guillem i desembarca a Anglaterra
  Guillem I d'Anglaterra i II de Normandia (1027/1028 - 9 de setembre, 1087), més conegut amb el nom de Guillem el Conqueridor, va ser duc de Normandia des de 1035 i esdevingué rei d'Anglaterra després de liderar-ne la conquesta l'any 1066, expulsant la dinastia saxona de Wessex i implantant la dinastia Normanda.
 • 1095

  Primera croada

  Primera croada
  La primera croada (1096-1099) va ser una expedició militar promoguda pel papa Urbà II per conquerir Jerusalem i alliberar del poder musulmà Jerusalem i altres llocs considerats sants, a més d'ajudar l'emperador romà d'Orient Aleix I Comnè a combatre els turcs que estaven envaint les seves terres a l'Àsia Central i Pèrsia.
 • 1204

  Els croats saquejen costantinoble

  Els croats saquejen costantinoble
  El segon setge croat sobre Constantinoble va tenir lloc entre gener i abril de 1204 i va ser provocat pel no pagament de la quantitat convinguda entre l'emperador Aleix IV Àngel i els croats perquè aquests el posessin en el tron.
 • 1214

  Batalla de Bouvines

  Batalla de Bouvines
  La Batalla deBouvines, va tenir lloc el 27 de juliol de 1214, i va representar el final de la Guerra Anglonormanda (1202–14). Va ser fonamental pel desenvolupament de la França Medieval confirmant la sobirania de la corona francesa sobre l'Imperi angeví del Ducat de Bretanya i el Ducat de Normandia.
  Felip II de França va vèncer un exèrcit compost pel Sacre Imperi Germànic i soldats anglesos i flamencs, dirigits per l'emperador Otó IV.
 • 1215

  Aprovacio de la carta magna a Anglaterra

  Aprovacio de la carta magna a Anglaterra
  Carta Magna, és un document redactat conjuntament per l'arquebisbe de Canterbury i el barons anglesos, en temps del rei anglès Joan Sense Terra el 1215, el qual va fingir que l'aprovava però no va ser així. Es tractava d'una declaració de drets i deures de cada estament social i obligava el rei a respectar el procediment legal. Per a un rei de la dinastia Plantagenet resultava nou, i en certa manera humiliant, acceptar que també el rei estava sotmès a la llei.
 • 1244

  Els musulmans reconquereixen Jerusalem definitivament

  Els musulmans reconquereixen Jerusalem definitivament
  El Setge de Jerusalem de 637 significà la captura de la ciutat per l'exèrcit del califat Raixidun durant la invasió islàmica de l'Imperi Romà d'Orient.
 • 1291

  Els croats son expulsats de Sant Joan d'Acre

  Els croats son expulsats de Sant Joan d'Acre
  Sant Joan d'Acre, o també Acco o Ptolemaida des de l'Edat Antiga fins a l'Edat Mitjana, fou el nom donat pels cristians a la ciutat que més tard es convertiria en Acre.La ciutat d'Acco va ser conquerida per Ptolemeu II, sobirà d'Egipte que la va batejar com Ptolemaida, nom que conservarà fins a la conquesta llatina. Va ser presa pels croats el 1104. Es va convertir en el principal port del regne de Jerusalem, pel qual transitaven totes les mercaderies, en la seva majoria genoveses.
 • 1453

  Els turcs conquereixen Constantinoble

  Els turcs conquereixen Constantinoble
  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.