La història de les idees_Clara Torres

 • 3500 BCE

  Escriptura

  Escriptura
 • Period: 800 BCE to 323 BCE

  El bressol d’occident

  Amb l'escriptura, i l'aparició de les monedes, apareixen els primers "filòsofs", que s'admiren davant el món i pretenen explicar-lo.
  Amb els sofistes, l'objecte d'observació ja no es la naturalesa (la physis). A Atenes apareix la preocupació per l'organització de la polis.
 • 700 BCE

  Començament de la filosofia com la coneixem avui en dia

  Tales de Milet i els filòsofs presocràtics inicien la filosofia occidental. Els filòsofs presocràtics van ser els pioners de la filosofia i van contribuir a establir els dubtes fonamentals que la filosofia encara es pregunta avui en dia, com què és la naturalesa de la realitat, quines són les causes de les coses i com podem conèixer el món que ens envolta.
 • 625 BCE

  Primers filòsofs o físics

  Primers filòsofs o físics
  Eren els que estudiaven la "physis" (naturalesa), contemplaven els principis de la naturalesa. Van ser Tales, Anaximandre, Pitàgores, Parmènides, Heràclit...
 • 624 BCE

  Invenció de la moneda

  Invenció de la moneda
  Va suposar un gran impacte en l'economia de l'època, ja que va passar de l'intercanvi de béns per aconseguir productes a pagar-ho amb les monedes.
 • 611 BCE

  Cartografia

  La cartografia té les seves arrels en petroglifs prehistòrics i mapes babilonis (segle VIII aC), evolucionant amb contribucions gregues com les d'Anaximandre i Ptolomeu. La representació gràfica de la Terra ha evolucionat des de llavors, amb moments clau com l'Edat Mitjana, el Renaixement, i avanços tecnològics com el GPS que han marcat la seva evolució.
 • 600 BCE

  Colònies de l’Àsia Menor

  Colònies de l’Àsia Menor
 • 510 BCE

  Inici de la democràcia

  L'inici de la democràcia es situa a l'antiga Grècia, especialment a Atenes, on es van establir les primeres formes de govern representatiu i participatiu, destacant el sistema de govern directe a través de l'ekklēsia (assemblea popular) i la isonomia (igualtat davant la llei).
 • Period: 499 BCE to 479 BCE

  Guerres Mèdiques

  Les Guerres Mèdiques van ser una sèrie de conflictes entre l'Imperi Persa i les ciutats-estat gregues, principalment Atenes i Esparta, en els segles V aC. Aquestes guerres es van lluitar en dues fases (490 aC i 480-479 aC) i són conegudes pels esdeveniments com les batalles de Marató, les Termòpiles i Platea. La victòria grega va tenir un impacte significatiu en la història i la cultura occidental.
 • 476 BCE

  Caiguda imperi romà

  Caiguda imperi romà
 • Period: 470 BCE to 399 BCE

  Sòcrates

  Sòcrates va ser un influent filòsof grec.
  Va ser una figura central en el naixement de la filosofia occidental i la tradició de la reflexió filosòfica sobre la moralitat, l'ètica i el coneixement de si mateix. Les seves idees i el seu mètode han estat una influència perdurable en la filosofia i la manera en què les persones aborden les preguntes fonamentals sobre la vida i la moral.
 • Period: 470 BCE to 399 BCE

  Sofistes (preocupació organitzar la ciutat)

  Els sofistes a l'Antiga Grècia eren mestres de retòrica centrats en l'educació ciutadana a Atenes al segle V aC. Prioritzaven l'ensenyament de l'oratòria i la persuasió per a l'èxit en la vida pública, incloent-hi la política. Tot i la seva influència educativa, van rebre crítiques per la seva visió ètica relativista.
 • 449 BCE

  Moment esplendorós d’Atenes

  Primera ciutat grega en implantar la democràcia directa: força en la paraula de la població. Debatien qüestions que els afectaven individualment i a la polis.
 • Period: 431 BCE to 401 BCE

  Guerra del Peloponès

 • Period: 427 BCE to 347 BCE

  Plató

  Plató va ser alumne de Sòcrates i el fundador de l'Acadèmia, una de les primeres institucions d'ensenyament superior a l'antiga Grècia. Va ser un filòsof grec destacat que va contribuir de manera significativa al desenvolupament de la filosofia occidental a través de les seves obres, la seva teoria de les Formes i les seves idees sobre la justícia, la política i l'educació.
 • 408 BCE

  Plató coneix a Sòcrates

  Sòcrates farà decidir la seva manera de viure de Plató.
 • 404 BCE

  Final Guerra del Peloponès

  Atenes passa a ser una ciutat que es repensava a si mateixa. Adquireix estabilitat i prosperitat; no pas com abans.
 • 400 BCE

  Inici del cosmopolitisme

  Té el seu origen durant el segle IV aC amb Diògenes de Sinope.
 • 399 BCE

  Sòcrates és condemnat a mort

  Quan Sòcrates és condemnat a mort, Plató se centra la política i se'n va d’Atenes.
 • Period: 384 BCE to 322 BCE

  Aristòtil

  Aristòtil va ser un filòsof grec, considerat un dels filòsofs més importants de la història de la filosofia. És una figura clau en la història de la filosofia occidental i les seves obres continuen sent estudiades i influents en l'actualitat. La seva metodologia rigorosa i el seu enfocament en l'observació i investigació han contribuït de manera significativa al desenvolupament de la ciència i la filosofia com les coneixem avui dia. Va dirigir la mirada al món de les coses, al llenguatge...
 • 378 BCE

  Fundació l’Acadèmia

  Funda l’Acadèmia. Centre d’estudi i de formació intel·lectual i política de primer ordre on es formaven els joves en matemàtiques i filosofia per tal d'esdevenir, uns bons governants d'Atenes. La formació de l'ésser humà era decisiva.
 • 370 BCE

  Plató com a estudiant de l'Escola de Mègara

  Plató perfeccionarà la seva capacitat argumentativa.
 • 365 BCE

  Plató es muda a Heliòpolis

  Plató es muda a Heliòpolis (Egipte) i s’inicià en l’antiga saviesa dels misteris de l’antic Egipte.
 • 347 BCE

  Mort de Plató

  Als 80 anys, després d'un ingent treball filosòfic i polític, morí i fou enterrat al jardí de la seva Acadèmia.
 • 326 BCE

  Conquestes Alexandre el Gran

  Conquestes Alexandre el Gran
 • Period: 325 BCE to

  Cristianisme

  El cristianisme és una religió monoteista basada en la vida, les ensenyances i les creences de Jesucrist. Ha tingut un impacte profund en la història, la cultura, la moral i l'ètica occidentals, i continua sent una força significativa en la vida de milions de persones a tot el món. Les creences i les pràctiques cristianes poden variar àmpliament d'una denominació a una altra, però la creença en Jesucrist com a fill de Déu i Salvador és una característica central de la fe cristiana.
 • 307 BCE

  Inici Epicurisme

  Escola filosòfica que va ser fundada per Epicur d'Àtica, un filòsof grec antic. Posa emfasi en la recerca de la felicitat i la tranquil·litat mitjançant la moderació dels desitjos, la reducció del dolor i la por, i la pràctica de l'amistat. Epicur va creure que aquesta filosofia podia conduir a una vida plena i satisfactòria en la qual es podia aconseguir l'ataràxia.
 • 302 BCE

  Inici Estoïcisme

  Escola filosòfica de l'antiga Grècia, fundada per Zenó de Citium. Posteriorment, es va desenvolupar a Roma i va tenir una influència significativa en la filosofia i la cultura de l'antiguitat. Es caracteritza per la seva s'emfasi en la raó, la virtut i la serenitat enfront de les adversitats. Els estoics van fer contribucions significatives a la filosofia ètica i política i van influir en molts altres pensadors i moviments filosòfics.
 • 298 BCE

  Inici Escepticisme

  L'escepticisme com a escola hel·lenística destaca la impossibilitat de conèixer la veritat absoluta, promovent la suspensió del judici sobre les afirmacions. Amb arrels en les ensenyances de filòsofs com Pirró de Elis, aquesta escola busca evitar la dogmàtica, destacant la relativitat de les creences i subratllant la importància de viure amb pau mental mitjançant la suspensió del judici davant la incertesa.
 • Period: 27 BCE to 479

  El naixement de l’imperi

  La filosofia durant l'imperi romà va ser diversa i va incorporar influències gregues en les escoles estoiques, epicúries i neoplatòniques. Aquests moviments filosòfics van continuar tenint un impacte en la tradició filosòfica occidental i van proporcionar una base per al desenvolupament posterior de la filosofia medieval i la teologia cristiana.
 • 27

  Laocoont i els seus fills

  Laocoont i els seus fills
 • 330

  Inici idealisme

  L'idealisme és una corrent filosòfica que sosté que la realitat fonamental és de naturalesa mental o espiritual, i que la ment o el pensament tenen un paper central en la comprensió i creació del món.
 • 392

  Imposició de la religió i l’església cristianes (dogma cristià)

  Imposició de la religió i l’església cristianes (dogma cristià)
 • 450

  Astrolabi

  Astrolabi
  L'astrolabi és un antic instrument astronòmic que es va desenvolupar a l'antiga Grècia i es va perfeccionar durant l'edat mitjana. Aquesta eina permet mesurar l'altitud dels astres per determinar la posició geogràfica i l'hora, essencial per a la navegació i l'astronomia. Encara que ha estat reemplaçat per la tecnologia moderna, l'astrolabi va ser una contribució important a la ciència i la navegació històriques.
 • Period: 476 to

  L’ordre de déu

  L'humanisme començarà el procés de recuperació i reivindicació de la cultura pagana de Grècia i Roma. I que més tard conduirà a la revolució astronomicocosmològica, i possibilitarà el naixement de la ciència i la filosofia modernes.
  Amb la caiguda de l'imperi romà, hi ha una gran decadència en la filosofia i totes les ciències (desapareix la cultura grega). I s'inicia l'elaboració d'un nou saber fundat en el dogma cristià.
 • 793

  El paper

  El paper
  L'arribada del paper a Europa es va produir a través de l'expansió de la cultura i la tecnologia de la fabricació de paper a partir de les seves arrels xineses i àrabs. Aquesta nova tecnologia va permetre la producció de llibres i documents de manera més accessible i va contribuir al desenvolupament de la cultura escrita a Espanya. El paper es va convertir en un mitjà crucial per a la difusió del coneixement i la comunicació escrita al país.
 • 950

  La pólvora

  La pólvora
  Inventada a la Xina. Aquesta innovació va transformar la guerra, ja que la polvora es va utilitzar en la creació d'armes de foc, com els canons, marcant un canvi substancial en la història militar i tecnològica.
 • Period: 1370 to

  Humanisme

  L'humanisme és un moviment cultural, filosòfic i intel·lectual que va sorgir durant el Renaixement a Europa, particularment al segle XIV, encara que les seves arrels es poden rastrejar fins a l'Antiguitat clàssica. Aquest moviment va ser una resposta a la fi de l'edat mitjana i va posar l'èmfasi en l'estudi i l'apreciació de la cultura, la filosofia i les arts de l'Antiguitat grega i romana. Les seves idees i valors segueixen sent rellevants en la societat contemporània.
 • 1440

  Impremta

  Impremta
  Inventada a Alemanya, transformant radicalment la producció de llibres. Aquesta tecnologia utilitzava lletres mòbils de metall, permetent la impressió massiva i eficient de textos, impulsant així la difusió del coneixement i la proliferació de la premsa escrita a Europa. Aquesta innovació va tenir un impacte profund en la difusió de la informació i en el desenvolupament cultural i científic.
 • 1451

  Renaixement artístic "La prespectiva"

  L'art s'inspira en el classicisme grecoromà, per la qual cosa es parla d'un «renaixement» artístic després de l'obscurantisme medieval. Inspirat en la natura, sorgeixen nous models de representació, com l'ús de la perspectiva.
 • 1452

  Caiguda de Constantinoble

  Caiguda de Constantinoble
 • 1453

  Inici Renaixement

  Va ser un moviment cultural, artístic i intel·lectual que va tenir lloc a Europa entre els segles XIV i XVI. Es caracteritza per un renovat interès en l'art, la ciència, la filosofia i la literatura de l'Antiguitat clàssica, especialment la greco-romana. Va donar lloc a importants avanços en àmbits com l'art, la música, la literatura i la ciència, i va marcar un canvi significatiu en la cultura europea.
 • 1490

  Home de Vitruvi

  Home de Vitruvi
  Famosa il·lustració que representa les proporcions ideals del cos humà, basada en els escrits de l'arquitecte romà Vitruvi. Dibuixada per Leonardo da Vinci, mostra un home inscrit en un cercle i un quadrat, simbolitzant la perfecta harmonia geomètrica i les relacions proporcionals considerades ideals a la Renaixença.
 • 1492

  Arribada dels europeus a Amèrica

  Arribada dels europeus a Amèrica
  Quan els europeus van arribar a Amèrica esclavitzaven els que ja vivien allà. Es pregunten si tenen ànima o no. Si no en tenen son com animals, si en tenen els han de convertir al cristianisme.
 • 1548

  Construcció de Sant Pere del Vaticà

  Construcció de Sant Pere del Vaticà
  Construït per Miquel Àngel al Vaticà.
 • Period: Mar 15, 1569 to

  René Descartes

  Destacat filòsof i científic francès del segle XVII, és conegut pel seu lema "Cogito, ergo sum". Advocat de la raó i el mètode científic, va influir en el pensament modern amb obres com "Meditacions metafísiques" i "Discurs del mètode", contribuint al desenvolupament del cartesianisme i establint les bases de la filosofia i la ciència contemporànies.
 • Period: to

  La raó i l’època de les llums

  Durant el segle XVII, la Renaixença de la raó va ser inaugurada per Descartes, que va impulsar una renovació filosòfica. A la Il·lustració, que va arribar a la seva màxima expressió a mitjans i finals del segle XVIII, es va experimentar un entusiasme revolucionari per la raó. Filòsofs com Kant van contribuir a aquest moviment, que va ser precursor de l'optimisme revolucionari del 1789.
 • Revolució astronomicocosmologica

  Revolució astronomicocosmologica
  Va suposar un canvi radical en la comprensió de l'univers, amb la transició del model geocèntric a l'heliocèntric. Copèrnic, Galileu i Kepler van ser figures clau en aquesta transformació, que va establir les bases per a la cosmologia moderna.
 • Naixement del Barroc

  Naixement del Barroc
 • Invent del telescopi modern - cossos celestes

  Invent del telescopi modern - cossos celestes
 • Period: to

  Educació i estudis de Descartes

  Va rebre educació en un convent jesuïta i va estudiar al Collège Royal Henri-Le-Grand a La Flèche. Va adquirir una educació en matemàtiques i filosofia que va tenir un impacte significatiu en el seu pensament posterior.
 • Descartes comença a rondar per món

  Va iniciar un període viatger que va durar fins a l'any 1625 on va passar per Holanda, Baviera, França, Alemanya, Suïssa i Itàlia. Durant aquests anys va participar en la Guerra dels Trenta Anys i en la recerca d'un sistema general per resoldre problemes.
 • Period: to

  Guerra dels Trenta Anys

  Aquest conflicte armat va afectar gran part d'Europa i va tenir un impacte significatiu en la vida de Descartes, ja que va viure i va viatjar per diverses regions que estaven directament afectades per la guerra.
 • Invenció de la calculadora

  Invenció de la calculadora
 • Servei Militar de Descartes

  escartes va servir en l'exèrcit de Maurici d'Nassau durant la Guerra dels Trenta Anys, adquirint experiència militar.
 • Publicació de "Regles per a la direcció de l'esperit"

  Aquesta obra no va ser publicada fins molt més tard, però és escrita al voltant d'aquest temps i revela algunes de les idees filosòfiques i científiques emergents de Descartes.
 • Period: to

  Viatge a Països Baixos de Descartes

  Després del servei militar, Descartes va viatjar pels Països Baixos, on va viure en diverses ciutats com Amsterdam, Utrecht i Franeker. Aquest període va ser crucial per al desenvolupament de les seves idees filosòfiques i científiques.
 • Period: to

  John Locke

  John Locke (1632-1704) va ser un filòsof anglès del segle XVII, conegut per les seves idees sobre els drets naturals i la separació de poders. Les seves obres, com "Dos tractats sobre el govern", han influït en la filosofia política moderna i han contribuït a establir les bases de moltes democràcies contemporànies. Destaca la seva defensa de la propietat privada i la seva creença en la participació del poble en el govern.
 • Publicació del "Discurs del Mètode" i "Geometria."

  Aquesta és una de les obres més importants de Descartes i va tenir un impacte significatiu en la filosofia i la ciència contemporànies.
 • Censura de totes les obres de Descartes

  La Universitat d'Utrecht va censurar totes les obres que parlaven de René Decartes.
 • Publicació de: "Els principis de la filosofia" de Descartes

  Publicació de: "Els principis de la filosofia" de Descartes
  Dedicat a la princesa Isabel de Bohèmia.
 • Educació a Oxford de Locke

  Locke va estudiar a la Universitat d'Oxford, on va obtenir una educació clàssica i va mostrar un interès particular per la medicina i la filosofia.
 • Mort de René Descartes a Estocolm, Suècia.

  La causa de la seva mort ha estat objecte de debat, i algunes teories inclouen una pneumonia causada per la manca d'habitatge adequat durant l'hivern a Estocolm.
 • Interessos de John Locke

  A partir de l'any 1656, el filòsof Locke va començar a interessar per la ciència i la medicina, ja que coneixerà gent important. Va ser durant aquesta dècada que va entrar a la Royal Society, que va fomentar el coneixement sobre la naturalesa.
 • Locke entra a la "Royal Society"

  A partir del 1656, Locke s'interessa per la ciència i la medicina. A partir de llavors coneix gent molt important i entra a la "Royal Society".
 • Period: to

  Relació de Locke amb Lord Ashley

  Va treballar com a metge i va ser metge personal de Lord Ashley, que més tard va ser conegut com a comte de Shaftesbury. Aquesta relació va ser crucial per a la seva implicació en la política i la seva influència en les seves obres.
 • Period: to

  Exili a Holanda de Locke

  Després de la Revolució Gloriosa a Anglaterra, Locke va ser sospitós de tenir lligams amb la conspiració de Rye House, que buscava derrocar a Jaume II. Com a resultat, va haver de viure a l'exili a Holanda durant alguns anys.
 • Publicació de: "Carta sobre la tolerància" de Locke

  Publicació de: "Carta sobre la tolerància" de Locke
 • Obra "Ensayo sobre el entendimiento humano" de Locke

  La seva obra més coneguda, "Ensayo sobre el entendimiento humano", va ser publicada l'any 1690. En aquesta obra, Locke explora la naturalesa de la ment humana i la formació de les idees.
 • Publicació "Dos tractats sobre el govern" de Locke

  Aquesta obra és una defensa de la teoria contractualista i ha estat influent en el desenvolupament del pensament polític occidental.
 • Teoria del contracte social de Locke

  Locke va ser un defensor de la teoria del contracte social, que sosté que l'autoritat política deriva del consentiment del poble i que els individus tenen drets naturals inalienables.
 • Mort de Locke

  John Locke va morir el 28 d'octubre de 1704 a Essex, Anglaterra.
 • Period: to

  Kant

  Immanuel Kant (1724-1804) va ser un influent filòsof alemany de la Il·lustració. És conegut per la seva obra "Crítica de la raó pura", on va abordar qüestions epistemològiques i metafísiques. Kant va introduir la idea que les nostres experiències estan influïdes per les formes innates de la nostra pròpia percepció i raó, marcant un punt de transició entre el racionalisme i l'empirisme.
 • Inici del rococó

  Inici del rococó
 • Inici capitalisme i societat en masses

 • Period: to

  Optimisme revolucionari - "Il·lustració"

 • Period: to

  L’esperit del poble

 • Period: to

  Revolució industrial

  La Revolució Industrial, que va tenir lloc a finals del segle XVIII i principis del XIX, va marcar un canvi substancial amb l'adopció de la maquinària i la mecanització de la producció. Aquesta transformació va impulsar el pas de l'artesanat a la producció industrial a gran escala, amb l'ús de fonts d'energia com el carbó i el vapor. A més de transformar la producció, va tenir un impacte profund en la societat, la urbanització i les condicions de treball.
 • Period: to

  Hegel

  Hegel, filòsof alemany del segle XIX, va destacar-se amb la seva obra "La Fenomenologia de l'Esperit" i "Ciència de la Lògica". Introduí la idea de la dialèctica, que destaca la contradicció com a motor del desenvolupament de les idees i de la història, i va influir en la comprensió de l'Estat com una manifestació de la voluntat racional. La seva filosofia va tenir un impacte profund en el pensament filosòfic i polític.
 • S'inventa la guilotina

  S'inventa la guilotina
  La guillotina la va dissenyar el metge francès Joseph Ignace Guillotin. Va ser un dels mètodes d'execució més eficients durant la Revolució Francesa.
 • Entusiasme per la raó

 • Period: to

  Revolució Francesa

 • Existencialisme

  Sorgeix un corrent filosòfic.
 • Period: to

  La ciència a debat

 • Period: to

  El rerefons del subjecte

 • Period: to

  Marx "procés creixement d’industrialització"

  Karl Marx va ser un filòsof, sociòleg i economista alemany, coautor del "Manifest Comunista" i autor de "El Capital". Va ser un destacat teòric del comunisme i va analitzar les dinàmiques del capitalisme, destacant les desigualtats socials i la lluita de classes. Les seves obres han tingut un impacte durador en la teoria social i política.
 • Period: to

  Nietzsche "humans es regeixen pels valors morals"

  Friedrich Nietzsche va ser un filòsof alemany conegut per les seves idees provocatives sobre la moralitat, la religió i la voluntat de poder. Va influir en moviments filosòfics com l'existencialisme i va ser interpretat de diverses maneres al llarg del temps.
 • Period: to

  Freud "combatre augment de casos de malalties mentals"

  Sigmund Freud va ser un metge i psicoanalista austríac, fundador de la psicoanàlisi. Les seves teories, com les fases del desenvolupament psicosexual i el concepte de l'inconscient, van tenir un impacte significatiu en la psicologia moderna. Freud va explorar la influència de factors psicològics inconscients en el comportament humà i va desenvolupar mètodes terapèutics com l'anàlisi dels somnis.
 • Period: to

  Existencialisme i vitalisme

 • Period: to

  Ortega i gasset

  José Ortega y Gasset va ser un filòsof i escriptor espanyol, conegut per la seva obra "La rebelió de les masses". Va defensar la idea de la "raó vital" i va examinar els canvis socials i culturals del seu temps. Ortega y Gasset va influir en la filosofia contemporània i va abordar temes com la cultura, la política i la relació entre individu i societat.
 • Period: to

  Heidegger

  Martin Heidegger (1889-1976) va ser un influyent filòsof alemany, conegut especialment per la seva obra "Ser i temps". Va ser una figura clau en l'existencialisme i fenomenologia. Heidegger va explorar temes com l'ésser, el temps i la relació entre l'home i la seva existència en el món.
 • Naixement de la ciència i la filosofia modernes

 • Period: to

  Gadamer "corrent hermenèutic"

  Hans-Georg Gadamer va ser un filòsof alemany, destacant principalment per la seva obra "Veritat i mètode". Va ser una figura destacada en la filosofia hermenèutica, que es centra en la interpretació i comprensió del significat en textos culturals i històrics. Gadamer va defensar la importància de la fusió d'horitzons i la comprensió contextual en la interpretació del coneixement.
 • Period: to

  Sartre

  Jean-Paul Sartre va ser un influent filòsof existencialista i escriptor francès. Conegut per obres com "L'existencialisme és un humanisme" i "L'ésser i la res néant", Sartre va destacar la responsabilitat individual i la llibertat com a fonamentals en la vida humana. Va ser una figura central en el pensament francès del segle XX i va contribuir significativament a la comprensió de la llibertat i l'existència.
 • Period: to

  Primera guerra mundial

  La Primera Guerra Mundial (Gran Guerra) va ser un dels conflictes més destructius de la història, involucrant la majoria de les potències mundials de l'època i provocant canvis significatius en la política, la societat i la geografia del món. Va provocar canvis importants en les fronteres nacionals, l'avanç de la tecnologia militar i una profunda amargura i pèrdua que van donar lloc a la creació de la Segona Guerra Mundial dues dècades més tard.
 • Period: to

  L’espectador entra a escena

  Hans-Georg Gadamer va fer una contribució significativa a la filosofia hermenèutica, defensant una visió de la comprensió i la veritat centrada en el diàleg, la tradició i la consciència dels nostres prejudicis.
 • Period: to

  Crisi de la raó moderna

  Va sorgir com una resposta a les limitacions percebudes de la raó com a eina absoluta per a la comprensió i la veritat. Aquesta crisi va conduir a una revisió crítica de la filosofia, la religió, les ciències socials i altres àrees del coneixement, i va influir en el desenvolupament de diversos corrents filosòfics i teològics durant els segles XIX i XX. Habermas, considera l'últim membre de l'escola té profundes divergències amb els seus mestres i predecessors.
 • Internet

  Internet
 • Implantació de l’euro com a moneda europea