Revolucion industrial ind. textil

FETS HISTÒRICS DEL SEGLE XX

 • SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

  SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
  Entre el 1873 i 1914. Va ser una nova etapa de creixement econòmic, caracteritzada per un extraordinari progrés científic i tècnic que va facilitar un ràpid desenvolupament de tots els mitjans de producció i de noves formes d'organitzar la producció i el treball.
 • MORT DE LA REINA VICTÒRIA I D'ENGLATERRA

  MORT DE LA REINA VICTÒRIA I D'ENGLATERRA
  La reina Victòria d'Anglaterra va ascendir al tron als divuit anys i es va mantenir en ell més temps que cap altre sobirà d'Europa. Durant el seu regnat, França va conèixer dues dinasties règies i una república, Espanya tres monarques i Itàlia 4. En aquest dilatat període, que precisament es coneix com "era victoriana", Anglaterra es va convertir en un país industrial i en una potència de primer ordre, orgullosa de la seva capacitat per crear riqueses.
 • INICI DE L'AVIACIÓ

  INICI DE L'AVIACIÓ
  Els germans Wright dissenyen un biplà propulsat a motor i aconsegueixen per primera vegada en la història un vol tripulat de curta durada, donant peu a l'inici de l'aviació.
 • LA PRIMERA RADIOFUSIÓ

   LA PRIMERA RADIOFUSIÓ
  La nit de Nadal de 1906, utilitzant el principi heterodino, Reginald Aubrey Fessenden va transmetre des Brant Rock Station (Massachusetts) la primera radiodifusió d'àudio de la història.
 • EL DESCOBRIMENT DE LA RADIOACTIVITAT

  EL DESCOBRIMENT DE LA RADIOACTIVITAT
  Marie Curie amb el seu mariet Pierre Curie, van començar a estudiar l'extrany fenómen que havía descubert Becquerel. Van estudiar diverssos minerals i es van adonar de que una altre substància el tori, era "radiactiva", Van demostrar que la radiactivitad no era resultat d'una reacció química, sinó una propietat elemental de l'àtom.
 • ENFONSAMENT DEL TITANIC

  ENFONSAMENT DEL TITANIC
  El transatlàntic britànic Titanic es va enfonsar després de xocar contra un iceberg el 14 d'abril de 1912. El vaixell havia de fer la travessia que unia Anglaterra amb Nova York. El naufragi va causar 1.512 morts, entre les que es trobaven nombroses personalitats de l'època.
 • PRIMERA GUERRA MUNDIAL

  PRIMERA GUERRA MUNDIAL
  La Primera Guerra Mundial va ser el conflicte armat que va esclatar el 1914, entre les potències de la Triple Aliança (Alemanya, Imperi Austro-Hungaro, Itàlia) i la Triple Entesa (Anglaterra, França i Rússia). Aquest segon bloc va ser reforçat per Itàlia des de 1915 i els Estats Units des de 1917.
 • TEORIA DE LA RELATIVITAT

  TEORIA DE LA RELATIVITAT
  Al 1916, Albert Einstein proposa la seva revolucionària teoria de la relativitat, les conseqüències d'aquesta teoria no van ser evidents fins bastants dècades més tard, donant lloc a l'inici de l'anomenada física relativista moderna.
 • REVOLUCIÓ RUSSA

  REVOLUCIÓ RUSSA
  Al segle XX, Rússia era governada per Nicolau II, un monarca absolutista recolzat per nobles i caps militars. Mentrestant, les masses obreres i camperoles patien pobresa i explotació. Aquesta situació era criticada pels intel·lectuals socialistes, entre els quals destacava l'advocat marxista Vladimir Lenin.
 • TRACTAT DE VERSALLES

  TRACTAT DE VERSALLES
  Com a conseqüència de la Guerra Mundial es produeixen importants transformacions polítiques a Europa, signant-se en el mes de juny el tractat pel qual s'obliga a Alemanya al desarmament militar gairebé total i al pagament de costoses reparacions de guerra, així com el lliurament de territoris a Polònia i l'admissió de forces d'ocupació.
 • DESCOBRIMENT DE LA PENICIL·LINA

  DESCOBRIMENT DE LA PENICIL·LINA
  L'escocès Alexander Fleming va ser el primer a suggerir que el Penicillium, un tipus de floridura, havia de posseir una substància antibacterial, i va ser el primer a aïllar la substància activa que anomenava penicil·lina. Però Fleming no va ser el primer a utilitzar les seves propietats.
 • PRIMERES TELEVISIONS

  PRIMERES TELEVISIONS
  En 1932 es realitzen les primeres emissions a París de Televisió, encara que fins l'any 1935 no comencessin les primeres emissions comercials a França i Gran Bretanya, del que va passar a convertir-se en el mitjà de difusió més influent de la història fins a l'aparició d'Intenet.
 • DICTADURA NAZI

  DICTADURA NAZI
  Va ser una dictadura caracteritzada per l'antic moviment nazi alemany. En realitat no es basava en que els nazis eren l'única raça superior, si no en l'existència de la raça ària.
  El racisme, jueus i altres grups ètnics considerats indesitjables van ser perseguits o assassinats, i l'oposició al govern de Hitler va ser reprimida de forma sistemàtica.
 • GUERRA CIVIL ESPANYOLA

  GUERRA CIVIL ESPANYOLA
  Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes. Va ser un fet històric decisiu de l'Espanya del segle XX.
 • SEGONA GUERRA MUNDIAL

  SEGONA GUERRA MUNDIAL
  La Segona Guerra Mundial va ser el conflicte armat més gran de la história que va esclatar al 1939, entre les potències d'Alemanya, Itàlia i Japó.I els Aliats: Anglaterra, França i Unió Soviètica. Aquest segon bloc va ser reforçat per Estats Units des de 1941.
 • PRIMERES PROBES NUCLEARS

  PRIMERES PROBES NUCLEARS
  Als EUA Enrico Fermi i els seus col·laboradors construeixen a Chicago la primera pila atòmica, el succés permetrà la primera reacció nuclear controlada en la història de la humanitat i servirà de model per a centrals electro-nuclears futures i l'aparició de la bomba nuclear.
 • DESEMBARCAMENT DE NORMANDÍA

  DESEMBARCAMENT DE NORMANDÍA
  El 6 de juny de 1944, conegut com el "dia D", els aliats van iniciar el desembarcament d'un exèrcit més de 150.000 soldats (73.000 nord-americans i 83.000 britànics i canadencs) sobre les platges de Normandía. L'Operació Overlord involucrava al gruix dels exèrcits nord-americà i imperial britànic, donats suport per tropes auxiliars franceses, poloneses i d'altres nacionalitats per a assaltar les platges de Normandía.
 • ALLIBERAMNET DELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS

  ALLIBERAMNET DELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS
  En aquests camps es concentraren i s'exterminaren militants polítics, homosexuals, resistents russos, polonesos, objectors de consciència, detingudes femenines, persones d'altres nacionalitats (italians, hongaresos, anglesos, espanyols,...), gitanos i, sobretot, jueus dins del pla de la Solució Final.
 • MORT DE HITLER

  MORT DE HITLER
  El polític Adolf Hitler suposadament va morir a Berlín (Alemanya) al suicidarse el 30 d'Abril de 1945, als 56 anys. La causa concreta de la mort de Hitler va ser el suïcidi per enverinament amb cianur i arma de foc.
 • BOMBES D'HIROSHIMA I NAGASAKI

  BOMBES D'HIROSHIMA I NAGASAKI
  Es van produïr el 6 d'Agost a Hiroshima i el 9 d'Agost de 1945 a Nagasaki .Tot aixó per iniciativa del govern dels Estats Units, seguint l'ordre del president, Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam.
 • FUNDACIÓ DE LA ONU

  FUNDACIÓ DE LA ONU
  La Organització de les Nacions Unides va ser fundada el 24 d'octubre de 1945 pels 51 membres que van signar la "Carta de les Nacions Unides" en la Segona Guerra Mundial contra els països de l'Eix. És un lloc de reunió que pràcticament inclou a totes les nacions del món i proporcionen el mecanisme que ajuda a trobar solucions a les controvèrsies o problemes entre països i a adoptar mesures en relació amb gairebé totes les qüestions que interessen a la humanitat.
 • ASSASINAT DE MAHATMA GHANDI

  ASSASINAT DE MAHATMA GHANDI
  És assassinat a la seva residència de Blair House a Nova Delhi, per un grup extremista hindú oposat a la partició territorial del país, recolzada per Gandhi. Va ser un dels pares de la independència de la nació índia i la desaparició del Raj Britànic mitjançant l'ús de la no-violència.
 • FUNDACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA

  FUNDACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA
  La UE és una associació econòmica i política, única en el seu gènere, de 28 països europeus que abasten gran part del continent. L'origen de la UE es troba en el període posterior a la Segona Guerra Mundial. Els seus primers passos van consistir en impulsar la cooperació econòmica amb la idea que, a mesura que augmentés la interdependència econòmica entre els països, disminuirien les possibilitats de conflicte.
 • GUERRA DE VIETNAM

  GUERRA DE VIETNAM
  Hi van haver sobretot dos grups de persones, que van ser els demòcrates i els comunistes. Els seus ideals es van enfrontar i van barallar amb freqüència. Això va conduir a una bretxa greu del país que porta a la formació de dos països - Vietnam del Nord i Vietnam del Sud. Vietnam del Nord va ser creada pels comunistes i de Vietnam del Sud va ser format pels demòcrates. No obstant això, el govern de Vietnam del Sud era dirigit per una persona despietada anomenada Diem.
 • DICTADURA FRANQUISTA

  DICTADURA FRANQUISTA
  Es coneix com a dictadura de Franco al període de la història d'Espanya corresponent amb l'exercici pel general Francisco Franco Bahamonde.Franco es va identificar com un salvador d'Espanya enviat per Déu. Franco volia una Espanya Imperial, i acusava a la il·lustració i el liberalisme de la situació en què es trobava el país. Les seves idees també es basaven en el Feixisme, i juntament amb els il·lustrats i els liberals, volia eliminar els anarquistes, republicans, comunistes, socialistes,jueus.
 • PRIMER HOME A L'ESPAI

  PRIMER HOME A L'ESPAI
  Rússia col·loca en òrbita terrestre al primer astronauta de la història, el militar Yuri Gagarin en la Vostok I; Durant aquest any EUA llança amb èxit el seu primer vol suborbital enviant a l'astronauta Alan Sherpard a bord d'una càpsula Mercury.
 • ASSASSINAT DEL PRESIDENT D'ESTATS UNITS, JOHN.F.KENNEDY

  ASSASSINAT DEL PRESIDENT D'ESTATS UNITS, JOHN.F.KENNEDY
  El 22 de novembre de 1963 a les 12.30 el 35a President dels Estats Units, John Fitzgerald Kennedy queia assassinat a la Plaça Dealey de Dallas, Texas. Kennedy havia viatjat a Dallas com a escala de la seva gira electoral per a les presidencials de 196
 • ASSASINAT DE MARTIN LUTHER KING

  ASSASINAT DE MARTIN LUTHER KING
  Martin Luther King va ser un defensors dels drets civils i humans dels africans. Va ser assasinat a Tenesse el 4 d'Abril de 1968. Martin Luther King és abatut d'un tret al cap per un franctirador mentre saluda els seus seguidors des del balcó del motel Lorraine.
 • PRIMER VIATGE A LA LLUNA

  PRIMER VIATGE A LA LLUNA
  Apol·lo 11 va ser una missió espacial tripulada dels Estats Units, l'objectiu va ser aconseguir que un ésser humà caminés en la superfície de la Lluna. La missió es va enviar a l'espai el 16 de juliol de 1969, va arribar a la superfície de la Lluna el 20 de juliol d'aquest mateix any i al dia següent va aconseguir que 2 astronautes (Armstrong i Aldrin) caminessin sobre la superfície lunar.
 • INICI D'INTERNET

  INICI D'INTERNET
  El 1969 es va establir la primera connexió de computadores, coneguda com ARPANET, entre tres universitats a Califòrnia i una a Utah, Estats Units. Aquesta connexió va donar lloc a la que es va convertir en la major xarxa de comunicacions del Món, Internet. En l'actualitat Internet interconnecta milions d'equips i usuaris de tot el món.
 • MORT DE FRANCO

  MORT DE FRANCO
  El 14 d'octubre de 1975 comença el seu últim deteriorament físic, el 25 d'octubre se li administra l'extremunció i, des de llavors, és mantingut viu pel seu entorn intentat una solució successòria acord amb les seves intereses.nota 6 Franco mor, finalment, el 20 de novembre.
 • RESTAURACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

  RESTAURACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
  El 1977, ja mort Franco, es va trobar amb el president del Govern espanyol, Adolfo Suárez, per negociar el restabliment de la Generalitat. El 29 de setembre de 1977 el president del govern d'Espanya deroga la llei franquista de 1938 que eliminava les institucions catalanes i restableix la Generalitat provisional. El 17 d'octubre de 1977 es nomena Tarradellas President de la Generalitat provisional i Frederic Rahola i d'Espona Conseller de Presidència.
 • LA CONSTITUCIÓ EPANYOLA

  LA CONSTITUCIÓ EPANYOLA
  La Constitució Espanyola és la màxima llei escrita de l'ordenament jurídic i de l'Estat espanyol. S'hi regulen els deures i drets fonamentals dels ciutadans, la forma i estructura de l'Estat.
 • PRIMERA DONA EN SER PRIMERA MINISTRA DEL REGNE UNIT

  PRIMERA DONA EN SER PRIMERA MINISTRA DEL REGNE UNIT
  Va ser una política britànica que va exercir com a primera ministra del Regne Unit des de 1979 a 1990, sent la persona en aquest càrrec l'engròs temps durant el segle XX i l'única dona que ha ocupat aquest lloc al seu país.
 • APARICIÓ DEL SIDA

  APARICIÓ DEL SIDA
  L'aparició sobtada d'una estranya i terrible malaltia de transmissió sexual comença a ser preocupant. El 1983, el Dr.Luc Montagnier, aconsegueix aïllar el virus de l'anomenat SIDA (Síndromes de InmuDeficiencia Adquirida) a França, a l'Institut Pasteur. A dia d'avui, encara no es coneix una vacuna ni una cura eficaç contra aquesta malaltia del segle XX.
 • ACCIDENT DE TXERNÒBIL

  ACCIDENT DE TXERNÒBIL
  Accident nuclear succeït a la central nuclear Vladímir Ilitx Lenin, a 18 km de la ciutat de Txernòbil, Ucraïna. Considerat, juntament amb l'accident nuclear de Fukushima I al Japó de 2011, com el més greu en l'Escala Internacional d'Accidents Nuclears. Constitueix un dels majors desastres mediambientals de la història.
 • REVOLTA DE TIANANMEN

  REVOLTA DE TIANANMEN
  Va consistir en una sèrie de manifestacions liderades per estudiants a la República Popular de la Xina que sol·licitaven més democràcia i llibertat d'expressió, entre d'altres demandes. Finalment l'exèrcit xinès va rebre l'ordre d'intervenir i esclafar la revolta la nit del 3 al 4 de juny. Es calcula en milers de morts el cost social de la repressió.
 • CAIGUDA DEL MUR DE BERLÍN

  CAIGUDA DEL MUR DE BERLÍN
  Va ser un mur considerat un mur de protecció antifeixista. Era part de la frontera interalemanya i separava Berlín Oest de Berlín Est. És el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d'Alemanya. El Mur de Berlín va caure la nit del dijous 9 de novembre de 1989, 28 anys després de la seva construcció. L'obertura del mur, coneguda a Alemanya amb el nom de die Wende (El canvi) va ser conseqüència de les exigències de llibertat de circulació en l'ex RDA i les evasions constants cap a les
 • GUERRA DE IUGOSLÀVIA

  GUERRA DE IUGOSLÀVIA
  Van ser un seguit de conflictes violents al territori de l'antiga Iugoslàvia que varen tenir lloc entre 1991 i 2001. Comprenien dos grups de successives guerres que afectaven totes sis exrepúbliques iugoslaves.
 • JOCS OLÍMPICS DE BARCELONA

  JOCS OLÍMPICS DE BARCELONA
  Es van celebrar a Barcelona, Espanya, entre el 25 de juliol i el 9 d'agost de 1992. Van participar 9.356 atletes de 169 països, competeixen en 28 esports i 257 especialitats
 • ELECCIÓ DE NELSON MANDELA COM A PRESIDENT DE SUD-ÀFRICA

  ELECCIÓ DE NELSON MANDELA COM A PRESIDENT DE SUD-ÀFRICA
  Mandela va prendre possessió de la presidència el 10 de maig de 1994. Tenia 72 anys i s'havia convertit en el primer president negre de Sud-àfrica després d'estar 27 anys pres a la presó de Long Island per la seva lluita contra l'apartheid, el sistema de discriminació racial. En assumir la Presidència, per a un període de cinc anys, va renunciar a la tercera part del seu salari i va crear el Fons Nelson Mandela per a la Infància, el que va millorar la situació de la classe mitjana negra.
 • ASSASSINAT MIGUEL ÁNGEL BLANCO

  ASSASSINAT MIGUEL ÁNGEL BLANCO
  Miguel Angel Blanco fou raptat per ETA el 10 de juliol de 1997. Els seus raptors reclamaren, a canvi de la seva vida, que les autoritats espanyoles desplacessin els presoners d'ETA dispersats a les presons més llunyanes de l'estat espanyol i els retornessin a les presons que es troben al País Basc.. Després del previsible rebuig a cedir per part del govern espanyol, Miguel Angel Blanco va ser trobat al bosc passat el migdia del 12, amb dues ferides de bales al cap.