Turismo1

EVOLUCIÓ HISTÒRICA DEL TURISME

 • Period: 1453 to

  Guia del viatger

  En aquesta època ja disposaven d'itineraris i guies on s'especificaven les rutes, els noms dels camins i les distàncies.
  Amb la caiguda de l'Imperi Romà i d’invasió dels bàrbars l'activitat dels viatges va decaure fins l'Edat Mitja, quan amb l'expansió del Cristianisme s'inicià una nova activitat turística que és el
  turisme religiós o peregrinacions. Les peregrinacions foren un gran esdeveniment de l'època i va
  aparèixer la "Guia del viatger"
 • S. XVII

  S'aconsella als joves de la noblesa anglesa viatjar al continent per complementar els seus coneixements i guanyar experiència personal. Aquests viatges es van convertir en una cosa normal, i tenien una durada d'un a tres anys.
 • S.XVIII

  A mitjans del segle XVIII canvien les modes i es posa de moda el mar. S'abandona el termalisme.
 • S.XVIII

  A la mateixa època comencen a guanyar importància els banys termals, interès que durarà fins el
  segle XVIII. Els metges recomanaven i organitzaven activitats per fer als pacients.
  A mitjans del segle XVIII canvien les modes i es posa de moda el mar. S'abandona el termalisme.
 • Period: to

  ERA DEL VAPOR

  En el segle XIX la Revolució Industrial afavoreix el desenvolupament del ferrocarril i la navegació a vapor en aplicar-se la màquina de vapor que va inventar James Watt (s.XVIII) als mitjans de transport.
 • MITJÀ DE TRANSPORT DE L'ÈPOCA

  El ferrocarril oferia grans avantatges sobre la diligència o els animals (mitjà de transport de l'època), sobretot major velocitat, comoditat i capacitat de viatgers i mercaderies. El turisme va estar molt vinculat al ferrocarril, i de fet, els primers viatges organitzats per Thomas Cook van ser en ferrocarril i en vaixell. Les companyies ferroviàries van promoure la construcció d'allotjaments als voltants de les estacions de tren.
 • S.XIX INVENT DE LA LOCOMOTORA

  L'any 1825 Stephenson inventa la locomotora de vapor a Anglaterra, que ràpidament es va estendre a països europeus i EEUU.
 • EL PRIMER CREUER

  Quan en 1835 va aparèixer el primer anunci de creuer en el periòdic Shetland Journal per visitar Escòcia, Islàndia i les Illes Fèroe, ningú presagiava un èxit de tal magnitud al segle XIX. La primera companyia a sortir al mercat es va crear en 1837 en Stromness per Arthur Anderson i Brodie Wilcox amb el nom Peninsular Steam Navigation Company, que més tard es va convertir en P&O Cruises.
 • S.XIX

  Un dels anys més memorables de la història del Turisme és 1841 en el què comencen les seves activitats l'anglès Thomas Cook i el nordamericà Henry Wells. Cook crea a Regne Unit l'empresa Thomas Cook & Son i Wells fa el mateix a EEUU amb American Express.
 • NAIXEMENT DE LES AGÈNCIES DE VIATGE

  Cook crea a Regne Unit l'empresa Thomas Cook & Son, tambe organizat el primer viatge organizat van ser en ferrocaril i en vaixell. Wells fa el mateix a EEUU amb American Express.
 • L'ÈPOCA DE THOMAS COOK

  El 5 de juliol de 1841 Cook va llogar un tren per transportar 570 persones, en viatge d'anada i tornada, en motiu d'un congrés antialcohòlic. El viatge consistia en anar i tornar en
  2 tren, berenar, ball i jocs, tot inclòs. Aquest és el primer viatge organitzat de la història. Cook considerava que viatjar podia millorar les condicions de vida de la classe treballadora. L'any 1872 fa la volta al món, amb 9 pax, amb 222 dies de durada i les seves cròniques eren publicades pel "Times"
 • PRIMER VAGÓ AMB DORMITORI

  George Pullman va inventar el primer vagó de tren amb compartiments que es transformaven en dormitori i va crear el cotxe saló.
 • ALTRES PIONERS

  George Mortimer Pullman l'any 1860 va inventar el primer vagó de tren amb compartiments que es transformaven en dormitori, i va crear el cotxe saló. Portà el seu invent a moltes companyies ferroviàries, però el desestimaven perquè pesava molt. L'innovació de Pullman la van adoptar a Europa l'any 1872, any en què es fundà la Companyia Internacional Wagons-Lits, i pocs anys després va ser adoptada a Anglaterra amb l'inauguració (1880) del primer servei Pullman en la ruta de Londres a Brighton.
 • INVENT DEL BONO

  Cook va crear també, l'any 1867, el primer cupó d'hotel que avui es coneix amb el nom de bo (bono). Però la major aportació de Cook al turisme és el concepte d'excursió organitzada, avui paquet turístic, i va ser el que va permetre que una gran massa de la població tingués accés als viatges vocacionals.
 • NOVA CONCEPCIÓ D'HOSTELERIA

  Ve de la mà de César Ritz i és considerat el pare de l’hoteleria moderna. Als 17 anys va a París, on va treballar en relació amb l’hoteleria i la restauració. Amb 28 anys torna a Suïssa per dirigir l'Hotel Nacional de Lucerna. Això representa la plataforma definitiva per ficar-se al negoci. Va canviar l'estil i la gestió d'organitzar i prestar els serveis hotelers.
 • VAIXELL DE VAPOR

  Gràcies al vaixell de vapor es va incrementar el trànsit des d'Europa a Amèrica i Extrem Orient. A finals de s. XIX comencen les grans emigracions des d'Europa a Amèrica amb unes condicions depriments que contrastaven amb els luxosos creuers que gaudien les classes socials altes. Naixement de les agències de viatges.
 • Low cost

  El 2008 es va inventar el low cost
 • Period: to

  TURISME S.XX

  El fenòmen del "boom" del turisme es dóna al segle XX, després de la II Guerra Mundial, moment en el què sorgeixen les principals condicions per al desenvolupament massiu del turisme.
  1a. Des de principis de segle fins la I Guerra Mundial (1900-1918)
  2a. Període entre guerres (1918- 1939)
  3a. Segona Guerra Mundial (1939-1945)
  4a. Període del "boom" turístic (1960)
  5º El turisme massiu de platja 1960-1980
  6º Des dels anys ’80
  7º Dels anys 90
  8º A principis del s. XXI
 • Des de principis de segle fins la I Guerra Mundial

  El ferrocarril i el vaixell són encara els mitjans turístics amb més incidència. Són anys de "boom" turístic de les classes acomodades burgeses, que viatgen a Suïssa (sobretot), França, Noruega, Itàlia i Regne Unit. Les preferències són les platges (tant fredes com càlides), els balnearis, contacte amb la natura i pràctica dels esports d'hivern. Amb la I Guerra Mundial el turisme mundial té una gran recessió.
 • L'ÈPOCA DE HENRY WELLS

  Henry Wells va ser l'altre pioner de les AAVV, creant American Express, que va néixer vinculada al transport i es va convertir, a finals del segle XIX en una organització financera emissora de xecs de viatges. L'any es va convertir en agència de viatges.
 • Període entre guerres

  Aquest període es caracteritza pel desenvolupament de l'automòbil i posteriorment l'avió. Els vehicles excedents de guerra es van anar adaptant per al transport de viatgers. Entre 1919 i 1920 els anglesos van començar a fer excursions en autobús. L'any 1935 les excursions arribaven al nord d'Àfrica i Moscú. Suïssa continua sent el país que compta amb més expansió turística. També França, Regne Unit i Itàlia.
 • Segona Guerra Mundial

  Durant els sis anys que dura la II Guerra Mundial es va produir una paralització econòmica que va repercutir de forma total en la paralització del turisme. La recuperació de la postguerra va durar uns cinc anys, i va ser a partir de 1950 quan comença altra vegada la corba ascendent del turisme, originant-se el període de "boom" turístic. Amb el restabliment de la pau es crea l'ONU.
 • DESCOBRIMENT D'AMÈRICA

  A l'entrada de l'Edat Moderna es comencen a emprendre viatges per raons diferents a les de peregrinacions. Es van fer grans expedicions marítimes entre els segles XIV i XVI, entre d'elles hi
  ha el descobriment d'Amèrica.
 • El turisme massiu de platja

  El factor tècnic estava preparat, només faltava que alguns governs assumissin la prestació de les vacances pagades per una massiva crítica de ciutadans. Això es va produir fonamentalment en dos llocs del món.
 • Period: to

  Període del "boom" turístic

  Aquest és el període de major expansió del turisme, que va tenir un lleuger estancament entre 1967 i 1968 per la guerra àrab-israelí. En aquest període es conforma el mapa polític mundial. S'obre un nou període en que es veu que la pau serà llarga. És un estadi de benestar econòmic. Les classes menys afavorides tenen accés a béns de consum que abans no tenien. Es treballa per tenir confort, ja no per sobreviure. Tenen accés al turisme.
 • Des dels anys ’80

  Els anys 80 signifiquen l’etapa de maduresa d’aquest sector tan jove. Es produeix una internacionalització molt marcada de les grans empreses hoteleres, operadors turístics. Entrem en la fase de turistització mundial en la que el turisme s’implica profundament amb la economia dels països, convertint-se, en molts de ells, en el motor econòmic, etc.
 • Dels anys 90

  Un dels fets que va marcar aquesta època va ser la caiguda del mur de Berlin ( 1989), el canvis a l’Europa de l’Est, juntament amb l’ascens dels països fonamentalistes ( Marroc, Egipte, ) afecta significament al panorama turístic internacional. Europa es la principal regió de la OMT en arribades de turistes amb una quota de mercat superior al 50%. S’estenen per tot el món les companyies de low cost que revolucionen el mercat de les aerolineas.
 • Period: to

  A principis del s. XXI

  Radicalització dels fonamentalismes islàmics que provoquen els atemptats del 11 de setembre del 2001 en els EEUU, els del 11 de març del 2004 a Madrid, 7 juliol del 2005 a Londres. Aquests fets provoquen un gran terror inicial i nombroses cancel·lacions de reserves, encara que el turisme continua creixent. En el 2002 es produeix l’entrada del € en 12 països de l’UE, el que significa major facilitat per el moviment de turistes per tot aquest espai geogràfic.
 • SUPERSÒNIC

  Va deixar de volar el mític Concorde, però els viatges supersònics podrien tornar per revolucionar la indústria turística
 • EL PODER DEL TURISMO

  Els rècords en els que va arribar els turistes que esta batint Espanya en 2016. Degut a la delicada conjuntura geopolítica internacional, a les empreses els hi costa recuperar la rentabilitat que cau a partir de 2009 durant la crisi económica. Al mateix es produeix el fenòmen del turismofòbia
 • MIEDO

  Un de cada quatre turstas internacionals va modificar el seus plans de vacances a causa de preocupacions relacionades amb la seguretat o la situació sanitària en els països que pretenia visitar..
 • TURISMO URBANO

  Les pernoctacions a les ciutats europees van créixer un 15.9% enfront de l'augment mitjà del 10.9% de toos els països de la Unió Europea.
 • FALSIFICACIONS

  Excessiva articicialidad i banalització. Permeten contrarestar les amenaça que repesenta el pas de milers de turistes, a causa dels canvis de tempreatura i humitat causats per la presència de tantes persones.
 • PÈRDUA DE POBLACIÓ

  A Venècia 270.000 persones viuen en aquesta ciutat de les quals 90.000 a la zona inslar i una mica menys de 60.000 al centre històric i cada any rep 22 milions de turistes i es coneix com "sindroe de Venècia" i amenaça amb repetir-se en altres destinacions tuírsticos
 • REALIDAD VIRTUAL

  L'ús de sensors en el propi cos i en dispositius que permet veure i tocar entorns artificials al nostre voltant, nova forma d'entreteniment i d'experimentar una destinació turística
 • TURISMOFÒBIA

  Rebuig social al turisme. Reflexos en actituds descortesos de la població local cap als visitants
 • TURISME A ESPANYA

  El turisme es va revalidar a Espanya com el primer sector exportador de l'economia espanyola. Els turistes estrangers van gastar 50.900 milions d'euros, un 3,87% més. La indústria turística avança a dues velocitats des de fa anys. Problemes de seguretat que afecten a diverses destinacions competidors "turistes prestats"
 • FORMA PER INTERACCIONAR AMB LES EMPRESES TURÍSTIQUES

  presentació de serveis turístics que poden tenir una experiència diferent en arribar a l'aeroport, a l'hotel, etc.
 • DEMOGRAFIA FUTURA

  es calcula que cap a 2023 hi haurà 19,7 milions de persones majors de 64 anys a Espanya. un milió i mig másrespecto a l'any 2016.
 • EXPLICACIÓ INE

  El més nombrós en l'actualitat és el de 35 a 39 anys. En 2029 seria el de 50 a 54 i en 2064 el de 85 a 89 anys.
 • GENERACIÓ Z

  Els membres de la nova generació Z seran els grans protagonistas del turisme jove.