Evolució històrica de la imatge en moviment.

  • Llanterna màgica

    Llanterna màgica
    La llanterna màgica és tractava de un precursor molt simple del projector, doncs plasmava imatges reproduides en plaques de vidre en un medi exterior, utilitzant una font de llum interior.
    La invenció d'quest objecte s'ha atribuit a diferents persones al llarg de la història, però hi ha constància que Moses Holden en va fabricar un prototip per a observar els seus estudis d'astronomia, entre 1814 i 1815.
  • Fenaquistoscopi

    Fenaquistoscopi
    Joguina òptica inventada simultàneament per Joseph Plateau i Simon Von Stampfer, permet reproduir imatges en moviment mitjançant l'efecte de la persistència retinal. L'objecte consta de dos discos giratoris, el primer té varies ranures per on observarem les varies imatges del segon, que en moviment crearàn una sola imatge canviant.
  • Zoòtrop

    Zoòtrop
    Seguint el mateix principi que el fenaquistoscopi, permet una imatge en moviment amb una estructura formada per dos tambors, un dins de l'altre, i amb les mateixes característiques que els components del seu precursor. La seva invenció s'atribueix a William George Horner.
  • Cronofotografia

    Cronofotografia
    Eadweard Muybridge, fou dels pioners en la successió de fotogrames ilustrant un mateix moviment. La seva obra més coneguda, "El cavall en moviment" mostra en una sèrie fotografies en les que tots els passos del galop d'una euga quedaven representats.
    La sèrie va ser realitzada amb una batería de càmeres posicionades en paral·lel a la pista per on va correr el cavall, disparant-se successivament en temps d'exposició de gran velocitat (1/500 s.)
  • Fusell Fotogràfic

    Fusell Fotogràfic
    Étienne-Jules Marey va ser l'inventor d'aquest dispositiu, que permetia capturar un moviment continu en una sola placa, a 12 fotogrames per segon i en temps d'obturació de 1/700 s.
    Va permetre estudiar fàcilment el moviment de varies aus i del cos humà.
  • Quinetoscopi

    Quinetoscopi
    Considerat el precursor modern de la projecció de pel·lícules, el quinetoscopi constava de una caixa amb un visor per on es podien observar una película fotogràfica en moviment cíclic. La patent d'aquest invent s'atribueix a Thomas Alva Edison, qui també va incluir-hi un fonògraf.
    El resultat va donar un objecte en el cual una sola persona podia observar imatge en moviment i so a la vegada.
  • Cinematògraf

    Cinematògraf
    Patentat per Auguste i Louis Lumière, el cinematògraf va ser el primer objecte amb capacitat per enregistrar imatge en moviment i projectar-la posteriorment en un medi exterior, posibilitant que varies persones simultàniament disfrutessin del mateix pas d'imatges.
  • D.W.Griffith

    D.W.Griffith
    Considerat un dels pares del cinema modern, Griffith va ser un director estadounidenc, qui va donar gran rellevància als recursos tècnics del cinema per a causar un efecte diferent sobre l'espectador, potenciant la narrativa de la pel·lícula.
    El joc de plans i el muntatge de diferents línees temporals (flashback, flash forward) en paral·lel, són part de l'herència que Griffith va deixar, en films com "Adventures of Dolly" a "The Birth of a nation".
  • Film d'Art

    Film d'Art
    Ja consolidada la projecció massiva d'imatge en moviment, comença a adquirir gran importància el contingut d'aquestes imatges.
    El "Film d'Art" va ser una corrent cinematogràfica originada a París amb la projecció de "L'Assassinat du duc de Guise".
    Directors, actors i demés personal dedicat a la producció teatral van introduir-se al món del cinema, amb un enfoc al públic més aristòcrata de la època.
  • Hollywood

    Hollywood
    El districte californià de Hollywood és des de la dècada de 1910 la major icona de la indústria cinematogràfica estadounidenca, allotjant estudis de productores com Paramount, Universal, Columbia, 20th Century Fox, etc.
    La tècnica audiovisual ja s'ha consolidat prou com per esdevenir un fenòmen de masses a nivell mundial, així doncs surgiràn grans companyies que començaràn a produir i a difondre l'art del cinema.
  • Cinema d'animació

    Cinema d'animació
    "El apóstol" de Quirino Cristiani és considerat el primer llargmetratge d'animació, una manera completament diferent d'entende el cine, i que superarà en poc temps les possibilitats fílmiques del món físic.
    Inicialment dibuixant fotograma a fotograma, el cine d'animació serà posteriorment explotat mundialment per creadors i productores com Walt Disney y Warner Bros., fins al dia d'avui, on amb noves tècniques digitals aquesta variant cinematogràfica constitueix una gran part de la indústia.
  • Bollywood

    Bollywood
    El concepte Bollywood, nascut de la fusió de Bombai i Hollywood, és el nucli de producció cinematogràfica a l'Índia.
    Amb la majoria de la seva producció distribuida en hindi, és la única indústria dedicada al cinema prou potent com per comparar-se amb Hollywood.
  • Cinema Sonor

    Cinema Sonor
    "The Jazz Singer" va ser el primer llargmetratge projectat amb el so pertanyent a les imatges sincronitzat amb la seva projecció.
    Inicialment les imatges i el so es registraven en aparells independents l'un de l'altre, i posteriorment reproduits a la vegada.
  • Oscars

    Oscars
    Amb l'assentament de una nova forma d'art com el cine, no tardaràn en sorgir i otorgar-se els premis i un dels màxims reconeixements per a una producció cinematogràfica donats per la Academia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques (1927).
    Aquests premis mundialment coneguts estàn únicament dedicats al cinema fet a Hollywood.
  • Televisió

    Televisió
    Sens dubte un dels invents més rellevants en la comunicació massiva d'audiovisuals és la televisió.
    Un aparell capaç de rebre senyal d'imatges en moviment i so a distància, pocs anys després de la seva aparició ja havia arribat a millions de cases en gran part de la població, i la possibilitat d'emetre tant cine com informatius de manera tant extensa va assegurar una llarga vida a la indústria.
  • Technicolor

    Technicolor
    Amb títols com "Gone with the Wind" i "The Wizard of Oz" de Victor Fleming, es donava a coneixer el que suposaria el pas al cine a color, conegut com a Technicolor.
    Aquest nou sistema de filmació generava tres pel·lícules simultànies amb un filtre de color diferent cada una, que posteriorment combinats recreaven els colors reals de la imatge reproduida.
  • Neorrealisme Italià

    Neorrealisme Italià
    Aquest moviment es considera iniciat pel film "Roma, città aperta" de Roberto Rossellini, i lluny del cinema amb motius clàssics que el precedeix històricament, el neorrealisme és un cine social, que mostra els efectes de la postguerra en una societat humana i literal.
    Gran influència del cine mut, actors amateurs i una gran flexibilitat en el guió establert caracteritzaràn la producció en aquest àmbit cinematogràfic.
  • Nouvelle vague

    Nouvelle vague
    Experimentació, llibertat i trencament del referent són tres termes que defineixen aquest moviment cinematogràfic, portat a terme per noms tan coneguts actualment com Jean-Luc Godard o François Truffaut entre altres en les dècades de 1950-60.
    Amb produccións petites i una nova visió del cinema aquests directors i guionistes canviaràn el curs d'aquesta modalitat artística.
  • Videoart

    Videoart
    La televisió permetrà la extrapolació de les arts plàstiques i escèniques a un nou pla de difusió. Partint de l'art conceptual, el videoart no es recolza en una narrativa per si mateix, sinó que habitualment forma part d'una exposició major o ens en mostra una part en format audiovisual i a través de un monitor.
  • Videojoc

    Videojoc
    Tot i que anteriorment ja havien existit projectes pioners en el desenvolupament del concepte "videojoc" no és fins a la dècada del 1970, amb la aparició de les videoconsòles portàtils entre altres, que aquesta indústria derivada visualment de l'animació, s'extendrà socialment.
    Avui en dia suposa la major indústria audiovisual i de caràcter interactiu amb l'usuari o espectador del món.
  • Videoclip

    Videoclip
    Els mitjans audiovisuals ja s'han integrat completament en la societat, i això suposarà l'inici d'una nova forma de difusió de la música, que anirà acompanyada d'imatges.
    Partint d'aquí, surgeix la MTV, la que va ser la cadena televisiva per excelència de difusió de la música en aquest mitjà, iniciant-se al 1981 amb el videoclip de la cançó "Video killed the radio star" de The Buggles.
    Des de d'aquell moment el videoclip ha suposat un gènere pròpi dins l'art audiovisual.
  • Internet

    Internet
    Internet és avui en dia el mitjà de comunicació i transmissió de dades més extens mundialment.
    Amb un efecte similar al de la televisió en la seva difusió en la societat, Internet engloba en un sol el que és pràcticament tota la cultura audiovisual i informació que la humanitat genera dia a dia. La possibilitat d'accés a tot això des de qualsevol lloc i moment ha otorgat a Intenet una importància social molt més alta que la televisió, el cinema o qualsevol
    mitjà creat anteriorment.
  • YouTube

    YouTube
    Ja dins d'Internet, YouTube és la plataforma més important i el nucli amb més usuaris en termes de consumició audiovisual moderna.
    Engloba des de producció a nivell professional, fins a la possibilitat que un contingut generat de forma amateur sigui conegut mundialment. Qualsevol persona pot ser emisora o receptora de producte audiovisual si ho desitja.
  • Smartphone

    Smartphone
    Dotat de un monitor de tamany reduit i un software capaç de emular totes les capacitats de un ordinador, l'smartphone o telèfon inteligent és una de les grans revolucions tecnològiques lligades a Internet, doncs permet l'accés a tot el seu contingut des de un terminal de butxaca.
    A la vegada permet la creació de nou contingut, doncs tots els smartphones avui en dia incorporen sistemes de captura de so i imatges.