Europa tijdlijn

Europa 1945 - heden

  • Period: to

    Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo

    Dit is de volledige naam van dictator van Spanje Franco, die van 1939 tot aan zijn dood president, generaal en Spaans staatsleider was. Hij regeerde met harde hand en bracht welvaart maar ook werd ieder vorm van democratie en oppositie met harde hand de kop in gedrukt.
    Ook kon Spanje geen lid worden van de EEG tenzij het land volledig democratisch zou worden. Direct na zijn overlijden in 1975 werd de Spaanse koning weer beëdigd en zou Spanje stap weer een democratie worden.
  • Period: to

    Willy Brandt

    Willy Brandt was van 1964 tot 1987 voorzitter van de Sozialdemocratische partei Deutschlands en in die periode van 1969 tot 1974 Bondskanselier. Onder leiding van Brandt begon West Duitsland met de ontspanningspolitiek hetgeen uiteindelijk resulteerde in betere internationale betrekkingen. In 1971 ontving hij de nobelprijs voor de vrede als erkenning voor zijn politieke koers.
  • Period: to

    Margaret Thatcher

    Margret Thatcher was de premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990. Haar bijnaam was " the iron lady" omdat zij zeer standvastig in haar opvattingen was. Zij was lid van de Tories (voorloper van de conservatieve partij), de enige vrouw in het kabinet en de langszittende premier sinds 1827.
  • The Troubles

    De strijd in Noord Ierland wordt aangeduid als the Troubles (de problemen) Een etnisch nationalistisch conflict zoals men dit noemt maar dat ook een burgeroorlog kan worden genoemd. Een strijd tussen protestanten en katholieken, tussen Engelsen en Ieren, terug te voeren naar conflicten in 1609 en die uiteindelijk na vele bloedige aanslagen door de IRA (Irish Republican Armee) in Engeland tot een einde kwam door het ondertekenen van het Goede vrijdag-akkoord op 10 april 1998.
  • Rota Armee Fraktion

    Vertaald Rode Leger fractie was een links extremistische terreurgroep in West Duitsland. De groep pleegde zeer gewelddadige aanslagen in Europa waarbij 34 moorden en diverse bankovervallen en bomaanslagen. De groep had als 2e naam de Bader Meinhofgroep naar de oprichters Andreas Baader en Ulrike Meinhof. Een van hun doelstellingen was het afrekenen met het Naziverleden. In 1998 melde de groep dat er een einde was gekomen aan hun bestaan.
  • Kruisraketten in Nederland

    Op 12 december 1979 werd in NAVO verband besloten dat er 572 kruisraketten geplaatst moesten worden in 5 Europese landen waaronder Nederland. Dit als verdediging tegen de communisten in het midden van de Koude Oorlog. Op 21 november 1981 kwamen de Nederlanders in opstand tegen dit besluit wat resulteerde in de grootste demonstratie ooit in Nederland gehouden. Met 3,7 miljoen handtekeningen en 555.000 demonstranten in Den Haag probeerde de Nerderlandse bevolking de plaatsing tegen te houden.
  • kernramp Tsjernobyl

    Een ongeluk in de kerncentrale in Tsjernobyl veroorzaakte 31 doden bij de centrale, het onleefbaar worden van de directe omgeving van de ramp en voor paniek in west europa. Na de ramp kwam veel radioactieve stof vrij en de verspreiding er van werd gemeld door Zweedse onderzoekers die een grote wolk radioactief materiaal hadden opgemerkt. Deze wolk trok over een groot deel van Europa en een aantal landen namen maatregelen zoals de koeien op stal houden en geen groente meer eten van eigen tuin.
  • Val van de Berlijnse muur

    Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur en op 3 oktober 1990 wordt de DDR (Oost-Duitsland) opgeheven en zijn oost- en West-Duitsland weer een na een scheiding van 28 jaar en 100 meter brede muur dwars door Berlijn. Opgericht in 1961 om de onneembare grens tussen het vrije westen en het communistisch oosten te zijn het al het vrije verkeer tussen deze beide kanten te voorkomen.
  • Period: to

    Joegoslavische oorlogen

    Joegoslavie was een samenvoegsel van diverse kleine landjes die door Tito tot een land waren samengevoegd, Na de door van Tito ontstonden er bij de diverse bevolkingsgroepen de roep om een eigen natie wat ontaarde in een oorlog tussen Servie, Slovenië, Bosnie en Herzegovina, Macedonie en Kroatië. Door inmenging van de Verenigde Naties en de Europeese Unie werd ook een Nederlandse militaire inzet gedaan middels Dutchbat. Uiteindelijk zijn alle betrokken landen onafhankelijk geworden
  • Verdrag van Maastricht

    In het verdrag van Maastricht werd de Europese Gemeenschap (EEG) omgezet in de Europese Unie en werden er afspraken gemaakt over een verregaande samenwerking op financieel/economisch gebied wat uitmondde in de Economische en Monetaire Unie (EMU) en maakte de invoering van een Europees betaalmiddel, de Euro, mogelijk.
  • Internationaal Gerechtshof Den Haag

    Door de ondertekening van het Statuut van Rome door de Verenigde Naties werd de basis gelegd voor de oprichting van het Internationale Strafhof in Den Haag. In de statuten is vast gelegd wie en wat er berecht mag worden. Een van de belangrijkste onderdelen is dat internationaal genocide en oorlogsmisdrijven hier kunnen worden berecht.
  • Aanslag Bataclan

    Op 13 november vonden er in Parijs 6 terroristische aanslagen plaats. Er vielen 129 doden en meer dan 350 gewonden. De aanslagen werden opgeeist door Islamitische Staat. Als motief voor de aanslagen werd door IS de vergelding voor de Franse bombardementen in Syrie en Irak tegen IS aangevoerd.
    Van de 8 aanslagplegers hebben 6 zichzelf gedood, een is door de politie neergeschoten en de 8e is gevlucht.
  • Brexit

    Brexit staat voor " British Exit" uit de Europese Unie. In 23 juni 2016 werd er in het Verenigd Koninkrijk een raadgevend referendum gehouden met de vraag of het Britse volk in of uit de EU wilde. 51,9 % stemde voor het uittreden. Een uittredingsverzoek werd ingediend en de onderhandelingen werden gestart. Nu 3 jaar later is er nog steeds geen Brexit en is het Verenigd Koninkrijk verdeelder dan ooit maar over een ding het eens: Brexit of niet er moet nu een einde komen aan al het gesteggel.