Tijdlijn wisselmarkt

By zmerckx
  • 2002 BCE

    Invoering van de euro

    Munten en bankbiljetten werden vanaf 1 januari 2002 gelijktijdig als betaalmiddel gebruikt. Het is één van de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden. De productie van euromunten begon al in 1999.
  • 1993 BCE

    Verdrag van Maastricht: EMU

    Dit Europese verdrag vormde in 1993 de Europese Gemeenschap om tot Europese Unie. Het Verdrag legde verder de basis voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) en van de invoering van een gemeenschappelijke munt (de euro).
  • 1992 BCE

    Crisis EMS 1992

    Het was een uitwisseling om de nationale munt en de Europese munt te vergelijken. Het vormde de basis van het ERM akkoord.
  • 1988 BCE

    EMS-2

    EMS staat voor Europees Monetair Systeem. Het is een wisselkoersmechanisme dat munten van buiten de eurozone voorbereidt op deelname aan de Europese Economische en Monetaire Unie. De deelnemende munten hebben een spilkoers tegenover de euro en een schommelingsmarge
  • 1987 BCE

    Het Louvre-akkoord

    Het Louvre-akkoord is de opvolger van het bekende Plaza-akkoord. Hierbij werd een akkoord afgesloten tussen de regeringen en de centrale banken van Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten => werd afgesloten en ingevoerd tussen deze landen, omdat het voorgaande akkoord, het Plaza-akkoord, niet voldoende effect en werking gaf om het probleem van het handelstekort op te lossen.
  • 1985 BCE

    Het Plaza-akkoord

    een akkoord dat in het Plaza Hotel van New York werd afgesloten tussen de landen Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten. ze mochten tussenbeide komen op de wisselmarkten om de munteenheid ‘dollar’ in waarde te laten dalen => moest voor een toename van de Amerikaanse export zorgen, aangezien de VS een handelstekort had.
  • 1979 BCE

    EMS = europees monitair systeem

    Het Europees monitair systeem is een Frans-Duits initaitief. Het houdt in dat ze hun valuta wouden fluctueren (schommelen) en sterke en zwakke munten wouden onderscheiden.
  • Toetreding van landen tot de Eurozone

    1951: start met België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland
    1973: Denemarken, Ierland en VK
    1981: Griekenland
    1986: Portugal, Spanje
    1995: Finland, Oostenrijk, Zweden
    2004: Estland, Letland, Polen, Tsjechië, Slovenië
    2007: Bulgarije, Roemenië
    2013: Kroatië
  • ESCB= het Europees Stelsel van Centrale Banken

    het Europees Stelsel van Centrale Banken, omvat de Europese Centrale Bank (het ECB) en de nationale centrale banken (de NCB’s) van de 27 lidstaten van de Europese Unie, ongeacht of zij de munteenheid ‘euro’ hebben ingevoerd. De voornamelijkste hoofddoelen van ESCB zijn om zorg te dragen voor een stabiel prijsniveau binnen de Europese Unie en om de algemene economische doelstellingen te steunen van de Europese Gemeenschap.