Revolució francesa

Etapes de la Revolució Francesa y l'Imperi Napoleónic

 • Presa de la Bastilla

  Presa de la Bastilla
  La irada població de París es va llançar a l'assalt de la presó de la Bastilla, una antiga fortalesa que s'havia convertit en símbol de l'despotisme reial. La seva caiguda en mans de la vila va constituir el vibrant començament de la Revolució Francesa.
  (National Geographic)
 • Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà

  Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà
  l'Assemblea Nacional Constituent francesa va aprovar la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà, convertint-se en un llegat fonamental de la Revolució Francesa; mateixa que té un valor universal, i va constituir la base de la Declaració de les Nacions Unides el 1948.
 • Period: to

  Monarquía Constitucional

  Impulsada per la burgesia moderada, que aspiraba a abolir l'Antic Règim, elegir un parlament per sufragi censatari i establir una constitució (liberalisme moderat).
 • Constitució 1791

  Constitució 1791
  La constitució garanteix la inviolabilitat de les propietats o la justa i prèvia indemnització d'aquelles el sacrifici de les quals vingui exigit per necessitat pública, legalment constatada. La Constitució garanteix les alienacions que hagin estat o siguen fetes segons les formes establertes per la Llei.
 • Period: to

  Convención Girondina

  La Convenció Girondina va proclamar la República al setembre de 1792, i al gener va ordenar l'execució de Lluís XVI. La inflació, l'amenaça europea i la insurrecció realista de La Vendée, van donar peu que els jacobins, recolzats pels sans-culottes, posessin fi al predomini dels girondins. (B@UNAM)
 • Assalt al Palau Reial

  Assalt al Palau Reial
  Va ser una insurrecció, durant la Revolució Francesa, que va posar fi a la monarquia de Lluís XVI, per la qual cosa també és coneguda com la «segona revolució».
 • Period: to

  Convenció Jacobina

  La Convenció Jacobina va enfrontar els moments més crítics del procés revolucionari i als grups contrarevolucionaris, per la qual cosa va establir el Comitè de Salvació Pública, el Comitè de Seguretat Nacional i el Tribunal revolucionari, com a part d'un règim basat en el Terror per reprimir els rebels. (B@UNAM)
 • Execució de Lluís XVI

  Execució de Lluís XVI
  L'execució de Lluís XVI, va ser un dels esdeveniments més importants de la Revolució francesa. Aquesta execució va ser realitzada a la plaça de la Revolució (actual plaça de la Concòrdia), anteriorment coneguda com a plaça de Lluís XV.
 • Constitució 1793

  Constitució 1793
  La constitució francesa de 1793 va ser la primera constitució republicana francesa, redactada per la Convenció Nacional i aprovada el 24 de juny de 1793.La Constitució de 1793 és una peça magistral del racionalisme il·lustrat francès de caràcter revolucionari, que declara els drets del home.
 • Period: to

  República Conservadora

  Davant de la radicalització de la revolució, la burgesia moderada va arribar al poder i va tornar a implantar el liberalisme moderat
 • Constitució 1795

  Constitució 1795
  La Constitució de l´any III és el text que va establir el Directori durant la Revolució francesa. Va ser una constitució Conservadora, basada en la sobirania nacional, la divisió de poders i el sufragi censitari; redactada per la Convenció Naciona
 • Period: to

  Consolat

  El Consolat va ser la institució de govern a França entre la caiguda del Directori (França) després del cop d'estat que va donar Napoleó Bonaparte del 18 de Brumari de 1799 fins al començament de l'Imperi Napoleònic el 1804.
 • Coronació de Napoleó com a emperador

  Coronació de Napoleó com a emperador
  Napoleó és proclamat emperador pel Senat francès. El papa va exigir a Napoleó per ser coronat emperador que es casarà per l'Església amb la seva esposa Josefina. Napoleó es va casar amb Josefina pel civil el 1796 i per l'Església el 1804.
 • Period: to

  L'Imperi Napoleónic

  En els quinze anys en què va romandre en poder d'un gran imperi a França, el general Napoleó Bonaparte es va construir un dels mites més grans de la història universal. Va ser un gran admirador del general romà Juli Cèsar, i acariciava el desig de transformar França en la major potència mundial, i va utilitzar tots els seus mitjans per assolir el seu objectiu. Amb les seves conquestes, diversos governs absolutistes van ser extints i les idees de la Revolució Francesa es van disseminar per Europa
 • Batalla d'Austerlitz

  Batalla d'Austerlitz
  La batalla d'Austerlitz, també coneguda com la batalla dels Tres Emperadors, va enfrontar a un exèrcit francès encapçalat per l'emperador Napoleó I contra les forces combinades russo-austríaques del tsar rus Alexandre I i l'emperador austríac Francesc I en el context de les Guerres Napoleòniques. Va ser una de les majors victòries de Napoleó, ja que el Primer Imperi francès va aixafar definitivament la Tercera Coalició després de gairebé nou hores de difícil combat
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  La batalla de Waterloo va ser un combat a les proximitats de Waterloo, una població de l'actual Bèlgica situada a uns vint quilòmetres al sud de Brussel·les, en què es va enfrontar l'exèrcit francès, comandat pel emperador Napoleó Bonaparte, contra les tropes britàniques, neerlandeses i alemanyes, dirigides pel duc de Wellington, i l'exèrcit prussià del mariscal de camp Gebhard von Blücher.
 • Colp d'Estat de Napoleó

  Colp d'Estat de Napoleó
  Es va produir un autocolp d'Estat a França encapçalat pel fins aquell moment President de la República Francesa, Luis Napoleó Bonaparte, que pretenia perpetuar-se al poder malgrat el rebuig a la reforma constitucional que li hagués permès maniobrar conforme al dret.