• 1453

  L’Imperi

  L’Imperi
  Un imperi és un gran estat multiètnic, on el poder polític està dominat per una part o una persona, habitualment l'emperador, que té poder absolut. El càrrec d'emperador és hereditari. El terme modern prové del llatí imperium gràcies a l'Imperi Romà, fundat el 31 aC. Tanmateix, el concepte polític efectiu del que és un imperi va néixer alguns milers d'anys abans que els romans. Probablement el primer exemple fos l'imperi accadi. Un imperi pot tenir diverses formes.
 • Monarquia parlamentària anglesa. (Revolució gloriosa).

  Monarquia parlamentària anglesa. (Revolució gloriosa).
  La Revolució Gloriosa va ser un procés que va acabar amb la monarquia absolutista a Gran Bretanya i també va impulsar l'inici de la democràcia parlamentària moderna. Això es va dur a terme entre 1688 i 1689. Després de diverses dècades d'inestabilitat política a l'Anglaterra del segle XVI i la Revolució Anglesa, l'arribada al tron de Jaume II i les seves mesures absolutistes van causar un gran descontentament en la població.
 • Declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica

  Declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica
  Declaració d'Independència dels Estats Units d'Amèrica La Declaració d'Independència és un text polític fonamental per a la història dels Estats Units. Arran d'aquesta declaració les Tretze Colònies britàniques d' Amèrica del Nord se segregaven del Regne de Gran Bretanya i esdevenien independents.
 • La primera constitució escrita de la història, la dels Estats Units d’Amèrica

  La primera constitució escrita de la història, la dels Estats Units d’Amèrica
  La Constitució dels Estats Units és el document de govern i la llei suprema dels Estats Units d'Amèrica. La seva redacció va finalitzar el 17 de setembre del 1787 per la Convenció Constitucional a Filadèlfia, Pennsilvània, i després va ser ratificada pels delegats que representaven els pobles dels tretze estats. Tan bon punt els delegats de nou dels tretze estats hagueren ratificat el document, la federació o Unió americana va néixer oficialment.
 • La presa de la Bastilla.

  La presa de la Bastilla.
  La presa de la Bastilla és un esdeveniment de la Revolució Francesa que vaig tacar lloc el 14 de juliol de 1789. La va lliurar de la Bastilla, símbol del despotisme, va fer l'efecte d'un sisme, a Franco com a Europa, acabant amb l'llunyana Rússia imperial.
 • Abolició del feudalisme a França

  Abolició del feudalisme a França
  Discussions a l'Assemblea. El 3 d'agost de 1789, el Duc d'Aiguillon va proposar al Club Bretó l'abolició de la...
  Anàlisi d'historiadors. Sense debat, l'Assemblea va adoptar amb entusiasme la igualtat d'impostos i el rescat de...
  Decrets d'agost. Els decrets d'agost van ser dinou...
 • Declaració dels Drets de l’Home i del ciutadà

  Declaració dels Drets de l’Home i del ciutadà
  La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà (en francès: La Déclaration des droits de l'homme et du citoyen) és un dels documents fonamentals de la Revolució Francesa. Aquesta declaració defineix un conjunt de drets individuals i col·lectius. Va ser adoptada el 26 d'agost de 1789 per l'Assemblea Nacional Constituent francesa com a primer pas per redactar una Constitució.
 • Reunió dels Estats Generals.

  Reunió dels Estats Generals.
  Els Estats Generals de França de l'antic règim van ser una important institució representativa del regne, en forma d'assemblea convocada pel rei i on acudien representants de cada estament. Va ser una institució del poder a França que representava els tres estats: noblesa , clergat i la resta del poble . Van ser creats el 1302 per Felip IV de França i van ser dissolts per Lluís XIII el 1614. Van ser convocats de nou, i per darrera vegada, el 1789: Estats Generals de 1789.
 • La primera constitució escrita d’Europa, la que convertia França en una monarquia constitucional.

  La primera constitució escrita d’Europa, la que convertia França en una monarquia constitucional.
  La monarquia constitucional francesa és la primera etapa de la Revolució Francesa. Es va localitzar entre la monarquia absoluta del rei Lluís XVI i la Primera República, i va durar del 4 de setembre de 1791 al 21 de setembre de 1792. El 3 de setembre de 1791, quan la Constitució va jurar, Lluís XVI va passar de França de la monarquia absolutista a la monarquia constitucional. A mesura que es van triar símbols nacionals, es va triar la cockade tricolor i la bandera tricolor.
 • Caiguda i execució de Robespierre. (Acaba la Convenció).

  Caiguda i execució de Robespierre. (Acaba la Convenció).
  Durant la Revolució Francesa, el Nacional Convençut o, simplement, el Convençut, fou el govern de Franco des del 20 de setembre de 1792 al 4 de brumari de l'any IV (26 d'octubre de 1795). Després de la seva dissolució, el poder passa al Directori.
 • El Directori.

  El Directori.
  La junta va ser la penúltima forma de govern adoptada per la Primera República Francesa durant la Revolució Francesa. Establerta per la Constitució de l'Any III que va aprovar el Conveni termiidor, va començar el 26 d'octubre de 1795, i va acabar amb el cop d'estat del 18è Any VIII brumario (9 de novembre de 1799) que va ser establert pel Consolat. Després del període de Terror imposat per l'ala més extremista dels jacobins, hi va haver un retorn a posicions més moderades.
 • Napoleó: el consolat

  Napoleó: el consolat
  El Consolat va ser la institució de govern a França entre la caiguda de la Junta, després del cop d'estat de Napoleó Bonaparte el 18 de gener de 18, es va promulgar una nova constitució que va establir un poder executiu compost per tres cònsols durant 10 anys en el càrrec de 1799, però tot el poder es va concentrar en el primer cònsol, fins al començament de l'Imperi Napoleònic el 1804. Per extensió, el terme Consolat també es refereix a aquest període històric francès.
 • Proclamació de la República

  Proclamació de la República
  Crisi econòmica. La crisi econòmica es va veure agreujada per les elevades despeses financeres generades per la Guerra de...
  Pregunta abolicionista. La qüestió abolicionista es va imposar des de l'abolició del tràfic negre el 1850, trobant...
 • La convenció

  La convenció
  és un instrument internacional que estableix els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la infantesa. S'adoptarà per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989 i va entrar en vigor el 2 de setembre de 1990 des de la seva ratificació per part de 78 estadístiques membres. El convençut consta de 54 articles i dos protocols addicionals, un sobre la participació dels nens en conflictes armats i un altre sobre la venda de nens i prostitució.