Cortscadis 2

Espanya i Catalunya contemporània

  • Period: to

    SEXENNI DEMOCRÀTIC

    El Sexenni Democràtic (1868-1874) va ser un període de sis anys a Espanya en què es va intentar establir un sistema democràtic després del derrocament de la reina Isabel II.
  • Aprovació d’una nova Constitució

    Aprovació d’una nova Constitució
    Es va aprovar una nova Constitució molt moderna i liberal: reconeixia la llibertat d’expressió, el dret de reunió, la separació entre Església i Estat, etc. Van participar els diputats elegits. Va marcar l’inici d’una etapa més democràtica.
  • Amadeu de Savoia és nomenat rei d’Espanya

    Amadeu de Savoia és nomenat rei d’Espanya
    Com que no volien tornar els Borbons, van escollir com a rei a Amadeu de Savoia, un noble italià. Va tenir molts problemes: poca acceptació, violència, i fins i tot va morir el seu principal suport (el general Prim). Va acabar dimitent el 1873.
  • Revolució de La Gloriosa

    Revolució de La Gloriosa
    Van fer una revolució per fer fora la reina Isabel II, perquè el seu govern era molt corrupte. Militars com Prim i Serrano, i part del poble, hi van participar. Isabel II se’n va anar a l’exili i es va buscar un nou rei.
  • Proclamació de la Primera República

    Proclamació de la Primera República
    Com que no hi havia rei, es va proclamar la Primera República. Van participar polítics republicans. Va ser una etapa molt inestable, amb molts governs i revoltes internes. No va durar ni un any.
  • Cop d’estat del general Pavía i fi de la república

    Cop d’estat del general Pavía i fi de la república
    El general Pavía va entrar al Congrés amb soldats i va acabar amb la república. El poder va tornar a mans de l’exèrcit i es va preparar el retorn de la monarquia amb Alfons XII, fill d’Isabel II.
  • Alfons XII puja al tron

    Alfons XII puja al tron
    Després del cop d’estat, el general Martínez Campos va proclamar rei Alfons XII. Va començar un període de monarquia constitucional on els partits es canviaven el poder fent trampes. Va durar molts anys.
  • Period: to

    RESTAURACIÓ BORBÒNICA

    La Restauració Borbònica (1874-1931) va ser el període en què la monarquia borbònica va tornar a Espanya després del Sexenni Democràtic. Es va iniciar amb el rei Alfons XII i va continuar amb el seu fill Alfons XIII.
  • Nova Constitució moderada

    Nova Constitució moderada
    Es va aprovar una nova Constitució que donava poder al rei però també permetia un Parlament. No era una democràcia real, perquè les eleccions estaven manipulades. Participaven dos grans partits: conservadors i liberals.
  • Desastre del 98

    Desastre del 98
    Espanya va perdre les seves últimes colònies importants (Cuba, Filipines i Puerto Rico) després d’una guerra amb els Estats Units. Això va fer que molta gent critiqués el sistema polític i demanés reformes.
  • Setmana Tràgica a Barcelona

    Setmana Tràgica a Barcelona
    La Setmana Tràgica va ser una revolta a Barcelona el 1909 contra l’enviament de pobres a la guerra del Marroc. La gent va cremar esglésies i va fer vagues, però l’exèrcit ho va aturar amb violència.
    Van morir moltes persones i van executar un mestre innocent, Francesc Ferrer i Guàrdia.
  • Derrota d’Annual al Marroc

    Derrota d’Annual al Marroc
    L’exèrcit espanyol va patir una gran derrota a la guerra del Marroc. Van morir milers de soldats. Això va provocar una gran crisi política i una forta crítica al rei Alfons XIII per la seva responsabilitat.
  • Cop d’estat de Primo de Rivera

    Cop d’estat de Primo de Rivera
    El general Primo de Rivera va prendre el poder amb l’ajuda del rei Alfons XIII. Va suspendre la Constitució i va governar com a dictador. Va intentar acabar amb la corrupció i els conflictes socials.
  • Period: to

    DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA

    La Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) va ser un règim autoritari a Espanya dirigit per Miguel Primo de Rivera, un general que va donar un cop d'estat amb el suport del rei Alfons XIII.
  • Desembarcament d’Alhucemas

    Desembarcament d’Alhucemas
    Va ser una acció militar conjunta d’Espanya i França per acabar amb la resistència marroquina. Va tenir èxit i es va considerar una gran victòria de la dictadura.
  • Creació de l’Assemblea Nacional Consultiva

    Creació de l’Assemblea Nacional Consultiva
    Primo de Rivera va crear un òrgan polític per fer veure que consultava l’opinió del poble, però en realitat no tenia poder real. No hi havia democràcia.
  • Crisi econòmica i augment del descontentament

    Crisi econòmica i augment del descontentament
    Espanya va notar la crisi econòmica mundial. Van augmentar els problemes socials i polítics. Molta gent va començar a estar en contra de la dictadura.
  • Dimissió de Primo de Rivera

    Dimissió de Primo de Rivera
    Primo de Rivera, cansat i sense suport, va deixar el poder. El rei va intentar continuar amb altres governs, però la monarquia ja estava molt desprestigiada.
  • Aprovació d’una Constitució molt avançada

    Aprovació d’una Constitució molt avançada
    Es va aprovar una Constitució molt moderna: reconeixia els drets de les dones, la llibertat religiosa, l’educació pública i la separació entre Església i Estat. Van començar moltes reformes.
  • Proclamació de la Segona República.

    Proclamació de la Segona República.
    Després d’unes eleccions municipals, la monarquia va perdre molt suport. Alfons XIII va marxar i es va proclamar la república. Molta gent estava il·lusionada amb el canvi.
  • Period: to

    II REPÚBLICA

    La Segona República Espanyola (1931-1939) va ser un període en què Espanya va ser governada sense rei, després de l’exili d’Alfons XIII.
  • Intent de cop d’estat de Sanjurjo.

    Intent de cop d’estat de Sanjurjo.
    Un grup de militars, liderats pel general Sanjurjo, va intentar acabar amb la república. No ho van aconseguir i els van detenir. Això va demostrar que hi havia molta tensió política.
  • Revolució d’octubre

    Revolució d’octubre
    Hi va haver vagues i revoltes a Astúries i Catalunya, especialment per part de miners i grups d’esquerres. L’exèrcit va intervenir i hi va haver molta violència i morts. El govern es va tornar més conservador.
  • Assassinat de Calvo Sotelo i començament de la guerra

    Assassinat de Calvo Sotelo i començament de la guerra
    Calvo Sotelo, un líder de la dreta, va ser assassinat per policies republicans. Això va fer que molts militars es decidissin a fer el cop d’estat. La violència va créixer ràpidament.
  • Victòria del Front Popular a les eleccions

    Victòria del Front Popular a les eleccions
    A les eleccions de 1936, va guanyar una coalició de partits d’esquerres anomenada Front Popular. Això va fer enfadar molt la dreta i va augmentar la tensió. Pocs mesos després va esclatar la guerra.
  • Alçament militar contra la República

    Alçament militar contra la República
    Un grup de militars, com Franco i Mola, es van aixecar contra el govern republicà. Això va dividir el país en dos bàndols: republicans i rebels. Va començar una guerra molt dura.
  • Period: to

    GUERRA CIVIL ESPANYOLA

    La Guerra Civil Espanyola (1936-1939) va ser un conflicte entre els republicans (que defensaven la democràcia) i els franquistes (liderats pel general Francisco Franco), que volien un règim autoritari.
  • Bombardeig de Guernica

    Bombardeig de Guernica
    L’aviació alemanya, que ajudava a Franco, va bombardejar el poble basc de Guernica, sense cap intenció militar, era només per crear por. Va morir molta gent innocent. Picasso va pintar un famós quadre sobre això. Va impactar molt a tot el món.
  • Batalla de l’Ebre

    Batalla de l’Ebre
    Va ser la batalla més llarga i dura de la guerra. Els republicans van intentar frenar l’avanç de Franco, però van perdre. Va ser gairebé el final per a ells.
  • Fi de la guerra i victòria de Franco

    Fi de la guerra i victòria de Franco
    Franco va guanyar la guerra. Va entrar a Madrid i es va proclamar vencedor. Va començar una dictadura que duraria gairebé 40 anys.
  • Comença la dictadura de Franco

    Comença la dictadura de Franco
    Franco es va quedar tot el poder. No hi havia eleccions, ni llibertat d’expressió, ni partits polítics. Molta gent va ser empresonada o va haver de fugir.
  • Period: to

    FRANQUISME

    El franquisme (1939-1975) va ser la dictadura de Francisco Franco a Espanya després de la Guerra Civil. Va ser un règim autoritari, sense democràcia, marcat per la repressió i el control absolut de l'Estat.
  • Postguerra, fam i repressió política

    Postguerra, fam i repressió política
    Després de la guerra, hi va haver molta fam, pobresa i violència. El règim va perseguir tothom que havia estat republicà. Milers de persones van ser afusellades o tancades.
  • Acords amb els EUA

    Acords amb els EUA
    Els EUA van signar acords amb Franco per tenir bases militars a canvi d’ajuda econòmica. Això va millorar una mica la situació d’Espanya i va trencar l’aïllament internacional.
  • Pla d’Estabilització econòmica

    Pla d’Estabilització econòmica
    El règim va començar reformes econòmiques per modernitzar el país. Va començar un període de creixement i de turisme, però encara no hi havia llibertats.
  • Joan Carles I és rei

    Joan Carles I és rei
    Després de la mort de Franco, Joan Carles I va ser proclamat rei. Tot i que Franco l’havia deixat com a successor, ell va impulsar una transició cap a la democràcia.
  • Mort de Franco

    Mort de Franco
    Franco va morir el 20 de novembre de 1975. Va deixar-ho tot preparat perquè el seu successor fos el rei Joan Carles I. Això va obrir la porta a la democràcia.
  • Period: to

    TRANSICIÓ CIVIL

    La Transició Espanyola (1975-1982) va ser el procés de canvi de la dictadura franquista a una democràcia.
  • Suárez és nomenat president

    Suárez és nomenat president
    El rei va posar Adolfo Suárez com a president. Va començar a desmuntar el règim franquista i a preparar eleccions lliures.
  • Primeres eleccions democràtiques des de la República

    Primeres eleccions democràtiques des de la República
    Es van fer eleccions lliures per primera vegada des de la Segona República. Van participar molts partits i es va començar a redactar una nova Constitució.
  • Aprovació de la Constitució actual.

    Aprovació de la Constitució actual.
    Es va aprovar la Constitució actual, que garanteix la democràcia, els drets humans i les autonomies. Va ser votada per la majoria del poble.
  • Intent de cop d’estat del 23-F

    Intent de cop d’estat del 23-F
    Un grup de militars, liderats per Tejero, va intentar fer un cop d’estat i va entrar armat al Congrés. El rei Joan Carles I va defensar la democràcia i el cop va fracassar.