El temps històric

By Iracg
 • 469 BCE

  Naixement de Sòcrates

  Naixement de Sòcrates
  Sòcrates (Σωκράτης), va néixer a Alopècia (l'antiga Atenes), el 469 aC. Va ser un filòsof de l'antiga Grècia, i va ser considerat fundador de la filosofia occidental. Sòcrates va morir el 15 de febrer de l'any 399 aC a Atenes (Grècia).
 • 218 BCE

  Segona guerra púnica

  Segona guerra púnica
  La segona guerra púnica és la més famosa dels enfrontaments bèl·lics que va haver-hi en el marc de les guerres púniques, entre les dues potències, que abans, dominaven la Mediterrània occidental: Roma i Cartago. Això va passar des de l'any 218 a.C.
 • 30 BCE

  Mort de Cleòpatra

  Mort de Cleòpatra
  Lloc de la mort: Alexandria, Egipte
 • 117

  Mort emperador Trajà

  Mort emperador Trajà
  Trajà va ser emperador romà. I va morir l'agost de l'any 117 d. C. a Selinunte.
 • 230

  Mort (tradicional) de santa Cecília

  Mort (tradicional) de santa Cecília
  Santa Cecília, va ser una noble romana, convertida al cristianisme i martiritzada per la seva fe entre els anys 180 i 230.
 • 313

  Edicte de Milà

  Edicte de Milà
  L'edicte de Milà, conegut també com La tolerància del cristianisme, va ser promulgat a Milà l'any 313 i s'hi establia la llibertat de religió a l'Imperi romà, donant fi a les persecucions dirigides per les autoritats contra certs grups religiosos, particularment els cristians.
 • 476

  Fi de l’imperi romà d’occident ( inici edat mitjana)

  Fi de l’imperi romà d’occident ( inici edat mitjana)
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident va ser quan van l'imeri romà va començar a caure, això els va portar a la fi de l'Imperi Romà d'Occident l'any 476.
 • 554

  Naixement emperadriu Suiko

  Naixement emperadriu Suiko
  Suiko va nèixer al 554, i va morir al 628. Va ser la 33a emperadriu del Japó, i la primera dona en ascendir al Tron del Crisantem. Va regnar entre els anys 593 i 628. Abans d'ascendir al tron, el seu nom personal era Mikekashiya-hime-no-mikoto, també coneguda com a Toyomike Kashikiya hime no Mikoto.[2] Va tenir altres noms com Princesa Nukatabe i Toyomike Kashikiya.
 • 638

  Inici del calendari islàmic

  Inici del calendari islàmic
  L'inici del calendari islàmic s'estableix l'any 638 del calendari gregorià, en època del califa.
 • 711

  Els àrabs entren a la Península Ibèrica

  Els àrabs entren a la Península Ibèrica
  Quan Espanya no era res més que un conjunt de regnes independents, van començar a arribar els primers grups àrabs a la Península Ibèrica, concretament, l'any 711. Van accedir a l'Espanya de llavors a través de l'estret de Gibraltar i van continuar avançant cap al nord fins que els van frenar a Poitiers.
 • 814

  Mort de Carlemany

  Mort de Carlemany
  Ex emperador del Sacre Imperi Romà Germànic
 • 1046

  Mort de l’abat Oliba

  Mort de l’abat Oliba
  L'abat Oliba va nèixer al 971 a Besalú, i va morir el 30 d'octubre del 1046, a Sant Miquel de Cuixà.
 • 1122

  Naixement de Frederic Barbarroja

  Naixement de Frederic Barbarroja
  Federico I d'Hohenstaufen va ser des de 1147 duc de Suabia amb el nom de Federico III, des de 1152 rei dels Romans i, a partir de 1155 emperador del Sacre Imperi Romà Germànic. El regnat de Barbarroja va representar l'apogeu del Sacre Imperi Romà Germànic, el primer que li va donar aquest nom.
 • 1229

  Conquesta de Mallorca per Jaume I

  Conquesta de Mallorca per Jaume I
  La conquesta per als regnes cristians de l'illa de Mallorca va ser aconseguida definitivament pel rei Jaume I d'Aragó entre 1229 i 1231. La ciutat de Madîna Mayûrqa, va perdre al desembre del primer any, però la resistència musulmana a les muntanyes va durar dos anys més.
 • 1333

  Lo mal any primer

  Lo mal any primer
  Lo mal any primer és la manera com les fonts contemporànies van triar nomenar l'any 1333 a l'entorn de la Corona d'Aragó. Es refereix especialment a la mala collita de grans i a la carestia i fam després de l'ocorregut, van suposar una de les primeres manifestacions de la crisi del segle XIV.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El descobriment d'Amèrica és el nom que li van posar a l'esdeveniment històric del 12 d'octubre de 1492, el que va passar va ser que es va descobrir Amèrica durant una expedició provinent de la península Ibèrica dirigida per Cristóbal Colón per mandat dels Reis Catòlics, Isabel de Castella i Ferran d'Aragó.
 • 1564

  Mort de Miquel Àngel Buonarroti

  Mort de Miquel Àngel Buonarroti
  Miquel Àngel va ser arquitecta. Va morir el 18 de febrer del 1564.
 • Mort de Cervantes

  Mort de Cervantes
  Miguel de Cervantes, va ser novel·lista, i va morir a madrid, el 22 d'abril del 1616
 • Fi del setge de Barcelona per part de les tropes de Felip V

  Fi del setge de Barcelona per part de les tropes de Felip V
  El setge de Barcelona va ser una operació militar central dins de la Guerra dels catalans.
 • Naixement de Catalunya com a país

  Naixement de Catalunya com a país
  La major part de la història de Catalunya, està relacionada a l'establiment d'una unió dinàstica d'Aragó i Catalunya que es materialitzà políticament en la Corona d'Aragó.
 • El timbaler del Bruc

  El timbaler del Bruc
  El timbaler del Bruc és una llegenda formada a partir de fets ocorreguts durant la guerra de la independència espanyola.
 • Publicació de L’origen de les espècies de Charles Darwin

  Publicació de L’origen de les espècies de Charles Darwin
  El títol original de L'origen de les espècies és en anglès: On the Origin of Species i és un llibre de Charles Darwin. Va ser publicat el 24 de novembre de 1859, i el van considerar un dels treballs precursors de la literatura científica i el fonament de la teoria de la biologia evolutiva.
 • Entrega del Premi Nobel de química a Marie Curie

  Entrega del Premi Nobel de química a Marie Curie
  El 1903, Marie Cuire va guanyar el Premi Nobel de Física pel descobriment dels elements radioactius, i el 1911 va guanyar un segon Nobel, el de Química, per les seves investigacions sobre el radi i els seus compostos. Marie Curie va ser nomenada directora de l'Institut de Ràdio de París el 1914 i es va fundar l'Institut Curie.
 • Primer vol transoceànic

  Primer vol transoceànic
  El 1919 cinc equips anglesos van competir per un premi de 10 000 lliures esterlines ofert per un diari a qui fes el vol.
 • Es tira la primera bomba atòmica

  Es tira la primera bomba atòmica
  El 6 d'agost de 1945, va ser la primera vegada en la història, en la que, un bombarder nord-americà, va llençar una bomba atòmica. L'objectiu era la ciutat japonesa d'Hiroshima. La bomba va destruir la ciutat i va matar a desenes de milers de civils, produint un gran incendi que va ocasionar que la ciutat es destruís encara més.
 • Fundació de Facebook

  Fundació de Facebook
  Facebook va ser fundat al febrer del 2004, a Cambridge (Massachusetts, Estats Units).