36e775ab 4219 44ec 90dd 1f56ee5c7f6a

eix cronológico socials

 • L’etapa napoleònica

  L’etapa napoleònica
  Napoleó Bonaparte va arriba a França i van posar un nou règim polític el Consolat format per 3 membres. Després el va concentrar el poder en la seva persona primer com a cònsol vitalici.
 • El bonapatisme

  Es proclama emperador dels francesos i aplica el bonapartisme que va establir una nova societat i va imposar:
  La reforma de l’Administració : França va quedar dividida en departaments governats per un perfecte de Napoleó.
  La promulgació del codi civil : Es confirma la fi de l’Antic Règim i es declara la igualtat dels francesos davant la llei.
  Signatura d’un concordat : L’Església dona les seves propietats i l’Estat es comprendria a mantenir-la econòmicament.
 • Imperi napoleònic

  França napoleònica es va caracteritzar per l’expansió territorial i per l’intent de posar las mateixes normes francesc a tota Europa.
  Napoleó va derrotar a Prússia i Àustria però no va poder amb Rússia i Regne Unit. Després de la derrota franco-espanyola a la batalla de Trafalgar ,Napoleó també va fracassar a l’intent d’aïllar econòmicament la Gran Bretanya mitjançant el bloqueig continental que prohibia l’entrada de mercaderies britàniques a Europa.
 • Explotació econòmica

  Napoleó dominava directament o indirectament casi tota Europa quan va envair Rússia. Sobre els territoris ocupats es va establir una explotació econòmica fer pagar impostos i agafant soldats però l’exèrcit francès. Tot això va crear odi entre la població dels països dominats
 • La derrota de Napoleó

  Molts estats europeus van formar un gran grup antifrancesos per el fracàs de Rússia i la derrota de Espanya
 • Napoleó destruït

  París va ser ocupada i Napoleó destruït es va retirar a l’illa d’Elba , França retorna les fronteres i la dinastia borbònica era restablerta en torn de Lluís XVIII.
 • Napoleó retorna per molt poc

  Quan Napoleó va tornar a París per 10 días va ser derrotat definitivament a la batalla de Waterloo i va ser portar a l’illa de Saint Helena on va morir al cap de 7 anys.
 • La Restauració

  La Restauració
  Les potències absolutes ( Àustria, Prússia, Rússia i el Regne Unit) havien derrotat Napoleó i es van reunir al Congrés de Viena i van imposar la tornada a L’Europa anterior a la Revolució Francesa...
 • El retorn per mitjà de dos principis: El legitimisme

  El legitimisme segons el qual eren posats de nou els monarques o els hereus que Napoleó havia tret. A França els borbons van recuperar el poder i el nou rei Lluís XVIII va restaurar l’Antic Règim.
 • El retorn per mitjà de dos principis: L’equilibri europeu

  Defensat pel govern britànic i consistia en retornar les fronteres i el repartiment d’Europa per tal de que cap potència no tingués mes poder que les altres.
 • Santa Aliança

  Santa Aliança
  Les potències absolutes van forma la Santa Aliança que era un grup que podran intervenir militariament als llocs on hi hagués algun moviment revolucionari de caràcter liberal. Aquest es va posar en funcionament al 1820 any en què van tenir lloc un seguit de revolucions que tenien com a objectiu implantar règims liberals.
 • Grècia

  Només Grècia va tenir èxit i va aconseguir independitzar-se de l’Imperi turc
 • El liberalisme

  Els partidaris del liberalisme defensaven la llibertat i la igualtat, la sobirania nacional i la separació de poders. Els governs absolutistes van imposar un fort control contra els grups liberals i aquests grups havien d’actuar en secret.
 • El nacionalisme

  El nacionalisme apareixia quan una col·lectivitat es considerava nació perquè tenia unes característiques comunes com llengua, història, tradicions i a vegades religió i es volia constituir com a estat
 • Les revolucions del 1830

  Les revolucions del 1830
  El rei Carles X va ser tret perquè volia restablir l’absolutisme i per això van posar el rei Lluís Felip d’Orleans que va posar una versió mes moderada de liberalisme. Això es va convertir en un referent per altres països europeus que volien llibertat com Bèlgica que es va independitzar dels Països Baixos i es va convertir en una monarquia constitucional.
 • Europa queda dividida en dos blocs

  A partir de la revolucions el sistema restauració es va esquerdar i Europa va quedar dividida en dos blocs un de liberal que estava Regne Unit, França, Espanya, Portugal i estats de l’Europa occidental i l’altre de absolutista amb Àustria, Prusia i Rússia como que potències principals.
 • Les revolucions de 1849

  Les revolucions de 1849
  Es va caracterizar pel gran abast territorial i per l’àmplia partipació social.
 • Europa occidental

  A l’Europa occidental la petita burgesia i les classes populars van posar un establiment d’una veritable democràcia amb sufragi universal masculí.
 • França

  A França Luis Felipe d’Orleans va implantar una república democràtica que va durar molt poc i després de tres anys es va establir un nou règim personificat en Napoleó III.
 • Europa oriental i central

  A l’Europa oriental i central els moviments liberals i nacionals es va estrenar el per l’Imperi austríac per Alemanya i per Itàlia.
 • Alemanya

  A Alemanya els liberals van fracassar en l’intent de establir un parlament elegit per sufragi universal i que representes els diversos estats alemanys i que s’havia de formar un estat unificat.
 • La fragmentació política d’Itàlia

  El congrés de Viena va dividir la península itàlica en diversos estats independents dominats per règims absolutistes.
  La meitat de Itàlia del Nord estava dominada per l’Imperi austríac.
  El centre sota sobirania del papa
  El sud manava una dinastia borbònica
  El nord-oest amb el regne de Piemont
 • La unificació d’Itàlia

  La unificació d’Itàlia
  La revolució de 1848 va tenir un for cop a la península itàlica el nacionalisme es va estendre i el Piemont va intentar sense èxit expulsar els austríacs de la Llombardia i del Vèneto.
  A partir del 1849 el regne el Piemont governat per reis Víctor Manuel II va començar un procés de modernització política i econòmica i així Piemont va començar el moviment nacionalista d’unificació d’Itàlia.
 • Regne de Piemont

  A partir del 1849 el regne el Piemont governat per reis Víctor Manuel II va començar un procés de modernització política i econòmica i així Piemont va començar el moviment nacionalista d’unificació d’Itàlia.
 • Giuseppe Garibaldi

  Giuseppe Garibaldi
  Un nacionalista d’esquerres va començar una expedició militar del 1000 voluntaris anomenada l’expedició dels Mil que va ocupar Sicília i Nàpols
 • La unificació d’Alemanya

  La unificació d’Alemanya
  Alemanya estava dividida en 38 estats i encapçalada per les absolutistes Prússia i Àustria. En la Confedseració Germànica volien unificar tot els territoris de parla alemanya. Això va impulsar a crear un mercat anomenat Zollverein que tren totes fronteres duaneres d’Alemanya.
  Finalment al 1871 després de derrotar a França va néixer l’Imperi alemany.