Edad contemporanea e1562633629626

3. Contemporaneïtat

 • Period: to

  Edat contemporània

  És el concepte que s'aplica a l'últim gran període històric que arriba fins a la nostra actualitat
 • Period: to

  Revolució Francesa

  Es considera el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.
 • Period: to

  Primer Imperi Francès

  Període de la dominació de França sobre l'Europa Continental, sota el govern de Napoleó I de França.
 • Period: to

  Restauració francesa

  Consisteix en una tornada a la sobirania monàrquica, exercida en el marc d'una monarquia limitada per la Carta de 1814, sota els regnats de Lluís XVIII i Carles X, germans de Lluís XVI.
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  Batalla decissiva entre les tropes imperials franceses de Napoleó Bonaparte i les forces angloprussianes comandades per Wellington que va tenir lloc el 18 de juny de 1815 a una planura propera a Waterloo al ducat de Brabant, actualment Brabant wallon a Bèlgica. Un exèrcit francès, sota el comandament de Napoleó, va ser derrotat pels exèrcits de la Setena Coalició.
 • Period: to

  Revolució Industrial

  Procés de transformació econòmic, social i tecnològic que va començar al Regne Unit i es va expandir per tota Europa
 • Les Trois Glorieuses

  Les Trois Glorieuses
  Revolució de Juliol va durar tres dies consecutius, del 27 al 29 de juliol de 1830
 • Period: to

  Monarchie de Juillet

  Revolució burguesa i liberal francès que comença amb la les "Trois Glorieuses" jornades revolucionàries de París, que van portar al tron a Lluís Felip I i va iniciar aquest període monàrquic.
 • Trois jorunées révolutionnaires

  Trois jorunées révolutionnaires
  És una insurrecció popular que va tenir lloc a París del 23 al 25 de febrer de 1848. Va obligar al rei Lluís Felip I de França a abdicar i va donar pas a la Segona República Francesa.
 • Journées de juin (Paris)

  Journées de juin (Paris)
  Repressió sagnant per part l'exèrcit comandat per Louis Eugène Cavaignac amb un total de 6000 morts: 4000 civils i 2000 militars, més 1500 fusilats
 • Period: to

  Deuxième République (France)

  Va ser el règim polític republicà instaurat a França que malgrat la seva brevetat, es van produir grans reformes que van portar a implantar el sufragi universal masculí, així com l'abolició definitiva de l'esclavitud a les colònies franceses.
 • Coup d'État de Loui-Napoléon Bonaparte

  Coup d'État de Loui-Napoléon Bonaparte
  Aniversari de la victòria de França a la batalla d'Austerliz.
  Dissolució de "L'Assamblée législative" i preparació d'una nova constitució
 • Period: to

  Second Empire Français

  L'Imperi va ser proclamat pel llavors President de França Louis Napoléon Bonaparte, el 2 de desembre de 1852, tot i que exactament un any abans ja havia dissolt l'Assemblea Nacional, convertint-se en dictador.
 • L'origen de les espècies

  L'origen de les espècies
  Llibre escrit per Charles Darwin considerat una obra fonamental de la literatura científica
 • Period: to

  Guerra de Secessió (Estats Units)

  Conflicte bèl·lic ocorregut entre vint-i-tres estats del nord dels EUA i una coalició d'onze estats del sud que van declarar-ne la independència i el dret a la secessió. Els onze estats del Sud partidaris de l'esclavitud van declarar la secessió dels EUA i van formar els Estats Confederats d'Amèrica (Confederació). Liderats per Jefferson Davis, van lluitar contra els Estats Units d'Amèrica (la Unió/el Nord), que tenia el suport de tots els estats lliures i els cinc estats esclavistes fronterers.
 • Period: to

  Segona Revolució industrial

  L'època que va des de finals del segle xix fins a la Primera Guerra mundial es coneix com a Segona Revolució industrial, i es caracteritza pel gran progrés científic i tècnic, per l'aparició dels sectors elèctric i químic, la concentració empresarial i la consolidació del sistema capitalista.
 • Batalla de Sedan

  Batalla de Sedan
  La Batalla de Sedan es va lliurar l'1 de setembre de 1870, durant la Guerra francoprussiana. El resultat va ser la captura de l'emperador Napoleó III amb el seu exèrcit i va decidir a la pràctica la guerra a favor de Prússia i els seus aliats, tot i que la lluita va continuar sota un nou govern francès.
 • Period: to

  La Troisième République

  És el període que cobreix els governs que van regir França des de 1870, amb la captura de Napoleó III durant la Guerra Francoprussiana i l'esfondrament del Segon Imperi Francès, fins a 1940, quan la derrota de la Tercera República Francesa per part de l'Alemanya nazi en va provocar la substitució pel Govern de Vichy.
 • Period: to

  Colonialisme africà

  És el procés d'explotació del recursos humans i materials del continent africà per part de diversos pobles al·lòctons.
 • Conferència de Berlín

  Conferència de Berlín
  Conferències tingudes entre el 15 de novembre de 1884 i el 26 de febrer de 1885 a la ciutat de Berlín. La conferència va ser convocada i organitzada pel Canceller d'Alemanya Otto von Bismarck a petició de Portugal, amb la finalitat de resoldre els problemes que creava l'expansió colonial a Àfrica i resoldre la Cursa per l'Àfrica.
 • Period: to

  Primera Guerra Mundial

  Conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient.
  El detonant de la guerra va ser l'assassinat, el 28 de juny de 1914 a Sarajevo (Bòsnia), de l'hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d'Àustria.
 • Crac del '29

  Crac del '29
  Caiguda de la Borsa de Wall Street després dels "feliços anys '20"
  Va començar el 24 d'octubre, anomenat Dijous negre i va continuar fins al 29 d'octubre de 1929, anomenat Dimarts negre, quan el valor de les accions en la Borsa de Nova York va baixar de forma imparable. De fet, els darrers dies varen viure una agitació del mercat amb fortes vendes provocades per pànic intercalat amb períodes breus de recuperació. Va ser l'inici de l'època denominada com la Gran Depressió.
 • Period: to

  Tercer Reich

  Darrer Imperi Alemany que s'identifica amb el nazisme. La designació de Hitler com a canceller significà la fi de la República de Weimar i la transformació de l'Estat amb línia a les doctrines del nazisme: fi del parlamentarisme, suspensió de garanties i atribució al poder executiu de facultats il·limitades; substitució del sistema federal per una rígida centralització; conversió del partit nacionalsocialista en partit únic i dissolució de les altres organitzacions polítiques i dels sindicats
 • Period: to

  Guerra Civil espanyola

  Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
 • Period: to

  Franquisme

  Va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya basat en el lideratge del general Francisco Franco, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic, el Movimiento Nacional, i de l'exèrcit així com una col·laboració estreta amb l'església Catòlica
 • Period: to

  Segona Guerra Mundial

  conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix.