Humanisme

Timeline Socials Humanisme

By Pardina
 • 1317

  Bolonya

  Bolonya
  La Universitat de Bolonya és una universitat pública italiana situada a la ciutat de Bolonya, considerada la més antiga del món. Va ser fundada el 1088 com una agrupació d'estudiants per Irnerio de l'Ordre del Carme, partint de les escoles municipals i adquirint el grau d'Universitat; seus estatuts daten de 1317. Va ser creada per Irnerio. Va ser important per fomentar el teocentrisme.
 • 1440

  Imprenta Gutenberg

  Imprenta Gutenberg
  En 1440, en Occident, seria l'any quan per fi s'atribueix la invenció a l'Alemany Johannes Gutenberg, el dit "Pare de la Impremta", després d'una gran controvèrsia per disputar-se la glòria del títol entre alemanys, italians, francesos i holandesos. Va ser important per poder imprimir més raìdament i amb més quantitat i/o qualitat les diferents bíblies de cada religió.
 • 1492

  Inici de la conquesta d'Amèrica

  Inici de la conquesta d'Amèrica
  La colonització europea d'Amèrica va començar arran del "descobriment d'Amèrica", per Cristòfor Colom. Va ser el 12 d’octubre de 1492. Va ser important per tenir més territoris de cada religió.
 • 1499

  Alcalà de Henares

  Alcalà de Henares
  La Universitat d'Alcalà, Universitat Complutense o Universitat Casseriana va ser la universitat que va existir a la localitat espanyola d'Alcalà d'Henares. Fundada el 1499 pel Cardenal Cisneros, durant els segles XVI i XVII, es va convertir en el gran centre d'excel·lència acadèmica. Va ser important perquè la gent pogués estudiar més fàcilment.
 • 1517

  95 tesis de Luter

  95 tesis de Luter
  Van ser unes tesis que va fer Martí Luter, unes preposicions per un debat acadèmic en contra de les indulgències. Va ser important per la reforma protestant. Les va crear l’any 1517.
 • 1528

  Sorgiment Anglicanisme

  Sorgiment Anglicanisme
  L'anglicanisme o l'Església anglicana és una Denominació cristiana protestant que segueix les doctrines establertes per l'Església d'Anglaterra. La va crear el rei Enric VIII d'Anglaterra. Va ser important per la reforma protestant, ja que va ser el que la va crear com a una religió a part. L'any 1528 Enric VIII va escriure els manuscrits de l'anglicanisme.
 • 1534

  Fundació Companyia de Jesús

  Fundació Companyia de Jesús
  La Companyia de Jesús, el qual els membres són coneguts com a jesuïtes, és un orde religiós de clergues regulars de l'Església catòlica fundada el 1534 per l'espanyol Ignasi de Loiola, juntament amb Francesc Xavier, Pere Favre, Diego Laínez, Alfonso Salmerón, Nicolás de Bobadilla, Simão Rodrigues, Joan Coduri, Pascasio Broët i Claudio Jayo a la ciutat de Roma. Va ser aprovada pel papa Pau III en 1540.
 • 1542

  Creació Inquisició Catòlica

  Creació Inquisició Catòlica
  La Inquisició fa referència a vàries institucions dedicades a la supressió de l'heretgia, majoritàriament en l'Església catòlica. L'heretgia en l'era medieval europea moltes vegades es castigava amb la pena de mort i d'aquesta es deriven totes les altres.
  La Inquisició va ser creada el 1542, davant l'amenaça del protestantisme, pel Papa Pau III.
 • 1545

  Concili de Trento

  Concili de Trento
  El Concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església catòlica desenvolupat en períodes discontinus durant vint sessions entre els anys 1545 i 1563. La va crear el Papa Pau III. Va ser important per combatre la reforma protestant.
 • 1547

  Batalla de Mühlberg

  Batalla de Mühlberg
  Va ser una batalla que va tenir lloc al 24 d'abril de 1547 en la localitat alemanya de Mühlberg entre les tropes de Carles I d'Espanya i V del Sacre Imperi Romanogermànic. Va resultar victòria decisiva per part de l'emperador Carles V. Va tenir lloc a Mühlberg, Brandenburg, un 24 d'abril de 1547.
 • 1560

  Sorgiment Calvinisme

  Sorgiment Calvinisme
  El calvinisme, també conegut com a cristianisme reformat, fe reformada o església reformada, és un sistema teològic protestant basat en la tradició teològica i cultural establerta per Joan Calvino i altres teòlegs de l'època. Va ser important per combatre les indulgències. Va les primeres bíblies d'aquesta religió daten de l'any 1560.
 • Inici Guerra dels 30 anys

  Inici Guerra dels 30 anys
  La guerra dels trenta anys va començar l'any 1618 per conflictes religiosos i polítics entre els catòlics, liderats per Corona Espanyola i la Corona Alemanya, i protestants, liderats per la Corona Francesa i la Corona Sueca. Va suposar el punt culminant de la rivalitat entre França i els territoris d'Habsburg.
 • Pau de Westfàlia

  Pau de Westfàlia
  Aquest terme es refereix als dos tractats de pau d'Osnabrück i Münster, firmats el 24 d'octubre de 1648, en la Sala de la pau de l'ajuntament de Münster, en la regió històrica de Westfàlia, amb els quals va finalitzar la guerra dels Trenta anys en Alemanya i la guerra dels vuitanta anys entre Espanya i els Països Baixos.