Eix Cronològic segles XVIII-XIX (HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA: S XVIII - XIX)

 • Maquina de vapor de Watt

  Maquina de vapor de Watt
  Va ser la primera màquina de vapor pràctica, convertint-se en una de les forces impulsores de la Revolució Industrial. El primer exemplar venut al taller mecànic Carron Company. Watt va continuar treballant per a millorar el motor, i va aconseguir convertir la maquina en un treballador molt més rendible i potent que homes i cavalls, als quals va substituir en tasques de força bruta
 • Independència d'EUA

  Independència d'EUA
  En 1776 naix Estats Units com a república de la guerra de lliberacio per les 13 colonies angleses en Nord-América. Va significar un model a seguir. Es van posar en practica les idees de la goberania popular, la separació de poders i el govern representatiu.
 • Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana d’Olympe de Gouges

  Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana d’Olympe de Gouges
  És un text redactat el 5 de setembre de 1791 per l'escriptora francesa *Olympe de Gouges1​2​ parafrasejant la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà. És un dels primers documents històrics que proposa l'emancipació femenina en el sentit de la igualtat de drets o l'equiparació jurídica i legal de les dones en relació amb els homes.
 • Luddisme

  Luddisme
  Va sorgir en primera instància a Anglaterra en el segle XIX. La seua característica principal va ser la no acceptació i odi absolut i incondicional a totes les màquines que s'usaven en aquella època, per a la realització del treball en el sector industrial.
 • Napoleó es coronat emperador

  Napoleó es coronat emperador
  Va ser coronat en a catedral de Notre-Damem de París, a París. El títol emfatitzava que l'emperador governava sobre "el poble francés" (la nació) i no sobre França (l'estat). L'antiga fórmula del "Rei de França" indicava que el rei posseïa França com a possessió personal. El sistema feudal va ser abandonat i es va crear un estat nació.
 • Derrota de Napoleó a Waterloo

  Derrota de Napoleó a Waterloo
  Va ser derrotat pels exèrcits britànic i de Prússia en la Guerra de Waterloo. La derrota va acabar amb la guerra de 23 anys entre França i els estats aliats europeus. El factor decisiu que va inclinar la balança encontra de Napoleó va ser la inesperada arribada de les tropes de von Blücher. No comptava que arribaren a temps per a la batalla i no havia preparat un pla per a aquella eventualitat. Va abandonar el tron per segona vegada, i Napoleó va ser enviat a l'exili a l'illa Santa Elena.
 • Locomotora de vapor de Stephenson

  Locomotora de vapor de Stephenson
  Es va construir per a les Proves de Rainhill, organitzades pel Ferrocarril de Liverpool i *Mánchester en 1829 amb la finalitat de triar el millor disseny per a impulsar el nou ferrocarril, en les quals va resultar vencedora. Encara que la "Rocket" no va ser la primera locomotora de vapor, si va ser la primera a reunir diverses innovacions, convertint-se en la més avançada de la seua època.
 • Revolució liberal a França

  Revolució liberal a França
  Anomenada també «Revolució de juliol» o «Les tres glorioses». Va ser una revolta de les classes mitjanes i populars contra el rei i el seu govern autocràtic. Va ser reemplaçat per, de la mateixa família però de la branca denominada. Segons avançava el regnat de Carles X, el poble veia cada vegada més improbable que s'aprovaren unes necessàries reformes polítiques i que es garantiren els drets civils .
 • Great Trade Union

  Great Trade Union
  El moviment obrer britànic va sorgir amb la Revolució industrial, primer com a resistència a la pròpia industrialització (ludisme) i després com a defensa dels drets dels treballadors, sotmesos a les dures condicions de proletarització que imposaven les condicions de treball a les fàbriques, sense que el salari, la jornada laboral o altres condicions de treball, pogueren ser objecte de negociació col·lectiva.
 • Unificació Italia

  Unificació Italia
  Va ser el procés històric que, al llarg del segle XIX, va portar a la unió dels diversos Estats en els quals la península itàlica estava dividida, en la seua major part vinculats a dinasties considerades «no italianes», com els Habsburg o els Borbons. Una de les causa, va anar el rebuig a la divisió territorial disposada en el Congrés de Viena que havia establit una divisió del territori italià sense contemplar la seua història ni els pobles de cada regió.