Rf

EIX CRONOLÒGIC REVOLUCIÓ FRANCESA

 • Assemblea Constituent

  Assemblea Constituent
  és la primera de les assemblees constituents franceses, instituïda pels diputats dels Estats generals quan s'erigiren ells mateixos en una «Assemblée nationale» el 20 de juny de 1789, data que es té com la del naixement del sistema representatiu francès.
 • Period: to

  MONARQUIA CONSTITUCIONAL

  Tenia el suport de la burgesia conservadora que aspirava a arribar a un acord amb el rei i amb els privilegiats per abolir l´Antic Règim i imposar un liberalisme censatari.
 • Presa de Bastilla

  Presa de Bastilla
  La rendició de la Bastilla, símbol del despotisme, va fer l'efecte d'un sisme, a França com a Europa, fins a la llunyana Rússia imperial. «Fortalesa del secret, i lloc sense justícia, la Bastilla va ser la primera cita de la Revolució».
 • Abolició del feudelisme

  Abolició del feudelisme
 • Declaració del Drets Humans i del Ciutadà

  Declaració del Drets Humans i del Ciutadà
  Reconeixia com a drets inalienables les llibertats individuals,així com la igualtat davant la llei i els impostos.
 • Fugida de Varennes

  Fugida de Varennes
  L´oposició de la família reial i dels privilegiats a acceptar els canvis proposats per l´Assemblea Naciional es va manifestar arran la fugida de París de Luís XVI per unir-se a l´exèrcit austríac,que plantejava invair França i restablir l´absolutisme.
 • Nova Constitució

  Nova Constitució
  Va examplificar els ideals del liberalisme polític: Separació de poders,sobirania nacional,igualtat legal dels ciutadans.
 • Assemblea Legislativa

  Assemblea Legislativa
  En la qual es van redactar noves lleis per garantir la igualtat de tots els ciutadans,prohibir la tortura,obligar la noblesa a pagar impostos i abolir el gremi.
 • Assalt al palau reial

  Assalt al palau reial
  Durant el període revolucionari, la família reial va intentar fugir de França, exactament el 20 de juny de 1791, però va ser detinguda a Varennes i fou obligada a tornar a París. Se li va prohibir d'instal·lar-se de nou a Versalles, per la qual cosa van haver de tancar-se al Palau des Tuileries. Durant aquests anys es van destruïr les dues ales que connectaven el Louvre amb les Tuileries.
  El 10 d'agost de 1792 els revolucionaris van assaltar el palau, obligant al monarca a refugiar-se a l'Asse
 • Proclamació de la República Francesa

  Proclamació de la República Francesa
  Oficialment la República francesa (République française) fou proclamada el 21 de setembre de 1792, durant la Revolució Francesa, amb la qual cosa fou destronat Lluís XVI, a qui, després de la insurrecció del 10 d'agost de 1792, l'Assemblea Legislativa havia declarat suspès en les seves funcions i posat sota arrest
 • Period: to

  República Democràtica

  Davant la negativa del monarca i dels privilegiats a acceptar els canvis revolucionaris,la burgesia radical i els sectors populars van proclamar la República.A més,van empendre el sufragi universal masculí i les lleis socials.
 • Execució del rei Lluís XVI

  Execució del rei Lluís XVI
  A contracor, el rei Lluís XVI i els poderosos van haver van haver d’acceptar la nova monarquia constitucional imposada per la Revolució. Les condicions d’aquesta, però, tampoc van resultar satisfactoris pel gruix de la població francesa, ni encara menys, per a les monarquies absolutistes europees, les quals, preocupades per la seva pròpia supervivència i perquè la Revolució no s’estengués, van declarar la guerra a França.
 • Llei del Màximum

  Llei del Màximum
  La Llei del Màximum General fou una llei que fixava un preu màxim de venda per alguns productes de primavera necessitat durant la convenció jacobina
 • Nova Constitució del 1793

  Nova Constitució del 1793
  va ser creada pels jacobins, basada en la democràcia social: sobirania popular, sufragi universal directe i atenció preferent al dret a l'existència. El govern que va succeir a la seva promulgació va ser presidit per Robespierre i inclou entre els drets de l'home i del ciutadà el tan discutit dret de rebel·lió, com a conseqüència de tots els altres drets.
 • Constitució de 1795

  Constitució de 1795
  La nova Constitució de la República aprovada el 22 d’agost de 1795 i que donava pas al règim del Directori, suposava un exercici d’equilibrisme lingüístic per conciliar una desigualtat elitista amb l’exercici de la sobirania nacional i una igualtat formal de drets.
  El poder polític quedava reservat a uns pocs, en el que era una clara reacció contra la política practicada pels executors del Terror en el bienni anterior i també contra el desenvolupament que havia anat prenent la Revolució des de
 • Period: to

  REPÚBLICA BURGESA

  Després del cop d´Estat,la burgesia conservadora va a tornar a agafar el control de la revolució amb el propòsit de retornar als principis del 1791
 • Directori

  Directori
  El Directori fou el sistema de govern vigent durant la Primera República Francesa entre el 4 de brumari de l'any IV (26 d'octubre de 1795) i el 18 de brumari de l'any VIII (9 de novembre de 1799). Va venir després de la Convenció Nacional i fou succeït pel Consolat.
 • Cop d´Estat de Napoleó

  Cop d´Estat de Napoleó
  La seva intenció no era el retorn de l´Antic Règim,sinó la consolidació de la revolució,encara que només en els aspectes més moderats.