Eix cronològic l'Edat Moderna

 • Period: 1401 to 1501

  Renaixement

  El renaixement és el moviment cultural i artístic que dominava Itàlia durant el segle XV, es va inspirar en el món clàssic grecoromà. Durant el renaixement tot gira al voltant de l'ésser humà.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  Va néixer el 1386 i va morir el 1466.
  Va ser un artista, pintor i escultor italià de principis del Renaixement. Donatello es va convertir en una força innovadora en el camp de l'escultura monumental i en el tractament dels relleus, on va aconseguir representar una gran profunditat dins un mínim pla, anomenant-se amb el nom de staccato. Va ser l’escultor del “Crucifix de la Santa Creu”.
 • Period: 1450 to

  Humanisme

  L'humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, al segle xiv, i que va ser expandit per Europa durant els segles xv i xvi que va revolucionar la manera de pensar de la gent.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  Els turcs van prendre Constantinoble el 1453 i va continuar la seva expansió territorial per la conca del riu Danubi fins a plantar-se pràcticament al cor d’Europa, així com pel Mediterrani i el nord d’Àfrica.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  La impremta va ser un gran avanç tecnològic, ja que permetia imprimir més exemplars de llibres amb menys temps i amb un cost molt menor. El primer llibre imprès va ser la bíblia impresa per Gutenberg a Alamània
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  Es van unir en matrimoni el príncep Ferran, fill de Joan II, rei d’Aragó, i Isabel, germana d’Enric IV, rei de Castella.
  El resultat d’aquesta unió dinàstica va ser un nou model de monarquia dual, que conservava l’autonomia i la independència dels monarques a cadascun dels seus
  regnes.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  Es va crear per assegurar el predomini del cristianisme. La seva missió era jutjar els sospitosos d’heretgia o delictes de fe i sancionar els condemnats amb càstigs exemplars.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  El regnat dels Reis Catòlics marca el pas de l'edat mitjana a l'Edat Moderna a la península Ibèrica.
  El matrimoni d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó va unir sota una mateixa corona els dos regnes més grans de la península Ibèrica. Els monarques van desenvolupar una política exterior orientada a la consolidació dels seus dominis al Mediterrani i a l'obertura de noves rutes atlàntiques. El finançament castellà dels projectes de Colom va culminar amb l'arribada a Amèrica.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  Per acabar amb el conflicte entre els pagesos de remença i els senyors, Ferran II va promulgar la Sentència Arbitral de Guadalupe, que posava fi a alguns drets feudals a Catalunya i iniciava una nova etapa al camp catalanoaragonès.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

   Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, dut a terme a partir dels textos d'arquitectura de Vitruvi, arquitecte de l'antiga Roma, del qual el dibuix pren el nom.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Els nassarites (l’última dinastia àrab i musulmana de la península) governaven l’últim regne musulmà de la península. Després d’una guerra entre 1482 i 1492, Boabdil, l’últim rei nassarita, va acceptar la rendició,

  i Granada va passar a formar part del regne de Castella.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  La inquisició va instar a tots els jueus a convertir-se al cristianisme o a abandonar els regnes.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  L’expedició va salpar de Palos de la Frontera
  el 3 d’agost del 1492 i va descendir fins a les Canàries. El 12 d’octubre del 1492 van veure terra. Era l’illa de Guanahaní, a les Bahames, a la qual Colom va donar el nom de San Salvador. Les setmanes següents van explorar la Hispaniola i Cuba.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'Edat Moderna és l'etapa històrica que transcorre entre els segles XV i XVIII. En contraposició amb l'Edat Mitjana, l'Edat Moderna es caracteritza pel progrés cultural, els descobriments, la creació dels Estats, el desenvolupament de l'economia en l'àmbit mundial i un pes més gran de la raó davant la fe.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El gener del 1493 van emprendre el viatge de tornada a la Península. Els viatges posteriors. Una gran expedició integrada de 17 vaixells i 1200 homes va crear la primera colònia comercial a Hispaniola.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  Per frenar els pirates barbarescos (pirates musulmans del nord d’Africa) que amenaçaven el Mediterrani, la monarquia va conquerir Melilla.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Colom va arribar a la costa nord d’Amèrica del Sud, va descobrir la desembocadura de l’Orinoco i les illes de Martinica i Trinitat.
 • 1501

  Economia i política

  Economia i política
  Hi havia una economia burgesa i una política de monarquies autoritàries.
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Després de la conquesta de Granada, es va garantir als musulmans la pràctica de la seva religió (Islam) i el manteniment de les seves costums, però a partir del 1502 van ser obligats a convertir-se i anar-se’n. Es va anomenar moriscos als musulmans que van acceptar ser batejats.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Després de recórrer les illes del Carib, van explorar les costes d’Amèrica Central.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  Va néixer el 1475 i va morir el 1564.
  Va ser un arquitecte, escultor, pintor i poeta italià renaixentista, considerat un dels més grans artistes de la història tant per les seves escultures com per les seves pintures i obra arquitectònica. Va ser l’escultor de “Piedad del Vaticano”
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  El Regne de Nàpols va ser governat per un descendent de la casa d’Aragó. Els enfrontaments entre espanyols i francesos van acabar amb la victòria de Ferran. Els francesos van perdre el sud d' Itàlia.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Per frenar els pirates barbarescos (pirates musulmans del nord d’Africa) que amenaçaven el Mediterrani, la monarquia va conquerir Alger i Bugia
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  Va néixer el 1483 i va morir el 1520.
  Va ser un pintor i arquitecte italià del Renaixement. A més de la seva tasca pictòrica, que seria admirada i imitada durant segles, va realitzar importants aportacions a l'arquitectura i, com a inspector d'antiguitats, es va interessar en l'estudi i la conservació dels vestigis grecoromans. Un dels seus quadros famosos és “La escuela de Atenas”.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Davant l’aliança de Navarra amb França, Ferran va envair el regne al capdavant d’un exèrcit castellà amb la pretensió de fer valer drets dinàstics hereditaris.

  Navarra va quedar incorporada a Castella, però va conservar els furs, les lleis i les institucions pròpies.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Carles I d’Hasburg , fill de Joana de Castella i el príncep Felip d’Hasburg i net dels Reis Catòlics, va rebre dels seus avis un territori molt extens, que incloïa possessions a Europa i a Amèrica. Els Reis Catòlics li van regalar al seu net un imperi. Aquesta herència el va convertir en el rei de la monarquia hispànica i emperador del Sacre Imperi Romanogermànic.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  El 1517 Martí Luter va iniciar un moviment religiós que va donar lloc a la divisió del catolicisme i al sorgiment de nombroses esglésies anomenades protestants.
 • 1517

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Van fundar la ciutat de Manila i van batejar l'arxipèlag conquerit com a Illes Filipines, en honor al rei Felip II.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  Va tenir lloc a diferents ciutats de Castella (Toledo, Segòvia, Àvila, Burgos) com a protesta dels hidalgos, els artesans i els comerciants per la política econòmica i la manca de respecte a les lleis del regne.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Els asteques van resistir a la capital, Tenochtitlán, però Cortés va aconseguir prendre com a ostatge Moctezuma,
  l’emperador asteca, i va derrotar finalment els asteques a la batalla d’Otumba.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  El conflicte es va escampar i al camp s’hi van produir revoltes antisenyorials. L’exèrcit comuner va ser derrotat per les tropes d'imperials a Villalar i els dirigents principals, Padilla, Bravo i Maldonado, van ser executats.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  Una expedició de cinc vaixells i 239 homes van salpar del port de Sanlúcar de Barrameda amb una missió: arribar a les Índies Orientals navegant cap a l’oest.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  Francesc I de Borbó va ser un dels grans rivals de Carles, però va ser derrotat a la batalla de Pavia. Com a conseqüència, el Milanesat va quedar incorporat a l’Imperi Hispànic.
 • 1543

  Copèrnic

  Copèrnic
  Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.
 • 1543

  Vesalius

  Vesalius
  Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.
 • 1553

  Servet

  Servet
  Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Malgrat els intents de negociació, hi va esclatar la guerra. Després de les victòries inicials, Carles I va signar la pau d’Augsburg, que acceptava l’expansió del protestantisme.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Felip II va heretar i governar un extens imperi i el va ampliar amb les noves conquestes a Amèrica i a Àsia. A més, la política matrimonial dels seus avantpassats va fer possible la incorporació de Portugal i els seus territoris americans a la monarquia hispànica.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  Va crear noves institucions per als regnes hispànics i per a les Índies occidentals (Amèrica) i orientals (Filipines i els diversos territoris del sud-est asiàtic). Va fer de Madrid la capital el 1561 i es va ocupar personalment de la feina del govern.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  Els problemes més greus es van produir a partir de la persecució dels moriscos granadins, als quals es va prohibir utilitzar la llengua, els vestits i els costums propis. Això va desencadenar la insurrecció de Las Alpujarras el 1568, que va ser sufocada al cap de tres anys de lluita i va comportar la dispersió d’uns 80.000 moriscos cap a altres zones de la Península.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Per tal de frenar l’expansió musulmana al Mediterrani, va organitzar una gran flota aliada que es va enfrontar als turcs i els va derrotar a la batalla de Lepant.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Als Països Baixos, on s’havia difós el calvinisme i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la corona espanyola. Després de forts combats entre els holandesos i els terços hispànics, una part del territori es va independitzar i va crear les Províncies Unides.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Contra Anglaterra, que emparava els protestants i atacava la flota espanyola que comerciava amb Amèrica, hi va enviar l’Armada Invencible, una gran flota que va ser destruïda per una tempesta davant de la costa anglesa i els filibotes.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Com a càstig per haver donat protecció al pròfug Antonio Pérez, el Justícia d’Aragó Juan de Lanuza va ser executat el 1591 i el rei va imposar la seva autoritat per damunt de les antigues lleis aragoneses.
 • Mercator

  Mercator
  Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
 • Jansen

  Jansen
  Construeix el primer microscopi.
 • Economia i política

   Economia i política
  La política és una monarquia absoluta i l'economia baixa molt.
 • Period: to

  Barroc

  El barroc és, a la vegada, un període històric i un moviment cultural que es va estendre a Europa i a les seves colònies cap als inicis del segle xvii i els inicis del segle xviii. Com a corrent artístic va influir sobre la literatura, l'escultura, la pintura, la música, l'arquitectura i les arts escèniques.
 • Galileu

  Galileu
  Construeix el primer telescopi.
 • Harvey

  Harvey
  Descobreix la circulació sanguínia.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  El seu llibre que defensava l'heliocentrisme va ser prohibit per l'esglesia el 1632 i va ser judjat pel tribunal del Sant Ofici i obligat a declerar publicament la falsetat de les seves idees.
 • Descartes

  Descartes
  Elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.
 • Pascal

  Pascal
  Construeix una calculadora mecànica.
 • Torricelli

  Torricelli
  Mesura la pressió atmosfèrica.
 • Boyle

  Boyle
  Descobreix la dilatació dels gasos.
 • Newton

  Newton
  Formula la llei de la gravitació universal