Eix cronològic: Història de la imatge i el so

  • Càmera fosca

    Càmera fosca
    Autor: Johannes Kepler
    Explicació: Consistia en una caixa fosca a la qual se li feia un forat (l'objectiu) i per allà entrava la llum i es projectava al pla focal (avui en dia sensor digital). La imatge sortia invertida per la direcció dels raigs de llum.
  • Primera imatge fotogràfica de Nicéphore

    Primera imatge fotogràfica de Nicéphore
    Autor: Nicéphore Niépce
    Explicació: És la imatge fotogràfica més antiga que es conserva i va ser presa per un científic i inventor francès, que va ser l’inventor del primer procés fotogràfic de la història, anomenat “heliografia”. Aquest procés es basava en la utilització de materials fotosensibles (que canvien de color quan incideix sobre ells la llum solar), com per exemple les sals de plata, dins d’una “cambra fosca” per aconseguir fixar de forma permanent una imatge real sobre un suport pla.
  • El zootrop

    El zootrop
    Autor: William George Horner
    Explicació: Era un cilindre amb unes ranures verticals a les parets. A l'interior hi havia una tira amb una sèrie d’imatges seqüencials. Quan el cilindre girava, la persona veia les imatges de l'interior en moviment mirant a través de les ranures.
  • El daguerreotip

    El daguerreotip
    Autor: Louis Daguerre
    Explicació: Louis Daguerre era un artista gràfic i pintor francès que es va associar amb Nicéphore Niépce per trobar tècniques per fixar de forma permanent imatges sobre un suport. Després de la mort de Niépce (1833), Daguerre va presentar un procediment fotogràfic, anomenat “daguerreotip”, que era una versió millorada del que havia inventat anteriorment el seu soci. El nou procediment requeria menys temps d’exposició a la llum i aconseguia imatges de millor qualitat.
  • El calotip

    El calotip
    Autor: William Fox Talbot
    Explicació: És un mètode fotogràfic que permet enregistrar imatges amb un procés del tipus “negatiu-positiu” que, amb algunes millores, s’ha seguit utilitzant fins a l’actualitat en la fotografia analògica. Està basat en la fixació de les imatges a través de la incidència de la llum sobre paper impregnat amb solucions fotosensibles. El procés original era molt lent, perquè el paper s'havia d'estar a la càmera fins que la imatge fos totalment visible.
  • The Pencil of Nature

    The Pencil of Nature
    Autor: William Fox Talbot
    Explicació: Va ser el primer llibre de fotografia de la història. Explica com funciona el mètode fotografic anometat "calotip", que va inventar el seu autor. El llibre incorporava 24 fotos preses amb el calotip, d'imatges molt variades, per demostrar les grans possibilitats de la fotografia.
  • El fonògraf

    El fonògraf
    Autor: Thomas Edison
    Explicació: Va ser el primer dispositiu que permetia enregistrar so i, posteriorment, reproduir-lo. Estava basat en un cilindre metàl·lic a sobre del qual hi havia paper d’alumini embolicat. El so quedava enregistrat sobre el paper d’alumini al llarg d’un solc en forma d’espiral i per reproduir-lo s'havia de girar una petita maneta i una “agulla” recolzada sobre el solc del paper d’alumini feia oscil·lar una membrana a la qual estava unida.
  • Gramòfon

    Gramòfon
    Autor: Emile Berliner
    Explicació: Va ser una evolució millorada del fonògraf. No enregistrava el so sobre un cilindre sinó sobre un disc pla. En lloc de paper d’alumini es feien servir discs de goma edurida (vulcanite). El seu sistema de reproducció seria molt semblant al dels discs de vinil que s’han fet servir molt durant el segle XX als tocadiscs.
  • El kinetoscopi

    El kinetoscopi
    Autor: Thomas Edison
    Explicació: Va ser el primer reproductor d’imatges en moviment. Les imatges havien estat prèviament enregistrades en un rotlle que contenia molts fotogrames, que es veien com una escena en moviment si es visionaven a una certa velocitat de forma seqüencial (com els dibuixos animats). La reproducció s’havia de mirar per petit un forat que tenia l’aparell, així que només podia haver-hi una persona mirant-la en cada reproducció.
  • El cinematògraf

    El cinematògraf
    Autors: Germans Lumière
    Explicació: Va ser la primera màquina capaç de gravar i projectar imatges en moviment i, per tant, pel·lícules de cinema. Utilitzava una pel·lícula fotogràfica perforada de 35 mil·límetres d'amplada, la mateixa mida que havia fet servir pocs anys abans Thomas Edison al seu kinetoscopi. La reproducció es feia sobre la paret d’una sala, cosa que permetia veure la reproducció a moltes persones alhora.
  • La ràdio

    La ràdio
    Autor: Guillermo Marconi
    Explicació: Guillermo Marconi va ser un enginyer electrònic italià que va inventar un aparell que podia transmetre senyals elèctrics entre dos punts distants, a través de l’aire (sense necessitat d’un cable elèctric). El seu invent ha permès l’enviament inalàmbric de senyals que s’han fet servir per a multitud de serveis fins a l’actualitat: la ràdio, la televisió, la telefonia mòbil, el wifi, el Bluetooth, el GPS, els comandaments a distància...
  • Viatge a la lluna

    Viatge a la lluna
    Autor: Georges Méliès
    Gènere: Ciència-ficció
    Sinopsi: Un grup d'homes viatgen a la Lluna transportats per una càpsula llançada des d'un canó gegant.
  • Primer muntatge cinematogràfic

    Primer muntatge cinematogràfic
    Obra: Life of an American Fireman
    Autor: Edwin S. Porter
    Explicació: És un curtmetratge de cinema mut de 6 minuts de duració i compost per només set escenes que va ser gravat l'any 1902 i en el que, per primera vegada, es van fer servir tècniques de muntatge i edició. Anteriorment, les gravacions de vídeo es limitaven a breus escenes quotidianes amb una sola escena. Va ser encarregat per l’empresa de Thomas Edison per poder experimentar amb gravacions de duració més llarga.
  • The Great Train Robbery

    The Great Train Robbery
    Autor: Edwin S. Porter
    Gènere: Acció i Western
    Explicació: És un curtmetratge de 10 minuts de duració. Es considera la primera pel·lícula important de ficció i va incorporar força acció dinàmica. És del gènere “western” (ambientada a l'antic oest americà, durant l’expansió de la cultura occidental per les terres inicialment ocupades per indígenes de Nord-amèrica) i, com a innovacions respecte als seus precedents, va incorporar varietat d’escenaris, cert realisme i moviments fluids de càmera.
  • Càmera Leica (Leitz Camera) de 35 mm

    Càmera Leica (Leitz Camera) de 35 mm
    Autor: Oscar Barnak
    Explicació: l'inventor treballava a l’empresa alemana Leitz, que fabricava lents per a microscopis. Era aficionat a la fotografia, però patia d’asma i això li dificultava arrossegar les pesades càmeres fotogràfiques de plaques que es feien servir llavors. Per això va voler crear el primer prototip de càmera fotogràfica petita i lleugera (que no funcionava amb grans plaques sinó amb pel·lícula fotosensible de mida 35 mm, la que es feia servir llavors per al cinema).
  • Muntatge invisible (continuitat)

    Muntatge invisible (continuitat)
    Obra: El naixement d'una nació
    Autor: D.W. Griffith
    Explicació: Va ser una pel·lícula que, des del punt de vista cinematogràfic, va incorporar moltes innovacions interessants, com la utilització del primer pla, el "travelling" (filmar amb una càmera muntada sobre unes rodes per apropar-la o allunyar-la de l’escena), el “flash-back” (inserir escenes que porten a moments del passat) o el “muntatge paral·lel” (alternar dues o més escenes, que passen en moments i en llocs diferents).
  • El cinema 3D

    El cinema 3D
    Autor: William Freese-Greene
    Explicació: La primera pel·lícula que es va fer en 3D va ser "The Power of Love" el 1922. Tot i que va ser un gran èxit, a vegades s'havia d'interrompre la reproducció perquè els dos rotllos de pel·lícula que es projectaven (al mateix temps) es dessincronitzaven i s'havien de tornar a ajustar. A més, l'efecte òptic 3D només es produïa als seients centrals i sovint les ulleres causaven mal de cap als espectadors. Però, a poc a poc, la tècnica 3D s'ha anat millorant.
  • La televisió

    La televisió
    Autor: John Logie
    Explicació: El 1926 l’enginyer elèctric i inventor escocès John Logie va fer una demostració davant d'alguns científics del funcionament del primer televisor de la història, que ell havia creat. Era un aparell compost per dues parts: un captador d’imatges en moviment que estava connectat per un cable amb un segon aparell (una pantalla) en el que es podien reproduir les imatges captades pel primer.
  • Primera pelꞏlícula sonora

    Primera pelꞏlícula sonora
    Obra: Jazz Singer
    Gènere: Drama Musical
    Director: Alan Crosland
    Sinopsi: Un jueu atempta contra les normes religioses de la família des del moment en què descobreix que la seva autèntica vocació és el món de l'espectacle.
  • Primera pel·lícula en color

    Primera pel·lícula en color
    Obra: On with the Show
    Gènere: Musical
    Explicació: El 1929 es va gravar la primera pel·lícula 100% sonora en color (On with the Show), un musical que es va gravar amb la tecnologia Technicolor de 2 colors. Durant els anys següents es va desenvolupar un sistema de més qualitat per al cinema en color: el Technicolor de 3 colors. Aquesta última és la tecnologia amb la qual es va gravar el 1939 la gran producció “Gone with Wind”.
  • Primera pel·lícula fotogràfica en color

    Primera pel·lícula fotogràfica en color
    Producte: Kodachrome
    Explicació: És el nom amb el que Kodak comercialitzava pel·lícules fotogràfiques per captar fotografies en color.
    Curiositat: Aquest procediment de color ha servit per immortalitzar moments històrics com ara la filmació de l'assassinat del president John F. Kennedy.
  • La Polaroid Land 95

    La Polaroid Land 95
    Autor: Edwin Herbert Land
    Història: La idea li va donar la seva filla de tres anys ja que, quan li feien fotografies, desitjava veure-les immediatament, però havia d'esperar uns dies fins que estiguessin revelades i impreses. Aleshores va crear la Polaroid, que va ser la primera càmera amb impressió instantània. Quan sortia la fotografia l'havies de sacsejar perquè se sequés la tinta.
  • Disc de vinil

    Disc de vinil
    Empresa creadora: Columbia Records
    Explicació: És un suport d’emmagatzematge de so analògic que té forma de disc o plat i està fabricat amb un material plàstic (policlorur de vinil) que conté un solc en forma d’espiral. Es tracta d’una evolució millorada dels discs de goma laca que s’havien utilitzat anteriorment per emmagatzemar música. Els solcs no eren tan profunds i girava a menys velocitat, així que permet emmagatzemar més minuts d'àudio en el mateix espai.
  • El casset d’àudio

    El casset d’àudio
    Autor: Philips
    Explicació: Eren uns aparells de casset, petits i portàtils, amb capacitat de gravar i reproduir so analògic fent servir cintes magnètiques com a suport d’emmagatzematge del so. El seu funcionament es basava en les propietats magnètiques del material amb el qual estaven fabricades les cintes de casset. És un aparell amb una funcionalitat semblant a un magnetòfon, però molt més petit i portàtil (tant l’aparell com les cintes que es fan servir).
  • Primera càmera de fotos digital

    Primera càmera de fotos digital
    Autor: Kodak
    Explicació: Era un aparell de la mida d'una torradora, que pesava 3,5 kg, s'alimentava amb 16 bateries de níquel-cadmi i necessitava 23 segons per fer i guardar en una cinta de casset una foto en blanc i negre de només 100 píxels d'alt.
  • La digitalització del cinema

    La digitalització del cinema
    Explicació: Durant la dècada dels anys 90 es va començar a fer un ús molt important de la tecnologia digital per a la producció cinematogràfica. Això permetia introduir a les pel·lícules efectes especials molt espectaculars i molt realistes amb molta més facilitat que amb les tecnologies analògiques (stop-motion o seqüència d’imatges tipus dibuixos animats).
    Exemples molt coneguts: Terminator 2, Space Jam, Titanic, Matrix, Star Wars, Parc Juràssic.