Etapas de la edad media

Eix cronologic edat mitjana

 • 476

  Fi de l'imperi romà

  Fi de l'imperi romà
  El fi de l'Imperi Romà d'Occident va arribar al seva fi a l'any 476, quan els pobles germànics (visigots, francs, ostrogots...) van conquistar tots els seus territoris.
 • Period: 476 to 1000

  Alta edat mitjana

  L'Alta Edat Mitjana és el període de la història d'Europa i Orient Mitjà que va començar al segle V i va acabar entre els segles IX i X.
 • 507

  La batalla de Vouillé

  La batalla de Vouillé
  La batalla de Vouillé va ser una batalla decisiva pel control de la Galia entre visigots i francs ocurrida a la primavera de 507. Es va librar en les marques septentrionals del territori visigot, en Vouillé, a prop de Poitiers.
 • 527

  Inici de l'imperi de Justinià

  Inici de l'imperi de Justinià
  A mitjans de maig de 483, en un petit poble d'Il·líria, el futur emperador Justinià va néixer a la península balcànica. Com a successor de l'emperador Justí, el seu oncle (germà de la seva mare, Guàrdia) va arribar al poder a l'Imperi Romà d'Orient el 527.
 • 554

  Creació del Regne de Toledo

  Creació del Regne de Toledo
  El regne visigot de Toledo va ser fundat després de la derrota dels visigots a la Batalla de Vouillé (507) a mans dels francs, la qual cosa els va obligar a traslladar-se amb la seva població a Hispània, i des de la Gàl·lia només van conservar l'extrem occidental de Narbonès, conegut com a Septimània, acabant així amb el regne visigot de Tolosa (Tolosa).
 • 565

  Fi de l'imperi de Justinià

  Fi de l'imperi de Justinià
  El imperi de Justinià va acabar amb la mort de Justinià I el Gran, el 11 de novembre de 565 que va ser emperador de l'Imperi Romà.
 • 570

  Naixement de Mahoma

  Naixement de Mahoma
  Mahoma va neixer a La Meca (Aràbia) i va ser molt important per què als 40 anys se li aparéixer l'Arcàngel Gabriel i li va dir que Al·là li havia escollit com a nou profeta per expandir l'islam.
 • 711

  L'Islam arriba a la península Ibèrica

  L'Islam arriba a la península Ibèrica
  En 711 els musulmans van entrar per l'estret de Gibraltar i arriban a la península ibérica. En menys de 8 anys van aconseguir ocupar la major part de Hispània, ja que les zones del nord no van poder estar envaïdes per l'exèrcit islàmic.I li van anomenar Al-Andalus
 • 732

  Batalla de Poitiers.

  Batalla de Poitiers.
  La Batalla de Poitiers va tenir lloc el 19 de setembre de 1356 i va ser una de les principals batalles de la Guerra dels Cent Anys entre Anglaterra i França. Va ser la segona de les tres grans victòries angleses.
 • 800

  Carlemany és coronat emperador

  Carlemany és coronat emperador
  Carlemany va ser coronat emperador la nit del 25 de desembre de l'any 800 com a rei dels francs pel Papa Lleó III en la Catedral de Sant Pere i es convertirà en un dels sobirans amb més poder del seu temps.
 • 843

  Tractat de Verdun

  Tractat de Verdun
  El Tractat de Verdun es va firmar en agost de 843 amb l'objectiu de posar fi a les lluites de successió entre els néts de Carlemany, Lotari, Lluís i Carles, per la Corona de l'Imperi Carolingi. Així, en el tractat es va acordar la divisió del territori de l'imperi entre els néts de Carlemany i, d'aquesta manera, es va concretar la seva dissolució.
 • Period: 1001 to 1300

  Plena edat mitjana

  Plena Edat Mitjana és el període central de l'Edat Mitjana que ocupa els segles XI al XIII i acabarà amb la crisi del segle XIV
 • 1162

  Es forma la Corona d'Aragó

  Es forma la Corona d'Aragó
  Ramir II va casar a la seva única filla, Petronila, amb el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV. El 1162 el seu fill es va convertir, per herència, en el primer rei de la Corona d'Aragó. Després d'aquesta unió, es va iniciar un període d'expansió territorial, primer a la Península Ibérica i més tard a la Mediterrània.
 • 1229

  Conquesta de Mallorca

  Conquesta de Mallorca
  La conquesta de Mallorca fou una croada comandada per Jaume I d'Aragó que va tenir com a conseqüència la destrucció del poder almohade a l'illa de Mallorca, l'esclavització de la població andalusina autòctona, el repoblament de l'illa amb població catalana sota un règim feudal i la creació del Regne de les Mallorques.
 • 1230

  Es forma la Corona de Castella

  Es forma la Corona de Castella
  La Corona de Castella va començar el 1230 any en el qual Ferran III de Castella es corona rei de Castella i rei de Lleó, el qual incloïa els vells regnes de Galícia i Astúries.
 • Period: 1301 to 1453

  Baixa edat mitjana

  La baixa edat mijana és el terme per descriure la història europea dels segles XIV a XV i va ser succeïda per l'edat moderna (el Renaixement).
 • 1348

  Pesta Negra

  Pesta Negra
  Va ser la pandèmia de peste més devastadora de la història de la humanitat, que va fer que la població d'Europa passara de 80 a 30 milions de persones en menys de 10 anys.
 • 1453

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs
  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que va marcar la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • 1492

  Fi de l' últim regne musulmà, el de Granada.

  Fi de l' últim regne musulmà, el de Granada.
  Després de gairebé deu anys de guerra, el 1492 els Reis Catòlics van assetjar la capital del regne nassarià de Granada. La seva caiguda va ser qüestió de temps, i Boabdil, el sultà de Granada, només tenia una opció: rendir-se.