L'edat mitjana

 • 476

  Fi de l'imperi romà d'Occident

  Fi de l'imperi romà d'Occident
  La caiguda de l'Imperi romà d'Occident va ser el període en què l'Imperi romà d'Occident va perdre l'autoritat d'exercir el domini i el territori va ser dividit en nombroses entitats polítiques.
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  Durant el període de l'alta edat mitjana hi van haver grans invasions dels pobles germànics i va ocurrir la caiguda de l'Imperi Romà.
  El funcionament d'aquest imperi es va dividir en dues grans unitats; l'imperi d'Orient, que va crear d'Imperi Bizantí, i l'Imperi d'Occident, que va crear la formació de monarquies germàniques, origen del feudalisme.
 • 507

  La batalla de Vouillé

  La batalla de Vouillé
  La batalla de Vouillé, va ser una batalla que va decidir qui prenia el control de la Gàl·lia, una regió de l'Europa Occidental que va estar realitzada pel regne dels Visigots i dels Francs. Aquesta batalla va ocorrer la primavera de l'any 507.
 • 527

  Inici de l'imperi de Justinià

  Inici de l'imperi de Justinià
  L'època de major esplandor en l'Imperi Bizantí va ser la de l'emeprador de Jusitnià al segle VI, amb una gran prospreitat econòmica els va permetre intentar recuperar el Imperi Romà, conquerint territoris de la Península Itàlica, el sud d'Hispània i el nord d' Àfrica (la majoria els perden a la mort de Justinià.
 • 554

  Creació del regne de Toledo

  Creació del regne de Toledo
  A principis del segle V, la Hispània Romana és envaïda per diversos pobles germànics: sueus, vàndals i alans. Els visigots, tambè germànics, entren a Hispània com a aliats de Roma i explusen als invasors anteriors.
 • 565

  Fi de l'Imperi de Justinià

  Fi de l'Imperi de Justinià
  Encara que ja havia perdut territoris front als musulmans en els segles VIII i IX, serà a partir del segle XI quan Bizantí entra en una crisi profunda, que durarà fins a la fi de l'Imperi amb la conquesta de la seva capital (Constantinoble) per part dels turcs a l'any 1453.
 • 570

  Naixement de Mahoma

  Naixement de Mahoma
  La religió Islàmica o musulmana té com a origen les predicacions de Mahoma a principis del segle VII en Àrabia. La base de l'Islam és la creença en Al.là com a únic déu (monoteises) i Mahoma com el seu profeta. El llibre sagrat musulmà es l'Alcorà.
 • 711

  L'Islam arriba a la península Ibèrica

  L'Islam arriba a la península Ibèrica
  Durant el regnat dels Omeies, l'expansió continua, les conquestes que arriben a les costes de la península ibèrica començant el segle VIII. El 711 superen l'estret de Gibraltar i aconsegueixen arribar a la península ibèrica.
 • 732

  Batalla de Poitiers.

  Batalla de Poitiers.
  Al mes d'octubre de l'any 732 un exèrcit franc a les ordres de Carlos Martel es va enfrontar als musulmans d'Al-Àndalus que havien creuat els Pirineus envaint el Regne Franc. El xoc es va produir a les rodalies de Poitiers i la victòria dels cristians va ser completa. El resultat va ser la detenció de les conquestes musulmanes a Europa i la consolidació definitiva de la dinastia de Martel, els Carolingis.
 • 800

  Carlemany, és coronat emperador

  Carlemany, és coronat emperador
  Carlemany, va ser rei dels francs des de 768, aquest va ser el rei nominal dels llombards des de l'any 774 i emperador Romà des del 800 fins a la seva mort. Aquest va ser el fill del rei Pipino el Breu i de Bertrada de Laon, va succeir al seu pare.
 • 843

  Tractat de Verdun

  Tractat de Verdun
  Signat el 843, va consistir la divisió de l'Imperi Carolingi entre els fills de Ludovico Pío: LotariI, Lluís el Germànic i Carlos el Calvo. Verdún és una comuna de França, a la regió de Lorena. Aquest municipi va ser el lloc on se signaria el famós Tractat de Verdún en temps de l'imperi carolingi.
 • Period: 1001 to 1300

  PLENA EDAT MITJANA

  A la plena edat mitjana, va ocorrer la consolidació del feudalisme, organització d'una societat estamental basada en les relacions de vassallatge i servitud.
  Tambè es van produir fets com l'argument de la producció agrícola, la creació i creixement de les cuitats i l'aparició de l'art romànic.
 • 1162

  Es forma la Corona d'Aragó

  Es forma la Corona d'Aragó
  L´origen de la Corona d´Aragó es remunta al segle XI i va ser el regne d´Aragó. Al segle XII, amb el matrimoni de la senyora Petronila amb el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV, es van posar les bases de la creació de la Corona d'Aragó i de la seva expansió per l'Est peninsular i pel Mediterrani
 • 1229

  Conquesta de Mallorca

  Conquesta de Mallorca
  La conquesta dels regnes cristians de l'illa de Mallorca va ser aconseguida definitivament pel rei Jaume I d'Aragó entre l'any 1229 i 1231. L'actual Palma de Mallorca va caure al desembre del primer any, però la resistència musulmana a les muntanyes va durar dos anys més.
 • 1230

  Es forma la Corona de Castella

  Es forma la Corona de Castella
  La Corona de Castella sorgeix de la unió de diferents regnes, tots els quals tenen el seu origen al Regne d'Astúries, i de l'expansió de la part cristiana de la Península l'Al-Àndalus. Va ser un procés llarg i però el que va començar sent un petit espai a la Serralada Cantàbrica, es va convertir en un dels regnes més importants a Europa.
 • Period: 1301 to 1500

  BAIXA EDAT MITJANA

  A la baixa edat mitjana hi va haver una gran disminució de la població a causa de la pesta i altres malalties, tambè va haver una gran crisi econòmica degut a la caiguda de la producció agrària i molts conflictes generals i socials molt generalitzats; guerres i nombroses revoltes pageses.
 • 1348

  Pesta Negra

  Pesta Negra
  La Pesta Negra, també coneguda com la Pestilència o Gran Mortalitat, va ser la pandèmia més fatal registrada en la història de la humanitat, cosa que va resultar en la mort de fins a 200 milions de persones, des d'Euràsia fins al nord d'Àfrica, i va assolir la seva punt màxim a Europa des del 1347 fins al 1351.
 • 1453

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs
  La caiguda de Constantinoble, va ser ocorregut el 29 de maig de 1453. Va ser un fet històric que va posar fi a l'últim vestigi de l'Imperi romà d'Orient i que, segons alguns historiadors va marcar també la fi de l'Edat Mitjana a Europa.
 • 1492

  Fi de l' últim regne musulmà, el de Granada.

  Fi de l' últim regne musulmà, el de Granada.
  El regne de Granada, va anar perdent territoris davant de la corona de Castella, fins a la seva definitiva desaparició després de la Guerra de Granada, mantinguda entre 1482 i 1492. El regne de Granada seria l'últim estat musulmà de la península ibèrica, de l'antiga al-Àndalus.