Eix cronològic de la filosofia

By Marc_VC
  • 700 BCE

    Filosofia antiga

    Filosofia antiga
    Aquesta etapa de la filosofia va des de els segles VII a.C fins al segle V d.C. Aquest periode neix a Grècia, més concretment a Milet, on es desenvolupa el concepte de Logos, que va ser criticat per les tradicions que tenien com a models els mites. També en aquesta etapa, trobem reflexions sobre l'esser humà i el seu món interior, dels quals també deriven els estoics com Séneca. I a finals d'aquesta etapa, arrel del surgiment del cristianisme, apareixen els primers pensadors cristians.
  • 427 BCE

    Plató

    Plató
    Plató va ser un filòsof grec que va viure entre els anys 427-347 a.C.
    Plató va fundar el que coneixem com l'escola d'Atenes, i va ser discípul del mateix Sòcrates i mestre d'Aristòtil. La considerada més important obra de l'autor és La República, en la qual planteja la seva idea d'un estat ideal. També, del seu pensament playónic es destaca el pensament dualista entre els dos mons: el món de realitats universals, és a dir, l'etern, i el món sensible.
  • 400

    Filosofia medieval

    Filosofia medieval
    Aquesta etapa de la filosofia va des de el segle V d.C. fins al segle XV d.C. Es caracteritza principalment, per un esperit religiós que a vegades s'interposa en la raó, com es en el cas d'autors com Sant Agustí. La fislosfia doncs, Com veiem amb Tomás de Aquino, serveix per a donar una resposta i salvació a través de la fe, però sense confondre aquests dos conceptes, plantejant-se qüestions com l'existencia de déu o la existencia del propi ésser humà.
  • 1500

    Filosofia moderna

    Filosofia moderna
    Com pot ser coneixem, en l'edat moderna surgeixen una serie de moviments socio-culturals i artisístics que situen a l'ésser humà coma a centre de l'univers, com per exemple tenim el famós home de Vitruvi de Leonardo da Vinci. Doncs bé, en la filosofia no és menys i també s'aplica aquest concepte, a més a més fent ús del, encara en auge, métode científic, a partir del qual es plantejen preguntes i topics com el límit i l'abast del coneixement humà, el seu origen etc.
  • René Descartes

    René Descartes
    René Descartes va ser un filòsof francès que va viure entre els anys 1596-1650.
    Descartes va ser un gran coneixedor de les ciències, on destaca en la geometria, i avui dia se'l considera el pare de la filosofia moderna per ser el primer en plantejar-se el problema de la validesa del coneixement amb la seva cèlebre frase: "penso aleshores existeixo".
    En el seu pensament Descartes proposava que es composava d'una substancia pensant, la ment, i una extensa, el cos.
  • John Locke

    John Locke
    John Locke va ser un filòsof anglès que va viure entre els anys 1632-1704.
    Locke va ser un empirista, qui també va desenvolupar pensaments epistemològics, on dona de costat al determinisme sinó tenint en compte el coneixement que prové d'origen sensorial. Locke també tractà la religió com un afer apart, considerant-la com allò que només afecta de manera individual en la relació del propi home amb déu.
  • David Hume

    David Hume
    David Hume va ser un filòsof escocès que va viure entre els anys 1711-1776.
    Hume va ser llicenciat en dret, encara es va donar a les seves passions per les lletres i la filosofia. Se'l considera un dels més grans empiristes, és a dir, una persona empirista és aquella que pensa que no hi han idees innates sinó que totes procedeixen de l'experiència.
    Hume pensava que la filosofia no era coneixedora de res amb certesa, ciència de la qual depenen les demés.
  • Emmanuel Kant

    Emmanuel Kant
    Emmanuel Kant va ser un filòsof prussià que va viure entre els anys 1724-1804.
    Kant fou un gran apassionat de les teories de Newton, de tal manera que va esdevenir professor de lògica i metafísica en una universitat. A més a més Kant va ser també educat en theologia.
    Kant va ser un gran empirista, racionalista. Kant, però, va apropar-se al empirisme de la mateixa manera que va acabar esdevenint racionalista, encara que la seva filosofia sempre tractà d'investigar el límits de la raó.
  • J.S. Mill

    J.S. Mill
    J.S. Mill va ser un filòsof i economista anglès que va viure entre els anys 1806-1873.
    Mill defensava l'utilitarisme, una corrent que tracta d'actuar amb el fi d'obtenir la major felicitat per a el major nombre de persones. Mill va basar el seu concepte d'utilitarisme en la qualitat del sentiment de satisfacció en comptes de en la quantitat. A més a més, Mill va ser un gran defensor dels drets de la dona, advocant pel seu dret a vot.
  • Friederich Nietzsche

    Friederich Nietzsche
    F. Nietzsche va ser un filòsof, poeta, músic i filòleg alemany que va viure entre els anys 1844-1900.
    Nietzsche va realitzar una crítica a la religió i filosofia occidental a través dels conceptes que les integraren basat en l'anàlisi de les actituds morals, tant negatives com positives, en la vida. Per a Nietzsche el nihilisme, corrent que nega tota creença o dogma, és la inevitable conseqüència de la mort de Déu.
  • Filosofia contemporània

    Filosofia contemporània
    La filosofia contemporània és, obviament, l'etapa de la filosofia encara vigent que va des de el segle XIX fins als nostres dies. Aquesta etapa, tot i ser l'etapa dels nostres dies, al llarg de la seva durada han aparegut diverses teories, i avui dia es considera a la filosofia com una disciplina sempre oberta a preguntes noves, extreure conclusions i fer-ne de noves; sempre disposada a qüestionar-se a si mateixa.